~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Thursday, October 10, 2013

Melancong ke Melbourne - Chapter 2

Assalamualaikum

Hai semua..ni nak sambung balik story bab pergi melancong ke Aussie, Land Down Under part 2...kenapa land down under? cer tgk peta Aussie kat globe...konpem dia dok kat bawah kan? heheheh
 
Sejak dalam flight lagi, kami dah declare kat form yang diberikan tu yang kami ada bawa ubat2an..yerla walaupun ubat2 simple ja cam panadol, uphamol, minyak cap kapa, vicks bagai termasukla koolfever untuk anak2...haaa, orang kampung uolls, haruslah prepare ubat2 bagai ni, konon cam susah aja nak beli kat sana...hahahha..takut mahal..tu jer sebenarnya ;p
 
que untuk screen pasport tu sgt panjang..lepas scren kami di bawa ke kaunter khas..mungkin sebab kami declare ubat kot..kat kaunter tu, dia cuma buat pengecaman wajah je ngan pasport..pergi claim luggage2 n stroller, lepas tu que pulak untuk custom checking..huhuu..saat mendebarkan telah tiba wey..masa first time En. Firdaus tiba di Melbourne 4 tahun lalu, ada anjing pengesan yang datang hidu dekat kita...adakah kali ni...ahkak cuak jugak dik oii..takut anak2 ahkak ni terkezut n menangis pulak nanti... masa tengah bergerak in que tu, ada seorang custom officer yang akan soal2 kita..dari jauh, wajah seperti mat salleh gitew laa..tetiba turn CP, dia bagi salam "Assalamualaikum Madam" CP pun jawabla..sambil dalam hati, Muslim rupanya..pastu dia tanya "Are u bringing any KURMA, NANAS or BUAH?" ohhh, dia speaking Malay uollls, CP dengan confident terus jawab "tak bawak..." Melayu pekat wey..tak tau dia faham ke tak..hahah..CP ada bagitau dia kami bawa instant noodles n biskut..by the way, dah buat siap2 list makanan yang kami bawa siap dengan ingredients bagai.. dia cop "passed" pada declaration form and kami serahkan pada custom officer sorang lagi n dengan bangganya custom officer tu kata ok n bole keluar...Alhamdulillah..lega gila..tak ada adegan buka2 beg atau anjing pengesan datang menghidu..seriuosly smooth :)



Upon arrival
 

Amzar maintain tido...sejuk ;)
p/s :* semua tak mandi lagi..ahahaaha
 
 
 
terus ambil skybus kat depan airport...tu harga kat atas tue...sila darab 3 ok..haisy!
yang sweetnya, disambut lagi dengan petugas Skybus wanita Muslim bertudung
indahnya Islam..di mana sahaja ;)
 
 
skybus ticket for family
 
 
independent sey..nak dok sorang ;)
 
on our way to Central Business District (CBD), Melbourne, Victoria, Australia
haaaa...tu dia penjelasannya..sebab Melbourne lebih femes dari negerinya iaitu Victoria
 
Dari Tullamarine Airport, Skybus kami menuju ke Southern Cross Station, dan dekat sangat dengan Etihad Stadium...owh, i admire uolls ;) masuk jer bawah station tu, En. Firdaus pun mendapatkan free shuttle bus ke hotel pulak...diorang cater untuk hotel2 dalam CBD aje..naik bus pendek ala2 coaster giteww...beratnya luggage2 sekalian tidak dapat digambarkan dengan kata2..ala2 nak pindah ke Melbourne kot..hahahah..nak buat macam mana..travel dengan anak kecik ;) Driver shuttle bus sangatlah baek hati sebab akan tolong kami yang ala2 nak bermastautin dengan beg yang byk ni..bila kita cakap terima kasih, orang Aussie akan cakap "no worries" ;)  dan 'slang' english Aussie ni lain ckit... sekali tu CP dengar driver bus ucapkan "Have a good day" kepada penumpang tapi bunyinya hampir2 "have a good die"...hehehhe..itu telinga melayu i yang dengar ala2 gitu..hahaha..sebenarnya memang dia kata 'have a good day' cuma 'slang' nya lain ckit;)
 
