~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Monday, September 8, 2014

Melancong ke Melbourne - Chapter 8

Assalamualaikum

Weeeee.......Chapter akhir dah untuk trip ke Melbourne / Aussie nie ha... kat setahun kak jah amik masa nak abeskan cerita ceriti bercuti ke Melbourne ni ;p
Hari last...sedey pulak...yerla.. kumpul duet kan main lama,  nak perabih 5 hari ajer..ngeh ngeh ngeh..but it was valuable experience..berjalan di negara orang, memerhati budaya, merasa cuaca, nikmati juadah yang tidak sama, dan juga menipiskan simpanan merupakan sesuatu yang sangat berharga.. ;) kalau ada rezeki jejak lagi selepas ini, pasti pengalaman pertama tak akan bisa menyamai...aargh...;p


*hehe..nak eksen..fes time saja try edit gambar guna fotor..boleyla  ;p


Cubaan meng-eksen kali kedua ;p


Ok, dah jom sambung pasal hari kelima@ last day at Melbourne..

Bangun pagi, rasa sedih sikit..huhuhu..dah nak meninggalkan bumi Kangaroo malam nie.. Pengalaman yang mengujakan..sungguh! Kami memang dah plan sebelum nie, mesti jejak at least satu taman di Melbourne ney..taman dia dalam bandar n banyak..pandai2 la pilih..kami ke Royal Botanic Gardens Melbourne awal2 pagi... saja nak jenjalan n amik gambar sebab kami memang tak banyak gambar berempat =)



                         Taraaaa........ feeling obesea sangat uolsss..duduk atas rumput ijau amik                                                 gambaq..hahahhahaha...ala2 salam perantauan gittew ;p





Ok, cukupla dah jejak kaki kat taman ney haa..rushing balik hotel n mandi..wakakakaka..comot toi perangai pegi taman tak mandi...sejuk wooooo... banyak lagi tempat menarik dalam bandar yang kami tak sempat singgah...huhuhuhuh...sebab kami banyak juga travel keluar dari melbourne, so ada miss laa tempat macam federation square hat canggih tu T_T... 4 malam memang tak cukup T_T..huhuhu..

Kami bersiap dan check out dari Hotel Bayview On The Park..Barang2 yang bukan main banyak tu, kami simpan di bilik yang dikhaskan di hotel dengan percuma dan kami akan datang ambil balik petang nanti sebab kalau nak usung dalam Ford we all tu (eceh;p), memang tak muat..

Hari ni, kami nak pergi ke Tesseelar Tuliph Festival..senang cakap, pesta bunga..ada setahun sekali jer yakni dalam bulan 9.. dia ada tema2 cam kids day, dll..kena gugel laa hari yang kita nak pi tu tema apa..macam masa kami pi tu, kids day, so ada laa acara face painting bagai tapi tak sempat pun nak painting muka kakak awliya sebab kami sibuk dok amik gambaq kat ribuan kuntum bunga tulip =) 
gugel KAT SINIIIII

Bertemankan GPS, kami memulakan perjalanan..ke Monbulk Rd, Silvan, Victoria...main belasah ikut GPS jer..lama juga nak sampai.... ada waktu, kami macam lost, tapi kami teruskan jugak perjalanan n memang kena tgk signboard2 yang ada..,finally sampai jugak..lepas bayar tiket (22AUD sorang adult), kami masuk dalam...wahhhhh...........ahkak rasa macam berada dalam kalendar tulip yang selalu gantung kat dinding umah masak tecik dulu tu...Subhanallah...Chantek...suanana dingin n segar... jom layan gambar =)


 yeaaahhhh,...nampak mat salleh jer ramai..
ok, i feel like i kampung girl from Baling, Kedah
dan Alhamdulillah, i diberi peluang and rezeki
jejak ke sini bersama my small happy family ;)


 Tuliph is everywhere...Mak dah rasa nak angkut bawak balik jer uols


Daddy start dulu


 Ececececece..sanggup ko duduk celah2 tu
bajet berada di lautan tuliph


haaa...turn kak awliya pulak..rileks ajer petik bunga walaupun tak bole la sayang..
psttt...baju beli kat Cotton On DFO Southwharf tue..5AUD ajer ;)




Cantik sangat!


Macam2 warna...



Yaaaa....mari tengok ini budak
suka sangat buaang stokin anak bertuah mama ni



dah puas dengan bunga,
kami naik ke bahagian atas.. kat sini ada ala2  park gittew


comel laa sangat dgn smurf bagai






haaaa...uols jangan terkejut pulak..
memang ada orang atas pokok nie..
berlakon watak pari2 gittew..
kesian pulak acik ney
dia macam busan ja kena duduk atas pokok tu =)

gedabak punya pokok bunga
tu signboard yg menunjukkan tempoh berlangsungnya festival nie


ai rasa ai pi Holland sekali
kekekekekek



Yang ni pulak ai rasa macam ai kat Korea
hahahaha..rasa jer la;p


Antara favorite pic


Kami memang lapar haritu.. and kami beli macam roti paratha ada filing ayam kalau tak salah...halal... lapaq punya pasal... sebab kat liar macam susah jaa nak cari makan kat sini..ada fish n chip kat kedai2 tapi tak confident nak masuk =)


10AUD kalau tak silap


Rileks2 di majlis keramaian kekdahnya
tediaaaa, gula kapas kakak

Tak lama, kami bergerak dari situ...
maklumlah, ada lagi satu destinasi penting
yeaaaa....puffing billy
alah...nak naik keretapi zaman batu yang guna arang tu
yang ala-ala ketapi Thomas tu..

Kiranya Tesseelar ni macam ke atas lagi
So, kita kena pusing balik
kami nak kejar tiket pukul 2.30pm
rush jugak..takut tak sempat
Bukan apa, train ni ada jadual dia n macam2 destinasi..
dah naik n pilih destinasi, konpem2 laa kena patah balik
so make sure u all dah study time table dia
pilih destinasi, time nak naik dari stesen utama, nak turun kat mana n nak 
patah balik naik train kul brapa
sebab kalau tak memang akan melangut lama kat sesuatu hentian tu

tengok kat sinun jadual dia

kami melalui Dandenong
ala2 forest yang sangat sesuai untuk lepaking berbumbungkan kehijauan
ahkak memanglaaaa teringin sangat nak singgah creek
ala2 stream (anak sungai) cam cerita orang putih yang epik2 tu
tapi kami kesuntukan masa..adeh..

Pemanduan diteruskan dan tak lama lepas tu sampai la kat puffing billy ni
Kena menapak ckit dari car park ke stesen sebab stesennya di belah bawah sana...
maklumlaa, landasannya kan menelusuri hutan2 ckit =)





here we go.,.tadaaa...dah siap susu okeh


Inilaah stesen Belgrave
permulaannya di sini
haaaa...tediaaa..dah ada model uolss



Inilaaa kepala keretapi tu


Kepala ketapi
guna stim kaann
nanti dia bunyi uuuu keceh keceh...uuuu keceh keceh ;p


Ini tiketnya...
kami pilih hentian paling dekat
Dari Belgrave ke Menzies and Menzies patah balik ke Belgrave
tak dak laa busan sangat
just nice..
pergi balik dalam sejam jua..
dapat pengalaman sekejap pun jadilaah
sebab kami nak berangkat balik ke melbourne pulak
Flight balik Msia malam nie


Menyempat ajer...kekekkeke


Alhamdulillah...
kami beli tiket agak awal
keretapi pun banyak lagi kosong
bolehlaa pilih tempat best ckit...


ok, part paling best..Ketapi dah nak jalan
Acik Stesen Master pun akan check tiket
hehehehe..malu dia bila ai nak snap gambaq dia =)


Putera biasalaaa
asik titoq jaaa dia kat Victioria ney
sepanjang perjalanan keretapi pergi balik dia memang layan tidoq jaa
udara pula sejuk2 nyaman..aduh

yezzaaaa....
keretapi dah bergerak
kami pilih gerabak yang tengah nak ke belakang ckit
sebab boleh tengok bahagian depan keretapi dalam scene paling best seprti kat bawah ney


ni akak snap gerabak belakang
memang kita dibenarkan duduk macam ney
sebab tu bole amik gambar
hahahha
ai pun buat jugak ;p


Inilah gambar paling ohsem n 'mahal' kat puffing billy
cuak juga akak julur kaki 
hahahhaha


nampak macam gayat jer tgk jambatan kayu ni
tapi Alhamdulillah, ok semua


Pemandangan desa
best


rasa nak turun jaa kutip bunga tuh


dingin


ok, dalam setengah jam dari Belgrave, kami sampai ke Menzies station
kecik je hentian dia
beli hot choc, segelas 5AUD..
then tunggu next train untuk patah balik ke Belgrave
Train yang tadi teruskan perjalanaan ke beberapa tempat lagi


Stesen Menzies


Rileks ajer minum susu kat sini..
apa pun tak kesah ;)


Rumah depa...cool


Dapat kawan..hehehehhe


Kawan2 international kakak..hihihihi
kakak cam biasa..malu2 nak sembang
Datuk  depa ni tinggal kat Tasmania n cucu2 nya kat Melbourne
So, datuk n nenek ni saja bawa cucu dia jalan2..

