~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Friday, December 28, 2012

kenapa nama cik puteh?

Assalamualaikum
 
jumpa lagi...kali ni enry simple jer...ada gak opismate senyum2 bila terjumpa blog CP...bakpe yer nama cik puteh? aisey..ini nama pena bro....nak tulis novel sampai arini tak tertulis-tulis, so wa tulis blog jer n kasi nama maya wa cik puteh derr... sebabnya dulu masa lahir, arwah tok wan (cheq oghang kedah, tok wan tu maknanya datuk yer;D) nak bubuh nama cik puteh tapi bapa cik puteh nak letak nama lain...hahaha...so sebagai mengabadikan hasrat tok wan, cp gunala sebagai nama maya...
 
sekarang sudah jelas yer....walaupun kulit CP tak berapa putih sangat..hahahhaha...
 
ok bubye! (nak tulis tu je? aduhaiii...menjeling keyboard and pc nie taw!) 

Herbalife ; satu pengalaman baru

Assalamualaikum

again.. tajuk herbalife lagi yang cik puteh (CP) pilih walaupun entry lain berderek2 tunggu turn...hahaha..cam banyak sangat bunyinyer...jari nie jer malas nak menari2 di atas keyboard itam nie;p .... CP bukan jual pun herbalife nie....sebab CP nie pemalu sey bila tiba bab nak marketing minta orang kuarkan duit beli barang yang CP marketkan...hihiihhi...memang setakat ari ni, itulah CP...banyak cakap, pot pet sana sini tapi bila bab nak pujuk orang beli barang CP mmg fail...srius....so, i am NOT truly salesperson ;D
 
Herbalife...satu dimensi baru dalam kamus hidup CP di kala memasuki usia 30...owh usia bukan lagi rahsia..hahahha... kenapa ek CP gna Herbalife...yang petama (tak tipu tau kak tipah!) memang untuk kesihatan...sebab bila wat body scaning, visceral fat rating dah 10 bang leman ooi..orang normal 1-4 jer.... CP takut sangat especially fat yang dekat jantung,....huhuuhu...paling getir, umur sebenar baru 30 tapi metabolic age dah 55...gilerrrr lah...patutlah selalu cepat penat...hahha...dah tua dalam uols...
 
aritu CP penah cakap pasal trial pack kan....lepas abes 5 ari CP consume trial pack tu, CP bincang ngan en.suami and decided to go for herbalife seriously...memang no. 1 utk sihat dan yang kedua utk lebih berkeyakinan ;D. So, CP bagitau coach CP named Xander Ng yang CP nak guna untuk sebulan dulu....kosnya RM661 termasuk membership RM98 dan 3 F1- shake n 1 teamix...harga F1 and teamix tu memang dah lepas tolak 25% diskaun member...memula tu rasa nak beli banyak2 sekaligus sampai leh enjoy 35% diskaun tetapi setelah ditolak bahagi darab tambah and pandang2 muka en.suami ckit, CP decide untuk amik sebulan dulu...hihihiihi...1st, sebab bajet program big loser cik puteh ni cinonit jer dulu...hahahhaa...guna duit bonus hokay....aduhai ;D sebab nak beli herbalife, CP KIV tukar cermin mata baru walaupun visor dah nampak x lutsinar nie...kui kui kui
 
pencapaian? Alhamdulillah.... membanggakan secara peribadi untuk diri CP...setiap orang berbeza metabolism badan...so, its depend...hari ni, hari kedua CP guna herbalife secara penuh...maknanya pagi amik shake n teamix, tengahari mamam nasi mcm biasa cuma mickey mouse style (banyak sayur n lauk),n malam amik shake jer (kalau lapar lagi, membaham la biskut oat ckit ;p).
 
CP masih fully breastfeed(bf) baby, jadi penggunaan teamix yang banyak memang bagi kesan sedikit pada bayi.. kata orang kafein dalam teamix boleh menyebabkan baby sukar tidur dan kuat meragam..for the 1st day, its true bila CP amik shake n teamix masa breakfast n minum lagi 2 liter teamix...malamnya bb amzar meragam ckit tapi Alhamdulillah tidur malamnya ok...takde insomnia..hihiihi..kak awliya jer insomnia semula jadi.... based on blog walking, bf mummy boleh amik teamix tapi bancuh lebih light :D
 
malam tadi juga 1st time CP amik shake sbg pengganti dinner...jadi nak bagi sedap lagi best, CP blendkan F1 perasa stroberi tu (1 1/2 sudu) + perasa coklat  (1 1/2 sudu) + oat (3 sudu)...okay, takdela lapar sesangat sangat3....huuuhu pagi tadi pulak CP amik shake perasa capucino + nestum...pun sedap gak walaupun rasa macam makanan bayi jer....
 
Alhamdulillah, selepas 5 hari shake sbg breakfast dan 1 hari setengah shake 2 kali / day, berat cik puteh daripada 79kg dah jadi 76.6kg.... impressed dan bersyukur pada ALLAH ;D 76.6kg tu adalah berdasarkan weightscale digital peribadi kat umah tu....tapi masa timbang kat wellnee centre pagi tadi pun memang mencatatkan penurunan.... yang paling best, visceral fat rating dah turun dari 10 ke 9...owh, its work bebeh ;D coach CP akan wat timbangan setiap jumaat...(dalam hati CP, naseb baek timbangan setiap jumaat, kalu isnin, jenuh la...sebab weekend tu biasanya memang punah  la disiplin dalam jaga kalori makanan nie..huhuhu)
 
ok uols...nanti kita share lagi pengalaman CP yer dalam menyihatkan diri dan mentrampilkan keyakinan CP...aisey...susahnya nahu bahasa ;D Again, CP bukan jual herbalife ni...so takyah susah2 pm CP pasal nak jadi downline ke apa ke...heheheh....kalau nak pm / comment pasal experience, most welcomed ;D
 
ok, bubye !

Thursday, December 27, 2012

Bila Wanita Merajuk...

Assalamualaikum

(**ini pendapat peribadi cik puteh aje tau ;D)

Bila wanita merajuk........  selalunya wanita laa yang suka merajuk...lelaki jarang kan merajuk? atau pun mereka jarang tunjuk...hmm.. boleh jadi jugak tue...banyak sebab yang memungkinkan wanita merajuk...tapi punca paling super bila hati dan jiwanya terusik.... jiwa wanita ini lembut, bak sutera...lebih lembut barangkali ;D
 
Wanita biasanya lebih mudah merajuk dengan orang yang paling dekat disisinya....berjela2 merajuk bila terusik perasaannya oleh orang yang disayanginya... wanita tidak bermata-mata..bererti dia suka benar merajuk tanpa berfikir panjang... tanpa melihat sesuatu itu dari pelbagai sudut... itulah lebihnya wanita...ahaks...decision maker paling pantas bila tiba bab merajuk....
 
wanita senantiasa mahu dilindungi...disayangi.... dia amat 'menjaga' yang disayanginya...sebab itu rapuh benar ketahanan perasaannya bila digores2  dicalar2 hatta seinci cuma..kenapa?lagi persoalan yang sama...sebab dirinya wanita..sentiasa mahu yang terbaek untuk dirinya..senantiasa mahu dilebihkan... dia bukan seperti lelaki yang tahan lasak hatinya walau ribut badai menerpa....air matanya macam baki air minuman di dalam straw tahu? dijentik sedikit sudah menitis...
 
Lelaki, hormati 'rasa' hatinya kerana dia selalu ingin yang terbaik untuk dirimu...cuma kadangkala langkahnya tersilap...lidahnya terlepas bicara mungkin..lelaki dan wanita..ibarat marikh dan venus..betulkah...hanya kamu dan si dia yang mengerti... ;D

Tuesday, December 18, 2012

Hari pertama dengan Herbalife!

Assalamualaikum
 
lamo giler derr tak hapdate blog eh...nak kata bz tahap gaban, idakla juger tetapi lebey kepada kemalasan tahap kesatria baja hitam la;D Actually arini cik puteh teruja ckit...1st day with herbalife! ececceccee....berat cik puteh sekarang masiih lagi berat di awal mengandung..masa confinement leave aritu, cik puteh turun 12kg uols...beriya2 seronok..pastu angka tu stop...bila balik bekerja, lagi menggila nafsu serakah nak makan..huhuuhu..sebab kat bawah opis nie, byk betul menu n nikmat makanan menjadi2...pagi2, sebat nasi dah, tgahari makan nasi, mlm pun amik nasi lagi.,....depan rumah pun dah nampak mcm swah padi walaupun rumput jer tau...
 
akibat|? cik puteh dah obese...ikhlasnya cik puteh ilang keyakinan diri...seriously...cik puteh rasa dah tak sama ensem dgn encik suami bila berjalan bersama...cik puteh rasa tua walhal anak baru 2..cik puteh jeles dgn mommies yg sebaya umur ngan cik puteh tapi masi berpenampilan menarik...paling sedih, cik puteh rasa tak sehat..cepat penat...backsche...cik puteh rasa stres bila pikir cik puteh dah gemokkkkss (banyak tul k tu sbb dah obese;p)... bab baju tak payah ckpla..memang byk sgt dah tak muat..terpaksa beli baju baru..tu pun susah sbb nak cari yang plus size tapi nak maintain design lawo2..huh...walaupun obese, tetap fussy bila bab fesyen hokay...hehehhe
 
cik puteh bertekad...nak turun 20kg pun jadila....sebab utama, cik puteh nak sehat...banyak lemak di sekeliling otot..takut sangat lemak menyelaputi jantung...huhu...yang kedua, cik puteh nak lebih berkeyakinan...especially kepada en. suami n family ;D... cik puteh suka sgt soping tudung yang lawa2 tu...tapi bila cik puteh pikir, tudung baju je lawa tapi badan gempal n 'tak sehat' tak guna juga kan...
 
hoh, panjang tul intro...so, harini cik puteh dah berjinak2 ngan trial pack herbalife. RM39.00 ja untuk 5 kali breakfast..cik puteh bukan jual brg yer...saja nak bgtau kat cni... ada agent kat bawah opis cik puteh ni...so, kita leh pegi minum kat sana selama 5 hari setiap pagi..dia akan tolong bancuh siap....pegi strott2 straw je minum..kita akan dapat 1 gelas aloe, 1 gelas teamix n 1 gelas shake. ok kot rasanya harga utk sminggu..sehari RM8.00 n covered utk 3 meal....ni trial je sbb tu murah..nanti bila dah join program, harga lain la..hehehe..yang dok coach cik puteh tadi namanya helern... dia pun gempal jugak dulu..lagi besar dr cik puteh..hihii
 
lapar tak? secara jujurnya tak lah rasa kenyang mcm kita makan nasi... tapi tak adalah rasa lapar sgt2...okayla boleh bertahan setakat ni..lunch nnt mkn mcm biasa :D... tapi satu yang paling penting, kita kena pandai kira kalori dalam pemakanan kita n jgn lebih dari yang sepatutnya....
 
ok, hingga jumpa lagi yer untuk next entry... bubye ;D
 
Assalamualaikum ;D
 

Monday, December 3, 2012

cloth diaper

Assalamualaikum
 
tak tahu kenapa.......tetiba rasa impressed pula dgn cloth diaper ni...asalnya alternatif jer untuk awliya sebagai early potty training..dah masuk 3 tahun anak dara cik puteh tu tapi masih berpampers pakai buang lagi....macam2 dah dia pakai..huggies, mamy poko, pampers, drypers, diapex, whoopee, dll..macam2la.........sbnrnya mama n abah dia tgk pampers mana yang ada sale..yang ada diskaun...tapi secara asanya yang masih kualiti tapi tak mahal...aci tak?ngeeeee
 
bila dok blogwalking tingin pula nak pakaikan kat bb amzar sekali yang bakal masuk 4 bulan esok hari...yeehaaa.....Alhamdulillah...makin sehat n chumel anak teruna mama ;D berbalik pasal cloth diaper nie, kalu dok bajet2, memang untuk long term sangat berbaloi walaupun awalnya 'membajet' jugakla..hehehe..... bila dicadangkan kepada en.suami dengan menerangkan betapa akan jimatnya peruntukan beliau untuk membeli pampers selama ni, beliau setuju jer...heheehe...tapi mama syaratkan, modal awal, abahla yang kena keluarkan..baru adil ;D
 
cik puteh masih lagi dok pikir n yakinkan diri sendiri ni..bolehkah bb amzar pakai cloth diaper sepenuhnya..kebaikannya mestila seperti berikut :
 
1-jimat duit long term
2-chumel ngan pelbagai color n corak
3-mesra alam
4-baby friendly
 
tapi halangan / kerisauan cik puteh pula :
 
1-cik puteh nie pemalas nak basuh ...hahaha(w.pun pada dasarnya dah byk terajin sejak beranak 2;p)
2-isau takut bb sitter susah nak kendalikan cloth diaper especially bila bb poo...huhuuuhu..kesian pulak kat bbsitter...camna ya?
 
 
entahlah dan entahla..keinginan tu ada tapi cik puteh tahu keputusan untuk bertukar sepenuhnya kepada cloth diaper memang satu yang mencabar dan keputusan yang bukan kecil kan? sama seperti ketika cik puteh dicided untuk fully breastfed pada bb amzar (Alhamdulillah, masih berjaya;D)
 
Dalam otak ni asyik fikir nak senang jer kan.... takpelah, tak cuba tak tahu....cik puteh nak try dulu beli satu...tgk camner ;D
 
 
 

 
sumber gambar : Encik Google

Friday, November 30, 2012

Pengalaman bersalin anak kedua

Assalamualaikum
 
Bila cik puteh check rating, memang ramai readers yang baca pengalaman bersalin anak sulung.. that's good sebab pembacaan akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menghadapi detik bersalin.. .plus kesukaran bersalin akan menjadikan kita lebih menghargai terhadapap 'anugerah' yang diberikan....sakit, saat2 sukar akan lebih manis jika suami di sisi menemani dan ada keluarga yang sedang menanti kelahiran 'orang baru'. Cik puteh memang simpati dengan mommies yang terpaksa melahirkan bayi tanpa suami di sisi dan apatah lagi jika si suami telah 'pergi'....takdir..tiada siapa dapat melawan... berat mata memandang, pasti berat lagi yang menahan rasa..
 
sedikit review pasal pembuangan bayi - Cik puteh geram juga dengan fenomena buang bayi yang makin menjadi-jadi..dulu orang tinggal bayi kat masjid, kat rumah orang..lepas tue depa tinggal kat tong sampah..n latest, dicampak dari pangsapuri.. MasyaAllah..sedih sangat hati ni..memang bukan zuriat kita tapi yang dicampak2 tu adalah 'kejadian' yang bernyawa. Aduhai... kat mana diletak rasa 'rahim' (penyayang) dalam diri..Semalam, seorang ustaz memberitahu, kajian menunjukkan setiap 17 minit, bayi yang terhasil daripada perhubungan tidak sah dilahirkan.. Perhubungan tidak sah itu satu hal tetapi membuang bayi / membunuh si kecil yang tidak berdosa itu adalah sesuatu yang memilukan...

memandangkan cik puteh ni memang jenis pot pet pot pet sejak baby lagi, jom cik puteh nak share pengalaman bersalin anak kedua cik puteh :D  Sakit tak? sapa brani tanya soklan tu ha? hehehe.... jawapannya memangla sakit..hinggakan dalam labor room akan terlintas juga di fikiran - mungkin akan 'pergi'...