Untuk malam pertama ini, kami akan menginap di Hotel Oaks On Market...harga kalau convert RM dalam RM300 lebih jua..dah kira murah tu, and book dari Malaysia waktu promosi melalui AirAsia Go.. Tiga malam berikutnya, kami akan menginap di Hotel Bayview On The Park yang terletak di pinggir bandar ckit yang juga di book sebelum ini melalu MASHoliday dengan harga yang sungguh berbaloi2 yakni RM200 lebih untuk semalam...tak sampai 100AUD tau...kira murah la tu..motip duduk 2 hotel? yang kat Bayview on the park tu kalau stay 4 malam, jadi mahal balik sebab kekdah promosinya duduk 2 malam free 1 malam...hahahhaa jimat ahkak! Kalau travel sbg backpacker n  nak lebih jimat, kita boleh duduk kat Malaysia Hall dekat dengan Prahran..di luar CBD ckit tapi ok tempatnya ;) ....for me, CP travel dengan anak2 kecil and they are my priority dan sebab tu memilih bilik hotel sebagai penginapan ;)
 
Kami tiba di hotel Oaks On Market tue dalam pukul 10 lebih gitew.... sebab ahkak ni memang suka benar benda2 free dan menguntungkan (bajet best ;p), CP dah emel hotel ni dari awal lagi untuk early check in sebab long hours travel dengan kids...memang betul pun..kitorang tak mandi lagi tau...kesian anak2 and mak bapak anak2 yang tak leh tido dalam flight malam tadi kan....si Amy (gadis Aussie, officer hotel ni, yang dok berbalas2 emel pasal early check in) kata nanti dia cuba insist untuk early check in and finally hotel ni pun baek hati n memang ada bilik yang dah siap n bolehlah check in awal gitew.. Alhamdulillah... masa nak check in, hotel memang akan swiped kad kredit sekali untuk deposit ya...dugaan datang...2 kad decline tapi kad yang ketiga accepted... suspen!
 
 
 
Tuan Besar and Cik Puan Muda melabuhkan diri berehat daripada penat yang amat
 
 
Bilik okla...studio room.....
 
 
....and sebab tu ada dapur bagai...hahahaha....
jom tengok ada apa dalam lemari tu
jeng jeng jeng
|
|
|
|
\/
 
 
huhuuhu...nak nanges tgk peralatan ni sebab tak dapat nak manfaatkan sebaek mungkin
datang berjalan bukan nak join MasterChef Australia...heheheh
 
 
masih menanges..hahaha
 
 
aduhai...
 
 
tercabar jiwa masakanku
 
 
cam nak kidnap balik ja dapur gas ni tau...simple n comey
 
 
 
Inilah breakfast kami pagi ni
megi big kari yang ada wajah Aaron Aziz tu ;)
nampak sedap kan walaupun megi kosong! (*ceh, ayat sedapkan diri sebab tak dapat nasi lemak pepagi...hahhaha)
 
Lepas santap, kami tido n rest sekejap sebab nak cover penat yang semalaman di dalam flight tu...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzz....................
 
Nanti sambung lagi yer..hehehhee
jangan mare ;)
 
 
 
 



9 comments:

Mar Mansor said...

bestnyer...kecik2 dah smpi sana..

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai Mar... one fine day, Mar bawa anak2 ke sana..seronok tengok tempat orang ;)

Anonymous said...

salam sis...saya ada beberapa pertanyaan tentang food declaration di melbourne...mind utk share. sis boleh email sy di cartoon_maniac20_yahoo.com... saya browse blog sis...x email utk contact...
thank you
wanie

Cerita Citra AwLiYa said...

Salam wanie...
actually kami declare semua food yg kami bawa yang dibenarkan sahaja)..tapi awal2 lagi kalau yang dah tak boleh bawa, kami memang tak bawa mcm milo, or 3 in 1 drink. sebab mengandungi tenusu.. kami buat list makanan termasuk ingredients. untuk tahu apa yang boleh dibawa n tak boleh, wanie boleh refer sini :http://www.daff.gov.au/biosecurity/travel/cant-take

Anonymous said...