Haaa...mama pulak ramah lebih ;p

ok..dah sampai kita
Abah n kakak ada jugak buat syiling sendiri ngan logam nipis kat sini
huhuhuhu
tapi syiling tu dah kemana-mana dah T_T

hihhiihi
boys ...


ok, ada keja sat...nanti kita sambung..bai

Friday, December 20, 2013

jiwa kaca


pagi nan indah mengetuk kalbu
muga mekarlah ceritera ini
pagi yang cerah rupanya bukan janji
dalam meniti aku tergelincir jua
sungguh, nyata
aku tidak seteguh Rabi'atul Adawiyah
apatah lagi sewaja Asma Abu Bakar
untuk menjadi Ratu Balqis, jauh sekali
maka jalan apa yang aku inginkan..
jiwa selembut sutera
menitik juga air mata
atas naif dan khilaf
maka, untuk apa lagi aku di sini





salam air mata

Friday, November 29, 2013

Melancong ke Melbourne - Chapter 7 ---updated version

Assalamualaikum
Hi readers..mahap berbilion2...entry ke laut sumuanya hinggala ditanya oleh seorang silent reader tadi (ececee, bajet ada silent reader nih ^_< weee...) " bila nak sambung chapter 7?" hahahha..maka waktu sekangkang semut yang ader nih sebelum masuk keja balik akan kugunakan!
Entry super banyak tertunggak..bukan pasal Melben ni ajer, pasal aktiviti anak2, pasal besday hubby sampai entry special besday sendiri last year pun tak hapload lagi..adehla.... Pasal Melben ni ha...bukan senang nak mengarang..byk sangat makan otak ikan..maka dah pelupa..bila nak story mory tu, kena tengok balik gambar2 dalam folder..pastu kena pilih2 gambar..maklumlah ada gambar censored..pastu nak flashback scene2 kat Aussie ala2 filem gitew.. pastu barulah jejari ni nak menari menaip...hmm..tu belum masuk bab typo error lagi...aduhai!
Ok,kembali kepada topic, Melancong Ke Melbourne - Chapter 7...
Tamat sudah hari ketiga..huhuhu..cepat ajer masa berlalu..sob sob sob..paling sadis cepat aja perabes pitih..keh keh keh... nak mengumpul berbulan, bertahun, nak perabih 5 hari ajer! OMG...
Plan asal, hari ke keempat ni kami nak ke Philips Island.. Ni mengikut agenda asal la..kiranya pepagi tu nak terjah dah pulau ni.. tapi alkisahnya aktiviti hari2 sebelum ni ada yang tak abeh lagi n mesti diabiskan arini sebab kalau tak kitorang dah takde masa dah... bab paling penting dalam hidup seorang wanita apatah lagi ketika melancong pastilah ada lencongan..hahahha..agenda tersebut adalah SHOPPING... yippiii..inilah terapi paling berjaya sebab bila shopping rasa bahagia,... rasa ada kuasa membeli walaupun bukan  ada duet sangat pun..tapi perasaan membeli walaupun dgn harga AUD 1..keh keh keh... awal pagi, jam 8, kami dah tercongok di parkir Queen Victoria Market (QVM) untuk soping souvenir2 yang belum sempat abes diborong untuk family, self, n rakan taulan..heheheh... kali ni, kami saja berjalan kat luar dulu sebab kat luar ni dok tengah set up stall nak bukak dah... ada 1 bro ni, wajah ala2 asia gitu la..not sure pakistan or indian..memang murahlah barangnya..maybe sebab stok lama kot..tak kesahlah sebab masih dalam kotak n tidak buruk pun... kat dia kami borong byk..coin purse kulit kangaroo, wallet, fridge magnet bagai...macam coin purse n wallet tu, boleh campur2... 5 wallet/purse baru 20AUD... murahla kan sebab 1 wallet 4 AUD giteww..harga kopi botol kat 7 eleven lagi mahal taww..5AUD...sy dah tak kuasa dah nak mendarab 3 time ni, sebab memang akan sebak2 nanges kalau tgk dlm RM..keh keh keh..so, memang perasaan tu dah anggap AUD macam RM...mihmihmih
park kat dalam QVM parkir
kat sini kalau masuk awal n kuar sebelum kul 10 am, parking fee adalah FREE...ulang suara, FREE... wah... ini merupakan salah satu keajaiban berkaitan parking di Melbourne...first time  parking free kat Melbourne....harus terkesima!
 tepek gambor tuan tanah
ah...giler nampak gemuksss ;p


ok, cepat2 shop..ini last visit kat QVM.sob sob..lepas ni nak ke DFO Southwharf pulak..final soping..huwaaa...berebut2nya masa... oh, lapar pulak..jom sarap dulu ;)

dah tak fikir panjang dah.. terus ke kedai turki yang kami pergi aritu..betul2 bhgn. belakang wet market QVM.
sempat grab fresh strawberry kat QVM
breakfast..western katanyer ;p

antara kami berempat, si tecik ni la yang paling western
dia relaks ajer mamam stroberi pepagi ni
idak pula reject sebab masam ke apa ke
eh, mana kakak awliya ni?
takde pulak gambar kakak
kakak, biasala..time pepagi kadang2 diva doll ckit
huuuhhu



just wish if my dining area nampak classic camni *mimpi*

hahahah..kenangan ni memang yang terindah
usha2 menu, mak nya kunun nak try menu exotic la kan
jadi, amikla menu 'turkish plate' ni..nak nak pulak satu set dgn minuman
sekali sampai, memang plate pun
nanges tak reti nak makan
huhuuh
dah mcm vegan plate
huwaaaa...saya pemaging dong, bukan vegetarian...
takpe2..kontrol ayu jugak...saya amik aje rotu paratha tu, letak ketulan cheese yang macam tawkua tu, letak buah zaitun yang segar giler tu, tomato n honey... Erm..sedap pulak..memang exotic..tapi lambatlah kakjah, ko nak kena gulung sendiri..satu keja pulak..dahla mengejar masa ni...
huhu..tapi sedap la jugak n lain dari yang lain walaupun nyesal ckit pada mulanya..mih mih mih

ha, ni set air teh panas dia..ahkak ingat secawan ajer, sekali datang seteko..amekaw
hahahha
tak sempat abeskan..panas n we r  rushing...


ini menu en. firdaus.. i memang jeles giler,.,,serius SEDAP..
tak pernah rasa kebab sesedap ini..actually,. kebab ni panjang dan dibelah dua..portion memang gedabak..ayam dia memang super juicy...hadoi,,,time ni jugak rasa nak terbang ke melben..motip? makan kebab ajer..keh keh keh
harga kebab 10AUD.. kami makan separuh ajer..separuh lagi tapau untuk mkn on our way to philips island jap lagi...

