~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Friday, November 30, 2012

Pengalaman bersalin anak kedua

Assalamualaikum
 
Bila cik puteh check rating, memang ramai readers yang baca pengalaman bersalin anak sulung.. that's good sebab pembacaan akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menghadapi detik bersalin.. .plus kesukaran bersalin akan menjadikan kita lebih menghargai terhadapap 'anugerah' yang diberikan....sakit, saat2 sukar akan lebih manis jika suami di sisi menemani dan ada keluarga yang sedang menanti kelahiran 'orang baru'. Cik puteh memang simpati dengan mommies yang terpaksa melahirkan bayi tanpa suami di sisi dan apatah lagi jika si suami telah 'pergi'....takdir..tiada siapa dapat melawan... berat mata memandang, pasti berat lagi yang menahan rasa..
 
sedikit review pasal pembuangan bayi - Cik puteh geram juga dengan fenomena buang bayi yang makin menjadi-jadi..dulu orang tinggal bayi kat masjid, kat rumah orang..lepas tue depa tinggal kat tong sampah..n latest, dicampak dari pangsapuri.. MasyaAllah..sedih sangat hati ni..memang bukan zuriat kita tapi yang dicampak2 tu adalah 'kejadian' yang bernyawa. Aduhai... kat mana diletak rasa 'rahim' (penyayang) dalam diri..Semalam, seorang ustaz memberitahu, kajian menunjukkan setiap 17 minit, bayi yang terhasil daripada perhubungan tidak sah dilahirkan.. Perhubungan tidak sah itu satu hal tetapi membuang bayi / membunuh si kecil yang tidak berdosa itu adalah sesuatu yang memilukan...

memandangkan cik puteh ni memang jenis pot pet pot pet sejak baby lagi, jom cik puteh nak share pengalaman bersalin anak kedua cik puteh :D  Sakit tak? sapa brani tanya soklan tu ha? hehehe.... jawapannya memangla sakit..hinggakan dalam labor room akan terlintas juga di fikiran - mungkin akan 'pergi'...

1 Ogos 2012 / 12 Ramadhan 1433H / Rabu

Cik puteh dah mula bercuti menggunakan cuti rehat memandangkan EDD cik puteh pada 04.08.12 (sabtu). Cik puteh psyco juga sebab belum sakit / ada tanda sedangkan EDD dah makin dekat. Anak sulung dulu bersalin seminggu sebelum EDD.... Macam sebelum ni jugak, cik puteh ada diabetic masa preggy..ohh..sangat sengal bila kena minum air gula tu cik kiah.. tanpa segan silu juga cik puteh minum tak abes n buang baki dalam sinki bila nurse pusing arah lain...kalaula nurse tu tahu...dusshh..ngeee... cik puteh sempat berpuasa 10 hari Ramadhan kali ni dan mula tidak puasa pada 11 Ramadhan kerana risaukan kesihatan baby atas nasihat doktor sebab cik puteh ada diabetic.

keboringan mula menerjah bila dok lepak kat umah...jadi, cik puteh minta izin en. suami utk berjimba2 dengan awliya di Tesco..tetapi permohonan tersebut tak diluluskan...huhuhu...yang diluluskan adalah bertemu beliau di Carrefour ketika waktu lunch..owh..itu peluang yang tidak harus dilepaskan..hehe...

Malamnya kami berbuka puasa di McD jer....(aisey, macam puasa pulak..hehehe..teman en.suami  jer sebenarnya...=D)

2 Ogos 2012 / 13 Ramadhan 1433H / Khamis

Cik puteh bangun dari tidur...masih dengan perut memboyot... tetap tiada tanda... wah, teringin pulak nak makan asam pedas ikan pari...sekali lagi cik puteh panjangkan permohonan kpd en.suami...Alhamdulillah permohonan ke pasar bersama awliya diluluskan...best2..... so, dapatla merasa asam pedas ikan pari aritu... Malamnya ada majlis berbuka puasa di surau bawah rumah pula...pekena nasi arab lagi..hehehe..sodap!

