~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Wednesday, October 9, 2013

Melancong ke Melbourne - Chapter 1

Assalamualaikum


Melancong ke Melbourne? Bercuti ke Melbourne? Alhamdulillah, dah jadi nyata akhirnya pada 20 September yang lalu...gile lamos balik baru nak update story...hehehhee..super the superbusy daaa... hapdate tetap hapdate! Maklumlah CP ni orang kampung cheq oii..kalau diberi kesempatan melawat bumi omputih ni, haruslah jakun and 'peghak'( - pronouce as per'ak ya..heheh) beb.. hahaha..
Alhamdulillah..sebenarnya CP and En. Firdaus (my super hubby) memang merancang untuk ke melbourne pada waktu musim bunga..spring in melbourne uolss.hahaha.. jgn jeles! tapi kan bunganya bukanla meriah sangat sebab masa kami pi aritu, baru nak masuk ke spring...cuaca Alhamdulillah, cerah n sejuk2 ala dok dalam aircond gitew walaupun ada cahaya panas mentari..i like! seriously ;)
Kami bertolak pada hari Jumaat 20 September 2013..amik flight jam 5.30pm dari Penang ke KLIA...amik MAS sebab MAS murah tika itu...tetiba jalan di udara jem pulak so, lambat ckit landing kat KLIA..bila dah landing, luggage2 yang masuk bawah kapal terbang tu tak naik2 kat tempat collect..owh, giler cuak..kami nak gerak ke LCCT pulak satu hal, nak check in barang2 di LCCT pun satu hal..jam dah nak menghampiri pukul 7 pm dan flight ke melbourne adalah jam 10.30....oh, no, no,... setelah petugas kat tempat collect bag tu berwalkie talkie n en. Firdaus tetap menanti dengan sabarnya, luggage2 kami sampai jua... nah, sepasal lagi nak cari transport ke LCCT...bukan dekat, berbelas2 kilo jugak..nak naik skybus, dah tak kuasa sebab takut terlambat walaupun itu plan awalnya nak merasai skybus di LCCT..huhuu..kami amik teksi bermeter..aduh, tersalah turun lif ke platform paling bawah pulak..naik pulak lift ke tingkat 1 dan dapat juga teksi bermeter...Pakcik teksi  pun memecut teksi ala2  driver McLaren gitew...tanpa disuruh pun... kecut la jugak CP..baby amzar pulak tido...
Alhamdulillah, sampai jua kat LCCT..lepas check in barang semua, barulah sesi makan malam dan memandikan anak2 dilakukan...hehehhe..baru selesa ckit anak2...boarding malam tu agak awal... alhamdulillah, termos air panas untuk susu anak2 dibenarkan ke atas flight. Ini adalah penerbangan pertama buat si kecil amzar... aduhai..mencabar jugakla...kami dah book hotseat awal2 sebab nak kan kemudahan 'bassinet' untuk baby n plus ruang sendiri yang lebih selesa di hadapan kita sebab tak ada orang kat depan...Amzar dengan aktifnya akan cuba buat flight tu macam rumah..akan cuba meneroka..penat jugak nak kejar..dalam 2 jam pertama tu, awliya n amzar tak nak tido...penat sangat mummy n daddy nie..belakang row kami pulak ada baby lagi kecik daripada amzar..baby tu n amzar dok amik giliran menangis...dah hilang rasa segan kat penumpang lain...buat tebal muka ja..nak buat macam mana..budak2 kan ;) mengantuk n letih tak payah cakapla..sekejap adik bunyi, sekejap kakak bunyi..terlelap pun sekejap2 ja..kesian jugakla kat En. Firdaus... kami amik 2 kali meal dlm flight yang mana telah pun diboking awal..jimat! setelah 8 jam penerbangan, kami tiba di Aussie, bumi kangaroo dan disambut dengan suhu 7 darjah celcius...kapten Air asia X tu siap repeat 7 darjah celcius....hohoohooohoo..... terasa peti ais di merata2... ecececeh ;) jom layan gambar  dulu ;)

kat penang international airport...little hero yang bakal menggegarkan mood tido mama

departure
Si kecik yang sungguh riang gumbira
memang tak tau penat walaupun sejuk
Inilah rupanya bassinet... bole bagi infant tido dalam ni
dengan penuh bergaya ok
tapi tak lama sebab lepas tu dia nak terjun turun..hehe
Tengah pikir camna nak turun ni...
Yeahh..bila si gadis dah tido
nampak tak kat tingkap tu..dah mula subuh
cantik sangat kalau tengok live
Subhanallah...berada di atas awan
antara bumi dan langit
dan diberi kesempatan melihat permulaan hari
terasa kerdilnya diri..

makin cerah
Safely landed after 8 hours flight
Penat..sungguh! tapi teruja!
on our way to custom check
Ok laling2 sekalian..kena stop dulu cerita ala cerpen ni..maklumlah, nak upgrade ke novel pasni, haruslah by chapter kan :) hahaha
ok then, jumpa lagi nanti di next chapter

Untuk lain2 chapter, jom terjah kat sini
 Melancong Ke Melbourne - Chapter 2
Salam Melbourne


7 comments:

Dr Mohd Kamarulzaman Kassim said...