buat orang jeles ajer tau..
menu daddy sangat sedap
sob sob sob

En. Firdaus ada tinggalkan kami sekejap kat dalam kedai turki tu..maka, unexpected thing no. 1 hari ni pun terjadi.. ada van berhenti depan kedai, then seorang lelaki tua wajah ala2 bosnia / turki gitu la masuk dengan sebouquet (saya tahu ni bukan penjodoh bilangan yang sesuai, korang imagine ajer la ek) salad yang segar gilos amos..dia letak depan saya..

saya                 : no, thanks
uncle baek hati: i dont want money
saya                 : no, i dont cook
uncle baek hati : what? u don't know how to cook?
*saat ni, saya nak gelak pun ada, nak rasa apa pun tak pasti dah.. masa tu jugak bahasa inggeris yang sy belajar sejak darjah 1 ni ke laut pulak..

saya                 ; i dont stay here... (kenapala saya tak cakap masa tu, saya ni datang holiday ajer..kan senang..adeh!)
uncle baek hati : oh, u come here for holiday? (seb baek dia faham)
saya                  : yea..
Uncle tu kata apa ntah, pastu dia berlalu... huhuhu..baek hati kan dia..dia muslim sebab dia bagi salam pada saya..saya masih terbayang wajah suci dia pagi tu..kalau la saya jumpa dia kat penang ni, saya mesti nak balik salad aritu... *mimpi lagi*

ok, next agenda, DFO southwharf..alamak, terjebak dengan t-shirt pulak.sy beli lagi 1 tshirt yang kualitinya lebih elok dari hari tu..ni untuk saya sendiri..mgeh ngeh ngeh... hari ni kan selasa, memanglah mahal..tapi dengan uncle yang sorang ni, harga masih boleh bargain dan kualiti tip top... aiyaaa..uncle, mana u punya gambar haa?


haaa..jumpa dah..ni la uncle yang boleh bargain on tuesday tu..
saya request nak gmbr dia sebab nak hapload kat blog untuk korang ingat bila korang nk soping kat QVM..hehehehe *drama lagi*
sweater yang tebal cantik tulis australia 10AUD ajer tau..huhuuu


kalau boleh hangkut bunga nie naik flight, saya dah beli
sob sob sob
lawa derrrrr bunga tu

ke DFO kita jom...scene..
calm...super calm..

tak sempat berhenti... rushing..huhuhu.len kali kita datang sebulan kat sini yer daddy *pengsan* i am sure he will pengsan if he is reading now <_<


sampai di DFO, kami cepat2 ke kedai yang memang kami dah plan sebelum ni..kejap aje soping sebab nak pergi philips island pulak..mau dekat 2 jam jugak dari Melbourne..jam 11, kami bergerak keluar dari DFO dan memulakan pemanduan ke Philips Island..



on our way to Philips Island..
macam rumah Anne of Green Gables lak yer

Unexpected thing no. 2 for today...but it was THE MOST SUPER UNEXPECTED THING & UNWANTED THING actually

Masa on the way tu, adik sy sms..bagitau...
"Pak Lang dah tak ada..jam 2.30 am tadi"

tersentak..sedih... how could i fly to kampung on this time..
lama juga saya diam dalam kereta..dan bergenang juga air mata..
the only uncle i ever had is gone
abang kepada bapa saya.. sebelum ni, sama-sama warded dengan bapa saya..
but then his condition getting serious..
seminggu sebelum ke Melbourne, saya balik kg..saya ziarah Pak Lang yang terlantar..
Arwah dah tak bercakap sangat masa tu..sekadar menyebut "nak air" "nak nasi" dan "mak..."
part panggil mak a.k.a arwah tok saya tu, memang tersentuh..which is dah nampak tanda macam mungkin Pak Lang juga akan ikut jejak arwah tok tak lama lagi..
Sy ambil kesempatan yang ada masa tu, suapkan air pada pak lang dengan straw..perlahan2, saya lepaskan titis air ke dalam mulutnya..arwah ambil masa yang lama untuk telan titis2 air tu..dah tak lama kemudian, ada juga titis air yang mengalir di tepi bibir..Ya Allah..saya sedih.. kasihan dengan keadaannya ketika itu.. Sebelum meninggalkan rumahnya petang itu, saya salam, kucup tangannya, mohon maaf, dan buat pertama kali dalam hidup saya, saya kucup dahinya...dan itu juga yang terakhir rupanya saya berbuat demikian... hingga hari ini, tatkala masih menaip tentang dirinya, saya masih mengingati bau ciuman itu...bau yang hampir sama dengan arwah tokwan saya... bau yang membawa kenangan kepada saya...  Seingat saya, kami berbual panjang ketika saya ke rumahnya di petang hari raya ke 2. Dia masih boleh berjalan tetapi matanya sebelah sudah tidak berfungsi dengan baik.. saya masih ingat lagi arwah bicara sedikit pasal politik/ekonomi negara ketika itu..bersemangat dan saya tersenyum mendengar.. kini, semua kenangan..dan air mata pasti bergenang pabila saya buka semula lipatan kenangan itu sesekali..saya pasti merindui kelibatnya bermotosikal atau memandu proton saga berwarna hijau melintasi jalan di depan rumah saya..
Syukur, adik khabarkan pada saya, jenazah arwah sangat lembut dan mudah diurus, dan wajahnya tersenyum....subhanAllah
Alfatihah Pak Lang Abd Wahab bin Chik







Setelah hampir 2 jam perjalanan dan sebelum tiba ke Philips Island, kami singgah di Maru Koala & Animal Park... hajatnya untuk melihat kangaroo dan koala dengan lebih dekat ;) Park ni taklah besar sangat dan memang tak penatlah nak berjalan2..kami tiba jam 1.00 pm, cuaca memang panas terik dah macam kat Malaysia rasanya... saya tak ingat berapa AUD untuk entrance fee tapi kami beli sekali 1 tupperware kecil makanan kangaroo yang harganya 2AUD untuk feed kangaroo kat dalam nanti ;)


dalam park ni, ada 1 kawasan kecil berpagar yang menempatkan koala.. kalau nak pegang2 koala dlm kawasan pagar tu kena bayar dan ada khidmat fotografi disediakan dan berbayar jugak..hehehe...tidaklah kami masuk ke dalam pagar tu dan sekadar berdiri di bridge kayu berhampiran dan zoom kamera yang ada dan dapatlah gambar koala kat atas nie ;)

aksi apakah? *tak faham*


kakak awliya memang seronokla sangat beramah dengan kangaro2 nie ha

feeding time
abah tergelak sebab geli tapak tangan

mama pulak feeding


SubhanAllah..inilah poket kangaroo
anak dia mcm besar jugak tapi memang muat ajer duduk dalam poket mak dia
comel sangat dan kagum sangat dengan ciptaan Allah

Nah...kita close up ckit gambar anak dia tengah tido dalam poket mak dia ;)

Amzar cam bosan je sebab tak dapat chance nak feeding kangaroo mcm kakak..heheheheh

kakak kata "Deli (geli) la mama tangan Yaya..;p"

sangat panas terik...so, tak jadi lepaking kat kerusi yang sgt awesome n cool ini


dalam banyak-banyak kangaroo, yang nie satu ajer kaler putih....
sunny day..reallly
Bunga...sangat cantik


bebiri

donkey

dingo



Luvly miss parrot yang pandai sebut
"hello  hello"