1 Ogos 2012 / 12 Ramadhan 1433H / Rabu

Cik puteh dah mula bercuti menggunakan cuti rehat memandangkan EDD cik puteh pada 04.08.12 (sabtu). Cik puteh psyco juga sebab belum sakit / ada tanda sedangkan EDD dah makin dekat. Anak sulung dulu bersalin seminggu sebelum EDD.... Macam sebelum ni jugak, cik puteh ada diabetic masa preggy..ohh..sangat sengal bila kena minum air gula tu cik kiah.. tanpa segan silu juga cik puteh minum tak abes n buang baki dalam sinki bila nurse pusing arah lain...kalaula nurse tu tahu...dusshh..ngeee... cik puteh sempat berpuasa 10 hari Ramadhan kali ni dan mula tidak puasa pada 11 Ramadhan kerana risaukan kesihatan baby atas nasihat doktor sebab cik puteh ada diabetic.

keboringan mula menerjah bila dok lepak kat umah...jadi, cik puteh minta izin en. suami utk berjimba2 dengan awliya di Tesco..tetapi permohonan tersebut tak diluluskan...huhuhu...yang diluluskan adalah bertemu beliau di Carrefour ketika waktu lunch..owh..itu peluang yang tidak harus dilepaskan..hehe...

Malamnya kami berbuka puasa di McD jer....(aisey, macam puasa pulak..hehehe..teman en.suami  jer sebenarnya...=D)

2 Ogos 2012 / 13 Ramadhan 1433H / Khamis

Cik puteh bangun dari tidur...masih dengan perut memboyot... tetap tiada tanda... wah, teringin pulak nak makan asam pedas ikan pari...sekali lagi cik puteh panjangkan permohonan kpd en.suami...Alhamdulillah permohonan ke pasar bersama awliya diluluskan...best2..... so, dapatla merasa asam pedas ikan pari aritu... Malamnya ada majlis berbuka puasa di surau bawah rumah pula...pekena nasi arab lagi..hehehe..sodap!

3 Ogos 2012 / 14 Ramadhan 1433H / Jumaat

Hari ini cik puteh bangun tidur dengan perasaan yang berbaur.. yerla, doc memang dah bagi surat utk cik puteh admit ke ward hari ini sebab pagi 4 Ogos cik puteh akan diinduced... (ubat cetusan untuk memaksa bukaan laluan bersalin).......rasa sedih sangat nak tinggalkan awliya di rumah bb sitter  tapi nak buat macam mana  kan... baju semua cik puteh dah siap packed.. sengaja cik puteh lengahkan waktu admit ke ward.....sekitar jam 11, kami bergerak keluar dari rumah...sedih sangat masa singgah rumah bb sitter utk tinggalkan awliya : (  cik puteh peluk cium awliya dengan penuh kasih sayang..takut2 ini kali terakhir....................................

cik puteh ke hospital 'menyerah diri' tanpa tanda... 1st class penuh so masuk 2nd class... tukar uniform pink yang kiut tu dan menjalani prosedur biasa  - pemeriksaan degupan jantung baby.... selebihnya berehat sahaja...usha2 jugak mommies lain...ada yang bersembang2, n selebihnya dok merenung2 pegang perut cam cik puteh ni ha.....

malam merangkak tiba...debaran tak payah cakapla....tetap tak ada tanda.....cik puteh tak boleh lelap mata malam tue..panas sgt sampai berpeluh2.....plus dok pikir procedure esok (induced on labour -IOL) yang cik puteh kena lalui................. pusing kiri kanan serba tak kena sampai nurse tegur...napa tak tido..... owh...panas- balas cik puteh...resah hati cam nak tunggu hukuman...aduhai........

jeles tul kat 1 patient nie...dia baru warded ptg tu...anak no. 3 ke 4 camtueler...senja je, bukaan dia dh 5cm...terus masuk labor....sblm kul 9pm, husband dia dtg amik brg kat katil dia n bgtau nurse yang wife dia dah bersalin.........aduhaiiiiiii.......tekanan dowh....senangnya dia....lewat malam ckit, bb dia naik ke wad..pastu mak bapak dia datang...mak dia suap makanan kat dia....jeles2...huh...tgk, memang bosan kan kt ward sampai boleh perhati semua yang org lain buat...keh keh keh....

4 Ogos 2012 / 15 Ramadhan 1433H / Sabtu

Hari yang dinantikan telah tiba...........kalah debaran nak angkat nikah..... nurse bagitau procedure akan dilakukan pada jam 6.00am or 7.00am...cik puteh mandi awal...solat subuh di tepi katil jer...then baring2...tunggu...bila doc nak dtg nie....yg menyaikokan (oh, leh pakai ke words nie....) keadaan, nurse dah edar glove n ubat induce tu kat atas meja beroda kat hujung kaki katil...huwaaa..
dalam ward ni, ada sorang lagi pun akan diinduced jugak...huhuuhhhu..time doc sampai (cik puteh rasa cam nak kena baham weyy..), masa tu jugakla rasa nak terkencing..huhuhuh.....cepat2 g toilet sampai nurse gurau2 bgtau doc, cik puteh nak lari...hahahahaha (kalaula boleh....ceh, ada niat ke;p)

Patient yg lg sorang tu diinduce dulu...masa doc datang kat katil, cik puteh dah ready...tapi seriyau juga bila terkenang rasa sentap kena seluk nnt...huhuhuhu..doc suruh bertenang...dia check bukaan..baru 1cm katanya....to new mommies, buang jauh2 rasa malu tue.... memang dia akan tengok n check... then doc masukkan ubat induce (prostaglandin kalau tak salah)...sentap jugak n sempat tgk ada darah ckit kat kertas yang lapik bontot tue..huhuuhuu....

Kalau dah diinduced, kita memang tak leh berdiri (selama sejam) or jenjalan lagila tak boleh...kang tak efektif ubat tu nanti.....memandangkan cik puteh nak sangat ubat nie efektif, cik puteh baring je selama sejam...nurse kata leh duduk...breakfast dulu.....cik puteh tak mo jugak sbb nak bagi ubat tu betul2 efektif...maklumla pengalaman pertama masa 1st bb dulu dah ada..ubat tak efektif sebab berdiri basuh pinggan kat sinki daaa........sudahnya kena induced lain masa tu...padan muka yg chumel tue.....hahahaha

lepas sejam, baru bangun...sakit dah mula rasa...menjelang tengahari, contraction makin kuat.....masa check jantung bb, cik puteh dah nangis2 kat nurse tue...sakit sangat....dia bgtau patient yg sama induced ngn cik puteh pagi tadi, dah selamat masuk ke bilik bedah sebab jantung bbnya makin lemah n tiada pilihan lain, kena bedah segera....huhuuhu...cian dia...cik puteh dalam lelehan air mata menahan contraction tu pun sengal mulut jugakle, minta nak bedah sama..(hoh, rasa nak lempang je diri sendiri bila kenang2 balik...yg pegi mintak nak bedah, apehal...hahahha..tapi kalau tengah sakit, macam2 leh kuar dari mulut taw...) masa tue, cik puteh tak tahan sgt sakitnya..nurse kata, kalau boleh elakkan bedah kalau tak ada prob...sebab risikonya tinggi...katanya lagi mmg doc hati2 tapi bila dah bedah, organ2 lain spt pundi kencing juga berisiko tercedera...huhuhu..akak nurse tu baek sgt...layan cik puteh yg tengah menangis  ni macam seorang kakak....aduhaiiiiiii...tak sempat amik nama dia, kalau tak leh anta ked thank you...hihihhih..tapi wajah dia cik puteh ingat sampai arini...ALLAH saja yang membalas budi baikmu kakak;D

Masa tengah sakit2 tue jugak, little awliya datang melawat... disebabkan tgh pakai ala2 tali pinggang utk check jantung baby tu, tirai mengelilingi menutupi katil tu...awliya n husband masuk tgk cik puteh...paling touching, awliya kucup tangan cik puteh tanpa dipinta...sayang mama......aduhaii..berjurai lagi air mata ni sedih...awliya yg 3 tahun tu pun macam faham keadaan cik puteh..cik puteh terfikir juga, kalaulah cik puteh 'pergi' masa tue.........tak sanggup... cik puteh minta nak jumpa mak...mak masuk dan kucup pipi cik puteh...mak pun menangis tgk keadaan cik puteh...cik puteh minta ampun dgn mak...mintak ampun dgn bapak cik puteh...

jam 2.30 pm, doc pakar check bukaan....korang teka berapa bukaan? huwaaaaaaaaaaaaa....... baru 3cm sejak pagi tadi...cik puteh jadi down..tension sangat...bila fikir kenapa lambat bukaannya sedangkan dah beriya2 sakit nie........doc kata lagi 4 jam, diorang akan check lagi...oh my, maknanya jam 6.30 pm nnt.....sedih sgt..down sgt...n sakit!...cik puteh pernah baca sebelum ni, mandi dapat mengurangkan sakit contraction...cik puteh minta dgn nurse nak mandi...dia kata ok tapi kena berteman...en.suami tersayang papah cik puteh ke shower room...cik puteh mandi sambil duduk di kerusi....masa sakit menyeringai contraction tue datang, cik puteh curah air lama2 atas kepala...ya...sejuk...mungkin tak mampu buang rasa sakit tapi at least berkurangan n minda juga dah set mandi mampu mengurangkan sakit...

en.suami papah semula ke katil... cik puteh berehat melayan sakit....nurse tarik tirai sekeliling katil agar lebih privacy...nurse cucuk kat bontot ubat tahan sakit..dia kata akan mengantuk ckit ubat nie...ok, most welcomed sangat rasa mengantuk tu;D setiap kali contraction, cik puteh akan wat teknik pernafasan mcm cik puteh belajar kt bb centre sebelum ni n trust me, its helps ;D caranya masa sedut nafas sebut, reee masa lepas sebut laaaaaaaakkkkkkkkkksssssss yang mana masa lepas lebih panjang..lakukan masa betul2 rasa contraction tue dtg...cuba google teknik tu..memang membantu...cik puteh gantikan perkataan relaks dengan kalimah lain ;) masa contraction tue, memang menggenggambucu bantal jela sambil merekot2...huhuuhu...cik puteh cuba juga bayangkan wajah sicomel.....

Tok, sis in law n abang datang melawat..cik puteh dah tak mampu nak bercakap....sakit sangat...nurse kesiankan cik puteh..dia minta doc check bukaan cik puteh n surprisedly, bukaan dah 5cm...time to go to labor room bebeh!.....seronok jugak masa tue, sebab masa untuk selesaikan kesakitan makin tiba....wheelchair datang, cik puteh bawa bersama beg kecil yang mengandungi pakaian bb n air selusuh yang en.suami sendiri bacakan ayat2 suci... en.suami pula balik rumah sebentar masa tue...so, cik puteh harap abang cik puteh jer kasi tau hubby n family member.

Di Penang Maternity Hospital (MH), salah satu yang best bilik untuk bersalin adalah secara single yang memang bilik...bukan tirai yang memisahkan kita dgn patient lain untuk proses bersalin...highly appreciated sgt untuk government hospital yang boleh sedia kemudahan lengkap plus blik bersalin secara single...bukan nak demand ke apa ke,,,tapi bila time sakit, lagi sakit kalau dgr member sebelah mengerang sakit...so, biarlah kita mengerang sensorang ;D

Cik puteh minta epidural....(biar betul!) betul...Doc amik sample darah tapi katanya ujian tu akan balik semula dlm tempoh sejam n maybe tak sempat diepiduralkan, cik puteh dah bersalin...cik puteh kata, ok jer......untuk kurangkan sakit, cik puteh sedut juga gas entonox n gas disedut masa contraction sahaja n akan menyebabkan rasa mengantuk n lali dalam 10 saat camtu...walaupun sekejap its helps... ulang2 sedut n leh kurang sakit ckit time contraction... En.suami setia menemani di sebelah...ini lagi satu best, walaupun government hospital, MH membenarkan suami menemani isteri di dalam labor room sehingga detik melahirkan ;D...

sakit menjadi....nak buang rasa sakit, cik puteh meneran....benda lain jugak yang kuar; malu *tutup muka*...nurse2 yang baek hati (walaupun sedang berpuasa masa tu), datang cuci najis yg terkeluar ckit tu ha...they never complained & do understand...thank ALLAH n nurses ;D

cik puteh mengadu sakit lagi...nurse @ midwife (juga cik puteh masih ingat wajahnya;D), datang check bukaan....dia memanggil doc.katanya bukaan cik puteh telah penuh...cik puteh kembali bersemangat...cik puteh bisikkan pada bb di dalam perut "bb,,,this is the time...let's do together" seriously, cik puteh n bb memang bekerjasama nak tamatkan penderitaan sakit nie.....cik puteh pegang tangan en. suami....tapi nurse suruh pgg kaki sendiri or besi katil kat tepi bagi mudahkan proses kelahiran....2 nurses, doc wanita (H.O yang masih muda), n en. suami terus bagi semangat untuk push n dalam 3 kali push rasanya, lahirlah Faris Amzar bin Firdaus....jam 7.03pm 15 Ramadhan...memang time nak buka puasa dah....masa en.suami azankan baby, memang hampir time azan maghrib untuk berbuka puasa dah ;D

Alhamdulillah..post labor lebih mudah..jahit pun tak sampai 15 min dah siap berbanding kelahiran pertama dulu dlm 45 minit proses jahitannya...dibius separuh, rasa sentap tusukan jarum ke isi memang terasa tetapi tetap tak akan mampu melawat rasa sakit nak bersalin....masa tu, cik puteh baring sahaja..letih sangat dan biarkan aja doc tue jahit luka...en.suami kata, darah memang banyak atas lantai tapi cik puteh tak sempat nak tgk pun.... cikputeh dibiarkan berehat dalam labour room n then nurse bagi bb yang dah siap dipakai baju n balut ngn kain untuk disusukan buat pertama kalinya...SUBHANALLAH...indah rasa masa tue...bb dah pandai hisap sendiri susu mama...memang susu tak ada sangat masa tue, tapi bb terus hisap....muka bb, macam kakaknya masa bb....mata sepet tapi kakak lebih nampak jepun looked dulu...hihiihih..gambar masa dalam labor room memang ada tapi rasa sgt privacy pulak gambar tue ;D

Apapun syukur sangat, segalanya selamat dan rasa itu mula menyerang................rasa apa?
LAPAR daaa....................kehkehkeh.....dipindahkan ke 1st class, dan malam itu cik puteh bersupperkan nasi puteh sup ikan haruan yang bonda masakkan ;D......

Thank ALLAH, thank hubby, thank parents n family for the doa n luvly supports ;D

To readers / mommies, rasa sakit setiap orang tak akan sama....ada orang mudah, ada orang susah...bahagian masing2...tapi kita cubalah apa cara yang mampu untuk meringankan kesakitan......kelahiran kedua cik puteh mungkin agak susah berbanding orang lain namun mudah sedikit daripada kelahiran sulung.... ALHAMDULILLAH ;D

 
faris amzar ~ 2 months plus
 
 
 
close up
 
 
 
 
 
   3 months plus - 6.5 kg ;D
 
 
 
 
 
 
 
gojes sister ;D
 
 
 
 

wonderful daddy :D
 
 
 
aikkk...mana gambar hot mummy tu?hahahahha...hot la sangat ;p
hot sebab tak dapat lagi berat masa belum mengandung.....
sebab tu mama sgt camera shy skrg...hahahaha

 
 
 

Wednesday, November 28, 2012

Rasa Nak Menangis !

Assalamualaikum ;(

Huhuuuhuh...rasa nak menangis........rasa nak menjerit.....minggu yang hectic.....yang dugaan mula hadir.......... Isnin, pagi; awliya muntah n mula tak sehat...tapi mama anta jugak umah bbsitter... macam biasa masuk opis...overfood, dapat sakit kepala n muntah..balik umah,awliya dah panas2 badan...pukul 3am, awliya muntah ats katil...pukul 4am, lagi sekali muntah...paginya kami decide untuk EL sebab keadaan awliya tak menentu...pukul 8.30am ,lagi sekali awliya muntah, menjadikan jumlah keseluruhan 6 kali muntah dalam 24 jam.....sebelum ni, memang ada awliya bagitau dia sakit perut..memulas mungkin...
 