Bestkan Melbourne!! Ada rezeki kami nak pergi lagi bawa family

Cerita Citra AwLiYa said...

Yea Dr... Melbourne memang mengujakan.. terima kasih jua dengan perkongsian Dr. sebelum ni sebab sebelum ke Melbourne, saya juga study pasal tulisan Dr. tentang Melbourne sebelum ni.. ;)

Jutawan Emas said...

as salam..nak tanya mcm mana yea nak book untuk bassinet?terima kasih kerana membantu..

Cerita Citra AwLiYa said...

Mr/Ms Jutawan Emas..

Assalamualaikum

Bassinet ni memang dah dikhaskan untuk certain seat sahaja.. masa booking ticket Air Asia secara online, kita dah kena pilih seat yang ada kemudahan bassinet nie..

alizal said...

Melbourne memang best!

Kami haritu pergi naik Motorhome... pusing2 countryside....

Muhammad Khairuddin Lim said...

kami hendak ke mel Dis 2015

Raziman Rashid said...


*JOM KE SABAH 2017*

TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

Tel : 0129600702 / 0163751978
Assalamualaikum Tuan Puan...
Bercuti la ke Sabah....!!
Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

a) Nissan Urvan RM250 sehari
b) Toyota Innova RM230 sehari
c) Toyota Avanza RM170
d) Nissan Grand Livina RM180
e) Proton Exora RM160
f) Produa Alza RM150
g) Toyota Vios RM180
h) Proton Saga Flx RM120
i) Produa Myvi RM120
j) Produa Viva RM100
k) Proton Waja RM120
l) Proton Preve RM160

* Harga di atas adalah minimum sewa
untuk 3 hari ke atas...
* Penghantaran kereta percuma ke
Airport dan tempat penginapan.
* Kadar harga lebih rendah untuk sewa
secara bulanan.

Kelebihan yang anda dapat apabila megambil kereta sewa kami adalah :

1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
istimewa daripada kami bermula harga
RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
kundasang...

2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm300 semalam!!!

3. Pemandu Pelancong..
Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM25.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tidak termasuk Jetty Fee dan Island Fee...
Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
* Banana Boat RM30 (15 mnt)
* FlyFish RM60 (15 mnt)
* Parasailing RM55 (15 mnt)
* Jetski RM140 (30 mnt)
* Sea Walking RM150 (30 mnt)

5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

*Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

Hubungi kami
*0129600702 (Whatsapp/Call)*
0163751978 Call


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 9, 2013

Melancong ke Melbourne - Chapter 1

Assalamualaikum


Melancong ke Melbourne? Bercuti ke Melbourne? Alhamdulillah, dah jadi nyata akhirnya pada 20 September yang lalu...gile lamos balik baru nak update story...hehehhee..super the superbusy daaa... hapdate tetap hapdate! Maklumlah CP ni orang kampung cheq oii..kalau diberi kesempatan melawat bumi omputih ni, haruslah jakun and 'peghak'( - pronouce as per'ak ya..heheh) beb.. hahaha..
Alhamdulillah..sebenarnya CP and En. Firdaus (my super hubby) memang merancang untuk ke melbourne pada waktu musim bunga..spring in melbourne uolss.hahaha.. jgn jeles! tapi kan bunganya bukanla meriah sangat sebab masa kami pi aritu, baru nak masuk ke spring...cuaca Alhamdulillah, cerah n sejuk2 ala dok dalam aircond gitew walaupun ada cahaya panas mentari..i like! seriously ;)
Kami bertolak pada hari Jumaat 20 September 2013..amik flight jam 5.30pm dari Penang ke KLIA...amik MAS sebab MAS murah tika itu...tetiba jalan di udara jem pulak so, lambat ckit landing kat KLIA..bila dah landing, luggage2 yang masuk bawah kapal terbang tu tak naik2 kat tempat collect..owh, giler cuak..kami nak gerak ke LCCT pulak satu hal, nak check in barang2 di LCCT pun satu hal..jam dah nak menghampiri pukul 7 pm dan flight ke melbourne adalah jam 10.30....oh, no, no,... setelah petugas kat tempat collect bag tu berwalkie talkie n en. Firdaus tetap menanti dengan sabarnya, luggage2 kami sampai jua... nah, sepasal lagi nak cari transport ke LCCT...bukan dekat, berbelas2 kilo jugak..nak naik skybus, dah tak kuasa sebab takut terlambat walaupun itu plan awalnya nak merasai skybus di LCCT..huhuu..kami amik teksi bermeter..aduh, tersalah turun lif ke platform paling bawah pulak..naik pulak lift ke tingkat 1 dan dapat juga teksi bermeter...Pakcik teksi  pun memecut teksi ala2  driver McLaren gitew...tanpa disuruh pun... kecut la jugak CP..baby amzar pulak tido...
Alhamdulillah, sampai jua kat LCCT..lepas check in barang semua, barulah sesi makan malam dan memandikan anak2 dilakukan...hehehhe..baru selesa ckit anak2...boarding malam tu agak awal... alhamdulillah, termos air panas untuk susu anak2 dibenarkan ke atas flight. Ini adalah penerbangan pertama buat si kecil amzar... aduhai..mencabar jugakla...kami dah book hotseat awal2 sebab nak kan kemudahan 'bassinet' untuk baby n plus ruang sendiri yang lebih selesa di hadapan kita sebab tak ada orang kat depan...Amzar dengan aktifnya akan cuba buat flight tu macam rumah..akan cuba meneroka..penat jugak nak kejar..dalam 2 jam pertama tu, awliya n amzar tak nak tido...penat sangat mummy n daddy nie..belakang row kami pulak ada baby lagi kecik daripada amzar..baby tu n amzar dok amik giliran menangis...dah hilang rasa segan kat penumpang lain...buat tebal muka ja..nak buat macam mana..budak2 kan ;) mengantuk n letih tak payah cakapla..sekejap adik bunyi, sekejap kakak bunyi..terlelap pun sekejap2 ja..kesian jugakla kat En. Firdaus... kami amik 2 kali meal dlm flight yang mana telah pun diboking awal..jimat! setelah 8 jam penerbangan, kami tiba di Aussie, bumi kangaroo dan disambut dengan suhu 7 darjah celcius...kapten Air asia X tu siap repeat 7 darjah celcius....hohoohooohoo..... terasa peti ais di merata2... ecececeh ;) jom layan gambar  dulu ;)

