~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Thursday, August 15, 2013

tips menghadiri temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD)

Assalamualaikum semua ;)

Erm.. ada jugak yang bersembang2 pasal inteviu PTD nie lately..tengah musim inteviu kan...ahkak (akak sangat...heh!) ucapkan goodluck yer kepada ahdik ahdik sekalian yang bakal diinteviu nie haa.. InsyaAllah ada rezeki, dapat..Kalau tak dapat, perancangan ALLAH adalah yang terbaek untukmu dik!
 
Bilamana dipanggil ke interview / temuduga PTD ni, maknanya anda dah berjaya melepasi exam yang susah tu (hewhewhew..susah bagi CP sebab ada macam2 paper n paling seram pengetahuan am tu..hehehe..kalau anda rasa keseluruhan exam adalah senang, CP tabik spring taw...hehehhe)..kalau zaman CP dulu, memula exam..pastu kalau dah 'lepas' ezam tu, baru di panggil ke programme assesment centre (PAC)... mencabar jugak PAC nie sebab 3 hari 2 malam berkampung di INTAN n bab paling CP lemah adalah larian 2.4km tu..huhuu...kena pulak INTURA tu berbukit2 ckit..tercungap2 jugakla...heheheh..antara modul lain adalah debate n public speaking..# tips..jgn overconfident..jgn show off sgt...hehehhe..
 
okay...nak cakap pasal interview ni sebenarnya...termelalut pulak yer... berdasarkan pandangan dan pengalaman CP sebagai yang ditemuduga (post PTD) dan sebagai penemuduga (post lain), langkah pertama anda sebaik memasuki bilik / kamar interview tu dah memainkan peranan penting... karisma beb!..air muka penting dik! jom kita tengok satu2 yer... (to some people, the list below maybe the small things, but it is something for the beginner / new comer... hehehehe..CP saja share pengalaman n pandangan jer tau...tak ada niat lain ;) )
 
1. Ketuk pintu dan bagi salam..senyum dik senyum...muka tenang..jalan tertib2 tau..tak yah laju sangat tak yah la lemau sangat..hehehe
 
2. Berjalan hingga ke kerusi yang disediakan... Biasanya panel interviu akan minta folder yang kita bawa tu..tak perlu berjabat tangan... ada yang dapat 2 orang panel..ada yang 3 panel...jgn terkesan dengan jumlah panel yang ramai...heheheh..cool...Bila panel suruh duduk baru duduk..
 
3. Duduk dengan keadaan yang selesa, tangan di atas peha...jangan dok buat ala2 sanding pulak ;p..handbag (for ladies) letak kat bawah di sisi kerusi..
 
4. Panel biasanya akan minta ceritakan latar belakang diri...haaa..kalau nak senang..buatlah skrip siap2 n ingatilah skrip anda sebelum hari interviu...kang tanya anak no. berapa pun tak ingat sebab gugup sangat...heheehe
 
5. Lepas tu, ikutlah panel nak tanya apa...pasal kerjaya semasa anda...latarbelakang pendidikan anda..isu-isu perkhidmatan..latar belakang PTD... isu-isu semasa.. mungkin ada provokasi, so, jawab dengan berhemah dan kalau boleh sokong dengan fakta, sangatlah bagus...so, get ready ya... untuk isu semasa tu, anda memang kena rajin baca suratkhabar... heheheh...make sure anda baca suratkhabar hari yang berkenaan sebelum masuk bilik interviu tu..macam kes CP dulu, panel hulur The Sun n dia kata "Please Comment" by referring to main page masa tue...haaaa...jeng jeng jeng...nasib baik dah baca Utusan Malaysia pagi tu...walaupun suratkhabarnya lain tapi isunya masih sama, bolehlah explain sikit-sikit... ;)
 
6. Kalau ditanya di dalam bahasa inggeris, jawablah di dalam bahasa inggeris... begitulah sebaliknya
 
7. Jangan over confident n jangan arrogant / annoying... ingat, kita sedang nak minta kerja...kalau kena provokasi pun, janganlah melatah...selain jawapan kita, attitude kita jua sedang dinilai... Attitude Skills Knowledge... Skills n Knowlegde kita boleh dapat / diberikan bimbingan...tetapi attitude, hanya lahir dari dalam diri kita ;)
 
Bila dah selesai temuduga, ucapkan terima kasih...ambil folder dan keluar dengan tertib...
 