Kami bawa awliya ke Hope Children Hospital..doc kata awliya food poisoning / jangkitan kuman...alahai..cian anak mama...tapi she's very independent..for the first time, dia berani duduk dekat doc sorang2... kami hanya perhatikan dari bench seater kat belakang dia..doc periksa dia tanpa mama perlu meriba macam selalu..sesekali dia akan toleh belakang pandang kami..kami senyum saja.. doc decide masukkan 2 ubat (demam & muntah) melalui bontot & again she's ok...relaks  langsung x menangis..alahai anak mama....memang betul dah jadi kakak n anak sulung!
 
Balik rumah, awliya tak dak selera makan..susu pun minum setengah ja... air masak je awliya boleh layan..Alhamdulillah....malamnya, lepas cal mak n pak di kampung, awliya aktif sedikit...tidak hanya berbaring tetapi mula bermain dengan adik dan dah mahu makan sweet corn yang mama buat sendiri;D (cam kedai tau rasa dia;p)
 
Pagi ni awliya nak solat subuh dengan mama..cian dia, mama mula dulu sbb takut terlambat...abah yang pakaikan telekung kat awliya n hamparkan sejadah kecilnya di tepi mama........awliya mula lambat tapi dia solat 1 rakaat jer...alahai anakku.. usai solat, mama riba awliya sambil berdoa moga Allah sembuhkan awliya...dia pandang2 jer kat mama bila mama sebut nama dia...
 
Mama anta awliya n adik ke umah bb sitter..they looked ok...senang ckit ati mama nak ke opis... sampai opis...................huwaaaaaaaaa rasa nak menangis....fail ijau menimbun atas meja........... ada space ckit ja kat meja, yang len smuanya dah ada fail/job yang dah parkir///oh my................ rasa nak menangis, tapi itu keja...rasa tensi, tapi itu sumber rezeki.................sudahnya, redah juga.......... dah,dah, nak sambung balik buat keja....saja ambil masa sekejap untuk luah perasaan...fuhhh, lega!
 
Tq readers!
 
 

Friday, November 23, 2012

Hari-hari bahagia ;D

Assalamualaikum ;D
 
Alhamdulillah...dalam 2 hari ni, hasil susu perahan (ebm) agak merangsangkan...walaupun cik puteh pam 2 kali je kat pejabat...sekali time pagi n sekali lagi sebelum balik or lepas lunch..kunun byk keja, walhal malas nak cuci gajet2 pam byk kali n malas nak pasang alat2 bagai tue...hihiihiii....
 
apa yang cik puteh buat ialah, pas terus menerus untuk kedua cik B sehingga 20 minit lebih n pernah terbabas dekat setengah jam.....pas tu cik puteh rehatkan cik B dalam 10 min tanpa tanggalkan pam n kembali mengepam dalam 10 minit lagi...hasilnya Alhamdulillah...memberangsangkan ;D.............. teknik ni ala2 power pumping (PP) jugak tapi cik puteh wat ikut keselesaan cik puteh sendiri... ;D sajala nak share kat sini, kut2 mommies nak try... lepas tue, memang cik B akan terasa kosong utk masa yang agak lama.....wah..wah..wah.....
 
 
 
 Ini  production sesi pagi 23 Nov 2012... yang banyak tu adalah drpd cik B kanan..
 
 
 
 
yang nie pula hasil tuaian sesi pagi 22 Nov 2012..yang banyak tu
masih lagi drpd cik B kanan
 
 

awal2 kembali ke opis lepas confinement leave aritu, cik puteh memang perah 2 kali juga tapi rajin bebenor la g basuh gajet pump tu....takde muka org lainla asek kuar p toilet..muka chubby tomel2 (kuang2) ni jugakla yg dok keluar masuk usung taperware gajet2 n botol ;D tapi lani cik puteh dah dapat tips dari opismate cik puteh Puan Farah...camne? pas pam sesi petama cik puteh simpan corong pump n gajet yang touch ebm tu dalam cooler beg n ada ice pack sekali... so, tak tercemarla kan ngn habuk n meminimakan bakteria........... (pandaila ko cik puteh..entah betul entah tidak ;p) tetapi so far ok ja cara tu n lagipun susu ibu kan memang ada anti bakteria...(hmm..best kan susu ibu...;D)  Botol susu pula yg dah berisi tu disimpan di peti sejuk opis ni haa.... jangan ler ada yang suka2 nak minum yer, nanti jadi anak susuan cik puteh lak..,ngeh ngeh ngeh
 
kalau diikutkan memangla ada rasa penat juga dalam menguruskan ebm ni..yerla..tiap2 malam or subuh kena sukat siap2 untuk anta umah bbsitter (BS)..then cuci balik botol tu....pastu hari2 banyak beg n thumbler air ke opis...tapi bila difikirkan khasiatnya yang tidak ternilai plus kasih syg yang berbunga2 untuk si kecil yang menikmati susu ibu sendiri secara eksklusif, cik puteh rasa berbaloi buat investmen beli pam + masa + tenaga menyediakan ebm untuk si dia setiap hari...
 
masa 2 hari pertama ke umah BS, cik puteh bekal 5 botol (or ada yang dalam plastic liner) yang siap disukat 3 oz or 90 ml (lebih ckit dr 3 oz).....bb faris akan minum 4 botol jer n BS akan kasi balik 1 botol..memang saja bagi lebih, kut tak cukup... pastu hari ke 3, BS kata abis 5 botol tu....oh maknanya kena bagi 6 botol la....so, setiap hari cik puteh akan cuba pam ebm sebanyak 18 oz.... 12 oz or 4 botol tu akan dibekalkan ke umah BS utk esoknya manakala lagi 2 botol jadi stok beku.....then cik puteh akan turunkan / gantikan 2 botol stok beku untuk dicairkan menjadikan keseluruhan 6 botol...
 
dulu cik puteh pun tak reti jugak..yang stok beku tu bawa turun peti sejuk bawah n biar dia cair sendiri.... 15 jam cik jah....tak cair sepenuhnya..50 % pun tak lagi...aduhai...lepas blogwalking n facebooking barula tau tips.... apa yang dilakukan pada jam 11.00 malam or subuh esoknya tu, cik puteh akan keluarkan stok beku then rendam dalam air sejuk (dari paip) sekitar 15 min ke 20 min... agak 50% cair, baru cik puteh akan masukkan balik ke tingkat atas pintu bawah peti sejuk untuk dia cair sendiri sblm bawa ke umah BS.....hihihiihhi
 
 
ni stok frozen cik puteh
 
 
cik puteh jeles juga tgk mommies lain yang ada stok sampai penuh satu deep frezer...tapi takpe, rezeki masing2 ;D... so far at one time cik puteh ada 30 lebih - 40 lebih stok frozen yang ratanya dah ikut sukatan...Alhamdulillah..syukur...mungkin tak banyak tapi cukup untuk Faris ;D
 
 
 
Rak atas untuk ice cueb n lauk pauk
 
 
dulu konpius juga camnala nak manage storage frozen ni.....tapi En. Suami yang baek ati lagi ensem tu (aircond nampak ;p) sudi nak tong2 beli peti sejuk baru 2 pintu yang lebih besar.....yang lama 1 pintu jer...maklumlan beli masa baru kawin..ekonomi pun tak kukuh sangat masa tue..ala kadar je ;D
Jadi, yang baru ni dapat simpan dengan lebih efektif...yang dalam taperware besar tu semua cik puteh masukkan yang dalam plastic linernyer stok.... bila dalam taperware leh tindan2 n nampak lebih kemas ;D
 
ok uols, hingga jari ini kembali menaip ya ;D Bubye
 
Assalamualaikum @_@

 

Rahsia tak turun berat badan

Assalamualaikum ;D

Sekarang cik puteh nak share rahsia lambat turun berat badan yer......ngeeee...selalu org share tips turun berat badan..tetapi lain pula cik puteh..sebab dah sengal berat lambat kembali ke angka sebelum preggy aritu...keh keh keh....

dan rahsianya............................. tadaaaaaa



memperkenalkan snacks feveret cik puteh sehari dua nie..wafer peanut cekelat....huhuhuhu...
dahla pagi tadi makan nasi campur baek punya hingga terkantoi ngn en.suami di dalam kedai makan tu, tgahari lunch bersama beliau dgn set ala nyonya nasi + asam pedas ikan pari di foodcourt ... n then 1st Avenue, pastu pekena pula wafer ni ketika beliau ke masjid untuk solat jumaat....hihihihiiihi

memang 'menikmati' makanan betul...abes tue camne nak cepat kembali ke berat asal....huhuhuhu..cer jawap!

Wednesday, November 21, 2012

Playgym oh playgym!

Assalamualaikum semua ;D
 
Yes, yes, dan yes lagi.... cik puteh dah berjaya beli playgym kat bb faris amzar... murah jer kak jah RM69.90 jer... beli kat pasaraya Billion.. brand Fiffy..hehehehhe..kelas kak maria ;D
 
semalam masa berkunjung ke Tesco, eh...jumpa byk pulak playgym...ada 3 ketul brand simple dimple...harga memang sama dalam online RM79.90.....save shipping cost je la kalu beli terus... jom layan gambar adik berbaring2 di atas play gymnya dan cubaan kakak menumpang baring.... hihiihihi
 
 
 
 
cak
 
 
 
bulat
 
 
 
 
ala mucuk2
 
 
 
playground adik bentuk bulat
kaler oren pilihan abah
sesuai untuk boy katanya ;D
 
 
 
cubaan kakak untuk over shadow...heheheh
 
 
 
cubaab mama pula utk menjadi pro camerawomen
 
 
 
kakak memang sayang adik!
 
 
 
our lovely kids
 
 

Wednesday, November 14, 2012

kena puji sey...

Assalamualaikum..

Wah,, berbunga2 hati sambil tersengih2 menaip nie... keh keh keh
Takde mende pun, cuma baru lepas jawab cal dari klien / public...
banyak kali dipujinya.. "bagusla u nie.. tak pernah jumpa pegawai macam u....yang u explain tadi pun dah ok.... kalau u nak tlg check kan, terima kaih la".... etcc...
 
wahh...toink2 melambong lambing cik puteh kena puji.... bukanla letak entry kek cni sebab nak berbanggo ke hapa ke.. cuma cik puteh nak share tips ckit.... klien ni bila depa cal, depa expect answer daripada kita... which is, cuba 'jawap' apa yang diinginkan..yeaaa...kita tak perfect n ada benda yang mungkin kita tak pasti...so kindly bagitau klien, kita tak pasti & need to clarify first... nanti minta dia cal balik or kalau lebih baek hati, kita yang cal...
 
so, both parties akan lebih happy wat kerja....
hehehhehehe...ok sekian untuk situasi motivasi hari ini... ;D 
 
 
haaaa...ni contoh org hepi......senyum jer
...biarpun sensorang =D..........
 

Monday, November 12, 2012

nak beli play gym !

Assalamualaikum..

Hati ini....... membuak2 wei... entah angin apa, hati ni tringin sangat nak beli play gym utk bb Faris... hmmm..sebab dah ada anak lelaki kut.... kecik2 cik puteh tak penah tau pun wujud benda nie..hahahha

* sumber gambar : En. Google

cumel x? owhhhh... x cukup chumel ya...bagaimana dgn yang kat bawah nie?

Flower Baby Activity Play Gym
flowerish la pulak yer untuk anak bujang mama nie...
 
Tadi waktu lunch dah pergi survey kat kedai mainan..harga asal RM69.90 tapi aunty tu nak bagi RM30 ja sebab stok lama n klipnya dah patah riuk...owhhh...harusla tak mahu...hehehhe...dah survey kat tenet..yang RM300++ pun ada...owh mahalnya,,,kita kena berjimat yer anakku (walhal, mama kedekut.....hehehehe..beli tudung mahal boleh pulak..dasar wanita! keh keh keh)
 
paling murah setakat ni RM59.00...hmmm..nak teruskan pencarian lagilah nampaknya (nak jumpa yang harga RM10 konppem tak dapatlah cik puteh sayang oii ;p)
 
azam cik puteh bb faris akan miliki jugak benda nie sebelum usianya 4 bulan...yeeehaaaaa...

Thursday, November 8, 2012

Happy Birthday Hubby !

Assalamualaikum..

Terlewat sudaaa.......... Happy Belated Birthday to Mr Hubby yang terchenta lagi encem dimataku, serta sangat rajin membantu puan isteri...wink ^_^ (pujian ikhlas tau;D)..........hehehe. 4 November yang lalu adalah besday En. Suami yang terchenta..maka bertambah lagi angka dalam usia En. Suami  (hehehe... walhal beza umur kami sebulan 2 hari je!) yang ke berapa? biarlah rahsia...chewaahhh..pada cik puteh, umur adalah angka tapi harus sentiasa jadi benchmark & peringatan kepada diri kita dalam apa juga lapangan ;D
 
Kepada En. Suami yang tengah rajin n giat mengembalikan zaman kegemilangan body ketul2 n berpack2 tu (wow....kalau En. Suamiku terbaca entry ni,boleh jadi cik puteh kena jentik telinga ni ;p), cik puteh ucapkan good luck my dear hubby. i am totally agree with u that having healthy body & life is highly important..... cuma puan isteri nie je lum mulakan rejim usaha menguruskan diri...ngeh ngeh ngeh...
 
Doa cik puteh muga En. Suami sentiasa berada di bawah lindungan ALLAH dan memperolehi keberkatan hidup serta sentiasa menyayangi kami sekeluarga. Sempena besday En. Suami, kami bawa anak-anak makan di Secret Recipe jer sebab awliya nak makan kek... abah yang besday boy tapi anak pula yang nak makan kek..hehehe... anak abah la katakan =D mama pun tumpang 2 kaki makan American Brownies.. agak manis ckit n padat kandungannya..... cik puteh tanyakan juga "Abang nak hadiah apa?" tak nak hadiah katanya.... puas juga cik puteh fikir nak beli barang2 kegunaannya tetapi kebanyakannya dah ada dan masih elok. Jadi cik puteh ingin terus menerus menghadiahkan kasih sayang dan cinta cik puteh buatnya walaupun bukan pada hari lahirnya..........puitis sey ucapanku... ;p 
 
Untuknya juga, cik puteh karangkan puisi di bawah ikhlas dari hati cik puteh dan jari montel yang ligat menaip ni ^_^  
 
 
 
 
~ Dia nan seorang ~
 
Rinduku berbunga lagi
Gugur di denai cinta
Bersama benih kasih
Tumbuh segar di pohon asmara
 
Getar hatiku saat memandang wajahnya
Tiap kali tetap akan jadi kali pertama
 
Bahagia jiwa ini
Saat lamaran dia hulurkan
 
Syukur ku panjatkan
Tika bibirnya singgah ke dahiku
Usai ijab dan kabul tempoh hari
 
Dia nan seorang
Penghibur segenap ruang
Kekasih sehingga syurga
Sahabat tatkala girang
Mahupun tika dugaan yang menyerang
 
Terima kasih suamiku Firdaus Abd Wahab
Kerana  melakar kasih buatku
Melebar sayang buat puteri dan puteramu
 
 
 
** Haippp !..jangan copy paste puisi nie tau ;p ** 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, November 6, 2012

i am working mommy !