3 Ogos 2012 / 14 Ramadhan 1433H / Jumaat

Hari ini cik puteh bangun tidur dengan perasaan yang berbaur.. yerla, doc memang dah bagi surat utk cik puteh admit ke ward hari ini sebab pagi 4 Ogos cik puteh akan diinduced... (ubat cetusan untuk memaksa bukaan laluan bersalin).......rasa sedih sangat nak tinggalkan awliya di rumah bb sitter  tapi nak buat macam mana  kan... baju semua cik puteh dah siap packed.. sengaja cik puteh lengahkan waktu admit ke ward.....sekitar jam 11, kami bergerak keluar dari rumah...sedih sangat masa singgah rumah bb sitter utk tinggalkan awliya : (  cik puteh peluk cium awliya dengan penuh kasih sayang..takut2 ini kali terakhir....................................

cik puteh ke hospital 'menyerah diri' tanpa tanda... 1st class penuh so masuk 2nd class... tukar uniform pink yang kiut tu dan menjalani prosedur biasa  - pemeriksaan degupan jantung baby.... selebihnya berehat sahaja...usha2 jugak mommies lain...ada yang bersembang2, n selebihnya dok merenung2 pegang perut cam cik puteh ni ha.....

malam merangkak tiba...debaran tak payah cakapla....tetap tak ada tanda.....cik puteh tak boleh lelap mata malam tue..panas sgt sampai berpeluh2.....plus dok pikir procedure esok (induced on labour -IOL) yang cik puteh kena lalui................. pusing kiri kanan serba tak kena sampai nurse tegur...napa tak tido..... owh...panas- balas cik puteh...resah hati cam nak tunggu hukuman...aduhai........

jeles tul kat 1 patient nie...dia baru warded ptg tu...anak no. 3 ke 4 camtueler...senja je, bukaan dia dh 5cm...terus masuk labor....sblm kul 9pm, husband dia dtg amik brg kat katil dia n bgtau nurse yang wife dia dah bersalin.........aduhaiiiiiii.......tekanan dowh....senangnya dia....lewat malam ckit, bb dia naik ke wad..pastu mak bapak dia datang...mak dia suap makanan kat dia....jeles2...huh...tgk, memang bosan kan kt ward sampai boleh perhati semua yang org lain buat...keh keh keh....

4 Ogos 2012 / 15 Ramadhan 1433H / Sabtu

Hari yang dinantikan telah tiba...........kalah debaran nak angkat nikah..... nurse bagitau procedure akan dilakukan pada jam 6.00am or 7.00am...cik puteh mandi awal...solat subuh di tepi katil jer...then baring2...tunggu...bila doc nak dtg nie....yg menyaikokan (oh, leh pakai ke words nie....) keadaan, nurse dah edar glove n ubat induce tu kat atas meja beroda kat hujung kaki katil...huwaaa..
dalam ward ni, ada sorang lagi pun akan diinduced jugak...huhuuhhhu..time doc sampai (cik puteh rasa cam nak kena baham weyy..), masa tu jugakla rasa nak terkencing..huhuhuh.....cepat2 g toilet sampai nurse gurau2 bgtau doc, cik puteh nak lari...hahahahaha (kalaula boleh....ceh, ada niat ke;p)

Patient yg lg sorang tu diinduce dulu...masa doc datang kat katil, cik puteh dah ready...tapi seriyau juga bila terkenang rasa sentap kena seluk nnt...huhuhuhu..doc suruh bertenang...dia check bukaan..baru 1cm katanya....to new mommies, buang jauh2 rasa malu tue.... memang dia akan tengok n check... then doc masukkan ubat induce (prostaglandin kalau tak salah)...sentap jugak n sempat tgk ada darah ckit kat kertas yang lapik bontot tue..huhuuhuu....

Kalau dah diinduced, kita memang tak leh berdiri (selama sejam) or jenjalan lagila tak boleh...kang tak efektif ubat tu nanti.....memandangkan cik puteh nak sangat ubat nie efektif, cik puteh baring je selama sejam...nurse kata leh duduk...breakfast dulu.....cik puteh tak mo jugak sbb nak bagi ubat tu betul2 efektif...maklumla pengalaman pertama masa 1st bb dulu dah ada..ubat tak efektif sebab berdiri basuh pinggan kat sinki daaa........sudahnya kena induced lain masa tu...padan muka yg chumel tue.....hahahaha