*TIPS :
 
1. Pakai warna baju yang anda suka.... kalau baju baru lagi best..sebab mood akan bertambah baek..contoh, pagi raya kita seronok kan pakai baju baru..heheheh...elakkan warna yang garang2 macam merah terang bagai... warna sangat memainkan peranan dalam mood seseorang..CP suka warna lembut sebab mendamaikan diri n orang yang memandang...aisey...contohnya warna pink dan biru... untuk lelaki, better pakai suit (baju 'kot' hitam tu) hitam / gelap... kemeja warna putih or biru muda..ehhehehe..nie terpulang..CP jer saja ngada2 bagi cadangan nie ;) heheheeh
 
2. Sampai awal ke tempat interviu.. ;) Tanya kepada petugas di luar, siapa panel interviu kita..bukan apa, senang kita nak addresskan panel bila kita bercakap..contohnya, kalau panel kita tu ada pangkat Dato', bila kita bercakap dengan beliau nanti, kita boleh teruskan bahasakan beliau Dato'. kalau tak ada pangkat apa, panggil tuan / puan sahaja ;)
 
3. Bercakap benar...Jangan sesekali menipu apabila menjawab soalan..kalau tidak tahu, terus terang cakap "Maaf tuan, saya kurang pasti." kalau menipu, pastu kantoi pulak, aduhaiii... tercalar integriti ;)
 
4. Kurangkan debaran anda dengan membaca surah Al-Insyirah (Ayat yang bermula dengan 'Alam Nasyrah') dan selawat ke atas Rasulullah S.A.W
 
5. As always, anda dah berusaha, bertawakkallah..muga2, rezeki itu untuk anda...Jika tidak berjaya, cuba lagi dan perancangan ALLAH adalah yang terbaik...sentiasa percaya ketentuan ALLAH... CP ada kawan... 10 kali dia ambil exam PTD...bayangkan penantiannya bertahun2..tanpa jemu..dan akhirnya dia berjaya juga ;)
 
ok , gud luck adik2 yea ;)
 


salam interviu ;)

20 comments:

AdiDa MohaMmad said...

terima kasih kak..sy br je dpt panggilan..InshaAllah ada rezeki,adalah..kalau xde,mungkin skrg ni sdh baik bg sy...apa2 pn,terima kasih utk tips yg akak bg..

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Adida...

Goodluck Sis! InsyaAllah, jika ada rezeki, bertemu jua kita di arena yang sama ;) Jika tiada, ALLAH knows better for us ;)

Intan said...

Salam kak,

saya nak bertanya. Selama ni saya berada di private sector sahaja. selalu kalau interview soalan 'tell me about yourslef' saya akan jawab berkenaan hal2 kerjaya, latar belakang pendidikan etc. tapi saya ada terbaca di internet sorang candidate ni jawab mcm tu dan interviewer tu cakap "semua yg dtg jwb mcm ni, saya sebenarnya nak tahu tentang kehidupan seharian awal". berbeza ke cara menjawab tu kalau untuk gov sector? harap akak sudi melayan soalan saya, terima kasih :)

Cerita Citra AwLiYa said...

waalaikumussalam

Hai Intan..congrats for the interview cal..

sebenarnya soalan 'tell me bour urself' ni sangat subjektif...depend on panel.. tetapi berdasarkan pengalaman akak sebagai yg ditemuduga dan panel penemuduga, soalan tell me bout urself ni lebih kepada 'ceritakan tentang latar belakang diri kita'..dah betul lah tu apa yang intan fikir ;) ceritakan nama kita, family background, kerjaya kita n mungkin boleh top up ckit dgn selling point..contoh i am committed to job, etc...ckit jer tau sebab takut top up byk2 kang, terjerat pulak dgn question lain..be prepare dgn apa yg dah kita jawab..contoh bila kita kata kita committed, maybe panel boleh pusing soalan ; 'define commiteed' ' if u r saying u r committed to ur job, y u been here seeking 4 another job' itu contoh provokasi n jawab apa yg Intan rasa dgn jujur n tenang..cth ' i been here for my dream job ..which is to become PTD'... tips..berlatihla cakap sorang2..heehe..ada rezeki tak kemana..gud luck ye Intan...setiap sesi interbiu tak sama sebab panel lain2...hope the best 4 ur session ;)

AdiDa MohaMmad said...