Assalamualaikum semua...
 
hmm.. lama tak bersiaran.. hihihii..Alhamdulillah dah selamat menamatkan cuti bersalin 3 bulan tu... macam2  perasaan ada kak kiah oii..seronok sebab tak yah iron baju keja.. leh tido lambat, (walhal leh tido balik lepas bangun bye2 suami kat pintu ;p)..... tapi bosan jugak kadang2..yerla kita dah biasa keja... tetiba jer dtg macam2 perasaan tau...
 
tapi yang ultimate best tentula dapat gaji bulan2 walaupun tak g keja..hehehe... dan kini ku kembali ke opis..hari pertama kat opis, boleh pulak lupa camna nk switch on cpu pc nie ha..tak jumpa button tau kak tipah... amekaw..baru cuti 3 bulan.. hari ketiga, cik puteh masih sangsi ngn no. ext. fon bilik sendiri..hmm.. kalaulah cuti bersalin setahun, mau lupa opis tingkat berapa..keh keh keh
 
bila dah kembali jadi working mommy nie, baru rindu saat senang lenang time 3 bulan tue..umah pun kembali berselerak.. hahaha..balik keja penat (walaupun masih agak jobless kat opis..hehehe..maklumla baru lapor siri, bos pun jarang 'minit' surat lagi), nak 'cuba' masak lagi..(cuba..hahaha..), basuh baju (tapi yang rajin sidai baju n lipat baju adalah en. suamiku yang baek lagi ensem tue..hehe), nak main ngn anak2... tu belum balik balik keja opis wat kat umah..hehe.. n cik puteh cuba tambah 2 rutin baru yakni mengepam susu dan mengajar my little awliya baca Iqra'. dia boleh follow tapi fokusnya tak lama..hihi..ikut perangai sapa lani;p
 
Secara jujur, cik puteh rasa lebih bertanggungjawab (& lebih rajin ckit! ahaks ;p) bila dah beranak 2 nie.. kekerapan memasak lebih tinggi..hehe... berebut juga antara masa nak melayan anak2 n buat keja lain.. sebab cik puteh tak nak lepaskan masa2 emas time depa tgh nak membesar ni..bonding ngan anak2 juga akan jadi lebih erat.. memang cik puteh akui bila breastfeed (bf) baby, bonding kita makin kuat.. masa little awliya, cik puteh tak berpeluang fully bf.. macam2 faktor. Seru tak ada ke time tu? Tak jugak, tapi antara sebabnya kurang ilmu pengetahuan pasal fully bf.. n sebab paling besar, cik putah tahu masa tu memang kena tinggalkan awliya 7 bulan kat kampung sebab cik puteh pegi course kat KL. Many thanks to opismate Liana sebab banyak courage n share ilmu pasal bf sehingga cik puteh terinspired utk fully bf bb Faris kali ni.. Alhamdulillah..dengan izin Allah juga rezeki susu untuk Faris agak banyak ;) 
 
Dulu ke opis, lenggang bawa handbag jer.. sekarang memang macam2..hihi..beg gajet2 nak perah susu, bekal air 1.8L, n tak ketinggalan handbag..hihihii..nak juga ada handbag tu...
 
ok uols, nanti cik puteh share pasal journey breastfeed pulak yer ;) bubye!

Saturday, September 29, 2012

breastpump medela freestyle

Assalamualaikum....

kepada mommy2 yang bekerjaya, memberi susu badan kepada bb anda bukan lagi mustahil pada zaman sekarang.. yerlah, 20,30 tahun lalu, mommies yang bekerjaya maybe tidak boleh fully breastfeed (bf) bb ataupun nama glamernya penyusuan eksklusif disebabkan faktor kekurangan gajet2 pumping macam hari ni..

sekarang dah banyak breastpump di pasaran dan wujudnya internet yang menyediakan banyak panduan n info berkaitan penyusuan eksklusif. di samping itu juga, kesedaran tinggi di kalangan career mommies untuk bf secara ekslusif juga mungkin timbul disebabkan majikan2 kini memahami pentingnya penyusuan susu ibu; lantas memberi 'ruang' sama ada ruang masa atau ruang tempat utk mommies mengepam susu di tempat kerja.

kat atas tu intro jer..hehehe..sebenarnya cik puteh nak share pasal breastpump....tapi jgn salaj fhm, cik puteh bukan jual barang tetapi nak kongsi pengalaman jer.. Alhamdulillah, setelah puas blog walking n internet walking di samping bertanyakan opismate2, cik puteh dapat memiliki breastpump medela freestyle. untuk pengetahuan new mommies, kat pasaran, byk jenis n byk juga brandnya, jadi pilihla mengikut keselesaan dan keperluan kita..mommies semua make sure kaji dulu spesifikasi yang ditawarkan pada pump dan bandingkan harga. based on my experience, beli online lebih murah (murah banyak sebenarnya).. tetapi mommies kena hati2 yer, kalau nak beli online, belilah dari sseller yang boleh dipercayai... macam cik puteh, cik puteh akan tengok harganya, akan pastikan seller berdaftar dengan suruhanjaya syarikat malaysia (SSM), dan pastikan juga memang ada org pernah beli dengan seller berkenaan.( biasanya seller yang berbisnes dengan jujur dan kompeten akan dipromo oleh bloger :D ) cik puteh juga x akan terus isi borang nak beli sebaliknya akan bersms dengan seller utk tanya pasal harga, shipping cost, duration nak dapat barang, spec, etc.

Bukan apa, sebelum ni memang cik puteh pernah baca forum2 di internet yang memaklumkan berlakunya penipuan dalam jual beli breastpump ni..so kita kenala hati2... bukan senang nak cari duit kan mommies... nak2 pula kita kumpul duit untuk bagi / invest yang terbaek untuk anak kita ;D

kenapa cik puteh pilih breastpump medela freestyle... hmmm..sebenarnya fungsi freestyle nie..cik puteh bukanla nak promo kata ni yang terbaek (jgn salah faham yer), cik puteh nak share pengalamn ja kenapa cik puteh ingin memilikinya... bila sebut free style, maknanya selain perah secara biasa, kita juga boleh menggantungkan pump di hook nursing bra dan membiarkannya memerah susu tanpa kita perlu mengampuh dgn tangan :D gunanya tentulah lebih di  tempat kerja memandangkan cik puteh adakalanya sangat busy di ofis tue so mungkin tak ada masa dan terkejar2 nak memerah secara biasa di tempat yang sesuai...

so, solutionnya, freestyle medela :D lagi satu, yg membuatkan cikputeh berkenan sgt dengan pump nie disebabkan motornya yang lebih kecil (n kiut )dan senang dikendalikan..nak klip kat kain di pinggang / letak atas riba pun boleh..

kat mana beli? cik puteh beli dari sis wardah kat e mums dad shop / blognya sila google yer..cik puteh x ingat linknya..hihihi..harganya paling murah yang cik puteh pernah temui berdasarkan blog walking cik puteh iaitu RM 1370 termasuk shipping cost. ada setahun warranty untuk motor n 3 bulan utk parts yang lain.. sis wardah juga murah hati, diberinya free gift milk storage bottle bumble bee sebanyak 5 ketul tau, then sarung tangan n sarung kaki brand carter's, 2 tube lanolin cap medela (untuk sooth dry nipple).... kepala charger pun sis wardah dah bagi siap2... best2... teruja cik puteh tau....

set ni memang lengkap dgn 4 botol medela, ice pack, cooler beg, tote beg, n lain2 la..
tq sis wardah yer :)

motor pump
kiut kan? kan?


maafkan cik puteh yer sbb gmbr kotak yg ada fully set medela freestyle nie takleh nak upload pulak..maybe dh tengah mlm kut..my lappy dah penat..hehehe..

ok gud nite semua
dah menguap nie
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Friday, September 28, 2012

melegakan batuk bayi

Assalamualaikum

selamat malam semua :D (senyum lebaq sbb penjawat awam dapat bonus!) 
Di malam yang cool nie, cik puteh nak share ckit tips  untuk melegakan / meredakan batuk berkahak bagi bayi... baru2 ni di kala usia bb faris mengjangkau 40 days ++, bb faris batuk dan berkahak..camne tau berkahak? bila bernafas, nafasnya berbunyi.. dan pernah bb bersin disertai hingus.. risau hati bukan kepalang, maklumlah bb faris masih kecil.. mestila x tau camna nak keluarkan kahak plus kesian sangat bila tgk dia batuk...berikut apa yg cik puteh lakukan berdasarkan petua mak dan blog walking..so, as always, sharing is caring kan?

1 - daun kadok + sedikit kapur makan + air

amik beberapa helai daun kadok (kalau kenal, leh amik kat tepi2 jalan..daunnya ala2 daun sireh...kalau tak kenal, p beli kat pasar malam kat makcik2 yang jual ulam2.hihi..konpem ada) diramai dengan sedikit kapur makan dan air.sapukan di bahagian dada, perut n belakang bayi sambil selawat ke atas Rasulullah S.A.W. InsyaAllah, kahak akan keluar melalui najis bb.

2 - daun ketumbit + sedikit kapur makan + air

modus operandi sama ngan daun kadok cuma kuantiti air lebih sedikit n daun ketumpit lebih sesuai diupar dengan sedikit kapur makan dan sedikit air tadi bagi mendapatkan buihnya.buihnya sapu di bahagian dada, perut n belakang bayi sambil selawat ke atas Rasulullah S.A.W. Penggunaan daun ketumbit lebih kepada untuk melegakan batuk.

3- kunyit hidup

kunyit hidup diasah pada pasu, dan ambil kuningnya, sapukan pada batang hidung bb..yang ni untuk hilangkan selsema bb.

4- kunyit hidup + perahan limau nipis

kunyit hidup diasah seperti di no.3 di atas, dan kuningnya dicampurkan dengan sedikit perahan limau nipis..sapukan ditekak bb (petua nie, dicadangkan oleh seorang doktor)

5- sedikit madu  + air masak suam

sedikit air masak suam dicampurkan dengan sedikit madu, dan cik puteh berikan pada bb. yang ni cik puteh bagi sehari sekali jer n sepanjang amal, total yang cik puteh bg dlm 4 kali jer kat bb sbb x nak ganggu penyusuan breastfeed n tak nak mengganggu sistem ginjal bb.

petua 1-4 tue cik puteh tak lakukan serentak.cik puteh alternate.maknanya kalau arini siangnya,wat petua no.1, malam akan wat no.2.. begitulah seterusnya...mesti ada yang tertanya2 kan, kenapa tak bawa jumpa doktor..oh ada, tambahan pula cik puteh memang particular ckit bila masuk bab kesihatan anak2 :)

memandangkan cik puteh masih extend cuti berpantang di kampung, cik puteh n hubby memang bawa bb ke klinik feveret cik puteh kat pekan..kat cni tak ada specialist kanak2, tetapi cik puteh suka klinik nie sbb beter than yang lelain.tapi apakan daya, hari tu doktor wanita feveret cik puteh x duty wpun itu memang hari dutynya dan diganti dengan doktor lain yang lebih muda..katanya tak ada kahak dlm paru2.. hmm..adakah telahan cik puteh salah sebab nafas bb berbunyi sebelum ni. dia kata bb demam ckit so, dia bagi ubat demam.. balik rumah, cik puteh memang tak bagi ubat demam tu kat baby sebab :

- ubat tu sama ngan ubat kakak awliya yang berusia 3 yrs old
- ubat tu di prescribed untuk diberikan sbyk 2.5ml yang mana pada cik puteh ianya terlalu tinggi untuk seorang bayi

sebaliknya cik puteh hanya lekatkan koolfever for infant kat bb faris dan tidak pakaikan baju panas padanya di siang hari... kemudian, hujung minggu, cik puteh berpeluang balik ke rumah sendiri sekejap di penang dan memandangkan kak awliya n bb faris masih batuk, cik puteh bawa mereka ke child specialist yang juga feveret cik puteh n hubby..hehhehe..namanya Hope Children Hospital..memang femes specialist ni n dalam Penang memang banyak branch n serve in n out patient. Doktor meletakkan bb faris di atas pehanya dan bermain2 ngan bb faris sambil check dada n pernafasan bb. Katanya, tekak bb masih lembut n disebabkan masih baby, tak elok prescribe ubat n biar sembuh sendiri.. cik puteh lebih puas hati kali ini berdasarkan pengalamannya dan cara doktor nie memeriksa bb.. mula2 cik puteh ingat nak kena guna nebulizer ke (macam kak awliya masa kecik) untuk cairkan kahak tapi doktor tak cadangkan, so cik puteh ok jer.. untuk kak awliya pula, memang dah ada kahak ckit dalam paru2 n dah ada bronchitis ckit..banyak ubat yang diberikan n takes time ckit kata doktor..

disebabkan tiada ubat diberikan untuk bb, cik puteh continue wat traditional method cam kat atas tue..kadang2 cik puteh tepuk2 juga belakang bb ala2 teknik percussion (sila google untuk detail technique..hehe) tapi cik puteh akan tepuk 'cupping' tu untuk seminitnya sebab bb faris masih kecik :) Alhamdulillah tempoh keseluruhan dalam sminggu lebih ckit, batuk berkahak bb faris sembuh dengan izin Allah Yang Maha Kuasa.. Begitu juga ngan kak awliya, batuk n selesemanya sembuh lebih cepat dari tempoh yang doktor anggarkan..

paling penting kepada mommies n daddy2, berdoalah..mohon kepada Allah agar anak2 disembuhkan daripada penyakit yang dihadapi.. 

Wallahualam..

Sehingga keudara lagi, bye!


adik dah sehat mama :)



Monday, September 24, 2012

anak tetap permata hati!

Assalamualaikum semua!

malam yang dingin ni, bila cik puteh tengok anak2 cik puteh dah lena tido, cik puteh terfikir, anak tetap permata hati walau macam mana sekali naughtynya dia, comelnya dia, aktifnya dia, lasaknya dia, dan lain-lain keletah mereka yang boleh buat kita menjerit satu rumah..

anak tetap anak walaupun mereka dah beranak pinak..anak tetap anak walaupun apa jua yang mereka lakukan sama ada perkara yang membawa khabar gembira atau tatkala berlakunya sesuatu yang perit untuk ibu bapa lalui.. nakal macam mana pun anak kita, mesti sentap juga dibuatnya apabila tangan lain yang memukul atau memarahinya...kenapa? kerana mereka darah daging kita, dilahirkan setelah berada di rahim kita, benih kita suami isteri... justeru, samalah juga dgn kita dalam mengadili anak orang lain.. jagalah jua perasaan ibu bapanya jika kita ingin menegur anak orang lain..biarpun benar, tetapi jika teguran tidak berlapik atau tidak berhikmah takut2 lain pula jadinya...

anak tetap anak biarpun sakit atau sehat, susah atau senang..si ibu, penat macam mana pun tetap akan melayan anaknya..cik puteh berkongsi pengalaman sendiri..emak cik puteh usianya menghampiri angka 60 dan adakalanya tidak sehat dan tangannya tidak mampu lagi kuat untuk memandikan bayi cik puteh yang baru dilahirkan.. cik puteh tak kisah untuk mandikan bayi cik puteh sendiri wpun cik puteh dalam pantang kerana cik puteh sendiri kesiankan mak.  lagipun cik puteh sihat :) tapi emak tetap tak boleh duduk diam, jika perkara yang satu itu dia tidak mampu lagi untuk lakukan, 10 lagi perkara lain akan diusahakan..bakar tungku 2 kali sehari untuk cik puteh, basuh baju baby, baju cik puteh, memasak, tidurkan bayi cik puteh, melayan anak sulung cik puteh, dan macam2 lagi perkara lain yang dilakukan walaupun diri emak sendiri kurang sihat..adakalanya cik puteh rasa macam nak menangis.. sebab emak walaupun begitu keadaannya tetap tidak mengeluh, melayan anak dan cucu dengan penuh sabar... lihat, di sini buktinya, anak tetap anak biarpun telah beranak pinak..anak tetap anak walaupun si ibu sendiri semakin lemah kudrat  tenaganya..

cik puteh tak tahu nak balas macam mana...cik puteh cuma doakan kesejahteraan emak dan bapak cik puteh, membantu ekonomi dan cuba sedaya mungkin untuk membahagiakan mereka... InsyaAllah cik puteh akan peluk emak dan bapak cik puteh selagi masih bernafas ....

harapan cik puteh, anak2 cik puteh juga akan mempunyai 'hati' untuk cik puteh dan suami sampai bila-bila.... pesan cik puteh untuk diri sendiri dan juga readers, kucup tangannya sementara dia masih ada, peluklah; rasai hangat kasih sayangnya sementara masih sempat,  balas jasanya selagi matanya masih mampu menatap, berilah apa yang ingin dimilikinya sekiranya kita masih mampu mengadakannya, doakan kesejahteraannya mengiringi setiap langkahnya, dan senyumlah dengan kasih dan cinta pada wajah tuanya setiap kali menatap agar dia tahu, dia punya anak yang mengasihinya dan sentiasa menyenangkan hatinya.......

faris amzar bin firdaus



fikrah awliya binti firdaus

nursing bra

assalamualaikum..

