~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Tuesday, July 3, 2012

Pengalaman bersalin anak sulung

Assalamualaikum semua ;)

Pengalaman bersalin anak sulung @ anak pertama...sakitkah? Setiap wanita punya pengalaman berbeza...mungkin wanita A kata sakit juga, wanita B kata..sakit sangat2...heh, so, pengalaman setiap orang adalah berbeza & tak mungkin sama dengan kita...apabila melalui sendiri, pahit getir, manis masinnya barulah kita tahu sendiri... ;)

Minggu ni Cik puteh dah masuk minggu ke 36..kurang 5 minggu lagi, cik puteh akan melahirkan anak kedua..hihihi..boleh jadik jugak kurang 4 minggu, 3 minggu...ohh..tidaklah kita tahu ketentuanNya ;) 'seram' jugak cik puteh nak melalui pengalaman kali kedua ini :) Maklumlah kata orang sakit bersalin ni, sakit kedua rasa sakitnya selepas maut....

mesti seram dengar kan especially ibu2 yang pertama kali akan melahirkan.. pesanan buat mommies n cik puteh juga, laluilah saat tersebut dengan tawakkal dan doa..nak tak nak, memang kena lalui juga..cuma, berdoalah agar 'jalan' kita dipermudahkan....

Berbalik kepada tajuk di atas (heh, skema pulak entry kali ni), pengalaman bersalin anak sulung cik puteh penuh warna warni:).... cik puteh percaya, warna-warni tersebut sedikit sebanyak telah mempengaruhi pembawaan diri anak sulung cik puteh... cik puteh rasa cik puteh terlalu tabah dan kena kuat ketika mengandungkan anak pertama dulu..mana taknya, suami cik puteh perlu menghadiri induksi intensif umum PTD selama 7 bulan di INTAN Bukit Kiara, Kuala Lumpur manakala cik puteh pula di Penang..Pada awal perkahwinan, cik puteh memang berharap untuk sama2 mengikuti induksi intensif tu bersama2 Encik Suami tetapi apabila disahkan mengandung, cik puteh terpaksa tangguhkan dulu induksi tersebut.. Siapa tak sedih bila ditinggalkan suami atas tuntutan kerjaya ketika kandungan mencecah 6 bulan... huwaaaaa.....cik puteh selalu nangis time tue..(memang tak bohong... :p) Jarak memisahkan kami..huhuhu..kalau dekat, bolehlah lari2 fly balik umah tgk wifey..hahaha..bukan semua weekend, en. suami dapat pulang..bergantung juga pada modul kursusnya...Adakalanya 2-3 hari kami tak dapat berhubung disebabkan modulnya di dalam hutan bagai...huh...sedis...so, aktiviti cik puteh memang menyibukkan diri dengan kerja dari pagi sampai malam..pukul 8 mlm biasanya baru cik puteh punch out keluar dari opis (siap dapat anugerah perkhidmatan cemerlang lagi tahun 2009 tu..hahahhaha) ...yerla, kalau balik awal pun , tiada siapa menanti di rumah..hidup cik puteh sunyi betul masa tu...balik rumah, mandi, solat Isyak, baca mana-mana surah di dalam Al Quran, dan cik puteh akan tidur... selalunya, cik puteh akan bersembang2 ringkas aje dengan baby di dalam perut... :) maklumlah, mama penat... pernah jugak abang kandung cik puteh mengusik nakal "takpe kak cik, hantu tak kacau orang mengandung..p" ceh, debik kang.... kita dahlah dok sensorang, wat lawak cap ayam lak dia ;p

Menjelang usia kandungan 9 bulan (36 minggu), cik puteh menumpang tinggal di rumah kakak atas nasihat en. suami & family yang risaukan keadaan cik puteh..yo lah..kang sakit tengah2 malam kang, sapo pulak, nak tolong drivekan yer walaupun jarak umah cik puteh ngn hospital bersalin dalam 3 kilometer ja;)
Rumah kakak memang agak jauh dari opis di KOMTAR nie ha..hari2 penat sangat sebab meredah jem tak beroti di dalam pulau ni...huhuhuu..penah sekali tue, sampai jer parking bawah rumah kakak, cik puteh menangis (nangis lagi...tears quenn tul ;p) sebab penat n rasa lelah sangat..rasa dah tak kuasa nak pegi tekan butang lif dan masuk ke rumah di tingkat 4 tue...aduhai...

