~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Thursday, January 3, 2013

Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD)

Assalamualaikum

erm... nak bicara apa yek? owh tingin pulak nak cakap pasal kerjaya CP...oh kenapa? saja ja... ;D
semua orang mesti berbangga dengan kerjaya masing-masing, tak kira apa jua kerjanya..(mesti halal ye;) )begitu juga CP..CP bangga jadi government servant, dan alhamdulillah rezeki CP di sini...

Dulu masa sekolah or masa kekecik CP tak pernah tahu pun apa itu PTD.. yang kerja duta-duta tu CP tahula.... tapi CP tak tahu yang duta tu asalnya mestilah seorang PTD..ngeh ngeh ngeh.... masa kekecik juga cita2 CP cliche macam bebudak lain jugak..bila cikgu tanya, sibuk nak jadi doktorlah, lawyerlah, pensyarah, etc... bila masuk sekolah menengah, CP nak jadi pakar bahasa pulak sebab CP suka bangat dengan Bahasa Melayu n CP suka sangat2 dunia penulisan ;D CP siap ada idola masa tu dalam bidang bahasa ni... pas abeh SPM, CP buat Diploma Pentadbiran Awam kat UiTM...pastu CP sambung Sarjana Muda Pentadbiran Korporat kat UiTM juga...masa belajar kat U, tetiba CP rasa CP bijak jugak dalam accounting n taxation (gilerrr...ayat rasa best tak leh blah...keh keh keh.. kalau tak suka jangan muntah yer..hehe) walhal masa sekolah dulu add maths n accounting asyik dapat tak best jer..berapa? tak yahlah cakap, malu sangat ;D Pastu, ada satu lecturer wanita CP masa tu pernah bagitau dia nak jadi PTD sebenarnya, tapi entah macam mana dia jadi lecturer akhirnya...dari situ, CP mula tertarik dengan PTD walaupun belum tahu sepenuhnya PTD tu wat mende...so, lecturer tu cam sumber inspirasi CP jugak la yang menyebabkan CP terjebak dalam dunia PTD nie...hihihi...

abis degree, CP mula pegi exam PTD..owh yer adik-adik, nak masuk skim PTD nie susah ckit yer...ada exam...kalau dulu pernah sampai 2 hari exam...macam2 paper ada dalam exam tu...huhuhuhu..memang mencabar...kalau 'lepas' exam, akan dipanggil ke assesment centre di INTAN... kalau 'lepas' assessment, baru dipanggil ke temuduga..kalau berjaya, baru leh kerja PTD...huhuhuhu...itulah salah satu keekslusifan PTD..hihii..takpe2 ...cabaran..i like ;D

apa eh syarat nak jadi PTD ni? sila rujuk kat bawah yer...sumber adalah dari SPA

 
Syarat Lantikan:

  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan P1 : RM2,252.80 ] atau
  • Ijazah Sarjana yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan P1 : RM2,564.14 ] atau
  • Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan P1 : RM2,875.48 ] dan
  • lulus peperiksaan memasuki perkhidmatan tadbir dan diplomatik yang ditetapkan; dan
  • kepujian B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


PTD ni kejanya (sumber dari SPA) :
 
Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.
 
So, bagi yang jenis tak suka wat keja sama setiap hari cam CP nie, haa memang sesuai la mohon PTD nie sebab ada 8 cabang kerja yang boleh diteroka....hihihihi... bagi CP sendiri di kala menjengah tahun ke enam perkhidmatan dalam PTD ni, CP baru buat kewangan, sumber manusia dan pentadbiran and the current is pentadbiran tanah...kalau orang tanya, best tak? yes i do..because i love my job...penting tu adik2...tak kira kita kerja apa pun, yang penting kita kena ada rasa best n seronok ngan kerja kita ;D
 
Orang kata exam PTD susah...erm..betul jugak tue..tapi kalau ada rezeki, Insya Allah..tapi rezeki tak juga datang bergolek-golek yer adik2...kena usaha juga..usaha tu datang dari diri sendiri...so, jangan malas..hahaha..kan ahkak nie dah mula membebel...in my case, masa abes belajar, CP keja Pegawai Tadbir dulu kat Pusat Perubatan Universiti Malaya and pastu baru terjebak ngan PTD nie...hihiihi...hampir-hampir juga ke private bila layak ke 2nd stage interviu dengan Malaysia Airport Berhad...(heheheh..korporat gitew) tapi CP tak attend 2nd interviu tu sebab baru kerja ngan PPUM masa tu...
 