lepas sejam, baru bangun...sakit dah mula rasa...menjelang tengahari, contraction makin kuat.....masa check jantung bb, cik puteh dah nangis2 kat nurse tue...sakit sangat....dia bgtau patient yg sama induced ngn cik puteh pagi tadi, dah selamat masuk ke bilik bedah sebab jantung bbnya makin lemah n tiada pilihan lain, kena bedah segera....huhuuhu...cian dia...cik puteh dalam lelehan air mata menahan contraction tu pun sengal mulut jugakle, minta nak bedah sama..(hoh, rasa nak lempang je diri sendiri bila kenang2 balik...yg pegi mintak nak bedah, apehal...hahahha..tapi kalau tengah sakit, macam2 leh kuar dari mulut taw...) masa tue, cik puteh tak tahan sgt sakitnya..nurse kata, kalau boleh elakkan bedah kalau tak ada prob...sebab risikonya tinggi...katanya lagi mmg doc hati2 tapi bila dah bedah, organ2 lain spt pundi kencing juga berisiko tercedera...huhuhu..akak nurse tu baek sgt...layan cik puteh yg tengah menangis  ni macam seorang kakak....aduhaiiiiiii...tak sempat amik nama dia, kalau tak leh anta ked thank you...hihihhih..tapi wajah dia cik puteh ingat sampai arini...ALLAH saja yang membalas budi baikmu kakak;D

Masa tengah sakit2 tue jugak, little awliya datang melawat... disebabkan tgh pakai ala2 tali pinggang utk check jantung baby tu, tirai mengelilingi menutupi katil tu...awliya n husband masuk tgk cik puteh...paling touching, awliya kucup tangan cik puteh tanpa dipinta...sayang mama......aduhaii..berjurai lagi air mata ni sedih...awliya yg 3 tahun tu pun macam faham keadaan cik puteh..cik puteh terfikir juga, kalaulah cik puteh 'pergi' masa tue.........tak sanggup... cik puteh minta nak jumpa mak...mak masuk dan kucup pipi cik puteh...mak pun menangis tgk keadaan cik puteh...cik puteh minta ampun dgn mak...mintak ampun dgn bapak cik puteh...

jam 2.30 pm, doc pakar check bukaan....korang teka berapa bukaan? huwaaaaaaaaaaaaa....... baru 3cm sejak pagi tadi...cik puteh jadi down..tension sangat...bila fikir kenapa lambat bukaannya sedangkan dah beriya2 sakit nie........doc kata lagi 4 jam, diorang akan check lagi...oh my, maknanya jam 6.30 pm nnt.....sedih sgt..down sgt...n sakit!...cik puteh pernah baca sebelum ni, mandi dapat mengurangkan sakit contraction...cik puteh minta dgn nurse nak mandi...dia kata ok tapi kena berteman...en.suami tersayang papah cik puteh ke shower room...cik puteh mandi sambil duduk di kerusi....masa sakit menyeringai contraction tue datang, cik puteh curah air lama2 atas kepala...ya...sejuk...mungkin tak mampu buang rasa sakit tapi at least berkurangan n minda juga dah set mandi mampu mengurangkan sakit...

en.suami papah semula ke katil... cik puteh berehat melayan sakit....nurse tarik tirai sekeliling katil agar lebih privacy...nurse cucuk kat bontot ubat tahan sakit..dia kata akan mengantuk ckit ubat nie...ok, most welcomed sangat rasa mengantuk tu;D setiap kali contraction, cik puteh akan wat teknik pernafasan mcm cik puteh belajar kt bb centre sebelum ni n trust me, its helps ;D caranya masa sedut nafas sebut, reee masa lepas sebut laaaaaaaakkkkkkkkkksssssss yang mana masa lepas lebih panjang..lakukan masa betul2 rasa contraction tue dtg...cuba google teknik tu..memang membantu...cik puteh gantikan perkataan relaks dengan kalimah lain ;) masa contraction tue, memang menggenggambucu bantal jela sambil merekot2...huhuuhu...cik puteh cuba juga bayangkan wajah sicomel.....

Tok, sis in law n abang datang melawat..cik puteh dah tak mampu nak bercakap....sakit sangat...nurse kesiankan cik puteh..dia minta doc check bukaan cik puteh n surprisedly, bukaan dah 5cm...time to go to labor room bebeh!.....seronok jugak masa tue, sebab masa untuk selesaikan kesakitan makin tiba....wheelchair datang, cik puteh bawa bersama beg kecil yang mengandungi pakaian bb n air selusuh yang en.suami sendiri bacakan ayat2 suci... en.suami pula balik rumah sebentar masa tue...so, cik puteh harap abang cik puteh jer kasi tau hubby n family member.