Suatu pagi khamis yang indah (masa tu baru nak masuk 39  minggu kandungan), cik puteh tengah wat keja kat opis...ceriala hati kunun, yerla next weeknya, dah apply cuti utk bersama en. suami sebab beliau cuti mid term seminggu..yeeehaaa... tetapi tetiba jer cam ada cecair jernih sikit yang keluar..tapi rasanya bukan keputihan.. sis in law cik puteh nasehatkan beter ke hospital sebab takut baby lemas...oh, cik puteh pun tak pasti itu tanda2 awal kelahiran atau apa...maklumlah tak de experience... so, opismate cik puteh, Tiqah the legal advisor (kan cik puteh pernah wat entry pasal beliau sebelum ni ;) )yang mempengaruhi cik puteh agar segera ke hospital..hehehe..walhal beliau pun lum kahwin masa tue.. cik puteh pun, switch off pc, dan siap bagi pesanan kat staf cik puteh.. "saya tak pasti saya balik ke opis ke tak (kot kena warded).." huh, ayat tragis beb..

nasib baek semua kelengkapan untuk menginap (cam nk p hotel;p) di hospital semua dah siap sedia dalam kereta comel cik puteh tue...so, cik puteh pun memandu ke hospital ditemani Tiqah (co-pilot..hihihihi...memandangkan lesennya masih baru di Penang ;p).. sampai hospital, masa kat depan bilik check up tu, orang lain, rata2nya bertemankan suami...waaaaaaaaaaaaa.....sentap lagila hati pompuan nan sorang nie..takpe, Tiqah kan ada..bisik hati kecik ini ;)

Selepas digodek2 dan dicheck oleh doktor pelatih tu, katanya belum terbuka puan..tapi memandangkan dah masuk minggu ke 39, ada turun air ckit, ditambah pulak dengan diabetes ketika mengandung ni (huhu), cik puteh pun diadmitkan ke ward...giler busan..dok dalam ward...(yerla..ko expect ada shopping mall dalam ward tu?) keh keh keh.. rasa comel pulak pakai uniform mommies color pink tue...tapi Hospital Bersalin Pulau Pinang (MH), cik puteh memang puji... hehehehhe..take care dengan patient dalam ward..kalau ko lama ckit, dalam toilet, konpem nurse pergi check... katanya takut terbersalin dalam toilet..hehehhehe...hari terasa sangat lambat, emak dari kampung sudah tiba, en.suami dari KL belum juga sampai...huhuhuhuuu...beliau ada exam jumaat pagi...huwaaaa...lambatnya nak tiba jumaat..

Jumaat malam, sekitar jam 3.00 am, air ketuban cik puteh pecah...banyak...korang yang 1st time mesti terkejut kejat bagai...cik puteh pun picit emergency bell tue..Sister & nurse pun datang...suspen tul.. Sister tue bagitau, air ketuban dah pecah nie..ok takpe, salin baju...tido balik sebab pintu rahim belum terbuka...pagi jumaat, ubat induce dimasukkan melalui pintu rahim bagi mempercepatkan bukaan pintu rahim kerana air ketuban telah pecah sedangkan pintu rahim belum terbuka. Jadi, tendency baby minum air ketuban yang telah pecah adalah tinggi dan takut2 baby dijangkiti kuman.. Biasanya selepas ubat induce dimasukkan, kita kena baring jer kat katil (jangan gerak2 ok..ingat tu)..tapi perempuan yang sorang nie, (heheheh) sangatlah rajin orangnya..siap dok basuh pinggan kat sinki sebelah katil....huh, nurse pun kelam kabut tegur suruh berehat..dan rasanya memang konpem ubat tu tak berkesan sebab banyak sangat pergerakan yang cik puteh lakukan.. so, memang tak sakit lagi ler...huhuu... petang jumaat, disebabkan tiada kontraksi yang kuat, dan pintu rahim belum mencecah 3cm, sekali lagi ubat induce dimasukkan...huwaaaaa....kali nie siyes sakit tak hengat....en. suami tiba jua dari KL setelah mendapat pelepasan dan abes exam... duduk kat kerusi salah, baring salah, jalan salah..aduhai...sakitnya lebih sakit dari senggugut cik puteh..pinggang nie dikisar2 rasa... makin lama makin kerap...nak tido pun tak boleh..kalau boleh tido 5 minit tu, rasa bersyukur sangat dah........dalam pukul 5 pagi, nurse datang...cik puteh mengadu tak tahan sangat sakit...dia kesiankan cik puteh..dipanggilnya doktor oncall tapi tak datang2..akhirnya nurse tu sendiri yang tolong checkkan bukaan pintu rahim.. (tq nurse, i luv u!).. katanya dah 4cm... persediaan dilakukan, cik puteh dibawa ke labour room (dewan bersalin) di tingkat bawah..di dalam hati, cik puteh titipkan doa...muga dipermudahkan... labour room di MH nie agak best sebab kita akan ditempatkan di dalam bilik bersalin secara individu... dinding yang memisahkan dengan bilik sebelah (bukan tirai)..so, semua kelengkapan dah ada dalam bilik tue, & tak adalah dengar sangat member sebelah merintih kesakitan (penting tue, agar emosi kita terus kuat ;) )..total room ada 10 kalu tak salah...drip bagai semua dah dipasang di tangan n doktor pelatih memeriksa bukaan pintu rahim.. dengan nada terkejut, dia bertanya, macam mana cik puteh boleh dihantar ke labour room.. kerana pintu rahim belum terbuka banyak cm..masa tu baru 3 cm kalau tak salah... so, labour room tak nak terima lagi sebab katanya lambat lagi & kalau stay kat dalam tue jugak, cik puteh tak boleh makan dan minum..jadi baiknya, cik puteh berehat di ward aja...huwaaaaaaaaaa....emosi dan kekuatan yang kukumpulkan untuk bersalin subuh ini terlerai...cik puteh dibawa semula ke katil di ward...orang lain, kalau naik semula dengan baby, cik puteh naik semula memang dengan baby jugak, tapi si kecil masih kat dalam ;)