Exam PTD ni setahun ada 2 kali jer...CP sendiri 3 kali amik exam PTD tau... 1st time amik kat Putrajaya, tak ready pun..main amik exam jer...2 hari tau...aduh, poning pala den..macam2 paper. pengetahuan am, maths, penulisan inggeris n melayu, etc... tak lulus masa tue..huhu.. second time, ready ckit, amik kat Penang... tak lulus jugak...aduhai...belajar dari kesilapan, untuk kali ketiga, CP lebih bersedia.. apa CP buat? untuk paper pengetahuan am, CP akan study suratkhabar bagi tempoh 6 bulan terakhir sebelum tarikh exam.. sebab soklan pengetahuan am nie macam2...siapa penerima tokoh maal hijrah pun boleh naik tau...paling CP lemah bab sukan...sebab CP tak minat sukan sejak baby sampai dah jadi mak baby..so, CP akan minta En.suami (yang masih En. BF ketika itu..hihii) untuk brief CP pasal sukan-suka yang ada kat dunia nie ha...sapa bawa McLaren la, kejohanan tenis ada berapa jenis la, etc. untuk math pula, CP wat latih tubi buku latihan matematik form 3..haaa...korang gelak...yang susahnya bukan soklan tue, tapi nak jawab semua soklan yang berpuluh2 tu (sorry, i cant recall the total no. of questions..my memory isnt that great) dalam masa 40 minit..huwaaaaa...tak dapek nak tolong weyh.bukan ada kalkulator..pastu bila soklan logik2 tu, kan leh kira ngan jari jer nak dapat jawapan...hehehe..untuk karangan pulak, adik2, silala tgk tajuk2 latest yer...mesti taula pasal pelancongan, ekonomi,etc...
 
kalau nak best lagi, adik2 boleh beli buku ni yang dikarang oleh En. Salehuddin yang juga seorang PTD...
 
 
cover-buku-ptd-ii
 
boleh juga jengah2 ke sini : http://ptdblog.wordpress.com
 
ok ya adik2....ahkak nak stop dulu..nak dekat kul 2 dah..ahkak ada meting jap gi...kena amik minit mesyuarat lak,.,,,tu pun salah satu keja PTD gak...hehehe
 
ok bubye !

boleh baca tips menghadiri interviu PTD di sini ya ;)


24 comments:

Aishah Norodin said...

Gapo mu dok cerita CP owhh....tu dok cerita meeting jam 11.00 mlm...balik lewat....sabtu ahad kijo....kena ada komitmen kalu nak jadi PTD nih.....niat nak tolong ore..majukan negara...♥Kak Cah

Cerita Citra AwLiYa said...

kak cah yoo...betul tu, ada masanye memang kebizian.. tapi seronok juga kekadang rasa 'manis'nya sebuah kebizian..heheheh ;D

Anonymous said...

Salam akak nak tanyaa . Saya akan amik diploma in english communication . kalau saya nak amik ptd , utk ijazah nanti saya kena amik under apaa yee? Terima kasih :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Wasalam.... Buat masa ini, PTD terbuka kepada semua bidang ijazah kecuali ijazah perubatan...pointer yang baik insyaAllah akan memudahkan perjalanan adik untuk dipanggil menduduki peperiksaan kelak.. ;) gud luck yea ;)

akid zaid said...

salam kak, thanks sebab post pasal ptd ni.. sy mmg ade minat dlm bidang ni.. nak tnye sket, betul ke keje ptd ni gaji die lgi besar dri keje kerajaan lain? and kalau nak keje kat kedutaan luar negara tu cne ek? maaf kalau menyusahkan..