Salam.. Saya akan ke melbourne pd bulan 9 ini . saya ambil pakej airasiago(hotel+flight).. Setelah 2 hari, saya mendapat email n invoice dr pihak hotel sebanyak AUD400++... Saya ingin tahu adakah saya masih perlu bayar kpd pihak hotel sedangkan saya telah membayar pake hotel + flight melalui airasiago? Ini pertama kali menggunakan airasiago. Harap boleh membantu. Email saya : sodaandicetea86@gmail.com

TQ

Cerita Citra AwLiYa said...

Wasalam
Hi Mr/Ms Anon ;)
Erm..saya rasa kita dah bayar thru air asia go n tak perlu lagi bayar kat hotel.. cuma masa deposit nanti time check in nnt sahaja, diorang biasa akan swipe kad kita as deposit.. cuba check blk dgn air asia go to notify them that Mr/Ms. Anon dapat invoice dari hotel..
So far, saya rasa jgn bayar dulu dgn hotel sebab kita dah settle payment dengan air asia go =)

Rohaiza Abdul Kadir Zailani said...

Salam,nak tanya..susu tepung untuk anak2 pun boleh bwk ke?

Cerita Citra AwLiYa said...

Wasalam..

Yer sis Rohaiza.. susu anak boleh bawa..tiada masalah..as long anak/baby travel dgn kita.. termos kecil pun no prob.. susu bawalah dengan mencukupi..bukan apa, takut anak tak nak minum susu Ostolia pulak..hihihi..

Rohaiza Abdul Kadir Zailani said...

Thank you..nice bc blog sis..thn 2012 dl pg training 3bln kat mel..asben n anak2 tgl..dis time nak g mlncg dgn diaorg..tu yg xpasti susu lepas ke x..anyway tq ye sis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, October 10, 2013

Melancong ke Melbourne - Chapter 2

Assalamualaikum

Hai semua..ni nak sambung balik story bab pergi melancong ke Aussie, Land Down Under part 2...kenapa land down under? cer tgk peta Aussie kat globe...konpem dia dok kat bawah kan? heheheh
 
Sejak dalam flight lagi, kami dah declare kat form yang diberikan tu yang kami ada bawa ubat2an..yerla walaupun ubat2 simple ja cam panadol, uphamol, minyak cap kapa, vicks bagai termasukla koolfever untuk anak2...haaa, orang kampung uolls, haruslah prepare ubat2 bagai ni, konon cam susah aja nak beli kat sana...hahahha..takut mahal..tu jer sebenarnya ;p
 
que untuk screen pasport tu sgt panjang..lepas scren kami di bawa ke kaunter khas..mungkin sebab kami declare ubat kot..kat kaunter tu, dia cuma buat pengecaman wajah je ngan pasport..pergi claim luggage2 n stroller, lepas tu que pulak untuk custom checking..huhuu..saat mendebarkan telah tiba wey..masa first time En. Firdaus tiba di Melbourne 4 tahun lalu, ada anjing pengesan yang datang hidu dekat kita...adakah kali ni...ahkak cuak jugak dik oii..takut anak2 ahkak ni terkezut n menangis pulak nanti... masa tengah bergerak in que tu, ada seorang custom officer yang akan soal2 kita..dari jauh, wajah seperti mat salleh gitew laa..tetiba turn CP, dia bagi salam "Assalamualaikum Madam" CP pun jawabla..sambil dalam hati, Muslim rupanya..pastu dia tanya "Are u bringing any KURMA, NANAS or BUAH?" ohhh, dia speaking Malay uollls, CP dengan confident terus jawab "tak bawak..." Melayu pekat wey..tak tau dia faham ke tak..hahah..CP ada bagitau dia kami bawa instant noodles n biskut..by the way, dah buat siap2 list makanan yang kami bawa siap dengan ingredients bagai.. dia cop "passed" pada declaration form and kami serahkan pada custom officer sorang lagi n dengan bangganya custom officer tu kata ok n bole keluar...Alhamdulillah..lega gila..tak ada adegan buka2 beg atau anjing pengesan datang menghidu..seriuosly smooth :)