tak apalah..belum waktunya... tengahari tu, sekitar jam 2.00 pm, cik puteh dibawa lagi sekali ke labour room..kali nie dah betul2 dah..hehehe..tapi baru 4 cm jerla...anak sulung nie lambat ckit, bukaan cm nya..satu jam satu cm..so, lalui jala... jam kat dinding labour room tu rasa lambatlah sangat..mujur en.suami dibenarkan masuk menemani puan isteri nie..so, ada gakla teman berbual..hehehe..yang tak bestnya kedua2 tangan cik puteh dipasang jarum drip tue..satu utk glukos bagi tenaga & satu lagi ubat induce (oh lagi) dalam bentuk cecair yang dipanggil pitoxin (hafal nama k...sebab sakit!) kedua2 tangan memang terkedang..sekali sekala nurse masuk mempercepatkan kadar aliran pitoxin untuk mempercepatkan bukaan pintu rahim..apakan daya... masih satu jam, satu cm..bilik yang berhawa dingin tu lelama jadik panas..awal2 tue di jam2 pertama check in kat labour room, boleh lagi berbual ngan en.suami, hingga satu tahap, dek kesakitan melampau, cik puteh tak mampu lagi nak berbual2. en.suami pegang tangan erat2..cik puteh tau, beliau kesiankan cik puteh tapi sakit ni memang tak leh transfer..teristimewa dihadiahkan untuk insan bergelar wanita ja;)

bila nurse masuk, cik puteh cakap sakit..dia kata "istighfar dik".. cik puteh dah buat tapi sakit makin menjadi2...hinggakan satu masa tue, cik puteh tenung jam di dinding dan cik puteh rasakan jarum saatnya sperti berhenti.statik.tak bergerak..oh halusinasikah? bukan.dejavu pun bukan.hakikatnya memang saat dirasakan berlalu lambat..time ni rasa mana peginya phrase "masa begitu pantas berlari menginggalkan kita" waaaaa........... kesiankan cik puteh, nurse inject juga ubat penahan sakit kat bontot..(bukan epidural)... maka terlelaplah sebentar dlm 5 minit..rasa best itu tak lama, kerana sakit yang datang mengatasi rasa penahan sakit dan kesan mengantuk.. ada sekali tue, bila cik puteh cuba teran, benda lain yang kuar..malu jugak nak cakap kat cni, tapi dah nama nak share experience kan, nak cakap jugaklah ;p..benda lain tu najis... ckit jerla..nurse tu ngn kawan dia sabar jer...datang kat cik puteh, bersihkan najis2 tu..(tq nurse, i luv u!)

Masa pintu rahim dah terbuka 7cm, cik puteh sebok bgtau nurse...tolongla..cik puteh nak bersalin (walhal belum cukup 10cm)..cik puteh tak tahan sakit..nurse kata tak boleh... waaaaaaaa....kawancik puteh kat opis ada bagitau dulu, dia bersalin 7 cm jer ngan doktor yang terer..nakkk jugakkk.... cik puteh tengok jam...dah pukul 8 malam..huhuhuu (lamanya)..kali ni bukaan dah 8 cm..cik puteh merengek2 lagi kat doktor pelatih..cik puteh dah tak tahan..sakit..cik puteh ingat lagi ayat dia " u nak i tolong u?" "nak"jawab cik puteh. "i masuk tangan, u teran" "ok!" cik puteh sanggup buat apa itu ini masa tue..tapi cik puteh dah tak tahan lagi... cik puteh nak tamatkan episod kesakitan ini dengan cepat dan dah tak sabar nak tgk tatap wajah si kecil..... nurse bertanya mana en.suami.. en. suami keluar solat maghrib dan cik puteh memang harap beliau ada di sisi ketika cik puteh melahirkan..nasib baik, lepas tu, beliau tiba semula tepat pada waktunya ;)..