Cerita Citra AwLiYa said...

wasalam..time kaseh sbb baca blog kecik akak ni..gaji PTD tak adalah besar mana..biasa2 ja..lebey kurang gaji gov. servant yg lain jugak.. bab yang nak kerja kat kedutaan tu, siapa yang terpilih posting ke Kementerian Luar Negeri, InsyaAllah, akan berpeluang bekerja di luar negara..kalau tak ada rezeki posting di Kementeria Luar Negeri, masih boleh memohon sebagai 'atase' untuk berkhidmat di luar negara bagi tempoh jangkamasa lebih pendek berbanding diplomat ;)gud luck!

Anonymous said...

salam,akak. saya sekarang tngah dok belajar ijazah pntadbran korporat kt uitm. final year student. kire akak ni senior saya la ye. wah! x sgka ade senior jdi ptd. congrats for ut achvment :) sudi2 lah dtg mlwat uitm..

Cerita Citra AwLiYa said...

Hi my junior !

Sorry, tak perasan ada comment nie..by the way, dah lama sangat tak p uitm...rindu!..akak posting Penang, kalau p meting kat KL pun, Putrajaya aje tempatnya ;) gud luck ya untuk final yer.. p/s: BCA ni akak rasa course paling best sebab ada macam2 subject..tax + law+ acc + HR + OB ...pakej yang menarik sangat kalau jadi PTD ;D hehehehe

Zuraida Ellias said...

Hi kak..sy interview ptd 6/11 ni..ngh google2 tips tuk tebiu nt..skang sy sdg berkhidmat, penolong akauntan. Normally tuk yg sdg berkhidmat ni, ape yg ptt sy fokus kak?

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai sis Zuraida ;)

Erm..lagi 2 hari nak interbiu yer..mesti berdebar kan..hehe *saja ngusik* by the way, bila dah dalam servis ni, mungkin soalan2 tu akan hadir jugaklah dari segi perkhidmatan tu..(*mungkin aje tau ;0 )selain kena master pasal kerja sendiri sekarang ni, mungkin sis kena faham jugak fasal Perintah Am dan juga Arahan Perbendaharaan (sebab current job sis memang akan guna AP kan..) Kalau kita nak cover semua and expext semua benda yang nak ditanya, memang tak sempat sis.. yang penting sis tahu 'gist' / central idea kepada soalan yang ditanya tue;)..ok sis, jangan stress, relaks sama and yang paling penting, doa kepada ALLAH agar dipermudahkan segalanya..*tips untuk hilangkan debaran, selawat and baca surah Insyirah..gud luck sis!

Zuraida Ellias said...

Tq kak..siap amik cuti lg hrni..nk studi la konon..hehe

Cerita Citra AwLiYa said...

Sis Zuraida..

Everything was fine right ;) ?

naja izzati said...

Assalam akak nak tanya. saya berminat sangat nak amik PTD nie, Ins shaa Allah... tp orang kata peluang graduan dari IPTS tak bape cerah sgt . Betul ke? Saya study kat KPTM KL course HR sem 3 , kalau ada rezeki nak smbung degree under kos ape utk jd PTD nie??

Anonymous said...

salam. saya nak tanya biasanya dier pggl utk exam brapa hari sblm tarikh exam ye? katakanlah exam akhir bln 8, adakah dier akan pggl pd awal bln 8?

Junaidy Jaimi said...

Kalau sebelum ni exam ptd cara manual, untuk 2014, exam akan di buat secara online boleh singgah blog saya untuk perkongsian ya kak Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Rina Pretty Healthy said...

hai cik awliya...

tengok muka u macam kenal je..
cik awliya ni hebat..masa dpa pon hebat..

yang penting jadi diri sendir dan tak payahla nak berlakon. tak sangka pon masa pac dulu i terpilih untuk itw. padahal banyak lagi yang hebat-hebat...

now dah jadi ptd pon. syukur..

hihihi..


come n visit my blog ye www.rinaprettyhealthy.com

Anonymous said...

hai puan.. saya salah sorg pelajar sarjana muda pentadbiran korporat di uitm negeri sembilan kampus seremban 3. ini kampus baru.. sekarang sedang menunggu result. tapi saya masih buntu kerana tidak mempunyai target lagi, dan ini amat merunsingkan saya.. hurm

Anonymous said...

salam Puan. saya juga merupakan alumni uitm Pentadbiran korporat. dah berjaya intviw ptd and tengah tggu surat masuk kadet.