Thank you Kak..skrg ni dh start menggigil dh cz interview sy next week Tuesday,24hb Sept.Nk tnya akak,time interview tu kena pakai kot or blazer ke utk perempuan?ada org ckp wajib pakai..huhu..

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Adida..sory, akak tak perasa ada comment nie..dah lepas interbviu kan? camne perasaan? mesti super lega kan? ;) InsyaAlaah, akak doakan yang terbaek yer ;) p/s : dulu akan tak pakai blazer pun.. tapi kalau nak pakai lagi bagus..nampak lebih formal ;)

Nadirah Hamid said...

thanks untuk perkongsiannya kak~
saya berdebar nie. hihi

The Beauty and Health that comfort us said...

Thanks dgn perkongsian..sy ada nk tanya skit..
Nnti sy ada intview ptd bln 11..panggilan tanpa exam n pac... sekarng sy tgh pregnant hampir 5bln.. dan lebih 2tahun xbkeje.. setahun jga sy xpg sebarang temuduga..jd mcm dgn candidate yg mcm sy ni.. boleh bg tips x..n bkemungkinan soalan tentang mcm sy prgnnt n xkeje ni akan dipersoalkn??
Ni email sy
mimienazllyakma@gmail.com

Cerita Citra AwLiYa said...

Assalamualaikum

Hi sis The Beauty ;)

terima kaseh jua sebab singgah ke 'rumah kecil' saya nie :D.

1- saya rasa pasti akan ditanya kenapa puan tidak bekerja. Tiada masalah dengan situasi tersebut asalkan puan jujur menyatakan sebab2 puan tidak bekerja pada masa sekarang. Saya ada seorang kenalan yang telah lama tidak bekerja dan berjaya juga ketika interviu PTD dan menjadi PTD;) Rezeki.. maknanya situasi semasa kita bukan penghalang.. apa yang dinilai adalah keupayaan kita menjawab dengan baik dan dapat meyakinkan panel ketika sesi temuduga nanti. Bersandarkan sedikit pengalaman saya sebagai seorang yang ditemuduga dan juga sebagai panel penemuduga (untuk jawatan kumpulan sokongan), attitude adalah sangat penting. Skill n knowledge, no. 2. itu boleh gain kemudian. Kita memerlukan modal insan yang bagus attitudenya untuk segenap lapangan kerja. Attitude juga bukan sesuatu yang boleh dilakonkan dan kita juga tidak tahu latarbelakang panel penilai kita yang mana boleh jadi, beliau pakar psikologi kan ;). Jadilah diri kita sendiri dengan batas attitude yang sepatutnya.
2- Mengandung juga bukanlah halangan malah akan lebih kagum sebab dalam keadaan tersebut, puan masih mampu dan ingin menghadiri temuduga. Ada seorang ibu yang sarat mengandung, hadiri temuduga, dia performed well dan ALLAH 'membenarkan' rezeki itu untuk dirinya;)
Akhir sekali, saya ucapkan selamat berjaya untuk puan. InshaAllah, kalau sudah rezeki puan, milik puan juga akhirnya ;)Yang penting, kita dah berusaha dan selebihnya bertawakkal ;D

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Nadirah

I wish u best of luck.. InshaAllah ;)

salihah said...

Terima kasih kak atas perkongsian..sy tgh berdebar jgk tggu interview 8nov nie..wpn dl sll interview org..bila diri sndiri kena interview ketar jgk lutut..hrp2 blh mghadapinya dgn baik

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Salihah

hope the best for u ;)

ummi zara said...