cik puteh memang dah berpeluh-peluh..bilik tu memang dah rasa macam tak ada aircond..biarla..cik puteh dah tak kesah.. cermin mata yang tadinya melekap, kini entah di mana...mereka naikkan katil cik puteh... nurse kata "teran..." cik puteh teran.. "bukan teran muka dik, teran, macam nak buang air besar yang besar" ohh..mana cik puteh tahu..cik puteh teran lagi..cik puteh memang tak pandai teran...entah bila, ada stand yang dilapikkan di bawah kedua2 lutut cik puteh dan bahagian atas tapak kaki cik puteh diikat... semuanya untuk mebantu cik puteh meneran lebih baik dan agar koyakan tidak rabak...ada sekali tue..zasssss..cik puteh dapat rasakan doktor buat torehan di pangkal punggung kiri..episiotomi namanya.....biarlah..cik puteh dah tak peduli..sebab torehan itu tak mampu untuk melawan rasa sakit yang satu ini..doktor kata, kepala baby dah nampak ni..teran lagi... cik puteh kumpulkan sekuat tenaga, cik puteh teraaannnnnnnn, dan akhirnya Alhamdulillah..berjaya...cik puteh nampak badan si kecik bersalut lendir kehijauan..a girl ;) kepala baby agak lonjong sedikit disebabkan tersangkut agak lama sedikit di pintu rahim tadi..semuanya gara2 cik puteh tak pandai teran dengan baik.... cian baby..sory yer sayang...

en.suami kata darah n najis(again;p) memang bersepah kat atas lantai..masa tu memang dah tak ada rasa malu...Alhamdulillah, nikmat kesakitan melahirkan itu tidak akan pernah tergambar melalui coretan ini..menatap sepasang mata kecil (dan sepet ala2 Jepun ;) ) dan wajah chumel  itu memberikan kelegaan berpanjangan... saat dijahit (dibius separuh sahaja sebab doktor kata kalau bius penuh, nanti isi keras then jahitan tak cantik ;) )cik puteh biarkan sahaja.rasa tusukan jarum ke dalam isi, tapi dah tak kuasa nak merintih ke, nak meraung ke, sebab penat melahirkan masih bersisa.. tak lama selepas itu, cik puteh dibiarkan berehat di dalam labour room dan nurse menyerahkan si kecil untuk disusukan buat kali pertama...indah betul time tue...kali pertama si kecil mendapat kolustrum... selepas itu, cik puteh dan baby dibawa naik ke ward semula...emak, kakak, cousin melambai2 di luar pintu labour room.. rasa macam artis ko..hehehehe..en. suami ambil baby dan tunjukkan sebentar kepada mereka... welcome to the world, Fikrah Awliya bt. Firdaus ;)

Kata orang (memang kita orang ;p), kita perlu selalu berinteraksi dengan baby;) dan InsyaAllah, dia mendengar..cik puteh selalu berpesan kepada baby masa tu, "baby, keluarlah sabtu malam atau ahad pagi...sebab potensi abah balik adalah tinggi :)" haaa..punyala selalu pesan kat baby...silalah lahir di hari weekend sahaja..dan Alhamdulillah, kata-kata itu dimakbulkan Allah.. walaupun cik puteh admit ke ward pagi Khamis, Sabtu malam baru bersalin :) memang dia tunggu abah dia ;)

pengalaman bersalin anak kedua -----> di sini

9 comments:

aThidEaN said...

thanks for sharing. :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Sharing is caring, dear sis ;)
Tq for reading

mommy Dya said...

Thanks sbb share....sgt best membaca pengalaman org..dan sgt takut utk melaluinye sendiri...^_^

Satu Batu Nautika said...

sye bru 19thn,blm kawen n masih belajar. tapi xsabar nk ada baby sdiri.huhu takut la plk tetibe mcm sakit sngt je apa yg dilalui. btw memang sweet dpt chaya mata. huhu

Cerita Citra AwLiYa said...

Satu Batu Nautika :

Takpe.. waktunya akan tiba jua.. akak dulu pun camtu gak..masa anak dara suke sgt la dukung anak org.. hehehe

Cerita Citra AwLiYa said...

Mommy Dya : tiba masanya kita akan jadi wira untuk diri sendiri ;D lalui ja dgn kesabaran atau dalam bahasa gurau2 redah jer ;D

Ain Khadijah said...