"kat mana nak beli nursing bra?" mesti new mommy yg bf baby n especially pumping mommy yang menggunakan freestyle pump selalu tanya begini kan? hmm..cik puteh pun tak terlepas dgn persoalan ni..the first nursing bra cik puteh beli online jer..sebab tak tahu nak beli kat mana n kebetulan cik puteh tgk harganya murah RM19,90 jer..n bila sampai, kualitinya bagus sebab cotton tp color kurang attractive..hihi..color earth @ beige.. pencarian seterusnya cik puteh beli kat tesco n giant, dapat harga murah lagi dari RM19.90 n kualiti pun ok jugak.. tapi yang paling puas hati n cantik2 colornya, mommy semua leh beli kat jusco, brand scarlet.. banyak warna yang menarik n lembut fabriknya...harga? RM19.00 jer tapi cik puteh beli masa tengah diskaun, so dapatlah harga RM15 lebih utk sehelai..gambar? haipp! mana leh upload, sensitip taw..cik puteh wat entry nie dgn niat nak share ngn mommy kat mana nak dapatkan nursing bra yang berkualiti, cantik dan harga ekonomi :) hepi soping ye!

tempahan felt

assalamualaikum semua..

memandangkan ramai gak yang sms bertanyakan tempahan bantal felt, cik puteh nak wat announcement yang kedai online tu (ececece, cam ado jer ;p) ditutup sementara yer disebabkan kesibukan melayan putri sulung dan putra yang baru lahir nie..jadi, kepada adik2 yang rajin bersms / emel ingin menempah bantal felt, cik puteh mintak maaf sgt yer sebab belum dapat 'berkarya' lagi wat masa ni... adik2 leh google cari 'tempahan bantal felt' sbb setahu cik puteh ramai gak yang boleh amik order.. sekian..salam cubit2 rindu wat peminat bantal felt ;P

design nie x sempat upload aritu..untuk adik2 wat inspirasi yer..
 yang manik kat tgh tu recycle drpd bracelet yang terlerai sudaaa..ehehehhe


yang ni brooch roses...cik puteh namakan 'kau & aku'..hehehe

Sunday, September 23, 2012

tips banyakkan susu ibu

assalamulaikum semua..

lama sungguh cik puteh tak bersiaran ni..maklumla dah beranak 2 nie kan..hihi..Alhamdulillah hari ni bb faris dah 51 hari usianya..nanti cik puteh update yer pasal detik2 bersalin anak ke dua..hari ni nak share dulu pasal tips nak banyakkan susu ibu yer :)

cik puteh rasa ramai dah tahu kan tentang betapa indahnya apabila breastfeed (bf) baby tanpa susu formula..so, jum kita share tips / bagaimana nak memotivasikan diri mommy utk banyakkan susu ibu..
cik puteh share kat sini berdasarkn pengalaman sendiri dan observation cik puteh sahaja

1- kuatkan keinginan / azam untuk susukan baby

klise bunyinya kan? cam majalah2 or selalu kaunselor laktasi cakap. tapi inilah hakikatnya..keinginan dalam diri mommy sendiri sangat penting sebab keinginan mommy akan merangsang pengeluaran susu mommy. istilah susu tak cukup / tak ada sebenarnya tak berapa tepat bagi cik puteh sebab masa anak pertama dulu cik puteh sendiri rasakan susu tak cukup tapi sebenarnya silap kita apabila dari awal kita dah mix dengan susu formula dan tidak berusaha untuk bf secara exclusive/fully.

2- minum  air masak 

apabila bf, kita mengeluarkan banyak cecair..jadi untuk gantikan semula & agar penghasilan susu bertambah, mommy sendiri kena minum air kosong dengan banyak..lebih dari 2 liter sehari..lagi banyak lagi bagus...kan ke org nak kurus pun minum air kosong banyak (hehehhe,,peringatan untuk diri sendiri)

3- lobak putih

daripada pembacaan cik puteh, lobak putih sangat membantu dalam meningkatkan penghasilan susu mommy..cik putih pun try..hihi..memang betul..rasanya kelat2 sedikit tapi sedap..biasanya mak cik puteh akan masak tumis air ala2 sup gitu..simple tapi sedap sampai bapak cik puteh yang tidak dalam berpantang pun join skali makan :)

4- horlicks

yang ni memang sedapla kan tapi expensive sikit kalau nak dibandingkan dengan lobak putih....selain meningkatkan pengeluaran susu, mommy juga boleh jadikan minuman horlicks sebagai sarapan or minum petang, sebab ia mengandungi serat dan membantu penghadaman, so, senang ckit untuk buang air besar bagi mommy yang mengalami sembelit ketika dalam pantang.. baby pun mesti suka bila susu mommy dia ada rasa horlicks ckit..hehehhehe

5- pucuk pegaga

siapa kata orang dalam pantang tak leh makan sedap2..hehehe..boleh jer...time makan nasi, jadikan pegaga ni sebagai ulam peneman..mesti berselera makan :) selain menambahkan susu badan, pucuk pegaga dikatakan mampu membantu masalah berdarah ketika buang air besar (sapa pernah kena, memangla sakittt..kan? kan?)

6- halba

ambik sesudu teh, masukkan dalam mug, tuangkan air panas..biar seketika, dan minum ketika suam..rasanya ok & takla pahit macam herba atau rasa jamu..halba yang dah direndam tue, lehla dicampur dalam nasi putih untuk dimakan sekali :)

sebenarnya, kalau kita rajin blog/internet walking / membaca, memang banyak lagi petua2 nya... yang kat atas nie yang mana cik puteh buat jer... pada cik puteh yang paling penting keazaman mommy sendiri..peringkat awal kelahiran, maybe akan mengambil masa sedikit untuk susu banyak n adakalanya puting payudara juga luka..tak apa mommy, teruskan bagi baby hisap, dan InsyaAllah, susu akan ada..walaupun sakit, mommy kena kuat, sabar, dan teruskan menyusu..banyakkan berdoa, InsyaAllah.. mommy tenung muka baby, mommy bayangkan keindahan dan kedamaian apabila skin mommy dan skin baby bersentuh, mesti mommy mahukan yang terbaek untuk baby kan?
cik puteh sendiri, pada peringkat awal, nipple sakit apabila baby mula hisap..jadi kita kuatkan azam, teruskan menyusu..selain itu, cik puteh ada juga menggunakan lanolin cream / medela purelan 100 untuk soothes sensitive nipples & dry skin.. ia juga selamat untuk mommy n baby leh hisap terus wpun mommy menggunakan cream ini pada nipples.. leh didapati di farmasi2..harga dekat rm50 untuk tiub 39.3 ml / 37g.
mommy juga jgn sabun nipples yer kerana ia boleh keringkan kulit di kawasan tersebut..

ok,mommy..cukup di sini dulu, nanti kita sambung lagi berblogging yer..salam sayang untuk semua :) bubye

Friday, August 24, 2012

cik puteh dah bersalin;)

assalamualaikum..

utk pengetahuan semua..cik puteh dh pun bersalin on my expected due date..hihi..maklumla cik puteh mmg diarah oleh doc utk myerah  diri kt maternity hosp disbbkn  mslh diabetic..nnt cik puteh story lg yer..ssh lak taip pakai hp ni..hihi

Monday, July 30, 2012

Hari Ini Dalam Sejarah............

Assalamualaikum ;)

Mesti terkejut kan? kan? cik puteh masih menaip di sini..hihihihih..sama la cam kengkawan kat opis ni..slalu tanya "eh, ada lagi?" hihiihi.."masih bertahan.." jawab cik puteh tersengih2..... yerla cik puteh kan dah melepasi 39 minggu..sabtu nie cukup 40 minggu bersamaan due date..huhuhuuhu..takut + debar+risau tak yah cakapla kak kiah oi..macam2 ada.. puasa ajak en. suami soping jalan sana sini, tapi lum ada tanda..tak apalah, ALLAH Maha Mengetahui ;) Alhamdulillah, hari ni masuk hari kesepuluh cik  puteh puasa tanpa ponteng lagi..syukur !

Cik puteh sebenarnya nak story satu citer lucu + hari ini dalam sejarah nie ha... sadis pun ada tau...heheheh..Kelmarin (Ahad), cik puteh ajak en. suami n lil awliya soping moping kat KAMDAR Bukit Jambul tue...sampai umah dah dekat kul 3...yeaaa..kira dah tak lama nak iftar..hehehehe..plan masa tu nak masak ayam goreng serai, sambal udang, masak lemak cili api daging, bendi goreng, bihun goreng n cucur udang..uhh..giler meriah kak tipah oii..walhal nak makan dua orang je (awliya terkecuali yer sebab menunya nasi n kicap jer ;p) lepas bagi awliya makan nasi, kami 3 beranak tido jap kat bilik... dekat pukul 5, cik puteh terjaga..terus bangun..semangat kan main nak masak kat dapur nun....

Menu pertama yang siap masak adalah bihun goreng...hehehehe..siap! cik puteh prepare pula perapan ayam goreng serai.. masa tengah masak kuah sambal udang tue, gas memasak abes...aduhai...masa tu dah nak dekat 6.30..kedai Gas Hon Seng yang biasa cik puteh order gas tutup pulak..hari Ahad u..sapa nak bukak kedai gas?kan?kan? tepon pulak kedai gas petronas...huwaaaaaaaaaaaa...order diambil sampai 5.30 pm je n last delivery 6.30pm..memang tak bergas lah macam nie...nak p ke bazar ramadhan cam dh tak sempat..lagipun en. suami baru jer balik dari bazar beli air n kuih ckit..cian pulak kat beliau........tgk microwave, nampak cam lambat jer...mangkuk microwave pun tak ada yang sesuai..tgk oven, lagi tak kena..last2...taraaaaaaa...........second rice cooker yang segak terletak di dalam kotak di atas rak di dalam setor...hehehehhe..........so, elok2 nasik dalam rice cooker  (yang tengah masak nasi) tu upgrade status ke keep warm, cik puteh n hubby tukar ke second rice cooker lain yang diterima sebagai hadiah perkahwinan kami dulu..hehehehe..mekasih banyak la sapa yang bagi rice cooker elba yang kiut menawan tu ;)

Kami masak sambal udang dalam roce cooker jer..nasib baek udang nie spesies yang cepat masak..hehehhe..lepas tu goreng ayam pun dalam rice cooker...dah ala2 master chef u, color ayam tue...memang la penat bila tetiba dapat serangan tak ada gas nie sampai cik puteh rasa letih sesangat...pukul 7 pm, belasah mandi...huhhu..sejukkan badan yang letih sangat nie....

Itulah ceritanya hari ini dalam sejarah..so menu kami 2 lauk ja + nasi putih n bihun goreng n ada kuih ckit yang en. suami beli di bazar masa awal2 tu...Syukur dengan rezeki yang ada walaupun at the beginning tue, rasa sedih sangat tak sempat masak banyak .... tapi bila fikir orang kat Somalia tua ada yang tak dapat sahur n lebih sedih tak dapat iftar, cik puteh bersyukur sangat dengan rezeki yang terhidang....Alhamdulillah....moral of the story, di sebalik pahit jerih, ada kemanisan yang menanti asalkan kita redha n tawakkal.... ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, December 28, 2012

kenapa nama cik puteh?

Assalamualaikum
 
jumpa lagi...kali ni enry simple jer...ada gak opismate senyum2 bila terjumpa blog CP...bakpe yer nama cik puteh? aisey..ini nama pena bro....nak tulis novel sampai arini tak tertulis-tulis, so wa tulis blog jer n kasi nama maya wa cik puteh derr... sebabnya dulu masa lahir, arwah tok wan (cheq oghang kedah, tok wan tu maknanya datuk yer;D) nak bubuh nama cik puteh tapi bapa cik puteh nak letak nama lain...hahaha...so sebagai mengabadikan hasrat tok wan, cp gunala sebagai nama maya...
 
sekarang sudah jelas yer....walaupun kulit CP tak berapa putih sangat..hahahhaha...
 
ok bubye! (nak tulis tu je? aduhaiii...menjeling keyboard and pc nie taw!) 

Herbalife ; satu pengalaman baru

Assalamualaikum

again.. tajuk herbalife lagi yang cik puteh (CP) pilih walaupun entry lain berderek2 tunggu turn...hahaha..cam banyak sangat bunyinyer...jari nie jer malas nak menari2 di atas keyboard itam nie;p .... CP bukan jual pun herbalife nie....sebab CP nie pemalu sey bila tiba bab nak marketing minta orang kuarkan duit beli barang yang CP marketkan...hihiihhi...memang setakat ari ni, itulah CP...banyak cakap, pot pet sana sini tapi bila bab nak pujuk orang beli barang CP mmg fail...srius....so, i am NOT truly salesperson ;D
 
Herbalife...satu dimensi baru dalam kamus hidup CP di kala memasuki usia 30...owh usia bukan lagi rahsia..hahahha... kenapa ek CP gna Herbalife...yang petama (tak tipu tau kak tipah!) memang untuk kesihatan...sebab bila wat body scaning, visceral fat rating dah 10 bang leman ooi..orang normal 1-4 jer.... CP takut sangat especially fat yang dekat jantung,....huhuuhu...paling getir, umur sebenar baru 30 tapi metabolic age dah 55...gilerrrr lah...patutlah selalu cepat penat...hahha...dah tua dalam uols...
 
aritu CP penah cakap pasal trial pack kan....lepas abes 5 ari CP consume trial pack tu, CP bincang ngan en.suami and decided to go for herbalife seriously...memang no. 1 utk sihat dan yang kedua utk lebih berkeyakinan ;D. So, CP bagitau coach CP named Xander Ng yang CP nak guna untuk sebulan dulu....kosnya RM661 termasuk membership RM98 dan 3 F1- shake n 1 teamix...harga F1 and teamix tu memang dah lepas tolak 25% diskaun member...memula tu rasa nak beli banyak2 sekaligus sampai leh enjoy 35% diskaun tetapi setelah ditolak bahagi darab tambah and pandang2 muka en.suami ckit, CP decide untuk amik sebulan dulu...hihihiihi...1st, sebab bajet program big loser cik puteh ni cinonit jer dulu...hahahhaa...guna duit bonus hokay....aduhai ;D sebab nak beli herbalife, CP KIV tukar cermin mata baru walaupun visor dah nampak x lutsinar nie...kui kui kui
 
pencapaian? Alhamdulillah.... membanggakan secara peribadi untuk diri CP...setiap orang berbeza metabolism badan...so, its depend...hari ni, hari kedua CP guna herbalife secara penuh...maknanya pagi amik shake n teamix, tengahari mamam nasi mcm biasa cuma mickey mouse style (banyak sayur n lauk),n malam amik shake jer (kalau lapar lagi, membaham la biskut oat ckit ;p).
 