Di Penang Maternity Hospital (MH), salah satu yang best bilik untuk bersalin adalah secara single yang memang bilik...bukan tirai yang memisahkan kita dgn patient lain untuk proses bersalin...highly appreciated sgt untuk government hospital yang boleh sedia kemudahan lengkap plus blik bersalin secara single...bukan nak demand ke apa ke,,,tapi bila time sakit, lagi sakit kalau dgr member sebelah mengerang sakit...so, biarlah kita mengerang sensorang ;D

Cik puteh minta epidural....(biar betul!) betul...Doc amik sample darah tapi katanya ujian tu akan balik semula dlm tempoh sejam n maybe tak sempat diepiduralkan, cik puteh dah bersalin...cik puteh kata, ok jer......untuk kurangkan sakit, cik puteh sedut juga gas entonox n gas disedut masa contraction sahaja n akan menyebabkan rasa mengantuk n lali dalam 10 saat camtu...walaupun sekejap its helps... ulang2 sedut n leh kurang sakit ckit time contraction... En.suami setia menemani di sebelah...ini lagi satu best, walaupun government hospital, MH membenarkan suami menemani isteri di dalam labor room sehingga detik melahirkan ;D...

sakit menjadi....nak buang rasa sakit, cik puteh meneran....benda lain jugak yang kuar; malu *tutup muka*...nurse2 yang baek hati (walaupun sedang berpuasa masa tu), datang cuci najis yg terkeluar ckit tu ha...they never complained & do understand...thank ALLAH n nurses ;D

cik puteh mengadu sakit lagi...nurse @ midwife (juga cik puteh masih ingat wajahnya;D), datang check bukaan....dia memanggil doc.katanya bukaan cik puteh telah penuh...cik puteh kembali bersemangat...cik puteh bisikkan pada bb di dalam perut "bb,,,this is the time...let's do together" seriously, cik puteh n bb memang bekerjasama nak tamatkan penderitaan sakit nie.....cik puteh pegang tangan en. suami....tapi nurse suruh pgg kaki sendiri or besi katil kat tepi bagi mudahkan proses kelahiran....2 nurses, doc wanita (H.O yang masih muda), n en. suami terus bagi semangat untuk push n dalam 3 kali push rasanya, lahirlah Faris Amzar bin Firdaus....jam 7.03pm 15 Ramadhan...memang time nak buka puasa dah....masa en.suami azankan baby, memang hampir time azan maghrib untuk berbuka puasa dah ;D

Alhamdulillah..post labor lebih mudah..jahit pun tak sampai 15 min dah siap berbanding kelahiran pertama dulu dlm 45 minit proses jahitannya...dibius separuh, rasa sentap tusukan jarum ke isi memang terasa tetapi tetap tak akan mampu melawat rasa sakit nak bersalin....masa tu, cik puteh baring sahaja..letih sangat dan biarkan aja doc tue jahit luka...en.suami kata, darah memang banyak atas lantai tapi cik puteh tak sempat nak tgk pun.... cikputeh dibiarkan berehat dalam labour room n then nurse bagi bb yang dah siap dipakai baju n balut ngn kain untuk disusukan buat pertama kalinya...SUBHANALLAH...indah rasa masa tue...bb dah pandai hisap sendiri susu mama...memang susu tak ada sangat masa tue, tapi bb terus hisap....muka bb, macam kakaknya masa bb....mata sepet tapi kakak lebih nampak jepun looked dulu...hihiihih..gambar masa dalam labor room memang ada tapi rasa sgt privacy pulak gambar tue ;D

Apapun syukur sangat, segalanya selamat dan rasa itu mula menyerang................rasa apa?
LAPAR daaa....................kehkehkeh.....dipindahkan ke 1st class, dan malam itu cik puteh bersupperkan nasi puteh sup ikan haruan yang bonda masakkan ;D......

Thank ALLAH, thank hubby, thank parents n family for the doa n luvly supports ;D

To readers / mommies, rasa sakit setiap orang tak akan sama....ada orang mudah, ada orang susah...bahagian masing2...tapi kita cubalah apa cara yang mampu untuk meringankan kesakitan......kelahiran kedua cik puteh mungkin agak susah berbanding orang lain namun mudah sedikit daripada kelahiran sulung.... ALHAMDULILLAH ;D

 
faris amzar ~ 2 months plus
 
 
 
close up
 
 
 
 
 
   3 months plus - 6.5 kg ;D
 
 
 
 
 
 
 
gojes sister ;D
 
 
 
 

wonderful daddy :D
 
 
 
aikkk...mana gambar hot mummy tu?hahahahha...hot la sangat ;p
hot sebab tak dapat lagi berat masa belum mengandung.....
sebab tu mama sgt camera shy skrg...hahahaha