Terima kasih untuk tips ni...esok saya interview...dah start ketar lutut sebab macam tak banyak sangat tau pasal isu2 semasa....

Doakan untuk saya ye semua..

http://mysweetyzara.blogspot.com

Cerita Citra AwLiYa said...

Gud luck ummi zara ;)

ana said...

Assalamualaikum kak,

Saya nak tanya, gi interview PTD ni kalau saya pakai baju kurung boleh? Saya nervous gak ni sebab sy agak lemah dlm isu2 semasa. Kalau saya penah bace pon, tp saya bukan ingat sgt pon & risau kalau x dpt kupas isu2 ni.. Haiih.. Sebab tu sy rse interview private sector lg senang. Kalau die tanya selama ni keje swasta, kenapa pulak nk keje PTD? Akak blh kasik cadangan/contoh jwpn yg sy blh beri? Kalau jujur, sy ckp keje kt government ni mmg secure la. tp x kn nk jwb mcm tu kn? Thanks kak!

Anonymous said...

Salam akak..
12.12.2013 ni sy ada temuduga utk ptd ni jgk. Cuak yg teramat bila fikir byk benda yang nk kena baca, faham dan hafal. Tentang isu2 semasa ni pun sy rasa sy agak lemah. Sy grad stdy bulan 5 haritu, so tak keje kt mana2 lagi. akak ada tips tak utk jwpn kalau ditanya 'tell me about yourself' ni? pleasee..

Cerita Citra AwLiYa said...

Assalamualaikum

Hai Ana! Pertamanya tahniah..sebab dapat bertemu dan diduga ;) Pakai baju kurung sangatlah digalakkan..akak dulu pakai baju kurung jer n kalau x salah, akak tak pakai blazer masa tue.. tapi kalau ana nak pakai baju kurung n blazer, tak ada masalah..lagi nampak profesional gitew;)untuk soklan ana yang kedua tu..kenapa nak berkhidmat dengan gov.. ana boleh cakap untuk menyumbang sesuatu kepada tanah air.. pada akak, Perkhidmatan awam adalah jentera pentadbiran kerajaan dan kecemerlangan perkhidmatan awam akan turutt memberi kesan kepada kemajuan sesebuah negara. Jumlah penjawat awam sendiri sekitar 1.42 juta dan ini menunjukkan bahawa Kerajaan adalah majikan terbesar..PTD sendiri mempunyai 8 cabang untuk diterokai :) Harap membantu ana dengan pandangan ini :)

AnaKin said...

Assalam sis... thanks for the info. kite ada intvw tapi jadi penolong pendaftar.,, yg tu lebey kurang je ke ngan ptd.. camne ek? kalau2 akak leh share... thanks in advanced :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai miss Anonymous n Miss Anakin

Sorry yer.. akak lama gilos tak hapdate blog..maka lama sangat soalan adik2 terbiar tidak berjawab..minta maaf yer ;)

Miss Anon mesti dah lepas inteviu 12.12.13 aritu yer..walaupun x sempat bagi tips detail, akak doakan everything was good ya..sekarang ni masa untuk berdoa dan bertawakal :) Insya Allah, jika Allah dah tetapkan rezeki untuk Miss Anon, pasti ada..Jika tiada, Allah knows best.. ;)

Untuk Anakin pula, Penolong pendaftar sedikit berbeza dengan PTD..bezanya dari segi gred, penetapan gaji permulaan, bidang kerja dan lain-lain.. Pen. pendaftar biasanya lebih kepada bidang pengurusan/pentadbiran/sumber manusia. setiap kerja/jawatan akan ada cabaran tersendiri.. Yang penting kita minat dan cinta kerja kita.. ;) Goodluck ya nanti!

Pinky Weatherton said...