Tasmanian Devil - nama gerun tul

Kami tinggalkan Maru Park ini dan terus menuju ke Philips Island....pemandangan memang terbaekkk....
cantik sangat menyengat tak hengat



stunning view

close up..grazing area
kata orang, jumlah lembut di Aussie, melebihi jumlah penduduknya
dan sebab itu Australia menjadi antara negara pengeluar susu di dunia ;)

sunny n stunning


Cam kenal ajer....cam comel ajer...
hehehehe


no clouds


country look sangat
yeaaa... dah nampak dah philips island... kalau tgk live, memang cantik...tak tipu
then, kami tiba di pekan kecil San Remo..mcm nama spagethi yang packing tu kan
heheheh
perlu melintasi jambatan ini untuk ke Philips Island
Kami sampai hampir jam 3 pm, dah agak terlewat sebenarnya dan tak sempat nak menjelajahi Philips Island...seeloknya sehari diperuntukkan di sini sebab banyak juga tempat yang menarik..plus nak bergambar bagai....
perut dah lapar..kami tgk2 juga kedai di San Remo... tapi tak meyakinkan...sedisss....
sebenarnya saya mencari curry chicken rice yang halal yang ada di sini..saya pernah baca pasal kewujudan menu tu kat Philips Island cuma silap saya, saya tak study betul2 pasal Philips Island masa kat Malaysia..Saya ingatkan dia pulau kecik aje mcm Bukit Merah Laketown tue, which is semua benda dekat2 tapi bila sampai, memang jaraknya jauh-jauh... rasa down seketika... sudahnya kami ke Churchill Island..oh, ya, dalam philips Island ni ada island lagi tau which is Churchill Island la  yang mana kalau nak masuk kat dalam n buat aktiviti mcm potong bulu bebiri ke, kena bayar lagi...
memula tu, kami singgah di Information centre..pas amik map, tu yang baru tau philips island is very gedabak which is memangla kena travel by car from one place to another... kami decide ke churchill island ajer...tapi kendiannya tak masuk dalam pun, sebab dah nak petang n tak lama lagi nak tutup dah tempat tu..sekadar round kat kedai souvenir n bergambar2....scenery masih lagi memukau..dengan denai yang memang ala2l filem Anne of Green Gables dan tasik yang menyilau cahaya matahari buat saya terasa menjadi Alice in Wonderland seketika *drama*


yang kat sebelah sana membukit tu Churchill Island..tasiknya sangat luas dan memang cantik

and here is Churchill Island..
saujana ajer mata memandang

beware of this lembu betina
ni pun gambar zoom ajer
tak berani cheq nak pi dekat
kot kalu kena tanduk, naya dok ada (penang mai speaking dah ;p)

bebiri yang dah diambil bulunya
sebab nampak licin ajer ;p

rock oooo

the super tembam mom with luvly son ~ Faris Amzar Firdaus

tengs to mr.tripod yang banyak membantu tolong amik gambo kami ;)


alhamdulillah..moga kebahagiaan keluarga kecil ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan di Jannah kelak

Lepas bergambar lebey kurang ajer kat Churchill Island, kami gerak dari situ..lalu jugak kat Panny's Chocolate Factory tapi tak tergerak hati nak masuk walhalnya kat situ la chicken curry rice yang halal tu..sob sob sob..kami teruskan perjalanan ke atas lagi..lalu juga kat A Maze 'N Things tapi dah tak banyak masa nak singgah..nanti rugi pulak..sebab dah nak petang n kena bayar..kalau bawa anak2 memang seronok la masuk tengok benda2 best ala petrosains gitewww.. kami terus ja perjalanan ke Cowes..pekan kecil yang ada kat situ..sebab dah lapar gilos lossss.. and finally sehujung2 jalan jumpa juga pekan Cowes nun dihujung Philips Island nie..Cowes ni simple aja..kecik2 comey giteww..sesuai sangat la untuk spend lazy day kat sini..lepaking tepi pantai or eating2..tapi idokla semua bole eating yer..huhuhuhu..puas juga kami melilau cari tempat makan yang halal..dah petang kot, tak lunch pun lagi... akhirnya pencarian berakhir dan jumpala kedai ni...taaaaRRRRaaaaaaaaaaa:

 Jeronimos Restaurant...*ada tanda HALAL*
Dengar nama memang tak mengiurkan..
bila masuk dalam, expect nak makan beriyani ke apa
tapi beriya jer la sebab dia serve nasi ikut time
sob sob sob *dendang perantau derrr*
so, order pizza jer la

taadaaaaaaaa:


pizza nama tak ingat dengan sos bbq
sedap habaq ang...*oghang penang kata*
sirius....
lagi satu sedap sebab lapaq..ngeh ngeh ngeh

Abang model pizza


Ni kotak dia
merry the merriaaah aje kan ;p


dah makan, jomlah kita berpeleseran kat pekan Cowes ni;)

pekan ni cool jer
tepi laut

sesak? memang tidak ler

cantik

haaaa..nie trademark la kan kalau kat obesea
ada rumput ijau grenish sangat plus seagull yang tak segan langsung dengan kita ;D

Just need to relax


 Budak berdua yang super active
tapi adik dah mula kesejukan tu
sebab cuaca dah nak senja
stokin adik pula ilang sebelah
ntah jatuh kat mana sebab adik suka sangat buang stokin dia
mama pulak tak bawa stokin lebey..haa..sudah..seb baek ada supermarket Coles jugak kat sini
tak pasal2 dapat stokin kenangan dari Coles di Cowes..
Mekaseh Abah ;)


seagull sumua cam wat tak kesah jer.."retis ke ahkak ni;p?"


again..en.tripod lagi yg tolong amik gambar ;)


stunning sunset view

ikutkan hati nak menelusuri pantai kat sini sebab ada pemandangan jeti yang ohsem jugak
tapi masa tak mengizinkan sebab kami nak catch time masuk ke Penguin Parade jam 6.00 pm
nak tengok penguin pulang petang kekdahnya...
masa sangat suntuk..tak sempat pun ke Nobbies Centre yang pemandangannya super cantik kalau dilihat dalam blog Kaki Berangan... ;)
tak apalah, hidup ini untuk memilih..jadi kita pilih apa yang boleh dan patut
maka dengan itu, Penguin Parade la yang dipilih...
kami sampai kat penguin parade cun2 aje sebelum kul 6 pm..amik pakej family untuk masuk ke sini..harga sekitar 50AUD per family kalau tak salah...siap tanya poskod datang dari mana..boleh pulak bagi poskod
Victoria...konfiden tul..hahah..tak faham sebenarnya cashier tu nak poskod apa..pastu baru daddy tolong cover balik bg poskod penang..haha..daddy kan international...nak harapkan mama, memang ke laut ajer informasi :)   yang berebut sangat time ni bukan apa..sebab segerombolan penguin akan mendarat pada waktu senja (waktu yang hampir sama setiap hari) di tepi pantai yang mana terdapat tempat duduk bertingkek2 untuk penonton / pengunjung
yang paling sadis, kamera not allowed..sob sob
tang mana nak amik gambar penguin kak jah
tangkap dalam memori ajerla
masa senja tu, hari semakin gelap..penguin lambat pulak naik
orang semua tabah aje menanti dengan angin pantai yang sejuk sampai ke tulang temulang
aduhai... tak lama lepas tu, maka tibala segerombolan penguin dalam ratus2 jugakla penguin tue
idakla ahkak nak kira sekor2 sebab jauh jugak jarak kami dengan penguin tu..
nak2 pulak dah nak masuk senja..penglihatan ahkak pasti kurang baek..penguin tu pula cepat aje menyelinap ke belukar2 kecik sebaik naik dari dalam laut ke pantai..
comey? sangat...!
lepas tu kami pergi mengendap penguin2 ni kat balik semak belukar a.k.a. sarang dia sebenarnya
comey ajer bunyi dia

    

entrance



daddy


souvenir shop

kendiannya lepas menapau hot mocha, kami pun bergerak pulang ke Melbourne..
jalan raya agak gelap , so pemerhatian dan penumpuan amatlah diperlukan
malam tu jugak, kami tak makan di luar..
tiba di hotel sudah agak lambat..kami habiskan stok makanan yang ada mcm megi n bihun pama..
yerla..nanti tak berat sangat nak angkut balik pulak kan.. ;p
sedey..ni malam last dah kat melbourne..esok rabu, dah nak balik 
hujan emas di negeri orang(seronokla kutip wey..emas mahal)
hujan batu di negeri sendiri ....kesimpulan, kutip emas tu dulu then baru blk negara sendiri..hehehehehehehheheheheheheheh

ok guys...mata ni dah mengantuk sangat
esok kita sambung chapter 8 yang merupakan hari last kat melben
sob sob sob ;0


Jom tengok chapter 8





salam philips island 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, September 8, 2014

Melancong ke Melbourne - Chapter 8

Assalamualaikum

Weeeee.......Chapter akhir dah untuk trip ke Melbourne / Aussie nie ha... kat setahun kak jah amik masa nak abeskan cerita ceriti bercuti ke Melbourne ni ;p
Hari last...sedey pulak...yerla.. kumpul duet kan main lama,  nak perabih 5 hari ajer..ngeh ngeh ngeh..but it was valuable experience..berjalan di negara orang, memerhati budaya, merasa cuaca, nikmati juadah yang tidak sama, dan juga menipiskan simpanan merupakan sesuatu yang sangat berharga.. ;) kalau ada rezeki jejak lagi selepas ini, pasti pengalaman pertama tak akan bisa menyamai...aargh...;p


*hehe..nak eksen..fes time saja try edit gambar guna fotor..boleyla  ;p


Cubaan meng-eksen kali kedua ;p


Ok, dah jom sambung pasal hari kelima@ last day at Melbourne..