 
 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, November 30, 2012

Pengalaman bersalin anak kedua

Assalamualaikum
 
Bila cik puteh check rating, memang ramai readers yang baca pengalaman bersalin anak sulung.. that's good sebab pembacaan akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menghadapi detik bersalin.. .plus kesukaran bersalin akan menjadikan kita lebih menghargai terhadapap 'anugerah' yang diberikan....sakit, saat2 sukar akan lebih manis jika suami di sisi menemani dan ada keluarga yang sedang menanti kelahiran 'orang baru'. Cik puteh memang simpati dengan mommies yang terpaksa melahirkan bayi tanpa suami di sisi dan apatah lagi jika si suami telah 'pergi'....takdir..tiada siapa dapat melawan... berat mata memandang, pasti berat lagi yang menahan rasa..
 
sedikit review pasal pembuangan bayi - Cik puteh geram juga dengan fenomena buang bayi yang makin menjadi-jadi..dulu orang tinggal bayi kat masjid, kat rumah orang..lepas tue depa tinggal kat tong sampah..n latest, dicampak dari pangsapuri.. MasyaAllah..sedih sangat hati ni..memang bukan zuriat kita tapi yang dicampak2 tu adalah 'kejadian' yang bernyawa. Aduhai... kat mana diletak rasa 'rahim' (penyayang) dalam diri..Semalam, seorang ustaz memberitahu, kajian menunjukkan setiap 17 minit, bayi yang terhasil daripada perhubungan tidak sah dilahirkan.. Perhubungan tidak sah itu satu hal tetapi membuang bayi / membunuh si kecil yang tidak berdosa itu adalah sesuatu yang memilukan...

memandangkan cik puteh ni memang jenis pot pet pot pet sejak baby lagi, jom cik puteh nak share pengalaman bersalin anak kedua cik puteh :D  Sakit tak? sapa brani tanya soklan tu ha? hehehe.... jawapannya memangla sakit..hinggakan dalam labor room akan terlintas juga di fikiran - mungkin akan 'pergi'...

1 Ogos 2012 / 12 Ramadhan 1433H / Rabu

Cik puteh dah mula bercuti menggunakan cuti rehat memandangkan EDD cik puteh pada 04.08.12 (sabtu). Cik puteh psyco juga sebab belum sakit / ada tanda sedangkan EDD dah makin dekat. Anak sulung dulu bersalin seminggu sebelum EDD.... Macam sebelum ni jugak, cik puteh ada diabetic masa preggy..ohh..sangat sengal bila kena minum air gula tu cik kiah.. tanpa segan silu juga cik puteh minum tak abes n buang baki dalam sinki bila nurse pusing arah lain...kalaula nurse tu tahu...dusshh..ngeee... cik puteh sempat berpuasa 10 hari Ramadhan kali ni dan mula tidak puasa pada 11 Ramadhan kerana risaukan kesihatan baby atas nasihat doktor sebab cik puteh ada diabetic.

keboringan mula menerjah bila dok lepak kat umah...jadi, cik puteh minta izin en. suami utk berjimba2 dengan awliya di Tesco..tetapi permohonan tersebut tak diluluskan...huhuhu...yang diluluskan adalah bertemu beliau di Carrefour ketika waktu lunch..owh..itu peluang yang tidak harus dilepaskan..hehe...

Malamnya kami berbuka puasa di McD jer....(aisey, macam puasa pulak..hehehe..teman en.suami  jer sebenarnya...=D)

2 Ogos 2012 / 13 Ramadhan 1433H / Khamis

Cik puteh bangun dari tidur...masih dengan perut memboyot... tetap tiada tanda... wah, teringin pulak nak makan asam pedas ikan pari...sekali lagi cik puteh panjangkan permohonan kpd en.suami...Alhamdulillah permohonan ke pasar bersama awliya diluluskan...best2..... so, dapatla merasa asam pedas ikan pari aritu... Malamnya ada majlis berbuka puasa di surau bawah rumah pula...pekena nasi arab lagi..hehehe..sodap!