Salam Puan,
Betul ke untuk tahun 2014 ni, exam untuk pegawai PTD ni pakai online? & tak ada soalan esei?
cc:
http://mediakerjaya.blogspot.com/2014/08/rujukan-peperiksaan-online-pegawai-tadbir-diplomatik-gred-m41.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, August 15, 2013

tips menghadiri temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD)

Assalamualaikum semua ;)

Erm.. ada jugak yang bersembang2 pasal inteviu PTD nie lately..tengah musim inteviu kan...ahkak (akak sangat...heh!) ucapkan goodluck yer kepada ahdik ahdik sekalian yang bakal diinteviu nie haa.. InsyaAllah ada rezeki, dapat..Kalau tak dapat, perancangan ALLAH adalah yang terbaek untukmu dik!
 
Bilamana dipanggil ke interview / temuduga PTD ni, maknanya anda dah berjaya melepasi exam yang susah tu (hewhewhew..susah bagi CP sebab ada macam2 paper n paling seram pengetahuan am tu..hehehe..kalau anda rasa keseluruhan exam adalah senang, CP tabik spring taw...hehehhe)..kalau zaman CP dulu, memula exam..pastu kalau dah 'lepas' ezam tu, baru di panggil ke programme assesment centre (PAC)... mencabar jugak PAC nie sebab 3 hari 2 malam berkampung di INTAN n bab paling CP lemah adalah larian 2.4km tu..huhuu...kena pulak INTURA tu berbukit2 ckit..tercungap2 jugakla...heheheh..antara modul lain adalah debate n public speaking..# tips..jgn overconfident..jgn show off sgt...hehehhe..
 
okay...nak cakap pasal interview ni sebenarnya...termelalut pulak yer... berdasarkan pandangan dan pengalaman CP sebagai yang ditemuduga (post PTD) dan sebagai penemuduga (post lain), langkah pertama anda sebaik memasuki bilik / kamar interview tu dah memainkan peranan penting... karisma beb!..air muka penting dik! jom kita tengok satu2 yer... (to some people, the list below maybe the small things, but it is something for the beginner / new comer... hehehehe..CP saja share pengalaman n pandangan jer tau...tak ada niat lain ;) )
 
1. Ketuk pintu dan bagi salam..senyum dik senyum...muka tenang..jalan tertib2 tau..tak yah laju sangat tak yah la lemau sangat..hehehe
 
2. Berjalan hingga ke kerusi yang disediakan... Biasanya panel interviu akan minta folder yang kita bawa tu..tak perlu berjabat tangan... ada yang dapat 2 orang panel..ada yang 3 panel...jgn terkesan dengan jumlah panel yang ramai...heheheh..cool...Bila panel suruh duduk baru duduk..
 
3. Duduk dengan keadaan yang selesa, tangan di atas peha...jangan dok buat ala2 sanding pulak ;p..handbag (for ladies) letak kat bawah di sisi kerusi..
 
4. Panel biasanya akan minta ceritakan latar belakang diri...haaa..kalau nak senang..buatlah skrip siap2 n ingatilah skrip anda sebelum hari interviu...kang tanya anak no. berapa pun tak ingat sebab gugup sangat...heheehe
 
5. Lepas tu, ikutlah panel nak tanya apa...pasal kerjaya semasa anda...latarbelakang pendidikan anda..isu-isu perkhidmatan..latar belakang PTD... isu-isu semasa.. mungkin ada provokasi, so, jawab dengan berhemah dan kalau boleh sokong dengan fakta, sangatlah bagus...so, get ready ya... untuk isu semasa tu, anda memang kena rajin baca suratkhabar... heheheh...make sure anda baca suratkhabar hari yang berkenaan sebelum masuk bilik interviu tu..macam kes CP dulu, panel hulur The Sun n dia kata "Please Comment" by referring to main page masa tue...haaaa...jeng jeng jeng...nasib baik dah baca Utusan Malaysia pagi tu...walaupun suratkhabarnya lain tapi isunya masih sama, bolehlah explain sikit-sikit... ;)
 
6. Kalau ditanya di dalam bahasa inggeris, jawablah di dalam bahasa inggeris... begitulah sebaliknya
 
7. Jangan over confident n jangan arrogant / annoying... ingat, kita sedang nak minta kerja...kalau kena provokasi pun, janganlah melatah...selain jawapan kita, attitude kita jua sedang dinilai... Attitude Skills Knowledge... Skills n Knowlegde kita boleh dapat / diberikan bimbingan...tetapi attitude, hanya lahir dari dalam diri kita ;)
 
Bila dah selesai temuduga, ucapkan terima kasih...ambil folder dan keluar dengan tertib...
 