Bangun pagi, rasa sedih sikit..huhuhu..dah nak meninggalkan bumi Kangaroo malam nie.. Pengalaman yang mengujakan..sungguh! Kami memang dah plan sebelum nie, mesti jejak at least satu taman di Melbourne ney..taman dia dalam bandar n banyak..pandai2 la pilih..kami ke Royal Botanic Gardens Melbourne awal2 pagi... saja nak jenjalan n amik gambar sebab kami memang tak banyak gambar berempat =)



                         Taraaaa........ feeling obesea sangat uolsss..duduk atas rumput ijau amik                                                 gambaq..hahahhahaha...ala2 salam perantauan gittew ;p





Ok, cukupla dah jejak kaki kat taman ney haa..rushing balik hotel n mandi..wakakakaka..comot toi perangai pegi taman tak mandi...sejuk wooooo... banyak lagi tempat menarik dalam bandar yang kami tak sempat singgah...huhuhuhuh...sebab kami banyak juga travel keluar dari melbourne, so ada miss laa tempat macam federation square hat canggih tu T_T... 4 malam memang tak cukup T_T..huhuhu..

Kami bersiap dan check out dari Hotel Bayview On The Park..Barang2 yang bukan main banyak tu, kami simpan di bilik yang dikhaskan di hotel dengan percuma dan kami akan datang ambil balik petang nanti sebab kalau nak usung dalam Ford we all tu (eceh;p), memang tak muat..

Hari ni, kami nak pergi ke Tesseelar Tuliph Festival..senang cakap, pesta bunga..ada setahun sekali jer yakni dalam bulan 9.. dia ada tema2 cam kids day, dll..kena gugel laa hari yang kita nak pi tu tema apa..macam masa kami pi tu, kids day, so ada laa acara face painting bagai tapi tak sempat pun nak painting muka kakak awliya sebab kami sibuk dok amik gambaq kat ribuan kuntum bunga tulip =) 
gugel KAT SINIIIII

Bertemankan GPS, kami memulakan perjalanan..ke Monbulk Rd, Silvan, Victoria...main belasah ikut GPS jer..lama juga nak sampai.... ada waktu, kami macam lost, tapi kami teruskan jugak perjalanan n memang kena tgk signboard2 yang ada..,finally sampai jugak..lepas bayar tiket (22AUD sorang adult), kami masuk dalam...wahhhhh...........ahkak rasa macam berada dalam kalendar tulip yang selalu gantung kat dinding umah masak tecik dulu tu...Subhanallah...Chantek...suanana dingin n segar... jom layan gambar =)


 yeaaahhhh,...nampak mat salleh jer ramai..
ok, i feel like i kampung girl from Baling, Kedah
dan Alhamdulillah, i diberi peluang and rezeki
jejak ke sini bersama my small happy family ;)


 Tuliph is everywhere...Mak dah rasa nak angkut bawak balik jer uols


Daddy start dulu


 Ececececece..sanggup ko duduk celah2 tu
bajet berada di lautan tuliph


haaa...turn kak awliya pulak..rileks ajer petik bunga walaupun tak bole la sayang..
psttt...baju beli kat Cotton On DFO Southwharf tue..5AUD ajer ;)




Cantik sangat!


Macam2 warna...



Yaaaa....mari tengok ini budak
suka sangat buaang stokin anak bertuah mama ni



dah puas dengan bunga,
kami naik ke bahagian atas.. kat sini ada ala2  park gittew


comel laa sangat dgn smurf bagai






haaaa...uols jangan terkejut pulak..
memang ada orang atas pokok nie..
berlakon watak pari2 gittew..
kesian pulak acik ney
dia macam busan ja kena duduk atas pokok tu =)

gedabak punya pokok bunga
tu signboard yg menunjukkan tempoh berlangsungnya festival nie


ai rasa ai pi Holland sekali
kekekekekek



Yang ni pulak ai rasa macam ai kat Korea
hahahaha..rasa jer la;p


Antara favorite pic


Kami memang lapar haritu.. and kami beli macam roti paratha ada filing ayam kalau tak salah...halal... lapaq punya pasal... sebab kat liar macam susah jaa nak cari makan kat sini..ada fish n chip kat kedai2 tapi tak confident nak masuk =)


10AUD kalau tak silap


Rileks2 di majlis keramaian kekdahnya
tediaaaa, gula kapas kakak

Tak lama, kami bergerak dari situ...
maklumlah, ada lagi satu destinasi penting
yeaaaa....puffing billy
alah...nak naik keretapi zaman batu yang guna arang tu
yang ala-ala ketapi Thomas tu..

Kiranya Tesseelar ni macam ke atas lagi
So, kita kena pusing balik
kami nak kejar tiket pukul 2.30pm
rush jugak..takut tak sempat
Bukan apa, train ni ada jadual dia n macam2 destinasi..
dah naik n pilih destinasi, konpem2 laa kena patah balik
so make sure u all dah study time table dia
pilih destinasi, time nak naik dari stesen utama, nak turun kat mana n nak 
patah balik naik train kul brapa
sebab kalau tak memang akan melangut lama kat sesuatu hentian tu

tengok kat sinun jadual dia

kami melalui Dandenong
ala2 forest yang sangat sesuai untuk lepaking berbumbungkan kehijauan
ahkak memanglaaaa teringin sangat nak singgah creek
ala2 stream (anak sungai) cam cerita orang putih yang epik2 tu
tapi kami kesuntukan masa..adeh..

Pemanduan diteruskan dan tak lama lepas tu sampai la kat puffing billy ni
Kena menapak ckit dari car park ke stesen sebab stesennya di belah bawah sana...
maklumlaa, landasannya kan menelusuri hutan2 ckit =)





here we go.,.tadaaa...dah siap susu okeh


Inilaah stesen Belgrave
permulaannya di sini
haaaa...tediaaa..dah ada model uolss



Inilaaa kepala keretapi tu


Kepala ketapi
guna stim kaann
nanti dia bunyi uuuu keceh keceh...uuuu keceh keceh ;p


Ini tiketnya...
kami pilih hentian paling dekat
Dari Belgrave ke Menzies and Menzies patah balik ke Belgrave
tak dak laa busan sangat
just nice..
pergi balik dalam sejam jua..
dapat pengalaman sekejap pun jadilaah
sebab kami nak berangkat balik ke melbourne pulak
Flight balik Msia malam nie


Menyempat ajer...kekekkeke


Alhamdulillah...
kami beli tiket agak awal
keretapi pun banyak lagi kosong
bolehlaa pilih tempat best ckit...


ok, part paling best..Ketapi dah nak jalan
Acik Stesen Master pun akan check tiket
hehehehe..malu dia bila ai nak snap gambaq dia =)


Putera biasalaaa
asik titoq jaaa dia kat Victioria ney
sepanjang perjalanan keretapi pergi balik dia memang layan tidoq jaa
udara pula sejuk2 nyaman..aduh

yezzaaaa....
keretapi dah bergerak
kami pilih gerabak yang tengah nak ke belakang ckit
sebab boleh tengok bahagian depan keretapi dalam scene paling best seprti kat bawah ney


ni akak snap gerabak belakang
memang kita dibenarkan duduk macam ney
sebab tu bole amik gambar
hahahha
ai pun buat jugak ;p


Inilah gambar paling ohsem n 'mahal' kat puffing billy
cuak juga akak julur kaki 
hahahhaha


nampak macam gayat jer tgk jambatan kayu ni
tapi Alhamdulillah, ok semua


Pemandangan desa
best


rasa nak turun jaa kutip bunga tuh


dingin


ok, dalam setengah jam dari Belgrave, kami sampai ke Menzies station
kecik je hentian dia
beli hot choc, segelas 5AUD..
then tunggu next train untuk patah balik ke Belgrave
Train yang tadi teruskan perjalanaan ke beberapa tempat lagi


Stesen Menzies


Rileks ajer minum susu kat sini..
apa pun tak kesah ;)


Rumah depa...cool


Dapat kawan..hehehehhe


Kawan2 international kakak..hihihihi
kakak cam biasa..malu2 nak sembang
Datuk  depa ni tinggal kat Tasmania n cucu2 nya kat Melbourne
So, datuk n nenek ni saja bawa cucu dia jalan2..