Pengalaman bersalin memang sakit, tapi ia juga memori yang paling indah, kan? ;)) selalu teringatkan saat bersalinkan bidadari kecil dulu2... :) ala manisss... ;)

http://bidadarikecilsayang.blogspot.com
http://ainyusuf.wordpress.com/

Beebee Marfieza said...

sweet and sedih pulak mendengarkan experience melahirkan ni.... saya memang trauma dengan proses kelahiran ni walaupun tak kahwin lagi.. (takut sejak sekolah okay~)but it s a good share.. :D

Cerita Citra AwLiYa said...

dear sis Ain Khadijah n Beebee Marfieza:

Thank you for reading ;D.. mom will always mom.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, July 3, 2012

Pengalaman bersalin anak sulung

Assalamualaikum semua ;)

Pengalaman bersalin anak sulung @ anak pertama...sakitkah? Setiap wanita punya pengalaman berbeza...mungkin wanita A kata sakit juga, wanita B kata..sakit sangat2...heh, so, pengalaman setiap orang adalah berbeza & tak mungkin sama dengan kita...apabila melalui sendiri, pahit getir, manis masinnya barulah kita tahu sendiri... ;)

Minggu ni Cik puteh dah masuk minggu ke 36..kurang 5 minggu lagi, cik puteh akan melahirkan anak kedua..hihihi..boleh jadik jugak kurang 4 minggu, 3 minggu...ohh..tidaklah kita tahu ketentuanNya ;) 'seram' jugak cik puteh nak melalui pengalaman kali kedua ini :) Maklumlah kata orang sakit bersalin ni, sakit kedua rasa sakitnya selepas maut....

mesti seram dengar kan especially ibu2 yang pertama kali akan melahirkan.. pesanan buat mommies n cik puteh juga, laluilah saat tersebut dengan tawakkal dan doa..nak tak nak, memang kena lalui juga..cuma, berdoalah agar 'jalan' kita dipermudahkan....

Berbalik kepada tajuk di atas (heh, skema pulak entry kali ni), pengalaman bersalin anak sulung cik puteh penuh warna warni:).... cik puteh percaya, warna-warni tersebut sedikit sebanyak telah mempengaruhi pembawaan diri anak sulung cik puteh... cik puteh rasa cik puteh terlalu tabah dan kena kuat ketika mengandungkan anak pertama dulu..mana taknya, suami cik puteh perlu menghadiri induksi intensif umum PTD selama 7 bulan di INTAN Bukit Kiara, Kuala Lumpur manakala cik puteh pula di Penang..Pada awal perkahwinan, cik puteh memang berharap untuk sama2 mengikuti induksi intensif tu bersama2 Encik Suami tetapi apabila disahkan mengandung, cik puteh terpaksa tangguhkan dulu induksi tersebut.. Siapa tak sedih bila ditinggalkan suami atas tuntutan kerjaya ketika kandungan mencecah 6 bulan... huwaaaaa.....cik puteh selalu nangis time tue..(memang tak bohong... :p) Jarak memisahkan kami..huhuhu..kalau dekat, bolehlah lari2 fly balik umah tgk wifey..hahaha..bukan semua weekend, en. suami dapat pulang..bergantung juga pada modul kursusnya...Adakalanya 2-3 hari kami tak dapat berhubung disebabkan modulnya di dalam hutan bagai...huh...sedis...so, aktiviti cik puteh memang menyibukkan diri dengan kerja dari pagi sampai malam..pukul 8 mlm biasanya baru cik puteh punch out keluar dari opis (siap dapat anugerah perkhidmatan cemerlang lagi tahun 2009 tu..hahahhaha) ...yerla, kalau balik awal pun , tiada siapa menanti di rumah..hidup cik puteh sunyi betul masa tu...balik rumah, mandi, solat Isyak, baca mana-mana surah di dalam Al Quran, dan cik puteh akan tidur... selalunya, cik puteh akan bersembang2 ringkas aje dengan baby di dalam perut... :) maklumlah, mama penat... pernah jugak abang kandung cik puteh mengusik nakal "takpe kak cik, hantu tak kacau orang mengandung..p" ceh, debik kang.... kita dahlah dok sensorang, wat lawak cap ayam lak dia ;p

Menjelang usia kandungan 9 bulan (36 minggu), cik puteh menumpang tinggal di rumah kakak atas nasihat en. suami & family yang risaukan keadaan cik puteh..yo lah..kang sakit tengah2 malam kang, sapo pulak, nak tolong drivekan yer walaupun jarak umah cik puteh ngn hospital bersalin dalam 3 kilometer ja;)
Rumah kakak memang agak jauh dari opis di KOMTAR nie ha..hari2 penat sangat sebab meredah jem tak beroti di dalam pulau ni...huhuhuu..penah sekali tue, sampai jer parking bawah rumah kakak, cik puteh menangis (nangis lagi...tears quenn tul ;p) sebab penat n rasa lelah sangat..rasa dah tak kuasa nak pegi tekan butang lif dan masuk ke rumah di tingkat 4 tue...aduhai...