CP masih fully breastfeed(bf) baby, jadi penggunaan teamix yang banyak memang bagi kesan sedikit pada bayi.. kata orang kafein dalam teamix boleh menyebabkan baby sukar tidur dan kuat meragam..for the 1st day, its true bila CP amik shake n teamix masa breakfast n minum lagi 2 liter teamix...malamnya bb amzar meragam ckit tapi Alhamdulillah tidur malamnya ok...takde insomnia..hihiihi..kak awliya jer insomnia semula jadi.... based on blog walking, bf mummy boleh amik teamix tapi bancuh lebih light :D
 
malam tadi juga 1st time CP amik shake sbg pengganti dinner...jadi nak bagi sedap lagi best, CP blendkan F1 perasa stroberi tu (1 1/2 sudu) + perasa coklat  (1 1/2 sudu) + oat (3 sudu)...okay, takdela lapar sesangat sangat3....huuuhu pagi tadi pulak CP amik shake perasa capucino + nestum...pun sedap gak walaupun rasa macam makanan bayi jer....
 
Alhamdulillah, selepas 5 hari shake sbg breakfast dan 1 hari setengah shake 2 kali / day, berat cik puteh daripada 79kg dah jadi 76.6kg.... impressed dan bersyukur pada ALLAH ;D 76.6kg tu adalah berdasarkan weightscale digital peribadi kat umah tu....tapi masa timbang kat wellnee centre pagi tadi pun memang mencatatkan penurunan.... yang paling best, visceral fat rating dah turun dari 10 ke 9...owh, its work bebeh ;D coach CP akan wat timbangan setiap jumaat...(dalam hati CP, naseb baek timbangan setiap jumaat, kalu isnin, jenuh la...sebab weekend tu biasanya memang punah  la disiplin dalam jaga kalori makanan nie..huhuhu)
 
ok uols...nanti kita share lagi pengalaman CP yer dalam menyihatkan diri dan mentrampilkan keyakinan CP...aisey...susahnya nahu bahasa ;D Again, CP bukan jual herbalife ni...so takyah susah2 pm CP pasal nak jadi downline ke apa ke...heheheh....kalau nak pm / comment pasal experience, most welcomed ;D
 
ok, bubye !

Thursday, December 27, 2012

Bila Wanita Merajuk...

Assalamualaikum

(**ini pendapat peribadi cik puteh aje tau ;D)

Bila wanita merajuk........  selalunya wanita laa yang suka merajuk...lelaki jarang kan merajuk? atau pun mereka jarang tunjuk...hmm.. boleh jadi jugak tue...banyak sebab yang memungkinkan wanita merajuk...tapi punca paling super bila hati dan jiwanya terusik.... jiwa wanita ini lembut, bak sutera...lebih lembut barangkali ;D
 
Wanita biasanya lebih mudah merajuk dengan orang yang paling dekat disisinya....berjela2 merajuk bila terusik perasaannya oleh orang yang disayanginya... wanita tidak bermata-mata..bererti dia suka benar merajuk tanpa berfikir panjang... tanpa melihat sesuatu itu dari pelbagai sudut... itulah lebihnya wanita...ahaks...decision maker paling pantas bila tiba bab merajuk....
 
wanita senantiasa mahu dilindungi...disayangi.... dia amat 'menjaga' yang disayanginya...sebab itu rapuh benar ketahanan perasaannya bila digores2  dicalar2 hatta seinci cuma..kenapa?lagi persoalan yang sama...sebab dirinya wanita..sentiasa mahu yang terbaek untuk dirinya..senantiasa mahu dilebihkan... dia bukan seperti lelaki yang tahan lasak hatinya walau ribut badai menerpa....air matanya macam baki air minuman di dalam straw tahu? dijentik sedikit sudah menitis...
 
Lelaki, hormati 'rasa' hatinya kerana dia selalu ingin yang terbaik untuk dirimu...cuma kadangkala langkahnya tersilap...lidahnya terlepas bicara mungkin..lelaki dan wanita..ibarat marikh dan venus..betulkah...hanya kamu dan si dia yang mengerti... ;D

Tuesday, December 18, 2012

Hari pertama dengan Herbalife!

Assalamualaikum
 
lamo giler derr tak hapdate blog eh...nak kata bz tahap gaban, idakla juger tetapi lebey kepada kemalasan tahap kesatria baja hitam la;D Actually arini cik puteh teruja ckit...1st day with herbalife! ececceccee....berat cik puteh sekarang masiih lagi berat di awal mengandung..masa confinement leave aritu, cik puteh turun 12kg uols...beriya2 seronok..pastu angka tu stop...bila balik bekerja, lagi menggila nafsu serakah nak makan..huhuuhu..sebab kat bawah opis nie, byk betul menu n nikmat makanan menjadi2...pagi2, sebat nasi dah, tgahari makan nasi, mlm pun amik nasi lagi.,....depan rumah pun dah nampak mcm swah padi walaupun rumput jer tau...
 
akibat|? cik puteh dah obese...ikhlasnya cik puteh ilang keyakinan diri...seriously...cik puteh rasa dah tak sama ensem dgn encik suami bila berjalan bersama...cik puteh rasa tua walhal anak baru 2..cik puteh jeles dgn mommies yg sebaya umur ngan cik puteh tapi masi berpenampilan menarik...paling sedih, cik puteh rasa tak sehat..cepat penat...backsche...cik puteh rasa stres bila pikir cik puteh dah gemokkkkss (banyak tul k tu sbb dah obese;p)... bab baju tak payah ckpla..memang byk sgt dah tak muat..terpaksa beli baju baru..tu pun susah sbb nak cari yang plus size tapi nak maintain design lawo2..huh...walaupun obese, tetap fussy bila bab fesyen hokay...hehehhe
 
cik puteh bertekad...nak turun 20kg pun jadila....sebab utama, cik puteh nak sehat...banyak lemak di sekeliling otot..takut sangat lemak menyelaputi jantung...huhu...yang kedua, cik puteh nak lebih berkeyakinan...especially kepada en. suami n family ;D... cik puteh suka sgt soping tudung yang lawa2 tu...tapi bila cik puteh pikir, tudung baju je lawa tapi badan gempal n 'tak sehat' tak guna juga kan...
 
hoh, panjang tul intro...so, harini cik puteh dah berjinak2 ngan trial pack herbalife. RM39.00 ja untuk 5 kali breakfast..cik puteh bukan jual brg yer...saja nak bgtau kat cni... ada agent kat bawah opis cik puteh ni...so, kita leh pegi minum kat sana selama 5 hari setiap pagi..dia akan tolong bancuh siap....pegi strott2 straw je minum..kita akan dapat 1 gelas aloe, 1 gelas teamix n 1 gelas shake. ok kot rasanya harga utk sminggu..sehari RM8.00 n covered utk 3 meal....ni trial je sbb tu murah..nanti bila dah join program, harga lain la..hehehe..yang dok coach cik puteh tadi namanya helern... dia pun gempal jugak dulu..lagi besar dr cik puteh..hihii
 
lapar tak? secara jujurnya tak lah rasa kenyang mcm kita makan nasi... tapi tak adalah rasa lapar sgt2...okayla boleh bertahan setakat ni..lunch nnt mkn mcm biasa :D... tapi satu yang paling penting, kita kena pandai kira kalori dalam pemakanan kita n jgn lebih dari yang sepatutnya....
 
ok, hingga jumpa lagi yer untuk next entry... bubye ;D
 
Assalamualaikum ;D
 

Monday, December 3, 2012

cloth diaper

Assalamualaikum
 
tak tahu kenapa.......tetiba rasa impressed pula dgn cloth diaper ni...asalnya alternatif jer untuk awliya sebagai early potty training..dah masuk 3 tahun anak dara cik puteh tu tapi masih berpampers pakai buang lagi....macam2 dah dia pakai..huggies, mamy poko, pampers, drypers, diapex, whoopee, dll..macam2la.........sbnrnya mama n abah dia tgk pampers mana yang ada sale..yang ada diskaun...tapi secara asanya yang masih kualiti tapi tak mahal...aci tak?ngeeeee
 
bila dok blogwalking tingin pula nak pakaikan kat bb amzar sekali yang bakal masuk 4 bulan esok hari...yeehaaa.....Alhamdulillah...makin sehat n chumel anak teruna mama ;D berbalik pasal cloth diaper nie, kalu dok bajet2, memang untuk long term sangat berbaloi walaupun awalnya 'membajet' jugakla..hehehe..... bila dicadangkan kepada en.suami dengan menerangkan betapa akan jimatnya peruntukan beliau untuk membeli pampers selama ni, beliau setuju jer...heheehe...tapi mama syaratkan, modal awal, abahla yang kena keluarkan..baru adil ;D
 
cik puteh masih lagi dok pikir n yakinkan diri sendiri ni..bolehkah bb amzar pakai cloth diaper sepenuhnya..kebaikannya mestila seperti berikut :
 
1-jimat duit long term
2-chumel ngan pelbagai color n corak
3-mesra alam
4-baby friendly
 
tapi halangan / kerisauan cik puteh pula :
 
1-cik puteh nie pemalas nak basuh ...hahaha(w.pun pada dasarnya dah byk terajin sejak beranak 2;p)
2-isau takut bb sitter susah nak kendalikan cloth diaper especially bila bb poo...huhuuuhu..kesian pulak kat bbsitter...camna ya?
 
 
entahlah dan entahla..keinginan tu ada tapi cik puteh tahu keputusan untuk bertukar sepenuhnya kepada cloth diaper memang satu yang mencabar dan keputusan yang bukan kecil kan? sama seperti ketika cik puteh dicided untuk fully breastfed pada bb amzar (Alhamdulillah, masih berjaya;D)
 
Dalam otak ni asyik fikir nak senang jer kan.... takpelah, tak cuba tak tahu....cik puteh nak try dulu beli satu...tgk camner ;D
 
 
 

 
sumber gambar : Encik Google

Friday, November 30, 2012

Pengalaman bersalin anak kedua

Assalamualaikum
 
Bila cik puteh check rating, memang ramai readers yang baca pengalaman bersalin anak sulung.. that's good sebab pembacaan akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menghadapi detik bersalin.. .plus kesukaran bersalin akan menjadikan kita lebih menghargai terhadapap 'anugerah' yang diberikan....sakit, saat2 sukar akan lebih manis jika suami di sisi menemani dan ada keluarga yang sedang menanti kelahiran 'orang baru'. Cik puteh memang simpati dengan mommies yang terpaksa melahirkan bayi tanpa suami di sisi dan apatah lagi jika si suami telah 'pergi'....takdir..tiada siapa dapat melawan... berat mata memandang, pasti berat lagi yang menahan rasa..
 
sedikit review pasal pembuangan bayi - Cik puteh geram juga dengan fenomena buang bayi yang makin menjadi-jadi..dulu orang tinggal bayi kat masjid, kat rumah orang..lepas tue depa tinggal kat tong sampah..n latest, dicampak dari pangsapuri.. MasyaAllah..sedih sangat hati ni..memang bukan zuriat kita tapi yang dicampak2 tu adalah 'kejadian' yang bernyawa. Aduhai... kat mana diletak rasa 'rahim' (penyayang) dalam diri..Semalam, seorang ustaz memberitahu, kajian menunjukkan setiap 17 minit, bayi yang terhasil daripada perhubungan tidak sah dilahirkan.. Perhubungan tidak sah itu satu hal tetapi membuang bayi / membunuh si kecil yang tidak berdosa itu adalah sesuatu yang memilukan...

memandangkan cik puteh ni memang jenis pot pet pot pet sejak baby lagi, jom cik puteh nak share pengalaman bersalin anak kedua cik puteh :D  Sakit tak? sapa brani tanya soklan tu ha? hehehe.... jawapannya memangla sakit..hinggakan dalam labor room akan terlintas juga di fikiran - mungkin akan 'pergi'...

1 Ogos 2012 / 12 Ramadhan 1433H / Rabu

Cik puteh dah mula bercuti menggunakan cuti rehat memandangkan EDD cik puteh pada 04.08.12 (sabtu). Cik puteh psyco juga sebab belum sakit / ada tanda sedangkan EDD dah makin dekat. Anak sulung dulu bersalin seminggu sebelum EDD.... Macam sebelum ni jugak, cik puteh ada diabetic masa preggy..ohh..sangat sengal bila kena minum air gula tu cik kiah.. tanpa segan silu juga cik puteh minum tak abes n buang baki dalam sinki bila nurse pusing arah lain...kalaula nurse tu tahu...dusshh..ngeee... cik puteh sempat berpuasa 10 hari Ramadhan kali ni dan mula tidak puasa pada 11 Ramadhan kerana risaukan kesihatan baby atas nasihat doktor sebab cik puteh ada diabetic.

keboringan mula menerjah bila dok lepak kat umah...jadi, cik puteh minta izin en. suami utk berjimba2 dengan awliya di Tesco..tetapi permohonan tersebut tak diluluskan...huhuhu...yang diluluskan adalah bertemu beliau di Carrefour ketika waktu lunch..owh..itu peluang yang tidak harus dilepaskan..hehe...

Malamnya kami berbuka puasa di McD jer....(aisey, macam puasa pulak..hehehe..teman en.suami  jer sebenarnya...=D)

2 Ogos 2012 / 13 Ramadhan 1433H / Khamis

Cik puteh bangun dari tidur...masih dengan perut memboyot... tetap tiada tanda... wah, teringin pulak nak makan asam pedas ikan pari...sekali lagi cik puteh panjangkan permohonan kpd en.suami...Alhamdulillah permohonan ke pasar bersama awliya diluluskan...best2..... so, dapatla merasa asam pedas ikan pari aritu... Malamnya ada majlis berbuka puasa di surau bawah rumah pula...pekena nasi arab lagi..hehehe..sodap!

3 Ogos 2012 / 14 Ramadhan 1433H / Jumaat

Hari ini cik puteh bangun tidur dengan perasaan yang berbaur.. yerla, doc memang dah bagi surat utk cik puteh admit ke ward hari ini sebab pagi 4 Ogos cik puteh akan diinduced... (ubat cetusan untuk memaksa bukaan laluan bersalin).......rasa sedih sangat nak tinggalkan awliya di rumah bb sitter  tapi nak buat macam mana  kan... baju semua cik puteh dah siap packed.. sengaja cik puteh lengahkan waktu admit ke ward.....sekitar jam 11, kami bergerak keluar dari rumah...sedih sangat masa singgah rumah bb sitter utk tinggalkan awliya : (  cik puteh peluk cium awliya dengan penuh kasih sayang..takut2 ini kali terakhir....................................

cik puteh ke hospital 'menyerah diri' tanpa tanda... 1st class penuh so masuk 2nd class... tukar uniform pink yang kiut tu dan menjalani prosedur biasa  - pemeriksaan degupan jantung baby.... selebihnya berehat sahaja...usha2 jugak mommies lain...ada yang bersembang2, n selebihnya dok merenung2 pegang perut cam cik puteh ni ha.....

malam merangkak tiba...debaran tak payah cakapla....tetap tak ada tanda.....cik puteh tak boleh lelap mata malam tue..panas sgt sampai berpeluh2.....plus dok pikir procedure esok (induced on labour -IOL) yang cik puteh kena lalui................. pusing kiri kanan serba tak kena sampai nurse tegur...napa tak tido..... owh...panas- balas cik puteh...resah hati cam nak tunggu hukuman...aduhai........

jeles tul kat 1 patient nie...dia baru warded ptg tu...anak no. 3 ke 4 camtueler...senja je, bukaan dia dh 5cm...terus masuk labor....sblm kul 9pm, husband dia dtg amik brg kat katil dia n bgtau nurse yang wife dia dah bersalin.........aduhaiiiiiii.......tekanan dowh....senangnya dia....lewat malam ckit, bb dia naik ke wad..pastu mak bapak dia datang...mak dia suap makanan kat dia....jeles2...huh...tgk, memang bosan kan kt ward sampai boleh perhati semua yang org lain buat...keh keh keh....