3 Ogos 2012 / 14 Ramadhan 1433H / Jumaat

Hari ini cik puteh bangun tidur dengan perasaan yang berbaur.. yerla, doc memang dah bagi surat utk cik puteh admit ke ward hari ini sebab pagi 4 Ogos cik puteh akan diinduced... (ubat cetusan untuk memaksa bukaan laluan bersalin).......rasa sedih sangat nak tinggalkan awliya di rumah bb sitter  tapi nak buat macam mana  kan... baju semua cik puteh dah siap packed.. sengaja cik puteh lengahkan waktu admit ke ward.....sekitar jam 11, kami bergerak keluar dari rumah...sedih sangat masa singgah rumah bb sitter utk tinggalkan awliya : (  cik puteh peluk cium awliya dengan penuh kasih sayang..takut2 ini kali terakhir....................................

cik puteh ke hospital 'menyerah diri' tanpa tanda... 1st class penuh so masuk 2nd class... tukar uniform pink yang kiut tu dan menjalani prosedur biasa  - pemeriksaan degupan jantung baby.... selebihnya berehat sahaja...usha2 jugak mommies lain...ada yang bersembang2, n selebihnya dok merenung2 pegang perut cam cik puteh ni ha.....

malam merangkak tiba...debaran tak payah cakapla....tetap tak ada tanda.....cik puteh tak boleh lelap mata malam tue..panas sgt sampai berpeluh2.....plus dok pikir procedure esok (induced on labour -IOL) yang cik puteh kena lalui................. pusing kiri kanan serba tak kena sampai nurse tegur...napa tak tido..... owh...panas- balas cik puteh...resah hati cam nak tunggu hukuman...aduhai........

jeles tul kat 1 patient nie...dia baru warded ptg tu...anak no. 3 ke 4 camtueler...senja je, bukaan dia dh 5cm...terus masuk labor....sblm kul 9pm, husband dia dtg amik brg kat katil dia n bgtau nurse yang wife dia dah bersalin.........aduhaiiiiiii.......tekanan dowh....senangnya dia....lewat malam ckit, bb dia naik ke wad..pastu mak bapak dia datang...mak dia suap makanan kat dia....jeles2...huh...tgk, memang bosan kan kt ward sampai boleh perhati semua yang org lain buat...keh keh keh....

4 Ogos 2012 / 15 Ramadhan 1433H / Sabtu

Hari yang dinantikan telah tiba...........kalah debaran nak angkat nikah..... nurse bagitau procedure akan dilakukan pada jam 6.00am or 7.00am...cik puteh mandi awal...solat subuh di tepi katil jer...then baring2...tunggu...bila doc nak dtg nie....yg menyaikokan (oh, leh pakai ke words nie....) keadaan, nurse dah edar glove n ubat induce tu kat atas meja beroda kat hujung kaki katil...huwaaa..
dalam ward ni, ada sorang lagi pun akan diinduced jugak...huhuuhhhu..time doc sampai (cik puteh rasa cam nak kena baham weyy..), masa tu jugakla rasa nak terkencing..huhuhuh.....cepat2 g toilet sampai nurse gurau2 bgtau doc, cik puteh nak lari...hahahahaha (kalaula boleh....ceh, ada niat ke;p)

Patient yg lg sorang tu diinduce dulu...masa doc datang kat katil, cik puteh dah ready...tapi seriyau juga bila terkenang rasa sentap kena seluk nnt...huhuhuhu..doc suruh bertenang...dia check bukaan..baru 1cm katanya....to new mommies, buang jauh2 rasa malu tue.... memang dia akan tengok n check... then doc masukkan ubat induce (prostaglandin kalau tak salah)...sentap jugak n sempat tgk ada darah ckit kat kertas yang lapik bontot tue..huhuuhuu....

Kalau dah diinduced, kita memang tak leh berdiri (selama sejam) or jenjalan lagila tak boleh...kang tak efektif ubat tu nanti.....memandangkan cik puteh nak sangat ubat nie efektif, cik puteh baring je selama sejam...nurse kata leh duduk...breakfast dulu.....cik puteh tak mo jugak sbb nak bagi ubat tu betul2 efektif...maklumla pengalaman pertama masa 1st bb dulu dah ada..ubat tak efektif sebab berdiri basuh pinggan kat sinki daaa........sudahnya kena induced lain masa tu...padan muka yg chumel tue.....hahahaha