Suatu pagi khamis yang indah (masa tu baru nak masuk 39  minggu kandungan), cik puteh tengah wat keja kat opis...ceriala hati kunun, yerla next weeknya, dah apply cuti utk bersama en. suami sebab beliau cuti mid term seminggu..yeeehaaa... tetapi tetiba jer cam ada cecair jernih sikit yang keluar..tapi rasanya bukan keputihan.. sis in law cik puteh nasehatkan beter ke hospital sebab takut baby lemas...oh, cik puteh pun tak pasti itu tanda2 awal kelahiran atau apa...maklumlah tak de experience... so, opismate cik puteh, Tiqah the legal advisor (kan cik puteh pernah wat entry pasal beliau sebelum ni ;) )yang mempengaruhi cik puteh agar segera ke hospital..hehehe..walhal beliau pun lum kahwin masa tue.. cik puteh pun, switch off pc, dan siap bagi pesanan kat staf cik puteh.. "saya tak pasti saya balik ke opis ke tak (kot kena warded).." huh, ayat tragis beb..

nasib baek semua kelengkapan untuk menginap (cam nk p hotel;p) di hospital semua dah siap sedia dalam kereta comel cik puteh tue...so, cik puteh pun memandu ke hospital ditemani Tiqah (co-pilot..hihihihi...memandangkan lesennya masih baru di Penang ;p).. sampai hospital, masa kat depan bilik check up tu, orang lain, rata2nya bertemankan suami...waaaaaaaaaaaaa.....sentap lagila hati pompuan nan sorang nie..takpe, Tiqah kan ada..bisik hati kecik ini ;)

Selepas digodek2 dan dicheck oleh doktor pelatih tu, katanya belum terbuka puan..tapi memandangkan dah masuk minggu ke 39, ada turun air ckit, ditambah pulak dengan diabetes ketika mengandung ni (huhu), cik puteh pun diadmitkan ke ward...giler busan..dok dalam ward...(yerla..ko expect ada shopping mall dalam ward tu?) keh keh keh.. rasa comel pulak pakai uniform mommies color pink tue...tapi Hospital Bersalin Pulau Pinang (MH), cik puteh memang puji... hehehehhe..take care dengan patient dalam ward..kalau ko lama ckit, dalam toilet, konpem nurse pergi check... katanya takut terbersalin dalam toilet..hehehhehe...hari terasa sangat lambat, emak dari kampung sudah tiba, en.suami dari KL belum juga sampai...huhuhuhuuu...beliau ada exam jumaat pagi...huwaaaa...lambatnya nak tiba jumaat..

Jumaat malam, sekitar jam 3.00 am, air ketuban cik puteh pecah...banyak...korang yang 1st time mesti terkejut kejat bagai...cik puteh pun picit emergency bell tue..Sister & nurse pun datang...suspen tul.. Sister tue bagitau, air ketuban dah pecah nie..ok takpe, salin baju...tido balik sebab pintu rahim belum terbuka...pagi jumaat, ubat induce dimasukkan melalui pintu rahim bagi mempercepatkan bukaan pintu rahim kerana air ketuban telah pecah sedangkan pintu rahim belum terbuka. Jadi, tendency baby minum air ketuban yang telah pecah adalah tinggi dan takut2 baby dijangkiti kuman.. Biasanya selepas ubat induce dimasukkan, kita kena baring jer kat katil (jangan gerak2 ok..ingat tu)..tapi perempuan yang sorang nie, (heheheh) sangatlah rajin orangnya..siap dok basuh pinggan kat sinki sebelah katil....huh, nurse pun kelam kabut tegur suruh berehat..dan rasanya memang konpem ubat tu tak berkesan sebab banyak sangat pergerakan yang cik puteh lakukan.. so, memang tak sakit lagi ler...huhuu... petang jumaat, disebabkan tiada kontraksi yang kuat, dan pintu rahim belum mencecah 3cm, sekali lagi ubat induce dimasukkan...huwaaaaa....kali nie siyes sakit tak hengat....en. suami tiba jua dari KL setelah mendapat pelepasan dan abes exam... duduk kat kerusi salah, baring salah, jalan salah..aduhai...sakitnya lebih sakit dari senggugut cik puteh..pinggang nie dikisar2 rasa... makin lama makin kerap...nak tido pun tak boleh..kalau boleh tido 5 minit tu, rasa bersyukur sangat dah........dalam pukul 5 pagi, nurse datang...cik puteh mengadu tak tahan sangat sakit...dia kesiankan cik puteh..dipanggilnya doktor oncall tapi tak datang2..akhirnya nurse tu sendiri yang tolong checkkan bukaan pintu rahim.. (tq nurse, i luv u!).. katanya dah 4cm... persediaan dilakukan, cik puteh dibawa ke labour room (dewan bersalin) di tingkat bawah..di dalam hati, cik puteh titipkan doa...muga dipermudahkan... labour room di MH nie agak best sebab kita akan ditempatkan di dalam bilik bersalin secara individu... dinding yang memisahkan dengan bilik sebelah (bukan tirai)..so, semua kelengkapan dah ada dalam bilik tue, & tak adalah dengar sangat member sebelah merintih kesakitan (penting tue, agar emosi kita terus kuat ;) )..total room ada 10 kalu tak salah...drip bagai semua dah dipasang di tangan n doktor pelatih memeriksa bukaan pintu rahim.. dengan nada terkejut, dia bertanya, macam mana cik puteh boleh dihantar ke labour room.. kerana pintu rahim belum terbuka banyak cm..masa tu baru 3 cm kalau tak salah... so, labour room tak nak terima lagi sebab katanya lambat lagi & kalau stay kat dalam tue jugak, cik puteh tak boleh makan dan minum..jadi baiknya, cik puteh berehat di ward aja...huwaaaaaaaaaa....emosi dan kekuatan yang kukumpulkan untuk bersalin subuh ini terlerai...cik puteh dibawa semula ke katil di ward...orang lain, kalau naik semula dengan baby, cik puteh naik semula memang dengan baby jugak, tapi si kecil masih kat dalam ;)