kat penang international airport...little hero yang bakal menggegarkan mood tido mama

departure
Si kecik yang sungguh riang gumbira
memang tak tau penat walaupun sejuk
Inilah rupanya bassinet... bole bagi infant tido dalam ni
dengan penuh bergaya ok
tapi tak lama sebab lepas tu dia nak terjun turun..hehe
Tengah pikir camna nak turun ni...
Yeahh..bila si gadis dah tido
nampak tak kat tingkap tu..dah mula subuh
cantik sangat kalau tengok live
Subhanallah...berada di atas awan
antara bumi dan langit
dan diberi kesempatan melihat permulaan hari
terasa kerdilnya diri..

makin cerah
Safely landed after 8 hours flight
Penat..sungguh! tapi teruja!
on our way to custom check
Ok laling2 sekalian..kena stop dulu cerita ala cerpen ni..maklumlah, nak upgrade ke novel pasni, haruslah by chapter kan :) hahaha
ok then, jumpa lagi nanti di next chapter

Untuk lain2 chapter, jom terjah kat sini
 Melancong Ke Melbourne - Chapter 2
Salam Melbourne


7 comments:

Dr Mohd Kamarulzaman Kassim said...

Bestkan Melbourne!! Ada rezeki kami nak pergi lagi bawa family

Cerita Citra AwLiYa said...

Yea Dr... Melbourne memang mengujakan.. terima kasih jua dengan perkongsian Dr. sebelum ni sebab sebelum ke Melbourne, saya juga study pasal tulisan Dr. tentang Melbourne sebelum ni.. ;)

Jutawan Emas said...

as salam..nak tanya mcm mana yea nak book untuk bassinet?terima kasih kerana membantu..

Cerita Citra AwLiYa said...

Mr/Ms Jutawan Emas..

Assalamualaikum

Bassinet ni memang dah dikhaskan untuk certain seat sahaja.. masa booking ticket Air Asia secara online, kita dah kena pilih seat yang ada kemudahan bassinet nie..

alizal said...

Melbourne memang best!

Kami haritu pergi naik Motorhome... pusing2 countryside....

Muhammad Khairuddin Lim said...

kami hendak ke mel Dis 2015

Raziman Rashid said...


*JOM KE SABAH 2017*

TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

Tel : 0129600702 / 0163751978
Assalamualaikum Tuan Puan...
Bercuti la ke Sabah....!!
Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

a) Nissan Urvan RM250 sehari
b) Toyota Innova RM230 sehari
c) Toyota Avanza RM170
d) Nissan Grand Livina RM180
e) Proton Exora RM160
f) Produa Alza RM150
g) Toyota Vios RM180
h) Proton Saga Flx RM120
i) Produa Myvi RM120
j) Produa Viva RM100
k) Proton Waja RM120
l) Proton Preve RM160

* Harga di atas adalah minimum sewa
untuk 3 hari ke atas...
* Penghantaran kereta percuma ke
Airport dan tempat penginapan.
* Kadar harga lebih rendah untuk sewa
secara bulanan.

Kelebihan yang anda dapat apabila megambil kereta sewa kami adalah :

1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
istimewa daripada kami bermula harga
RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
kundasang...

2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm300 semalam!!!

3. Pemandu Pelancong..
Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM25.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tidak termasuk Jetty Fee dan Island Fee...
Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
* Banana Boat RM30 (15 mnt)
* FlyFish RM60 (15 mnt)
* Parasailing RM55 (15 mnt)
* Jetski RM140 (30 mnt)
* Sea Walking RM150 (30 mnt)

5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

*Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

Hubungi kami
*0129600702 (Whatsapp/Call)*
0163751978 Call


Search This Blog