Ridha Afiq said...

Salam puan.. Kalau saya amik diploma pemasaran lepastu nak amik degree dlm ptd boleh ke? Harap puan balas komen ni 😂

Fitri Halim said...

As salam kak, saya nak tanya pendapat akak pasal sambung masters dan ptd. Saya baru habis degree di sebuah university, kursus perhubungan antarabngsa di Australia dan grad pada tahun ni, umur 22 tahun. Saya berminat dengan kerjaya PTD, cuma saya nak tahu pendapat akak, mana lagi elok, sambung master atau terus apply and kerja ptd dengan degree saya? Harap akak dapat berkongsi buah fikiran akak. Terima kasih kak :). Saya look forwrd utk dpt reply drpd akak.

sayhaalisyasaifullah said...

hye akak.. tq atas info ni ye.. tp saya masih tak fhm.. apa beza pertadbiran awam dengan pertadbiran korporat ye?? harap akak boleh jelaskn di email ye.. ni email sy
sayhasaifullah@gmail.com harap akak boleh jelaskn insyaallah next years sy ke uitm shah alam utk ambik bidang ni.. tp tu laa sy keliru antara 2 tu..

Shaiful@enor-kawaii said...

District Officer termasuk dalam skim PTD ke..

Aimi said...

Salam puan. Sy lepasan stpm 2016. Sy berminat dengan kerjaya PTD tapi xtahu kos yg sesuai nk ambik masa degree nanti. Macam mana nk contact puan ya? Ada facebook tak? Sy tinggalkan no phone sy disini 0145021363. Hrap puan blh hubungi saya. terima kasih

CahayaZulaikha Mzar said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, January 3, 2013

Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD)

Assalamualaikum

erm... nak bicara apa yek? owh tingin pulak nak cakap pasal kerjaya CP...oh kenapa? saja ja... ;D
semua orang mesti berbangga dengan kerjaya masing-masing, tak kira apa jua kerjanya..(mesti halal ye;) )begitu juga CP..CP bangga jadi government servant, dan alhamdulillah rezeki CP di sini...

Dulu masa sekolah or masa kekecik CP tak pernah tahu pun apa itu PTD.. yang kerja duta-duta tu CP tahula.... tapi CP tak tahu yang duta tu asalnya mestilah seorang PTD..ngeh ngeh ngeh.... masa kekecik juga cita2 CP cliche macam bebudak lain jugak..bila cikgu tanya, sibuk nak jadi doktorlah, lawyerlah, pensyarah, etc... bila masuk sekolah menengah, CP nak jadi pakar bahasa pulak sebab CP suka bangat dengan Bahasa Melayu n CP suka sangat2 dunia penulisan ;D CP siap ada idola masa tu dalam bidang bahasa ni... pas abeh SPM, CP buat Diploma Pentadbiran Awam kat UiTM...pastu CP sambung Sarjana Muda Pentadbiran Korporat kat UiTM juga...masa belajar kat U, tetiba CP rasa CP bijak jugak dalam accounting n taxation (gilerrr...ayat rasa best tak leh blah...keh keh keh.. kalau tak suka jangan muntah yer..hehe) walhal masa sekolah dulu add maths n accounting asyik dapat tak best jer..berapa? tak yahlah cakap, malu sangat ;D Pastu, ada satu lecturer wanita CP masa tu pernah bagitau dia nak jadi PTD sebenarnya, tapi entah macam mana dia jadi lecturer akhirnya...dari situ, CP mula tertarik dengan PTD walaupun belum tahu sepenuhnya PTD tu wat mende...so, lecturer tu cam sumber inspirasi CP jugak la yang menyebabkan CP terjebak dalam dunia PTD nie...hihihi...