tak apalah..belum waktunya... tengahari tu, sekitar jam 2.00 pm, cik puteh dibawa lagi sekali ke labour room..kali nie dah betul2 dah..hehehe..tapi baru 4 cm jerla...anak sulung nie lambat ckit, bukaan cm nya..satu jam satu cm..so, lalui jala... jam kat dinding labour room tu rasa lambatlah sangat..mujur en.suami dibenarkan masuk menemani puan isteri nie..so, ada gakla teman berbual..hehehe..yang tak bestnya kedua2 tangan cik puteh dipasang jarum drip tue..satu utk glukos bagi tenaga & satu lagi ubat induce (oh lagi) dalam bentuk cecair yang dipanggil pitoxin (hafal nama k...sebab sakit!) kedua2 tangan memang terkedang..sekali sekala nurse masuk mempercepatkan kadar aliran pitoxin untuk mempercepatkan bukaan pintu rahim..apakan daya... masih satu jam, satu cm..bilik yang berhawa dingin tu lelama jadik panas..awal2 tue di jam2 pertama check in kat labour room, boleh lagi berbual ngan en.suami, hingga satu tahap, dek kesakitan melampau, cik puteh tak mampu lagi nak berbual2. en.suami pegang tangan erat2..cik puteh tau, beliau kesiankan cik puteh tapi sakit ni memang tak leh transfer..teristimewa dihadiahkan untuk insan bergelar wanita ja;)

bila nurse masuk, cik puteh cakap sakit..dia kata "istighfar dik".. cik puteh dah buat tapi sakit makin menjadi2...hinggakan satu masa tue, cik puteh tenung jam di dinding dan cik puteh rasakan jarum saatnya sperti berhenti.statik.tak bergerak..oh halusinasikah? bukan.dejavu pun bukan.hakikatnya memang saat dirasakan berlalu lambat..time ni rasa mana peginya phrase "masa begitu pantas berlari menginggalkan kita" waaaaa........... kesiankan cik puteh, nurse inject juga ubat penahan sakit kat bontot..(bukan epidural)... maka terlelaplah sebentar dlm 5 minit..rasa best itu tak lama, kerana sakit yang datang mengatasi rasa penahan sakit dan kesan mengantuk.. ada sekali tue, bila cik puteh cuba teran, benda lain yang kuar..malu jugak nak cakap kat cni, tapi dah nama nak share experience kan, nak cakap jugaklah ;p..benda lain tu najis... ckit jerla..nurse tu ngn kawan dia sabar jer...datang kat cik puteh, bersihkan najis2 tu..(tq nurse, i luv u!)

Masa pintu rahim dah terbuka 7cm, cik puteh sebok bgtau nurse...tolongla..cik puteh nak bersalin (walhal belum cukup 10cm)..cik puteh tak tahan sakit..nurse kata tak boleh... waaaaaaaa....kawancik puteh kat opis ada bagitau dulu, dia bersalin 7 cm jer ngan doktor yang terer..nakkk jugakkk.... cik puteh tengok jam...dah pukul 8 malam..huhuhuu (lamanya)..kali ni bukaan dah 8 cm..cik puteh merengek2 lagi kat doktor pelatih..cik puteh dah tak tahan..sakit..cik puteh ingat lagi ayat dia " u nak i tolong u?" "nak"jawab cik puteh. "i masuk tangan, u teran" "ok!" cik puteh sanggup buat apa itu ini masa tue..tapi cik puteh dah tak tahan lagi... cik puteh nak tamatkan episod kesakitan ini dengan cepat dan dah tak sabar nak tgk tatap wajah si kecil..... nurse bertanya mana en.suami.. en. suami keluar solat maghrib dan cik puteh memang harap beliau ada di sisi ketika cik puteh melahirkan..nasib baik, lepas tu, beliau tiba semula tepat pada waktunya ;)..