lepas sejam, baru bangun...sakit dah mula rasa...menjelang tengahari, contraction makin kuat.....masa check jantung bb, cik puteh dah nangis2 kat nurse tue...sakit sangat....dia bgtau patient yg sama induced ngn cik puteh pagi tadi, dah selamat masuk ke bilik bedah sebab jantung bbnya makin lemah n tiada pilihan lain, kena bedah segera....huhuuhu...cian dia...cik puteh dalam lelehan air mata menahan contraction tu pun sengal mulut jugakle, minta nak bedah sama..(hoh, rasa nak lempang je diri sendiri bila kenang2 balik...yg pegi mintak nak bedah, apehal...hahahha..tapi kalau tengah sakit, macam2 leh kuar dari mulut taw...) masa tue, cik puteh tak tahan sgt sakitnya..nurse kata, kalau boleh elakkan bedah kalau tak ada prob...sebab risikonya tinggi...katanya lagi mmg doc hati2 tapi bila dah bedah, organ2 lain spt pundi kencing juga berisiko tercedera...huhuhu..akak nurse tu baek sgt...layan cik puteh yg tengah menangis  ni macam seorang kakak....aduhaiiiiiii...tak sempat amik nama dia, kalau tak leh anta ked thank you...hihihhih..tapi wajah dia cik puteh ingat sampai arini...ALLAH saja yang membalas budi baikmu kakak;D

Masa tengah sakit2 tue jugak, little awliya datang melawat... disebabkan tgh pakai ala2 tali pinggang utk check jantung baby tu, tirai mengelilingi menutupi katil tu...awliya n husband masuk tgk cik puteh...paling touching, awliya kucup tangan cik puteh tanpa dipinta...sayang mama......aduhaii..berjurai lagi air mata ni sedih...awliya yg 3 tahun tu pun macam faham keadaan cik puteh..cik puteh terfikir juga, kalaulah cik puteh 'pergi' masa tue.........tak sanggup... cik puteh minta nak jumpa mak...mak masuk dan kucup pipi cik puteh...mak pun menangis tgk keadaan cik puteh...cik puteh minta ampun dgn mak...mintak ampun dgn bapak cik puteh...

jam 2.30 pm, doc pakar check bukaan....korang teka berapa bukaan? huwaaaaaaaaaaaaa....... baru 3cm sejak pagi tadi...cik puteh jadi down..tension sangat...bila fikir kenapa lambat bukaannya sedangkan dah beriya2 sakit nie........doc kata lagi 4 jam, diorang akan check lagi...oh my, maknanya jam 6.30 pm nnt.....sedih sgt..down sgt...n sakit!...cik puteh pernah baca sebelum ni, mandi dapat mengurangkan sakit contraction...cik puteh minta dgn nurse nak mandi...dia kata ok tapi kena berteman...en.suami tersayang papah cik puteh ke shower room...cik puteh mandi sambil duduk di kerusi....masa sakit menyeringai contraction tue datang, cik puteh curah air lama2 atas kepala...ya...sejuk...mungkin tak mampu buang rasa sakit tapi at least berkurangan n minda juga dah set mandi mampu mengurangkan sakit...

en.suami papah semula ke katil... cik puteh berehat melayan sakit....nurse tarik tirai sekeliling katil agar lebih privacy...nurse cucuk kat bontot ubat tahan sakit..dia kata akan mengantuk ckit ubat nie...ok, most welcomed sangat rasa mengantuk tu;D setiap kali contraction, cik puteh akan wat teknik pernafasan mcm cik puteh belajar kt bb centre sebelum ni n trust me, its helps ;D caranya masa sedut nafas sebut, reee masa lepas sebut laaaaaaaakkkkkkkkkksssssss yang mana masa lepas lebih panjang..lakukan masa betul2 rasa contraction tue dtg...cuba google teknik tu..memang membantu...cik puteh gantikan perkataan relaks dengan kalimah lain ;) masa contraction tue, memang menggenggambucu bantal jela sambil merekot2...huhuuhu...cik puteh cuba juga bayangkan wajah sicomel.....

Tok, sis in law n abang datang melawat..cik puteh dah tak mampu nak bercakap....sakit sangat...nurse kesiankan cik puteh..dia minta doc check bukaan cik puteh n surprisedly, bukaan dah 5cm...time to go to labor room bebeh!.....seronok jugak masa tue, sebab masa untuk selesaikan kesakitan makin tiba....wheelchair datang, cik puteh bawa bersama beg kecil yang mengandungi pakaian bb n air selusuh yang en.suami sendiri bacakan ayat2 suci... en.suami pula balik rumah sebentar masa tue...so, cik puteh harap abang cik puteh jer kasi tau hubby n family member.