abis degree, CP mula pegi exam PTD..owh yer adik-adik, nak masuk skim PTD nie susah ckit yer...ada exam...kalau dulu pernah sampai 2 hari exam...macam2 paper ada dalam exam tu...huhuhuhu..memang mencabar...kalau 'lepas' exam, akan dipanggil ke assesment centre di INTAN... kalau 'lepas' assessment, baru dipanggil ke temuduga..kalau berjaya, baru leh kerja PTD...huhuhuhu...itulah salah satu keekslusifan PTD..hihii..takpe2 ...cabaran..i like ;D

apa eh syarat nak jadi PTD ni? sila rujuk kat bawah yer...sumber adalah dari SPA

 
Syarat Lantikan:

  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan P1 : RM2,252.80 ] atau
  • Ijazah Sarjana yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan P1 : RM2,564.14 ] atau
  • Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan P1 : RM2,875.48 ] dan
  • lulus peperiksaan memasuki perkhidmatan tadbir dan diplomatik yang ditetapkan; dan
  • kepujian B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


PTD ni kejanya (sumber dari SPA) :
 
Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.
 
So, bagi yang jenis tak suka wat keja sama setiap hari cam CP nie, haa memang sesuai la mohon PTD nie sebab ada 8 cabang kerja yang boleh diteroka....hihihihi... bagi CP sendiri di kala menjengah tahun ke enam perkhidmatan dalam PTD ni, CP baru buat kewangan, sumber manusia dan pentadbiran and the current is pentadbiran tanah...kalau orang tanya, best tak? yes i do..because i love my job...penting tu adik2...tak kira kita kerja apa pun, yang penting kita kena ada rasa best n seronok ngan kerja kita ;D
 
Orang kata exam PTD susah...erm..betul jugak tue..tapi kalau ada rezeki, Insya Allah..tapi rezeki tak juga datang bergolek-golek yer adik2...kena usaha juga..usaha tu datang dari diri sendiri...so, jangan malas..hahaha..kan ahkak nie dah mula membebel...in my case, masa abes belajar, CP keja Pegawai Tadbir dulu kat Pusat Perubatan Universiti Malaya and pastu baru terjebak ngan PTD nie...hihiihi...hampir-hampir juga ke private bila layak ke 2nd stage interviu dengan Malaysia Airport Berhad...(heheheh..korporat gitew) tapi CP tak attend 2nd interviu tu sebab baru kerja ngan PPUM masa tu...
 
Exam PTD ni setahun ada 2 kali jer...CP sendiri 3 kali amik exam PTD tau... 1st time amik kat Putrajaya, tak ready pun..main amik exam jer...2 hari tau...aduh, poning pala den..macam2 paper. pengetahuan am, maths, penulisan inggeris n melayu, etc... tak lulus masa tue..huhu.. second time, ready ckit, amik kat Penang... tak lulus jugak...aduhai...belajar dari kesilapan, untuk kali ketiga, CP lebih bersedia.. apa CP buat? untuk paper pengetahuan am, CP akan study suratkhabar bagi tempoh 6 bulan terakhir sebelum tarikh exam.. sebab soklan pengetahuan am nie macam2...siapa penerima tokoh maal hijrah pun boleh naik tau...paling CP lemah bab sukan...sebab CP tak minat sukan sejak baby sampai dah jadi mak baby..so, CP akan minta En.suami (yang masih En. BF ketika itu..hihii) untuk brief CP pasal sukan-suka yang ada kat dunia nie ha...sapa bawa McLaren la, kejohanan tenis ada berapa jenis la, etc. untuk math pula, CP wat latih tubi buku latihan matematik form 3..haaa...korang gelak...yang susahnya bukan soklan tue, tapi nak jawab semua soklan yang berpuluh2 tu (sorry, i cant recall the total no. of questions..my memory isnt that great) dalam masa 40 minit..huwaaaaa...tak dapek nak tolong weyh.bukan ada kalkulator..pastu bila soklan logik2 tu, kan leh kira ngan jari jer nak dapat jawapan...hehehe..untuk karangan pulak, adik2, silala tgk tajuk2 latest yer...mesti taula pasal pelancongan, ekonomi,etc...
 