cik puteh memang dah berpeluh-peluh..bilik tu memang dah rasa macam tak ada aircond..biarla..cik puteh dah tak kesah.. cermin mata yang tadinya melekap, kini entah di mana...mereka naikkan katil cik puteh... nurse kata "teran..." cik puteh teran.. "bukan teran muka dik, teran, macam nak buang air besar yang besar" ohh..mana cik puteh tahu..cik puteh teran lagi..cik puteh memang tak pandai teran...entah bila, ada stand yang dilapikkan di bawah kedua2 lutut cik puteh dan bahagian atas tapak kaki cik puteh diikat... semuanya untuk mebantu cik puteh meneran lebih baik dan agar koyakan tidak rabak...ada sekali tue..zasssss..cik puteh dapat rasakan doktor buat torehan di pangkal punggung kiri..episiotomi namanya.....biarlah..cik puteh dah tak peduli..sebab torehan itu tak mampu untuk melawan rasa sakit yang satu ini..doktor kata, kepala baby dah nampak ni..teran lagi... cik puteh kumpulkan sekuat tenaga, cik puteh teraaannnnnnnn, dan akhirnya Alhamdulillah..berjaya...cik puteh nampak badan si kecik bersalut lendir kehijauan..a girl ;) kepala baby agak lonjong sedikit disebabkan tersangkut agak lama sedikit di pintu rahim tadi..semuanya gara2 cik puteh tak pandai teran dengan baik.... cian baby..sory yer sayang...

en.suami kata darah n najis(again;p) memang bersepah kat atas lantai..masa tu memang dah tak ada rasa malu...Alhamdulillah, nikmat kesakitan melahirkan itu tidak akan pernah tergambar melalui coretan ini..menatap sepasang mata kecil (dan sepet ala2 Jepun ;) ) dan wajah chumel  itu memberikan kelegaan berpanjangan... saat dijahit (dibius separuh sahaja sebab doktor kata kalau bius penuh, nanti isi keras then jahitan tak cantik ;) )cik puteh biarkan sahaja.rasa tusukan jarum ke dalam isi, tapi dah tak kuasa nak merintih ke, nak meraung ke, sebab penat melahirkan masih bersisa.. tak lama selepas itu, cik puteh dibiarkan berehat di dalam labour room dan nurse menyerahkan si kecil untuk disusukan buat kali pertama...indah betul time tue...kali pertama si kecil mendapat kolustrum... selepas itu, cik puteh dan baby dibawa naik ke ward semula...emak, kakak, cousin melambai2 di luar pintu labour room.. rasa macam artis ko..hehehehe..en. suami ambil baby dan tunjukkan sebentar kepada mereka... welcome to the world, Fikrah Awliya bt. Firdaus ;)

Kata orang (memang kita orang ;p), kita perlu selalu berinteraksi dengan baby;) dan InsyaAllah, dia mendengar..cik puteh selalu berpesan kepada baby masa tu, "baby, keluarlah sabtu malam atau ahad pagi...sebab potensi abah balik adalah tinggi :)" haaa..punyala selalu pesan kat baby...silalah lahir di hari weekend sahaja..dan Alhamdulillah, kata-kata itu dimakbulkan Allah.. walaupun cik puteh admit ke ward pagi Khamis, Sabtu malam baru bersalin :) memang dia tunggu abah dia ;)

pengalaman bersalin anak kedua -----> di sini

9 comments:

aThidEaN said...

thanks for sharing. :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Sharing is caring, dear sis ;)
Tq for reading

mommy Dya said...

Thanks sbb share....sgt best membaca pengalaman org..dan sgt takut utk melaluinye sendiri...^_^

Satu Batu Nautika said...

sye bru 19thn,blm kawen n masih belajar. tapi xsabar nk ada baby sdiri.huhu takut la plk tetibe mcm sakit sngt je apa yg dilalui. btw memang sweet dpt chaya mata. huhu

Cerita Citra AwLiYa said...

Satu Batu Nautika :

Takpe.. waktunya akan tiba jua.. akak dulu pun camtu gak..masa anak dara suke sgt la dukung anak org.. hehehe

Cerita Citra AwLiYa said...

Mommy Dya : tiba masanya kita akan jadi wira untuk diri sendiri ;D lalui ja dgn kesabaran atau dalam bahasa gurau2 redah jer ;D

Ain Khadijah said...

Pengalaman bersalin memang sakit, tapi ia juga memori yang paling indah, kan? ;)) selalu teringatkan saat bersalinkan bidadari kecil dulu2... :) ala manisss... ;)

http://bidadarikecilsayang.blogspot.com
http://ainyusuf.wordpress.com/

Beebee Marfieza said...

sweet and sedih pulak mendengarkan experience melahirkan ni.... saya memang trauma dengan proses kelahiran ni walaupun tak kahwin lagi.. (takut sejak sekolah okay~)but it s a good share.. :D

Cerita Citra AwLiYa said...

dear sis Ain Khadijah n Beebee Marfieza:

Thank you for reading ;D.. mom will always mom.. ;)

Search This Blog

Loading...