Haaa...mama pulak ramah lebih ;p

ok..dah sampai kita
Abah n kakak ada jugak buat syiling sendiri ngan logam nipis kat sini
huhuhuhu
tapi syiling tu dah kemana-mana dah T_T

hihhiihi
boys ...


ok, ada keja sat...nanti kita sambung..bai

Friday, December 20, 2013

jiwa kaca


pagi nan indah mengetuk kalbu
muga mekarlah ceritera ini
pagi yang cerah rupanya bukan janji
dalam meniti aku tergelincir jua
sungguh, nyata
aku tidak seteguh Rabi'atul Adawiyah
apatah lagi sewaja Asma Abu Bakar
untuk menjadi Ratu Balqis, jauh sekali
maka jalan apa yang aku inginkan..
jiwa selembut sutera
menitik juga air mata
atas naif dan khilaf
maka, untuk apa lagi aku di sini





salam air mata

Friday, November 29, 2013

Melancong ke Melbourne - Chapter 7 ---updated version

Assalamualaikum
Hi readers..mahap berbilion2...entry ke laut sumuanya hinggala ditanya oleh seorang silent reader tadi (ececee, bajet ada silent reader nih ^_< weee...) " bila nak sambung chapter 7?" hahahha..maka waktu sekangkang semut yang ader nih sebelum masuk keja balik akan kugunakan!
Entry super banyak tertunggak..bukan pasal Melben ni ajer, pasal aktiviti anak2, pasal besday hubby sampai entry special besday sendiri last year pun tak hapload lagi..adehla.... Pasal Melben ni ha...bukan senang nak mengarang..byk sangat makan otak ikan..maka dah pelupa..bila nak story mory tu, kena tengok balik gambar2 dalam folder..pastu kena pilih2 gambar..maklumlah ada gambar censored..pastu nak flashback scene2 kat Aussie ala2 filem gitew.. pastu barulah jejari ni nak menari menaip...hmm..tu belum masuk bab typo error lagi...aduhai!
Ok,kembali kepada topic, Melancong Ke Melbourne - Chapter 7...
Tamat sudah hari ketiga..huhuhu..cepat ajer masa berlalu..sob sob sob..paling sadis cepat aja perabes pitih..keh keh keh... nak mengumpul berbulan, bertahun, nak perabih 5 hari ajer! OMG...
Plan asal, hari ke keempat ni kami nak ke Philips Island.. Ni mengikut agenda asal la..kiranya pepagi tu nak terjah dah pulau ni.. tapi alkisahnya aktiviti hari2 sebelum ni ada yang tak abeh lagi n mesti diabiskan arini sebab kalau tak kitorang dah takde masa dah... bab paling penting dalam hidup seorang wanita apatah lagi ketika melancong pastilah ada lencongan..hahahha..agenda tersebut adalah SHOPPING... yippiii..inilah terapi paling berjaya sebab bila shopping rasa bahagia,... rasa ada kuasa membeli walaupun bukan  ada duet sangat pun..tapi perasaan membeli walaupun dgn harga AUD 1..keh keh keh... awal pagi, jam 8, kami dah tercongok di parkir Queen Victoria Market (QVM) untuk soping souvenir2 yang belum sempat abes diborong untuk family, self, n rakan taulan..heheheh... kali ni, kami saja berjalan kat luar dulu sebab kat luar ni dok tengah set up stall nak bukak dah... ada 1 bro ni, wajah ala2 asia gitu la..not sure pakistan or indian..memang murahlah barangnya..maybe sebab stok lama kot..tak kesahlah sebab masih dalam kotak n tidak buruk pun... kat dia kami borong byk..coin purse kulit kangaroo, wallet, fridge magnet bagai...macam coin purse n wallet tu, boleh campur2... 5 wallet/purse baru 20AUD... murahla kan sebab 1 wallet 4 AUD giteww..harga kopi botol kat 7 eleven lagi mahal taww..5AUD...sy dah tak kuasa dah nak mendarab 3 time ni, sebab memang akan sebak2 nanges kalau tgk dlm RM..keh keh keh..so, memang perasaan tu dah anggap AUD macam RM...mihmihmih
park kat dalam QVM parkir
kat sini kalau masuk awal n kuar sebelum kul 10 am, parking fee adalah FREE...ulang suara, FREE... wah... ini merupakan salah satu keajaiban berkaitan parking di Melbourne...first time  parking free kat Melbourne....harus terkesima!
 tepek gambor tuan tanah
ah...giler nampak gemuksss ;p


ok, cepat2 shop..ini last visit kat QVM.sob sob..lepas ni nak ke DFO Southwharf pulak..final soping..huwaaa...berebut2nya masa... oh, lapar pulak..jom sarap dulu ;)

dah tak fikir panjang dah.. terus ke kedai turki yang kami pergi aritu..betul2 bhgn. belakang wet market QVM.
sempat grab fresh strawberry kat QVM
breakfast..western katanyer ;p

antara kami berempat, si tecik ni la yang paling western
dia relaks ajer mamam stroberi pepagi ni
idak pula reject sebab masam ke apa ke
eh, mana kakak awliya ni?
takde pulak gambar kakak
kakak, biasala..time pepagi kadang2 diva doll ckit
huuuhhu



just wish if my dining area nampak classic camni *mimpi*

hahahah..kenangan ni memang yang terindah
usha2 menu, mak nya kunun nak try menu exotic la kan
jadi, amikla menu 'turkish plate' ni..nak nak pulak satu set dgn minuman
sekali sampai, memang plate pun
nanges tak reti nak makan
huhuuh
dah mcm vegan plate
huwaaaa...saya pemaging dong, bukan vegetarian...
takpe2..kontrol ayu jugak...saya amik aje rotu paratha tu, letak ketulan cheese yang macam tawkua tu, letak buah zaitun yang segar giler tu, tomato n honey... Erm..sedap pulak..memang exotic..tapi lambatlah kakjah, ko nak kena gulung sendiri..satu keja pulak..dahla mengejar masa ni...
huhu..tapi sedap la jugak n lain dari yang lain walaupun nyesal ckit pada mulanya..mih mih mih

ha, ni set air teh panas dia..ahkak ingat secawan ajer, sekali datang seteko..amekaw
hahahha
tak sempat abeskan..panas n we r  rushing...


ini menu en. firdaus.. i memang jeles giler,.,,serius SEDAP..
tak pernah rasa kebab sesedap ini..actually,. kebab ni panjang dan dibelah dua..portion memang gedabak..ayam dia memang super juicy...hadoi,,,time ni jugak rasa nak terbang ke melben..motip? makan kebab ajer..keh keh keh
harga kebab 10AUD.. kami makan separuh ajer..separuh lagi tapau untuk mkn on our way to philips island jap lagi...