kalau nak best lagi, adik2 boleh beli buku ni yang dikarang oleh En. Salehuddin yang juga seorang PTD...
 
 
cover-buku-ptd-ii
 
boleh juga jengah2 ke sini : http://ptdblog.wordpress.com
 
ok ya adik2....ahkak nak stop dulu..nak dekat kul 2 dah..ahkak ada meting jap gi...kena amik minit mesyuarat lak,.,,,tu pun salah satu keja PTD gak...hehehe
 
ok bubye !

boleh baca tips menghadiri interviu PTD di sini ya ;)


24 comments:

Aishah Norodin said...

Gapo mu dok cerita CP owhh....tu dok cerita meeting jam 11.00 mlm...balik lewat....sabtu ahad kijo....kena ada komitmen kalu nak jadi PTD nih.....niat nak tolong ore..majukan negara...♥Kak Cah

Cerita Citra AwLiYa said...

kak cah yoo...betul tu, ada masanye memang kebizian.. tapi seronok juga kekadang rasa 'manis'nya sebuah kebizian..heheheh ;D

Anonymous said...

Salam akak nak tanyaa . Saya akan amik diploma in english communication . kalau saya nak amik ptd , utk ijazah nanti saya kena amik under apaa yee? Terima kasih :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Wasalam.... Buat masa ini, PTD terbuka kepada semua bidang ijazah kecuali ijazah perubatan...pointer yang baik insyaAllah akan memudahkan perjalanan adik untuk dipanggil menduduki peperiksaan kelak.. ;) gud luck yea ;)

akid zaid said...

salam kak, thanks sebab post pasal ptd ni.. sy mmg ade minat dlm bidang ni.. nak tnye sket, betul ke keje ptd ni gaji die lgi besar dri keje kerajaan lain? and kalau nak keje kat kedutaan luar negara tu cne ek? maaf kalau menyusahkan..

Cerita Citra AwLiYa said...

wasalam..time kaseh sbb baca blog kecik akak ni..gaji PTD tak adalah besar mana..biasa2 ja..lebey kurang gaji gov. servant yg lain jugak.. bab yang nak kerja kat kedutaan tu, siapa yang terpilih posting ke Kementerian Luar Negeri, InsyaAllah, akan berpeluang bekerja di luar negara..kalau tak ada rezeki posting di Kementeria Luar Negeri, masih boleh memohon sebagai 'atase' untuk berkhidmat di luar negara bagi tempoh jangkamasa lebih pendek berbanding diplomat ;)gud luck!

Anonymous said...

salam,akak. saya sekarang tngah dok belajar ijazah pntadbran korporat kt uitm. final year student. kire akak ni senior saya la ye. wah! x sgka ade senior jdi ptd. congrats for ut achvment :) sudi2 lah dtg mlwat uitm..

Cerita Citra AwLiYa said...

Hi my junior !

Sorry, tak perasan ada comment nie..by the way, dah lama sangat tak p uitm...rindu!..akak posting Penang, kalau p meting kat KL pun, Putrajaya aje tempatnya ;) gud luck ya untuk final yer.. p/s: BCA ni akak rasa course paling best sebab ada macam2 subject..tax + law+ acc + HR + OB ...pakej yang menarik sangat kalau jadi PTD ;D hehehehe

Zuraida Ellias said...

Hi kak..sy interview ptd 6/11 ni..ngh google2 tips tuk tebiu nt..skang sy sdg berkhidmat, penolong akauntan. Normally tuk yg sdg berkhidmat ni, ape yg ptt sy fokus kak?