4 Ogos 2012 / 15 Ramadhan 1433H / Sabtu

Hari yang dinantikan telah tiba...........kalah debaran nak angkat nikah..... nurse bagitau procedure akan dilakukan pada jam 6.00am or 7.00am...cik puteh mandi awal...solat subuh di tepi katil jer...then baring2...tunggu...bila doc nak dtg nie....yg menyaikokan (oh, leh pakai ke words nie....) keadaan, nurse dah edar glove n ubat induce tu kat atas meja beroda kat hujung kaki katil...huwaaa..
dalam ward ni, ada sorang lagi pun akan diinduced jugak...huhuuhhhu..time doc sampai (cik puteh rasa cam nak kena baham weyy..), masa tu jugakla rasa nak terkencing..huhuhuh.....cepat2 g toilet sampai nurse gurau2 bgtau doc, cik puteh nak lari...hahahahaha (kalaula boleh....ceh, ada niat ke;p)

Patient yg lg sorang tu diinduce dulu...masa doc datang kat katil, cik puteh dah ready...tapi seriyau juga bila terkenang rasa sentap kena seluk nnt...huhuhuhu..doc suruh bertenang...dia check bukaan..baru 1cm katanya....to new mommies, buang jauh2 rasa malu tue.... memang dia akan tengok n check... then doc masukkan ubat induce (prostaglandin kalau tak salah)...sentap jugak n sempat tgk ada darah ckit kat kertas yang lapik bontot tue..huhuuhuu....

Kalau dah diinduced, kita memang tak leh berdiri (selama sejam) or jenjalan lagila tak boleh...kang tak efektif ubat tu nanti.....memandangkan cik puteh nak sangat ubat nie efektif, cik puteh baring je selama sejam...nurse kata leh duduk...breakfast dulu.....cik puteh tak mo jugak sbb nak bagi ubat tu betul2 efektif...maklumla pengalaman pertama masa 1st bb dulu dah ada..ubat tak efektif sebab berdiri basuh pinggan kat sinki daaa........sudahnya kena induced lain masa tu...padan muka yg chumel tue.....hahahaha

lepas sejam, baru bangun...sakit dah mula rasa...menjelang tengahari, contraction makin kuat.....masa check jantung bb, cik puteh dah nangis2 kat nurse tue...sakit sangat....dia bgtau patient yg sama induced ngn cik puteh pagi tadi, dah selamat masuk ke bilik bedah sebab jantung bbnya makin lemah n tiada pilihan lain, kena bedah segera....huhuuhu...cian dia...cik puteh dalam lelehan air mata menahan contraction tu pun sengal mulut jugakle, minta nak bedah sama..(hoh, rasa nak lempang je diri sendiri bila kenang2 balik...yg pegi mintak nak bedah, apehal...hahahha..tapi kalau tengah sakit, macam2 leh kuar dari mulut taw...) masa tue, cik puteh tak tahan sgt sakitnya..nurse kata, kalau boleh elakkan bedah kalau tak ada prob...sebab risikonya tinggi...katanya lagi mmg doc hati2 tapi bila dah bedah, organ2 lain spt pundi kencing juga berisiko tercedera...huhuhu..akak nurse tu baek sgt...layan cik puteh yg tengah menangis  ni macam seorang kakak....aduhaiiiiiii...tak sempat amik nama dia, kalau tak leh anta ked thank you...hihihhih..tapi wajah dia cik puteh ingat sampai arini...ALLAH saja yang membalas budi baikmu kakak;D

Masa tengah sakit2 tue jugak, little awliya datang melawat... disebabkan tgh pakai ala2 tali pinggang utk check jantung baby tu, tirai mengelilingi menutupi katil tu...awliya n husband masuk tgk cik puteh...paling touching, awliya kucup tangan cik puteh tanpa dipinta...sayang mama......aduhaii..berjurai lagi air mata ni sedih...awliya yg 3 tahun tu pun macam faham keadaan cik puteh..cik puteh terfikir juga, kalaulah cik puteh 'pergi' masa tue.........tak sanggup... cik puteh minta nak jumpa mak...mak masuk dan kucup pipi cik puteh...mak pun menangis tgk keadaan cik puteh...cik puteh minta ampun dgn mak...mintak ampun dgn bapak cik puteh...

jam 2.30 pm, doc pakar check bukaan....korang teka berapa bukaan? huwaaaaaaaaaaaaa....... baru 3cm sejak pagi tadi...cik puteh jadi down..tension sangat...bila fikir kenapa lambat bukaannya sedangkan dah beriya2 sakit nie........doc kata lagi 4 jam, diorang akan check lagi...oh my, maknanya jam 6.30 pm nnt.....sedih sgt..down sgt...n sakit!...cik puteh pernah baca sebelum ni, mandi dapat mengurangkan sakit contraction...cik puteh minta dgn nurse nak mandi...dia kata ok tapi kena berteman...en.suami tersayang papah cik puteh ke shower room...cik puteh mandi sambil duduk di kerusi....masa sakit menyeringai contraction tue datang, cik puteh curah air lama2 atas kepala...ya...sejuk...mungkin tak mampu buang rasa sakit tapi at least berkurangan n minda juga dah set mandi mampu mengurangkan sakit...

en.suami papah semula ke katil... cik puteh berehat melayan sakit....nurse tarik tirai sekeliling katil agar lebih privacy...nurse cucuk kat bontot ubat tahan sakit..dia kata akan mengantuk ckit ubat nie...ok, most welcomed sangat rasa mengantuk tu;D setiap kali contraction, cik puteh akan wat teknik pernafasan mcm cik puteh belajar kt bb centre sebelum ni n trust me, its helps ;D caranya masa sedut nafas sebut, reee masa lepas sebut laaaaaaaakkkkkkkkkksssssss yang mana masa lepas lebih panjang..lakukan masa betul2 rasa contraction tue dtg...cuba google teknik tu..memang membantu...cik puteh gantikan perkataan relaks dengan kalimah lain ;) masa contraction tue, memang menggenggambucu bantal jela sambil merekot2...huhuuhu...cik puteh cuba juga bayangkan wajah sicomel.....

Tok, sis in law n abang datang melawat..cik puteh dah tak mampu nak bercakap....sakit sangat...nurse kesiankan cik puteh..dia minta doc check bukaan cik puteh n surprisedly, bukaan dah 5cm...time to go to labor room bebeh!.....seronok jugak masa tue, sebab masa untuk selesaikan kesakitan makin tiba....wheelchair datang, cik puteh bawa bersama beg kecil yang mengandungi pakaian bb n air selusuh yang en.suami sendiri bacakan ayat2 suci... en.suami pula balik rumah sebentar masa tue...so, cik puteh harap abang cik puteh jer kasi tau hubby n family member.

Di Penang Maternity Hospital (MH), salah satu yang best bilik untuk bersalin adalah secara single yang memang bilik...bukan tirai yang memisahkan kita dgn patient lain untuk proses bersalin...highly appreciated sgt untuk government hospital yang boleh sedia kemudahan lengkap plus blik bersalin secara single...bukan nak demand ke apa ke,,,tapi bila time sakit, lagi sakit kalau dgr member sebelah mengerang sakit...so, biarlah kita mengerang sensorang ;D

Cik puteh minta epidural....(biar betul!) betul...Doc amik sample darah tapi katanya ujian tu akan balik semula dlm tempoh sejam n maybe tak sempat diepiduralkan, cik puteh dah bersalin...cik puteh kata, ok jer......untuk kurangkan sakit, cik puteh sedut juga gas entonox n gas disedut masa contraction sahaja n akan menyebabkan rasa mengantuk n lali dalam 10 saat camtu...walaupun sekejap its helps... ulang2 sedut n leh kurang sakit ckit time contraction... En.suami setia menemani di sebelah...ini lagi satu best, walaupun government hospital, MH membenarkan suami menemani isteri di dalam labor room sehingga detik melahirkan ;D...

sakit menjadi....nak buang rasa sakit, cik puteh meneran....benda lain jugak yang kuar; malu *tutup muka*...nurse2 yang baek hati (walaupun sedang berpuasa masa tu), datang cuci najis yg terkeluar ckit tu ha...they never complained & do understand...thank ALLAH n nurses ;D

cik puteh mengadu sakit lagi...nurse @ midwife (juga cik puteh masih ingat wajahnya;D), datang check bukaan....dia memanggil doc.katanya bukaan cik puteh telah penuh...cik puteh kembali bersemangat...cik puteh bisikkan pada bb di dalam perut "bb,,,this is the time...let's do together" seriously, cik puteh n bb memang bekerjasama nak tamatkan penderitaan sakit nie.....cik puteh pegang tangan en. suami....tapi nurse suruh pgg kaki sendiri or besi katil kat tepi bagi mudahkan proses kelahiran....2 nurses, doc wanita (H.O yang masih muda), n en. suami terus bagi semangat untuk push n dalam 3 kali push rasanya, lahirlah Faris Amzar bin Firdaus....jam 7.03pm 15 Ramadhan...memang time nak buka puasa dah....masa en.suami azankan baby, memang hampir time azan maghrib untuk berbuka puasa dah ;D

Alhamdulillah..post labor lebih mudah..jahit pun tak sampai 15 min dah siap berbanding kelahiran pertama dulu dlm 45 minit proses jahitannya...dibius separuh, rasa sentap tusukan jarum ke isi memang terasa tetapi tetap tak akan mampu melawat rasa sakit nak bersalin....masa tu, cik puteh baring sahaja..letih sangat dan biarkan aja doc tue jahit luka...en.suami kata, darah memang banyak atas lantai tapi cik puteh tak sempat nak tgk pun.... cikputeh dibiarkan berehat dalam labour room n then nurse bagi bb yang dah siap dipakai baju n balut ngn kain untuk disusukan buat pertama kalinya...SUBHANALLAH...indah rasa masa tue...bb dah pandai hisap sendiri susu mama...memang susu tak ada sangat masa tue, tapi bb terus hisap....muka bb, macam kakaknya masa bb....mata sepet tapi kakak lebih nampak jepun looked dulu...hihiihih..gambar masa dalam labor room memang ada tapi rasa sgt privacy pulak gambar tue ;D

Apapun syukur sangat, segalanya selamat dan rasa itu mula menyerang................rasa apa?
LAPAR daaa....................kehkehkeh.....dipindahkan ke 1st class, dan malam itu cik puteh bersupperkan nasi puteh sup ikan haruan yang bonda masakkan ;D......

Thank ALLAH, thank hubby, thank parents n family for the doa n luvly supports ;D

To readers / mommies, rasa sakit setiap orang tak akan sama....ada orang mudah, ada orang susah...bahagian masing2...tapi kita cubalah apa cara yang mampu untuk meringankan kesakitan......kelahiran kedua cik puteh mungkin agak susah berbanding orang lain namun mudah sedikit daripada kelahiran sulung.... ALHAMDULILLAH ;D

 
faris amzar ~ 2 months plus
 
 
 
close up
 
 
 
 
 
   3 months plus - 6.5 kg ;D
 
 
 
 
 
 
 
gojes sister ;D
 
 
 
 

wonderful daddy :D
 
 
 
aikkk...mana gambar hot mummy tu?hahahahha...hot la sangat ;p
hot sebab tak dapat lagi berat masa belum mengandung.....
sebab tu mama sgt camera shy skrg...hahahaha

 
 
 

Wednesday, November 28, 2012

Rasa Nak Menangis !

Assalamualaikum ;(

Huhuuuhuh...rasa nak menangis........rasa nak menjerit.....minggu yang hectic.....yang dugaan mula hadir.......... Isnin, pagi; awliya muntah n mula tak sehat...tapi mama anta jugak umah bbsitter... macam biasa masuk opis...overfood, dapat sakit kepala n muntah..balik umah,awliya dah panas2 badan...pukul 3am, awliya muntah ats katil...pukul 4am, lagi sekali muntah...paginya kami decide untuk EL sebab keadaan awliya tak menentu...pukul 8.30am ,lagi sekali awliya muntah, menjadikan jumlah keseluruhan 6 kali muntah dalam 24 jam.....sebelum ni, memang ada awliya bagitau dia sakit perut..memulas mungkin...
 
Kami bawa awliya ke Hope Children Hospital..doc kata awliya food poisoning / jangkitan kuman...alahai..cian anak mama...tapi she's very independent..for the first time, dia berani duduk dekat doc sorang2... kami hanya perhatikan dari bench seater kat belakang dia..doc periksa dia tanpa mama perlu meriba macam selalu..sesekali dia akan toleh belakang pandang kami..kami senyum saja.. doc decide masukkan 2 ubat (demam & muntah) melalui bontot & again she's ok...relaks  langsung x menangis..alahai anak mama....memang betul dah jadi kakak n anak sulung!
 
Balik rumah, awliya tak dak selera makan..susu pun minum setengah ja... air masak je awliya boleh layan..Alhamdulillah....malamnya, lepas cal mak n pak di kampung, awliya aktif sedikit...tidak hanya berbaring tetapi mula bermain dengan adik dan dah mahu makan sweet corn yang mama buat sendiri;D (cam kedai tau rasa dia;p)
 
Pagi ni awliya nak solat subuh dengan mama..cian dia, mama mula dulu sbb takut terlambat...abah yang pakaikan telekung kat awliya n hamparkan sejadah kecilnya di tepi mama........awliya mula lambat tapi dia solat 1 rakaat jer...alahai anakku.. usai solat, mama riba awliya sambil berdoa moga Allah sembuhkan awliya...dia pandang2 jer kat mama bila mama sebut nama dia...
 
Mama anta awliya n adik ke umah bb sitter..they looked ok...senang ckit ati mama nak ke opis... sampai opis...................huwaaaaaaaaa rasa nak menangis....fail ijau menimbun atas meja........... ada space ckit ja kat meja, yang len smuanya dah ada fail/job yang dah parkir///oh my................ rasa nak menangis, tapi itu keja...rasa tensi, tapi itu sumber rezeki.................sudahnya, redah juga.......... dah,dah, nak sambung balik buat keja....saja ambil masa sekejap untuk luah perasaan...fuhhh, lega!
 
Tq readers!
 
 

Friday, November 23, 2012

Hari-hari bahagia ;D

Assalamualaikum ;D
 
Alhamdulillah...dalam 2 hari ni, hasil susu perahan (ebm) agak merangsangkan...walaupun cik puteh pam 2 kali je kat pejabat...sekali time pagi n sekali lagi sebelum balik or lepas lunch..kunun byk keja, walhal malas nak cuci gajet2 pam byk kali n malas nak pasang alat2 bagai tue...hihiihiii....
 
apa yang cik puteh buat ialah, pas terus menerus untuk kedua cik B sehingga 20 minit lebih n pernah terbabas dekat setengah jam.....pas tu cik puteh rehatkan cik B dalam 10 min tanpa tanggalkan pam n kembali mengepam dalam 10 minit lagi...hasilnya Alhamdulillah...memberangsangkan ;D.............. teknik ni ala2 power pumping (PP) jugak tapi cik puteh wat ikut keselesaan cik puteh sendiri... ;D sajala nak share kat sini, kut2 mommies nak try... lepas tue, memang cik B akan terasa kosong utk masa yang agak lama.....wah..wah..wah.....
 
 
 
 Ini  production sesi pagi 23 Nov 2012... yang banyak tu adalah drpd cik B kanan..
 