*TIPS :
 
1. Pakai warna baju yang anda suka.... kalau baju baru lagi best..sebab mood akan bertambah baek..contoh, pagi raya kita seronok kan pakai baju baru..heheheh...elakkan warna yang garang2 macam merah terang bagai... warna sangat memainkan peranan dalam mood seseorang..CP suka warna lembut sebab mendamaikan diri n orang yang memandang...aisey...contohnya warna pink dan biru... untuk lelaki, better pakai suit (baju 'kot' hitam tu) hitam / gelap... kemeja warna putih or biru muda..ehhehehe..nie terpulang..CP jer saja ngada2 bagi cadangan nie ;) heheheeh
 
2. Sampai awal ke tempat interviu.. ;) Tanya kepada petugas di luar, siapa panel interviu kita..bukan apa, senang kita nak addresskan panel bila kita bercakap..contohnya, kalau panel kita tu ada pangkat Dato', bila kita bercakap dengan beliau nanti, kita boleh teruskan bahasakan beliau Dato'. kalau tak ada pangkat apa, panggil tuan / puan sahaja ;)
 
3. Bercakap benar...Jangan sesekali menipu apabila menjawab soalan..kalau tidak tahu, terus terang cakap "Maaf tuan, saya kurang pasti." kalau menipu, pastu kantoi pulak, aduhaiii... tercalar integriti ;)
 
4. Kurangkan debaran anda dengan membaca surah Al-Insyirah (Ayat yang bermula dengan 'Alam Nasyrah') dan selawat ke atas Rasulullah S.A.W
 
5. As always, anda dah berusaha, bertawakkallah..muga2, rezeki itu untuk anda...Jika tidak berjaya, cuba lagi dan perancangan ALLAH adalah yang terbaik...sentiasa percaya ketentuan ALLAH... CP ada kawan... 10 kali dia ambil exam PTD...bayangkan penantiannya bertahun2..tanpa jemu..dan akhirnya dia berjaya juga ;)
 
ok , gud luck adik2 yea ;)
 


salam interviu ;)

20 comments:

AdiDa MohaMmad said...

terima kasih kak..sy br je dpt panggilan..InshaAllah ada rezeki,adalah..kalau xde,mungkin skrg ni sdh baik bg sy...apa2 pn,terima kasih utk tips yg akak bg..

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Adida...

Goodluck Sis! InsyaAllah, jika ada rezeki, bertemu jua kita di arena yang sama ;) Jika tiada, ALLAH knows better for us ;)

Intan said...

Salam kak,

saya nak bertanya. Selama ni saya berada di private sector sahaja. selalu kalau interview soalan 'tell me about yourslef' saya akan jawab berkenaan hal2 kerjaya, latar belakang pendidikan etc. tapi saya ada terbaca di internet sorang candidate ni jawab mcm tu dan interviewer tu cakap "semua yg dtg jwb mcm ni, saya sebenarnya nak tahu tentang kehidupan seharian awal". berbeza ke cara menjawab tu kalau untuk gov sector? harap akak sudi melayan soalan saya, terima kasih :)

Cerita Citra AwLiYa said...

waalaikumussalam

Hai Intan..congrats for the interview cal..

sebenarnya soalan 'tell me bour urself' ni sangat subjektif...depend on panel.. tetapi berdasarkan pengalaman akak sebagai yg ditemuduga dan panel penemuduga, soalan tell me bout urself ni lebih kepada 'ceritakan tentang latar belakang diri kita'..dah betul lah tu apa yang intan fikir ;) ceritakan nama kita, family background, kerjaya kita n mungkin boleh top up ckit dgn selling point..contoh i am committed to job, etc...ckit jer tau sebab takut top up byk2 kang, terjerat pulak dgn question lain..be prepare dgn apa yg dah kita jawab..contoh bila kita kata kita committed, maybe panel boleh pusing soalan ; 'define commiteed' ' if u r saying u r committed to ur job, y u been here seeking 4 another job' itu contoh provokasi n jawab apa yg Intan rasa dgn jujur n tenang..cth ' i been here for my dream job ..which is to become PTD'... tips..berlatihla cakap sorang2..heehe..ada rezeki tak kemana..gud luck ye Intan...setiap sesi interbiu tak sama sebab panel lain2...hope the best 4 ur session ;)

AdiDa MohaMmad said...