Upon arrival
 

Amzar maintain tido...sejuk ;)
p/s :* semua tak mandi lagi..ahahaaha
 
 
 
terus ambil skybus kat depan airport...tu harga kat atas tue...sila darab 3 ok..haisy!
yang sweetnya, disambut lagi dengan petugas Skybus wanita Muslim bertudung
indahnya Islam..di mana sahaja ;)
 
 
skybus ticket for family
 
 
independent sey..nak dok sorang ;)
 
on our way to Central Business District (CBD), Melbourne, Victoria, Australia
haaaa...tu dia penjelasannya..sebab Melbourne lebih femes dari negerinya iaitu Victoria
 
Dari Tullamarine Airport, Skybus kami menuju ke Southern Cross Station, dan dekat sangat dengan Etihad Stadium...owh, i admire uolls ;) masuk jer bawah station tu, En. Firdaus pun mendapatkan free shuttle bus ke hotel pulak...diorang cater untuk hotel2 dalam CBD aje..naik bus pendek ala2 coaster giteww...beratnya luggage2 sekalian tidak dapat digambarkan dengan kata2..ala2 nak pindah ke Melbourne kot..hahahah..nak buat macam mana..travel dengan anak kecik ;) Driver shuttle bus sangatlah baek hati sebab akan tolong kami yang ala2 nak bermastautin dengan beg yang byk ni..bila kita cakap terima kasih, orang Aussie akan cakap "no worries" ;)  dan 'slang' english Aussie ni lain ckit... sekali tu CP dengar driver bus ucapkan "Have a good day" kepada penumpang tapi bunyinya hampir2 "have a good die"...hehehhe..itu telinga melayu i yang dengar ala2 gitu..hahaha..sebenarnya memang dia kata 'have a good day' cuma 'slang' nya lain ckit;)
 
Untuk malam pertama ini, kami akan menginap di Hotel Oaks On Market...harga kalau convert RM dalam RM300 lebih jua..dah kira murah tu, and book dari Malaysia waktu promosi melalui AirAsia Go.. Tiga malam berikutnya, kami akan menginap di Hotel Bayview On The Park yang terletak di pinggir bandar ckit yang juga di book sebelum ini melalu MASHoliday dengan harga yang sungguh berbaloi2 yakni RM200 lebih untuk semalam...tak sampai 100AUD tau...kira murah la tu..motip duduk 2 hotel? yang kat Bayview on the park tu kalau stay 4 malam, jadi mahal balik sebab kekdah promosinya duduk 2 malam free 1 malam...hahahhaa jimat ahkak! Kalau travel sbg backpacker n  nak lebih jimat, kita boleh duduk kat Malaysia Hall dekat dengan Prahran..di luar CBD ckit tapi ok tempatnya ;) ....for me, CP travel dengan anak2 kecil and they are my priority dan sebab tu memilih bilik hotel sebagai penginapan ;)
 
Kami tiba di hotel Oaks On Market tue dalam pukul 10 lebih gitew.... sebab ahkak ni memang suka benar benda2 free dan menguntungkan (bajet best ;p), CP dah emel hotel ni dari awal lagi untuk early check in sebab long hours travel dengan kids...memang betul pun..kitorang tak mandi lagi tau...kesian anak2 and mak bapak anak2 yang tak leh tido dalam flight malam tadi kan....si Amy (gadis Aussie, officer hotel ni, yang dok berbalas2 emel pasal early check in) kata nanti dia cuba insist untuk early check in and finally hotel ni pun baek hati n memang ada bilik yang dah siap n bolehlah check in awal gitew.. Alhamdulillah... masa nak check in, hotel memang akan swiped kad kredit sekali untuk deposit ya...dugaan datang...2 kad decline tapi kad yang ketiga accepted... suspen!
 