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai sis Zuraida ;)

Erm..lagi 2 hari nak interbiu yer..mesti berdebar kan..hehe *saja ngusik* by the way, bila dah dalam servis ni, mungkin soalan2 tu akan hadir jugaklah dari segi perkhidmatan tu..(*mungkin aje tau ;0 )selain kena master pasal kerja sendiri sekarang ni, mungkin sis kena faham jugak fasal Perintah Am dan juga Arahan Perbendaharaan (sebab current job sis memang akan guna AP kan..) Kalau kita nak cover semua and expext semua benda yang nak ditanya, memang tak sempat sis.. yang penting sis tahu 'gist' / central idea kepada soalan yang ditanya tue;)..ok sis, jangan stress, relaks sama and yang paling penting, doa kepada ALLAH agar dipermudahkan segalanya..*tips untuk hilangkan debaran, selawat and baca surah Insyirah..gud luck sis!

Zuraida Ellias said...

Tq kak..siap amik cuti lg hrni..nk studi la konon..hehe

Cerita Citra AwLiYa said...

Sis Zuraida..

Everything was fine right ;) ?

naja izzati said...

Assalam akak nak tanya. saya berminat sangat nak amik PTD nie, Ins shaa Allah... tp orang kata peluang graduan dari IPTS tak bape cerah sgt . Betul ke? Saya study kat KPTM KL course HR sem 3 , kalau ada rezeki nak smbung degree under kos ape utk jd PTD nie??

Anonymous said...

salam. saya nak tanya biasanya dier pggl utk exam brapa hari sblm tarikh exam ye? katakanlah exam akhir bln 8, adakah dier akan pggl pd awal bln 8?

Junaidy Jaimi said...

Kalau sebelum ni exam ptd cara manual, untuk 2014, exam akan di buat secara online boleh singgah blog saya untuk perkongsian ya kak Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Rina Pretty Healthy said...

hai cik awliya...

tengok muka u macam kenal je..
cik awliya ni hebat..masa dpa pon hebat..

yang penting jadi diri sendir dan tak payahla nak berlakon. tak sangka pon masa pac dulu i terpilih untuk itw. padahal banyak lagi yang hebat-hebat...

now dah jadi ptd pon. syukur..

hihihi..


come n visit my blog ye www.rinaprettyhealthy.com

Anonymous said...

hai puan.. saya salah sorg pelajar sarjana muda pentadbiran korporat di uitm negeri sembilan kampus seremban 3. ini kampus baru.. sekarang sedang menunggu result. tapi saya masih buntu kerana tidak mempunyai target lagi, dan ini amat merunsingkan saya.. hurm

Anonymous said...

salam Puan. saya juga merupakan alumni uitm Pentadbiran korporat. dah berjaya intviw ptd and tengah tggu surat masuk kadet.

Ridha Afiq said...

Salam puan.. Kalau saya amik diploma pemasaran lepastu nak amik degree dlm ptd boleh ke? Harap puan balas komen ni 😂

Fitri Halim said...

As salam kak, saya nak tanya pendapat akak pasal sambung masters dan ptd. Saya baru habis degree di sebuah university, kursus perhubungan antarabngsa di Australia dan grad pada tahun ni, umur 22 tahun. Saya berminat dengan kerjaya PTD, cuma saya nak tahu pendapat akak, mana lagi elok, sambung master atau terus apply and kerja ptd dengan degree saya? Harap akak dapat berkongsi buah fikiran akak. Terima kasih kak :). Saya look forwrd utk dpt reply drpd akak.

sayhaalisyasaifullah said...

hye akak.. tq atas info ni ye.. tp saya masih tak fhm.. apa beza pertadbiran awam dengan pertadbiran korporat ye?? harap akak boleh jelaskn di email ye.. ni email sy
sayhasaifullah@gmail.com harap akak boleh jelaskn insyaallah next years sy ke uitm shah alam utk ambik bidang ni.. tp tu laa sy keliru antara 2 tu..

Shaiful@enor-kawaii said...

District Officer termasuk dalam skim PTD ke..

Aimi said...

Salam puan. Sy lepasan stpm 2016. Sy berminat dengan kerjaya PTD tapi xtahu kos yg sesuai nk ambik masa degree nanti. Macam mana nk contact puan ya? Ada facebook tak? Sy tinggalkan no phone sy disini 0145021363. Hrap puan blh hubungi saya. terima kasih

CahayaZulaikha Mzar said...
This comment has been removed by the author.

Search This Blog