Thank you Kak..skrg ni dh start menggigil dh cz interview sy next week Tuesday,24hb Sept.Nk tnya akak,time interview tu kena pakai kot or blazer ke utk perempuan?ada org ckp wajib pakai..huhu..

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Adida..sory, akak tak perasa ada comment nie..dah lepas interbviu kan? camne perasaan? mesti super lega kan? ;) InsyaAlaah, akak doakan yang terbaek yer ;) p/s : dulu akan tak pakai blazer pun.. tapi kalau nak pakai lagi bagus..nampak lebih formal ;)

Nadirah Hamid said...

thanks untuk perkongsiannya kak~
saya berdebar nie. hihi

The Beauty and Health that comfort us said...

Thanks dgn perkongsian..sy ada nk tanya skit..
Nnti sy ada intview ptd bln 11..panggilan tanpa exam n pac... sekarng sy tgh pregnant hampir 5bln.. dan lebih 2tahun xbkeje.. setahun jga sy xpg sebarang temuduga..jd mcm dgn candidate yg mcm sy ni.. boleh bg tips x..n bkemungkinan soalan tentang mcm sy prgnnt n xkeje ni akan dipersoalkn??
Ni email sy
mimienazllyakma@gmail.com

Cerita Citra AwLiYa said...

Assalamualaikum

Hi sis The Beauty ;)

terima kaseh jua sebab singgah ke 'rumah kecil' saya nie :D.

1- saya rasa pasti akan ditanya kenapa puan tidak bekerja. Tiada masalah dengan situasi tersebut asalkan puan jujur menyatakan sebab2 puan tidak bekerja pada masa sekarang. Saya ada seorang kenalan yang telah lama tidak bekerja dan berjaya juga ketika interviu PTD dan menjadi PTD;) Rezeki.. maknanya situasi semasa kita bukan penghalang.. apa yang dinilai adalah keupayaan kita menjawab dengan baik dan dapat meyakinkan panel ketika sesi temuduga nanti. Bersandarkan sedikit pengalaman saya sebagai seorang yang ditemuduga dan juga sebagai panel penemuduga (untuk jawatan kumpulan sokongan), attitude adalah sangat penting. Skill n knowledge, no. 2. itu boleh gain kemudian. Kita memerlukan modal insan yang bagus attitudenya untuk segenap lapangan kerja. Attitude juga bukan sesuatu yang boleh dilakonkan dan kita juga tidak tahu latarbelakang panel penilai kita yang mana boleh jadi, beliau pakar psikologi kan ;). Jadilah diri kita sendiri dengan batas attitude yang sepatutnya.
2- Mengandung juga bukanlah halangan malah akan lebih kagum sebab dalam keadaan tersebut, puan masih mampu dan ingin menghadiri temuduga. Ada seorang ibu yang sarat mengandung, hadiri temuduga, dia performed well dan ALLAH 'membenarkan' rezeki itu untuk dirinya;)
Akhir sekali, saya ucapkan selamat berjaya untuk puan. InshaAllah, kalau sudah rezeki puan, milik puan juga akhirnya ;)Yang penting, kita dah berusaha dan selebihnya bertawakkal ;D

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Nadirah

I wish u best of luck.. InshaAllah ;)

salihah said...

Terima kasih kak atas perkongsian..sy tgh berdebar jgk tggu interview 8nov nie..wpn dl sll interview org..bila diri sndiri kena interview ketar jgk lutut..hrp2 blh mghadapinya dgn baik

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear Salihah

hope the best for u ;)

ummi zara said...