Di Penang Maternity Hospital (MH), salah satu yang best bilik untuk bersalin adalah secara single yang memang bilik...bukan tirai yang memisahkan kita dgn patient lain untuk proses bersalin...highly appreciated sgt untuk government hospital yang boleh sedia kemudahan lengkap plus blik bersalin secara single...bukan nak demand ke apa ke,,,tapi bila time sakit, lagi sakit kalau dgr member sebelah mengerang sakit...so, biarlah kita mengerang sensorang ;D

Cik puteh minta epidural....(biar betul!) betul...Doc amik sample darah tapi katanya ujian tu akan balik semula dlm tempoh sejam n maybe tak sempat diepiduralkan, cik puteh dah bersalin...cik puteh kata, ok jer......untuk kurangkan sakit, cik puteh sedut juga gas entonox n gas disedut masa contraction sahaja n akan menyebabkan rasa mengantuk n lali dalam 10 saat camtu...walaupun sekejap its helps... ulang2 sedut n leh kurang sakit ckit time contraction... En.suami setia menemani di sebelah...ini lagi satu best, walaupun government hospital, MH membenarkan suami menemani isteri di dalam labor room sehingga detik melahirkan ;D...

sakit menjadi....nak buang rasa sakit, cik puteh meneran....benda lain jugak yang kuar; malu *tutup muka*...nurse2 yang baek hati (walaupun sedang berpuasa masa tu), datang cuci najis yg terkeluar ckit tu ha...they never complained & do understand...thank ALLAH n nurses ;D

cik puteh mengadu sakit lagi...nurse @ midwife (juga cik puteh masih ingat wajahnya;D), datang check bukaan....dia memanggil doc.katanya bukaan cik puteh telah penuh...cik puteh kembali bersemangat...cik puteh bisikkan pada bb di dalam perut "bb,,,this is the time...let's do together" seriously, cik puteh n bb memang bekerjasama nak tamatkan penderitaan sakit nie.....cik puteh pegang tangan en. suami....tapi nurse suruh pgg kaki sendiri or besi katil kat tepi bagi mudahkan proses kelahiran....2 nurses, doc wanita (H.O yang masih muda), n en. suami terus bagi semangat untuk push n dalam 3 kali push rasanya, lahirlah Faris Amzar bin Firdaus....jam 7.03pm 15 Ramadhan...memang time nak buka puasa dah....masa en.suami azankan baby, memang hampir time azan maghrib untuk berbuka puasa dah ;D

Alhamdulillah..post labor lebih mudah..jahit pun tak sampai 15 min dah siap berbanding kelahiran pertama dulu dlm 45 minit proses jahitannya...dibius separuh, rasa sentap tusukan jarum ke isi memang terasa tetapi tetap tak akan mampu melawat rasa sakit nak bersalin....masa tu, cik puteh baring sahaja..letih sangat dan biarkan aja doc tue jahit luka...en.suami kata, darah memang banyak atas lantai tapi cik puteh tak sempat nak tgk pun.... cikputeh dibiarkan berehat dalam labour room n then nurse bagi bb yang dah siap dipakai baju n balut ngn kain untuk disusukan buat pertama kalinya...SUBHANALLAH...indah rasa masa tue...bb dah pandai hisap sendiri susu mama...memang susu tak ada sangat masa tue, tapi bb terus hisap....muka bb, macam kakaknya masa bb....mata sepet tapi kakak lebih nampak jepun looked dulu...hihiihih..gambar masa dalam labor room memang ada tapi rasa sgt privacy pulak gambar tue ;D

Apapun syukur sangat, segalanya selamat dan rasa itu mula menyerang................rasa apa?
LAPAR daaa....................kehkehkeh.....dipindahkan ke 1st class, dan malam itu cik puteh bersupperkan nasi puteh sup ikan haruan yang bonda masakkan ;D......

Thank ALLAH, thank hubby, thank parents n family for the doa n luvly supports ;D

To readers / mommies, rasa sakit setiap orang tak akan sama....ada orang mudah, ada orang susah...bahagian masing2...tapi kita cubalah apa cara yang mampu untuk meringankan kesakitan......kelahiran kedua cik puteh mungkin agak susah berbanding orang lain namun mudah sedikit daripada kelahiran sulung.... ALHAMDULILLAH ;D

 
faris amzar ~ 2 months plus
 
 
 
close up
 
 
 
 
 
   3 months plus - 6.5 kg ;D
 
 
 
 
 
 
 
gojes sister ;D
 
 
 
 

wonderful daddy :D
 
 
 
aikkk...mana gambar hot mummy tu?hahahahha...hot la sangat ;p
hot sebab tak dapat lagi berat masa belum mengandung.....
sebab tu mama sgt camera shy skrg...hahahaha

 
 
 

No comments:

Search This Blog