 
 
Tuan Besar and Cik Puan Muda melabuhkan diri berehat daripada penat yang amat
 
 
Bilik okla...studio room.....
 
 
....and sebab tu ada dapur bagai...hahahaha....
jom tengok ada apa dalam lemari tu
jeng jeng jeng
|
|
|
|
\/
 
 
huhuuhu...nak nanges tgk peralatan ni sebab tak dapat nak manfaatkan sebaek mungkin
datang berjalan bukan nak join MasterChef Australia...heheheh
 
 
masih menanges..hahaha
 
 
aduhai...
 
 
tercabar jiwa masakanku
 
 
cam nak kidnap balik ja dapur gas ni tau...simple n comey
 
 
 
Inilah breakfast kami pagi ni
megi big kari yang ada wajah Aaron Aziz tu ;)
nampak sedap kan walaupun megi kosong! (*ceh, ayat sedapkan diri sebab tak dapat nasi lemak pepagi...hahhaha)
 
Lepas santap, kami tido n rest sekejap sebab nak cover penat yang semalaman di dalam flight tu...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzz....................
 
Nanti sambung lagi yer..hehehhee
jangan mare ;)
 
 
 
 



9 comments:

Mar Mansor said...

bestnyer...kecik2 dah smpi sana..

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai Mar... one fine day, Mar bawa anak2 ke sana..seronok tengok tempat orang ;)

Anonymous said...

salam sis...saya ada beberapa pertanyaan tentang food declaration di melbourne...mind utk share. sis boleh email sy di cartoon_maniac20_yahoo.com... saya browse blog sis...x email utk contact...
thank you
wanie

Cerita Citra AwLiYa said...

Salam wanie...
actually kami declare semua food yg kami bawa yang dibenarkan sahaja)..tapi awal2 lagi kalau yang dah tak boleh bawa, kami memang tak bawa mcm milo, or 3 in 1 drink. sebab mengandungi tenusu.. kami buat list makanan termasuk ingredients. untuk tahu apa yang boleh dibawa n tak boleh, wanie boleh refer sini :http://www.daff.gov.au/biosecurity/travel/cant-take

Anonymous said...

Salam.. Saya akan ke melbourne pd bulan 9 ini . saya ambil pakej airasiago(hotel+flight).. Setelah 2 hari, saya mendapat email n invoice dr pihak hotel sebanyak AUD400++... Saya ingin tahu adakah saya masih perlu bayar kpd pihak hotel sedangkan saya telah membayar pake hotel + flight melalui airasiago? Ini pertama kali menggunakan airasiago. Harap boleh membantu. Email saya : sodaandicetea86@gmail.com

TQ

Cerita Citra AwLiYa said...

Wasalam
Hi Mr/Ms Anon ;)
Erm..saya rasa kita dah bayar thru air asia go n tak perlu lagi bayar kat hotel.. cuma masa deposit nanti time check in nnt sahaja, diorang biasa akan swipe kad kita as deposit.. cuba check blk dgn air asia go to notify them that Mr/Ms. Anon dapat invoice dari hotel..
So far, saya rasa jgn bayar dulu dgn hotel sebab kita dah settle payment dengan air asia go =)

Rohaiza Abdul Kadir Zailani said...

Salam,nak tanya..susu tepung untuk anak2 pun boleh bwk ke?

Cerita Citra AwLiYa said...

Wasalam..

Yer sis Rohaiza.. susu anak boleh bawa..tiada masalah..as long anak/baby travel dgn kita.. termos kecil pun no prob.. susu bawalah dengan mencukupi..bukan apa, takut anak tak nak minum susu Ostolia pulak..hihihi..

Rohaiza Abdul Kadir Zailani said...

Thank you..nice bc blog sis..thn 2012 dl pg training 3bln kat mel..asben n anak2 tgl..dis time nak g mlncg dgn diaorg..tu yg xpasti susu lepas ke x..anyway tq ye sis...

Search This Blog