buat orang jeles ajer tau..
menu daddy sangat sedap
sob sob sob

En. Firdaus ada tinggalkan kami sekejap kat dalam kedai turki tu..maka, unexpected thing no. 1 hari ni pun terjadi.. ada van berhenti depan kedai, then seorang lelaki tua wajah ala2 bosnia / turki gitu la masuk dengan sebouquet (saya tahu ni bukan penjodoh bilangan yang sesuai, korang imagine ajer la ek) salad yang segar gilos amos..dia letak depan saya..

saya                 : no, thanks
uncle baek hati: i dont want money
saya                 : no, i dont cook
uncle baek hati : what? u don't know how to cook?
*saat ni, saya nak gelak pun ada, nak rasa apa pun tak pasti dah.. masa tu jugak bahasa inggeris yang sy belajar sejak darjah 1 ni ke laut pulak..

saya                 ; i dont stay here... (kenapala saya tak cakap masa tu, saya ni datang holiday ajer..kan senang..adeh!)
uncle baek hati : oh, u come here for holiday? (seb baek dia faham)
saya                  : yea..
Uncle tu kata apa ntah, pastu dia berlalu... huhuhu..baek hati kan dia..dia muslim sebab dia bagi salam pada saya..saya masih terbayang wajah suci dia pagi tu..kalau la saya jumpa dia kat penang ni, saya mesti nak balik salad aritu... *mimpi lagi*

ok, next agenda, DFO southwharf..alamak, terjebak dengan t-shirt pulak.sy beli lagi 1 tshirt yang kualitinya lebih elok dari hari tu..ni untuk saya sendiri..mgeh ngeh ngeh... hari ni kan selasa, memanglah mahal..tapi dengan uncle yang sorang ni, harga masih boleh bargain dan kualiti tip top... aiyaaa..uncle, mana u punya gambar haa?


haaa..jumpa dah..ni la uncle yang boleh bargain on tuesday tu..
saya request nak gmbr dia sebab nak hapload kat blog untuk korang ingat bila korang nk soping kat QVM..hehehehe *drama lagi*
sweater yang tebal cantik tulis australia 10AUD ajer tau..huhuuu


kalau boleh hangkut bunga nie naik flight, saya dah beli
sob sob sob
lawa derrrrr bunga tu

ke DFO kita jom...scene..
calm...super calm..

tak sempat berhenti... rushing..huhuhu.len kali kita datang sebulan kat sini yer daddy *pengsan* i am sure he will pengsan if he is reading now <_<


sampai di DFO, kami cepat2 ke kedai yang memang kami dah plan sebelum ni..kejap aje soping sebab nak pergi philips island pulak..mau dekat 2 jam jugak dari Melbourne..jam 11, kami bergerak keluar dari DFO dan memulakan pemanduan ke Philips Island..



on our way to Philips Island..
macam rumah Anne of Green Gables lak yer

Unexpected thing no. 2 for today...but it was THE MOST SUPER UNEXPECTED THING & UNWANTED THING actually

Masa on the way tu, adik sy sms..bagitau...
"Pak Lang dah tak ada..jam 2.30 am tadi"

tersentak..sedih... how could i fly to kampung on this time..
lama juga saya diam dalam kereta..dan bergenang juga air mata..
the only uncle i ever had is gone
abang kepada bapa saya.. sebelum ni, sama-sama warded dengan bapa saya..
but then his condition getting serious..
seminggu sebelum ke Melbourne, saya balik kg..saya ziarah Pak Lang yang terlantar..
Arwah dah tak bercakap sangat masa tu..sekadar menyebut "nak air" "nak nasi" dan "mak..."
part panggil mak a.k.a arwah tok saya tu, memang tersentuh..which is dah nampak tanda macam mungkin Pak Lang juga akan ikut jejak arwah tok tak lama lagi..
Sy ambil kesempatan yang ada masa tu, suapkan air pada pak lang dengan straw..perlahan2, saya lepaskan titis air ke dalam mulutnya..arwah ambil masa yang lama untuk telan titis2 air tu..dah tak lama kemudian, ada juga titis air yang mengalir di tepi bibir..Ya Allah..saya sedih.. kasihan dengan keadaannya ketika itu.. Sebelum meninggalkan rumahnya petang itu, saya salam, kucup tangannya, mohon maaf, dan buat pertama kali dalam hidup saya, saya kucup dahinya...dan itu juga yang terakhir rupanya saya berbuat demikian... hingga hari ini, tatkala masih menaip tentang dirinya, saya masih mengingati bau ciuman itu...bau yang hampir sama dengan arwah tokwan saya... bau yang membawa kenangan kepada saya...  Seingat saya, kami berbual panjang ketika saya ke rumahnya di petang hari raya ke 2. Dia masih boleh berjalan tetapi matanya sebelah sudah tidak berfungsi dengan baik.. saya masih ingat lagi arwah bicara sedikit pasal politik/ekonomi negara ketika itu..bersemangat dan saya tersenyum mendengar.. kini, semua kenangan..dan air mata pasti bergenang pabila saya buka semula lipatan kenangan itu sesekali..saya pasti merindui kelibatnya bermotosikal atau memandu proton saga berwarna hijau melintasi jalan di depan rumah saya..
Syukur, adik khabarkan pada saya, jenazah arwah sangat lembut dan mudah diurus, dan wajahnya tersenyum....subhanAllah
Alfatihah Pak Lang Abd Wahab bin Chik







Setelah hampir 2 jam perjalanan dan sebelum tiba ke Philips Island, kami singgah di Maru Koala & Animal Park... hajatnya untuk melihat kangaroo dan koala dengan lebih dekat ;) Park ni taklah besar sangat dan memang tak penatlah nak berjalan2..kami tiba jam 1.00 pm, cuaca memang panas terik dah macam kat Malaysia rasanya... saya tak ingat berapa AUD untuk entrance fee tapi kami beli sekali 1 tupperware kecil makanan kangaroo yang harganya 2AUD untuk feed kangaroo kat dalam nanti ;)


dalam park ni, ada 1 kawasan kecil berpagar yang menempatkan koala.. kalau nak pegang2 koala dlm kawasan pagar tu kena bayar dan ada khidmat fotografi disediakan dan berbayar jugak..hehehe...tidaklah kami masuk ke dalam pagar tu dan sekadar berdiri di bridge kayu berhampiran dan zoom kamera yang ada dan dapatlah gambar koala kat atas nie ;)

aksi apakah? *tak faham*


kakak awliya memang seronokla sangat beramah dengan kangaro2 nie ha

feeding time
abah tergelak sebab geli tapak tangan

mama pulak feeding


SubhanAllah..inilah poket kangaroo
anak dia mcm besar jugak tapi memang muat ajer duduk dalam poket mak dia
comel sangat dan kagum sangat dengan ciptaan Allah

Nah...kita close up ckit gambar anak dia tengah tido dalam poket mak dia ;)

Amzar cam bosan je sebab tak dapat chance nak feeding kangaroo mcm kakak..heheheheh

kakak kata "Deli (geli) la mama tangan Yaya..;p"

sangat panas terik...so, tak jadi lepaking kat kerusi yang sgt awesome n cool ini


dalam banyak-banyak kangaroo, yang nie satu ajer kaler putih....
sunny day..reallly
Bunga...sangat cantik


bebiri

donkey

dingo



Luvly miss parrot yang pandai sebut
"hello  hello"