Terima kasih untuk tips ni...esok saya interview...dah start ketar lutut sebab macam tak banyak sangat tau pasal isu2 semasa....

Doakan untuk saya ye semua..

http://mysweetyzara.blogspot.com

Cerita Citra AwLiYa said...

Gud luck ummi zara ;)

ana said...

Assalamualaikum kak,

Saya nak tanya, gi interview PTD ni kalau saya pakai baju kurung boleh? Saya nervous gak ni sebab sy agak lemah dlm isu2 semasa. Kalau saya penah bace pon, tp saya bukan ingat sgt pon & risau kalau x dpt kupas isu2 ni.. Haiih.. Sebab tu sy rse interview private sector lg senang. Kalau die tanya selama ni keje swasta, kenapa pulak nk keje PTD? Akak blh kasik cadangan/contoh jwpn yg sy blh beri? Kalau jujur, sy ckp keje kt government ni mmg secure la. tp x kn nk jwb mcm tu kn? Thanks kak!

Anonymous said...

Salam akak..
12.12.2013 ni sy ada temuduga utk ptd ni jgk. Cuak yg teramat bila fikir byk benda yang nk kena baca, faham dan hafal. Tentang isu2 semasa ni pun sy rasa sy agak lemah. Sy grad stdy bulan 5 haritu, so tak keje kt mana2 lagi. akak ada tips tak utk jwpn kalau ditanya 'tell me about yourself' ni? pleasee..

Cerita Citra AwLiYa said...

Assalamualaikum

Hai Ana! Pertamanya tahniah..sebab dapat bertemu dan diduga ;) Pakai baju kurung sangatlah digalakkan..akak dulu pakai baju kurung jer n kalau x salah, akak tak pakai blazer masa tue.. tapi kalau ana nak pakai baju kurung n blazer, tak ada masalah..lagi nampak profesional gitew;)untuk soklan ana yang kedua tu..kenapa nak berkhidmat dengan gov.. ana boleh cakap untuk menyumbang sesuatu kepada tanah air.. pada akak, Perkhidmatan awam adalah jentera pentadbiran kerajaan dan kecemerlangan perkhidmatan awam akan turutt memberi kesan kepada kemajuan sesebuah negara. Jumlah penjawat awam sendiri sekitar 1.42 juta dan ini menunjukkan bahawa Kerajaan adalah majikan terbesar..PTD sendiri mempunyai 8 cabang untuk diterokai :) Harap membantu ana dengan pandangan ini :)

AnaKin said...

Assalam sis... thanks for the info. kite ada intvw tapi jadi penolong pendaftar.,, yg tu lebey kurang je ke ngan ptd.. camne ek? kalau2 akak leh share... thanks in advanced :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai miss Anonymous n Miss Anakin

Sorry yer.. akak lama gilos tak hapdate blog..maka lama sangat soalan adik2 terbiar tidak berjawab..minta maaf yer ;)

Miss Anon mesti dah lepas inteviu 12.12.13 aritu yer..walaupun x sempat bagi tips detail, akak doakan everything was good ya..sekarang ni masa untuk berdoa dan bertawakal :) Insya Allah, jika Allah dah tetapkan rezeki untuk Miss Anon, pasti ada..Jika tiada, Allah knows best.. ;)

Untuk Anakin pula, Penolong pendaftar sedikit berbeza dengan PTD..bezanya dari segi gred, penetapan gaji permulaan, bidang kerja dan lain-lain.. Pen. pendaftar biasanya lebih kepada bidang pengurusan/pentadbiran/sumber manusia. setiap kerja/jawatan akan ada cabaran tersendiri.. Yang penting kita minat dan cinta kerja kita.. ;) Goodluck ya nanti!

Pinky Weatherton said...

Salam Puan,
Betul ke untuk tahun 2014 ni, exam untuk pegawai PTD ni pakai online? & tak ada soalan esei?
cc:
http://mediakerjaya.blogspot.com/2014/08/rujukan-peperiksaan-online-pegawai-tadbir-diplomatik-gred-m41.html

Search This Blog