Tasmanian Devil - nama gerun tul

Kami tinggalkan Maru Park ini dan terus menuju ke Philips Island....pemandangan memang terbaekkk....
cantik sangat menyengat tak hengat



stunning view

close up..grazing area
kata orang, jumlah lembut di Aussie, melebihi jumlah penduduknya
dan sebab itu Australia menjadi antara negara pengeluar susu di dunia ;)

sunny n stunning


Cam kenal ajer....cam comel ajer...
hehehehe


no clouds


country look sangat
yeaaa... dah nampak dah philips island... kalau tgk live, memang cantik...tak tipu
then, kami tiba di pekan kecil San Remo..mcm nama spagethi yang packing tu kan
heheheh
perlu melintasi jambatan ini untuk ke Philips Island
Kami sampai hampir jam 3 pm, dah agak terlewat sebenarnya dan tak sempat nak menjelajahi Philips Island...seeloknya sehari diperuntukkan di sini sebab banyak juga tempat yang menarik..plus nak bergambar bagai....
perut dah lapar..kami tgk2 juga kedai di San Remo... tapi tak meyakinkan...sedisss....
sebenarnya saya mencari curry chicken rice yang halal yang ada di sini..saya pernah baca pasal kewujudan menu tu kat Philips Island cuma silap saya, saya tak study betul2 pasal Philips Island masa kat Malaysia..Saya ingatkan dia pulau kecik aje mcm Bukit Merah Laketown tue, which is semua benda dekat2 tapi bila sampai, memang jaraknya jauh-jauh... rasa down seketika... sudahnya kami ke Churchill Island..oh, ya, dalam philips Island ni ada island lagi tau which is Churchill Island la  yang mana kalau nak masuk kat dalam n buat aktiviti mcm potong bulu bebiri ke, kena bayar lagi...
memula tu, kami singgah di Information centre..pas amik map, tu yang baru tau philips island is very gedabak which is memangla kena travel by car from one place to another... kami decide ke churchill island ajer...tapi kendiannya tak masuk dalam pun, sebab dah nak petang n tak lama lagi nak tutup dah tempat tu..sekadar round kat kedai souvenir n bergambar2....scenery masih lagi memukau..dengan denai yang memang ala2l filem Anne of Green Gables dan tasik yang menyilau cahaya matahari buat saya terasa menjadi Alice in Wonderland seketika *drama*


yang kat sebelah sana membukit tu Churchill Island..tasiknya sangat luas dan memang cantik

and here is Churchill Island..
saujana ajer mata memandang

beware of this lembu betina
ni pun gambar zoom ajer
tak berani cheq nak pi dekat
kot kalu kena tanduk, naya dok ada (penang mai speaking dah ;p)

bebiri yang dah diambil bulunya
sebab nampak licin ajer ;p

rock oooo

the super tembam mom with luvly son ~ Faris Amzar Firdaus

tengs to mr.tripod yang banyak membantu tolong amik gambo kami ;)


alhamdulillah..moga kebahagiaan keluarga kecil ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan di Jannah kelak

Lepas bergambar lebey kurang ajer kat Churchill Island, kami gerak dari situ..lalu jugak kat Panny's Chocolate Factory tapi tak tergerak hati nak masuk walhalnya kat situ la chicken curry rice yang halal tu..sob sob sob..kami teruskan perjalanan ke atas lagi..lalu juga kat A Maze 'N Things tapi dah tak banyak masa nak singgah..nanti rugi pulak..sebab dah nak petang n kena bayar..kalau bawa anak2 memang seronok la masuk tengok benda2 best ala petrosains gitewww.. kami terus ja perjalanan ke Cowes..pekan kecil yang ada kat situ..sebab dah lapar gilos lossss.. and finally sehujung2 jalan jumpa juga pekan Cowes nun dihujung Philips Island nie..Cowes ni simple aja..kecik2 comey giteww..sesuai sangat la untuk spend lazy day kat sini..lepaking tepi pantai or eating2..tapi idokla semua bole eating yer..huhuhuhu..puas juga kami melilau cari tempat makan yang halal..dah petang kot, tak lunch pun lagi... akhirnya pencarian berakhir dan jumpala kedai ni...taaaaRRRRaaaaaaaaaaa:

 Jeronimos Restaurant...*ada tanda HALAL*
Dengar nama memang tak mengiurkan..
bila masuk dalam, expect nak makan beriyani ke apa
tapi beriya jer la sebab dia serve nasi ikut time
sob sob sob *dendang perantau derrr*
so, order pizza jer la

taadaaaaaaaa:


pizza nama tak ingat dengan sos bbq
sedap habaq ang...*oghang penang kata*
sirius....
lagi satu sedap sebab lapaq..ngeh ngeh ngeh

Abang model pizza


Ni kotak dia
merry the merriaaah aje kan ;p


dah makan, jomlah kita berpeleseran kat pekan Cowes ni;)

pekan ni cool jer
tepi laut

sesak? memang tidak ler

cantik

haaaa..nie trademark la kan kalau kat obesea
ada rumput ijau grenish sangat plus seagull yang tak segan langsung dengan kita ;D

Just need to relax


 Budak berdua yang super active
tapi adik dah mula kesejukan tu
sebab cuaca dah nak senja
stokin adik pula ilang sebelah
ntah jatuh kat mana sebab adik suka sangat buang stokin dia
mama pulak tak bawa stokin lebey..haa..sudah..seb baek ada supermarket Coles jugak kat sini
tak pasal2 dapat stokin kenangan dari Coles di Cowes..
Mekaseh Abah ;)


seagull sumua cam wat tak kesah jer.."retis ke ahkak ni;p?"


again..en.tripod lagi yg tolong amik gambar ;)


stunning sunset view

ikutkan hati nak menelusuri pantai kat sini sebab ada pemandangan jeti yang ohsem jugak
tapi masa tak mengizinkan sebab kami nak catch time masuk ke Penguin Parade jam 6.00 pm
nak tengok penguin pulang petang kekdahnya...
masa sangat suntuk..tak sempat pun ke Nobbies Centre yang pemandangannya super cantik kalau dilihat dalam blog Kaki Berangan... ;)
tak apalah, hidup ini untuk memilih..jadi kita pilih apa yang boleh dan patut
maka dengan itu, Penguin Parade la yang dipilih...
kami sampai kat penguin parade cun2 aje sebelum kul 6 pm..amik pakej family untuk masuk ke sini..harga sekitar 50AUD per family kalau tak salah...siap tanya poskod datang dari mana..boleh pulak bagi poskod
Victoria...konfiden tul..hahah..tak faham sebenarnya cashier tu nak poskod apa..pastu baru daddy tolong cover balik bg poskod penang..haha..daddy kan international...nak harapkan mama, memang ke laut ajer informasi :)   yang berebut sangat time ni bukan apa..sebab segerombolan penguin akan mendarat pada waktu senja (waktu yang hampir sama setiap hari) di tepi pantai yang mana terdapat tempat duduk bertingkek2 untuk penonton / pengunjung
yang paling sadis, kamera not allowed..sob sob
tang mana nak amik gambar penguin kak jah
tangkap dalam memori ajerla
masa senja tu, hari semakin gelap..penguin lambat pulak naik
orang semua tabah aje menanti dengan angin pantai yang sejuk sampai ke tulang temulang
aduhai... tak lama lepas tu, maka tibala segerombolan penguin dalam ratus2 jugakla penguin tue
idakla ahkak nak kira sekor2 sebab jauh jugak jarak kami dengan penguin tu..
nak2 pulak dah nak masuk senja..penglihatan ahkak pasti kurang baek..penguin tu pula cepat aje menyelinap ke belukar2 kecik sebaik naik dari dalam laut ke pantai..
comey? sangat...!
lepas tu kami pergi mengendap penguin2 ni kat balik semak belukar a.k.a. sarang dia sebenarnya
comey ajer bunyi dia

    

entrance



daddy


souvenir shop

kendiannya lepas menapau hot mocha, kami pun bergerak pulang ke Melbourne..
jalan raya agak gelap , so pemerhatian dan penumpuan amatlah diperlukan
malam tu jugak, kami tak makan di luar..
tiba di hotel sudah agak lambat..kami habiskan stok makanan yang ada mcm megi n bihun pama..
yerla..nanti tak berat sangat nak angkut balik pulak kan.. ;p
sedey..ni malam last dah kat melbourne..esok rabu, dah nak balik 
hujan emas di negeri orang(seronokla kutip wey..emas mahal)
hujan batu di negeri sendiri ....kesimpulan, kutip emas tu dulu then baru blk negara sendiri..hehehehehehehheheheheheheheh

ok guys...mata ni dah mengantuk sangat
esok kita sambung chapter 8 yang merupakan hari last kat melben
sob sob sob ;0


Jom tengok chapter 8





salam philips island 

Search This Blog

Loading...