 
 
 
yang nie pula hasil tuaian sesi pagi 22 Nov 2012..yang banyak tu
masih lagi drpd cik B kanan
 
 

awal2 kembali ke opis lepas confinement leave aritu, cik puteh memang perah 2 kali juga tapi rajin bebenor la g basuh gajet pump tu....takde muka org lainla asek kuar p toilet..muka chubby tomel2 (kuang2) ni jugakla yg dok keluar masuk usung taperware gajet2 n botol ;D tapi lani cik puteh dah dapat tips dari opismate cik puteh Puan Farah...camne? pas pam sesi petama cik puteh simpan corong pump n gajet yang touch ebm tu dalam cooler beg n ada ice pack sekali... so, tak tercemarla kan ngn habuk n meminimakan bakteria........... (pandaila ko cik puteh..entah betul entah tidak ;p) tetapi so far ok ja cara tu n lagipun susu ibu kan memang ada anti bakteria...(hmm..best kan susu ibu...;D)  Botol susu pula yg dah berisi tu disimpan di peti sejuk opis ni haa.... jangan ler ada yang suka2 nak minum yer, nanti jadi anak susuan cik puteh lak..,ngeh ngeh ngeh
 
kalau diikutkan memangla ada rasa penat juga dalam menguruskan ebm ni..yerla..tiap2 malam or subuh kena sukat siap2 untuk anta umah bbsitter (BS)..then cuci balik botol tu....pastu hari2 banyak beg n thumbler air ke opis...tapi bila difikirkan khasiatnya yang tidak ternilai plus kasih syg yang berbunga2 untuk si kecil yang menikmati susu ibu sendiri secara eksklusif, cik puteh rasa berbaloi buat investmen beli pam + masa + tenaga menyediakan ebm untuk si dia setiap hari...
 
masa 2 hari pertama ke umah BS, cik puteh bekal 5 botol (or ada yang dalam plastic liner) yang siap disukat 3 oz or 90 ml (lebih ckit dr 3 oz).....bb faris akan minum 4 botol jer n BS akan kasi balik 1 botol..memang saja bagi lebih, kut tak cukup... pastu hari ke 3, BS kata abis 5 botol tu....oh maknanya kena bagi 6 botol la....so, setiap hari cik puteh akan cuba pam ebm sebanyak 18 oz.... 12 oz or 4 botol tu akan dibekalkan ke umah BS utk esoknya manakala lagi 2 botol jadi stok beku.....then cik puteh akan turunkan / gantikan 2 botol stok beku untuk dicairkan menjadikan keseluruhan 6 botol...
 
dulu cik puteh pun tak reti jugak..yang stok beku tu bawa turun peti sejuk bawah n biar dia cair sendiri.... 15 jam cik jah....tak cair sepenuhnya..50 % pun tak lagi...aduhai...lepas blogwalking n facebooking barula tau tips.... apa yang dilakukan pada jam 11.00 malam or subuh esoknya tu, cik puteh akan keluarkan stok beku then rendam dalam air sejuk (dari paip) sekitar 15 min ke 20 min... agak 50% cair, baru cik puteh akan masukkan balik ke tingkat atas pintu bawah peti sejuk untuk dia cair sendiri sblm bawa ke umah BS.....hihihiihhi
 
 
ni stok frozen cik puteh
 
 
cik puteh jeles juga tgk mommies lain yang ada stok sampai penuh satu deep frezer...tapi takpe, rezeki masing2 ;D... so far at one time cik puteh ada 30 lebih - 40 lebih stok frozen yang ratanya dah ikut sukatan...Alhamdulillah..syukur...mungkin tak banyak tapi cukup untuk Faris ;D
 
 
 
Rak atas untuk ice cueb n lauk pauk
 
 
dulu konpius juga camnala nak manage storage frozen ni.....tapi En. Suami yang baek ati lagi ensem tu (aircond nampak ;p) sudi nak tong2 beli peti sejuk baru 2 pintu yang lebih besar.....yang lama 1 pintu jer...maklumlan beli masa baru kawin..ekonomi pun tak kukuh sangat masa tue..ala kadar je ;D
Jadi, yang baru ni dapat simpan dengan lebih efektif...yang dalam taperware besar tu semua cik puteh masukkan yang dalam plastic linernyer stok.... bila dalam taperware leh tindan2 n nampak lebih kemas ;D
 
ok uols, hingga jari ini kembali menaip ya ;D Bubye
 
Assalamualaikum @_@

 

Rahsia tak turun berat badan

Assalamualaikum ;D

Sekarang cik puteh nak share rahsia lambat turun berat badan yer......ngeeee...selalu org share tips turun berat badan..tetapi lain pula cik puteh..sebab dah sengal berat lambat kembali ke angka sebelum preggy aritu...keh keh keh....

dan rahsianya............................. tadaaaaaa



memperkenalkan snacks feveret cik puteh sehari dua nie..wafer peanut cekelat....huhuhuhu...
dahla pagi tadi makan nasi campur baek punya hingga terkantoi ngn en.suami di dalam kedai makan tu, tgahari lunch bersama beliau dgn set ala nyonya nasi + asam pedas ikan pari di foodcourt ... n then 1st Avenue, pastu pekena pula wafer ni ketika beliau ke masjid untuk solat jumaat....hihihihiiihi

memang 'menikmati' makanan betul...abes tue camne nak cepat kembali ke berat asal....huhuhuhu..cer jawap!

Wednesday, November 21, 2012

Playgym oh playgym!

Assalamualaikum semua ;D
 
Yes, yes, dan yes lagi.... cik puteh dah berjaya beli playgym kat bb faris amzar... murah jer kak jah RM69.90 jer... beli kat pasaraya Billion.. brand Fiffy..hehehehhe..kelas kak maria ;D
 
semalam masa berkunjung ke Tesco, eh...jumpa byk pulak playgym...ada 3 ketul brand simple dimple...harga memang sama dalam online RM79.90.....save shipping cost je la kalu beli terus... jom layan gambar adik berbaring2 di atas play gymnya dan cubaan kakak menumpang baring.... hihiihihi
 
 
 
 
cak
 
 
 
bulat
 
 
 
 
ala mucuk2
 
 
 
playground adik bentuk bulat
kaler oren pilihan abah
sesuai untuk boy katanya ;D
 
 
 
cubaan kakak untuk over shadow...heheheh
 
 
 
cubaab mama pula utk menjadi pro camerawomen
 
 
 
kakak memang sayang adik!
 
 
 
our lovely kids
 
 

Wednesday, November 14, 2012

kena puji sey...

Assalamualaikum..

Wah,, berbunga2 hati sambil tersengih2 menaip nie... keh keh keh
Takde mende pun, cuma baru lepas jawab cal dari klien / public...
banyak kali dipujinya.. "bagusla u nie.. tak pernah jumpa pegawai macam u....yang u explain tadi pun dah ok.... kalau u nak tlg check kan, terima kaih la".... etcc...
 
wahh...toink2 melambong lambing cik puteh kena puji.... bukanla letak entry kek cni sebab nak berbanggo ke hapa ke.. cuma cik puteh nak share tips ckit.... klien ni bila depa cal, depa expect answer daripada kita... which is, cuba 'jawap' apa yang diinginkan..yeaaa...kita tak perfect n ada benda yang mungkin kita tak pasti...so kindly bagitau klien, kita tak pasti & need to clarify first... nanti minta dia cal balik or kalau lebih baek hati, kita yang cal...
 
so, both parties akan lebih happy wat kerja....
hehehhehehe...ok sekian untuk situasi motivasi hari ini... ;D 
 
 
haaaa...ni contoh org hepi......senyum jer
...biarpun sensorang =D..........
 

Monday, November 12, 2012

nak beli play gym !

Assalamualaikum..

Hati ini....... membuak2 wei... entah angin apa, hati ni tringin sangat nak beli play gym utk bb Faris... hmmm..sebab dah ada anak lelaki kut.... kecik2 cik puteh tak penah tau pun wujud benda nie..hahahha

* sumber gambar : En. Google

cumel x? owhhhh... x cukup chumel ya...bagaimana dgn yang kat bawah nie?

Flower Baby Activity Play Gym
flowerish la pulak yer untuk anak bujang mama nie...
 
Tadi waktu lunch dah pergi survey kat kedai mainan..harga asal RM69.90 tapi aunty tu nak bagi RM30 ja sebab stok lama n klipnya dah patah riuk...owhhh...harusla tak mahu...hehehhe...dah survey kat tenet..yang RM300++ pun ada...owh mahalnya,,,kita kena berjimat yer anakku (walhal, mama kedekut.....hehehehe..beli tudung mahal boleh pulak..dasar wanita! keh keh keh)
 
paling murah setakat ni RM59.00...hmmm..nak teruskan pencarian lagilah nampaknya (nak jumpa yang harga RM10 konppem tak dapatlah cik puteh sayang oii ;p)
 
azam cik puteh bb faris akan miliki jugak benda nie sebelum usianya 4 bulan...yeeehaaaaa...

Thursday, November 8, 2012

Happy Birthday Hubby !

Assalamualaikum..

Terlewat sudaaa.......... Happy Belated Birthday to Mr Hubby yang terchenta lagi encem dimataku, serta sangat rajin membantu puan isteri...wink ^_^ (pujian ikhlas tau;D)..........hehehe. 4 November yang lalu adalah besday En. Suami yang terchenta..maka bertambah lagi angka dalam usia En. Suami  (hehehe... walhal beza umur kami sebulan 2 hari je!) yang ke berapa? biarlah rahsia...chewaahhh..pada cik puteh, umur adalah angka tapi harus sentiasa jadi benchmark & peringatan kepada diri kita dalam apa juga lapangan ;D
 
Kepada En. Suami yang tengah rajin n giat mengembalikan zaman kegemilangan body ketul2 n berpack2 tu (wow....kalau En. Suamiku terbaca entry ni,boleh jadi cik puteh kena jentik telinga ni ;p), cik puteh ucapkan good luck my dear hubby. i am totally agree with u that having healthy body & life is highly important..... cuma puan isteri nie je lum mulakan rejim usaha menguruskan diri...ngeh ngeh ngeh...
 
Doa cik puteh muga En. Suami sentiasa berada di bawah lindungan ALLAH dan memperolehi keberkatan hidup serta sentiasa menyayangi kami sekeluarga. Sempena besday En. Suami, kami bawa anak-anak makan di Secret Recipe jer sebab awliya nak makan kek... abah yang besday boy tapi anak pula yang nak makan kek..hehehe... anak abah la katakan =D mama pun tumpang 2 kaki makan American Brownies.. agak manis ckit n padat kandungannya..... cik puteh tanyakan juga "Abang nak hadiah apa?" tak nak hadiah katanya.... puas juga cik puteh fikir nak beli barang2 kegunaannya tetapi kebanyakannya dah ada dan masih elok. Jadi cik puteh ingin terus menerus menghadiahkan kasih sayang dan cinta cik puteh buatnya walaupun bukan pada hari lahirnya..........puitis sey ucapanku... ;p 
 
Untuknya juga, cik puteh karangkan puisi di bawah ikhlas dari hati cik puteh dan jari montel yang ligat menaip ni ^_^  
 
 
 
 
~ Dia nan seorang ~
 
Rinduku berbunga lagi
Gugur di denai cinta
Bersama benih kasih
Tumbuh segar di pohon asmara
 
Getar hatiku saat memandang wajahnya
Tiap kali tetap akan jadi kali pertama
 
Bahagia jiwa ini
Saat lamaran dia hulurkan
 
Syukur ku panjatkan
Tika bibirnya singgah ke dahiku
Usai ijab dan kabul tempoh hari
 
Dia nan seorang
Penghibur segenap ruang
Kekasih sehingga syurga
Sahabat tatkala girang
Mahupun tika dugaan yang menyerang
 
Terima kasih suamiku Firdaus Abd Wahab
Kerana  melakar kasih buatku
Melebar sayang buat puteri dan puteramu
 
 
 
** Haippp !..jangan copy paste puisi nie tau ;p ** 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, November 6, 2012

i am working mommy !

Assalamualaikum semua...
 
hmm.. lama tak bersiaran.. hihihii..Alhamdulillah dah selamat menamatkan cuti bersalin 3 bulan tu... macam2  perasaan ada kak kiah oii..seronok sebab tak yah iron baju keja.. leh tido lambat, (walhal leh tido balik lepas bangun bye2 suami kat pintu ;p)..... tapi bosan jugak kadang2..yerla kita dah biasa keja... tetiba jer dtg macam2 perasaan tau...
 
tapi yang ultimate best tentula dapat gaji bulan2 walaupun tak g keja..hehehe... dan kini ku kembali ke opis..hari pertama kat opis, boleh pulak lupa camna nk switch on cpu pc nie ha..tak jumpa button tau kak tipah... amekaw..baru cuti 3 bulan.. hari ketiga, cik puteh masih sangsi ngn no. ext. fon bilik sendiri..hmm.. kalaulah cuti bersalin setahun, mau lupa opis tingkat berapa..keh keh keh
 
bila dah kembali jadi working mommy nie, baru rindu saat senang lenang time 3 bulan tue..umah pun kembali berselerak.. hahaha..balik keja penat (walaupun masih agak jobless kat opis..hehehe..maklumla baru lapor siri, bos pun jarang 'minit' surat lagi), nak 'cuba' masak lagi..(cuba..hahaha..), basuh baju (tapi yang rajin sidai baju n lipat baju adalah en. suamiku yang baek lagi ensem tue..hehe), nak main ngn anak2... tu belum balik balik keja opis wat kat umah..hehe.. n cik puteh cuba tambah 2 rutin baru yakni mengepam susu dan mengajar my little awliya baca Iqra'. dia boleh follow tapi fokusnya tak lama..hihi..ikut perangai sapa lani;p
 
Secara jujur, cik puteh rasa lebih bertanggungjawab (& lebih rajin ckit! ahaks ;p) bila dah beranak 2 nie.. kekerapan memasak lebih tinggi..hehe... berebut juga antara masa nak melayan anak2 n buat keja lain.. sebab cik puteh tak nak lepaskan masa2 emas time depa tgh nak membesar ni..bonding ngan anak2 juga akan jadi lebih erat.. memang cik puteh akui bila breastfeed (bf) baby, bonding kita makin kuat.. masa little awliya, cik puteh tak berpeluang fully bf.. macam2 faktor. Seru tak ada ke time tu? Tak jugak, tapi antara sebabnya kurang ilmu pengetahuan pasal fully bf.. n sebab paling besar, cik putah tahu masa tu memang kena tinggalkan awliya 7 bulan kat kampung sebab cik puteh pegi course kat KL. Many thanks to opismate Liana sebab banyak courage n share ilmu pasal bf sehingga cik puteh terinspired utk fully bf bb Faris kali ni.. Alhamdulillah..dengan izin Allah juga rezeki susu untuk Faris agak banyak ;) 
 
Dulu ke opis, lenggang bawa handbag jer.. sekarang memang macam2..hihi..beg gajet2 nak perah susu, bekal air 1.8L, n tak ketinggalan handbag..hihihii..nak juga ada handbag tu...
 
ok uols, nanti cik puteh share pasal journey breastfeed pulak yer ;) bubye!

Saturday, September 29, 2012

breastpump medela freestyle

Assalamualaikum....

kepada mommy2 yang bekerjaya, memberi susu badan kepada bb anda bukan lagi mustahil pada zaman sekarang.. yerlah, 20,30 tahun lalu, mommies yang bekerjaya maybe tidak boleh fully breastfeed (bf) bb ataupun nama glamernya penyusuan eksklusif disebabkan faktor kekurangan gajet2 pumping macam hari ni..

sekarang dah banyak breastpump di pasaran dan wujudnya internet yang menyediakan banyak panduan n info berkaitan penyusuan eksklusif. di samping itu juga, kesedaran tinggi di kalangan career mommies untuk bf secara ekslusif juga mungkin timbul disebabkan majikan2 kini memahami pentingnya penyusuan susu ibu; lantas memberi 'ruang' sama ada ruang masa atau ruang tempat utk mommies mengepam susu di tempat kerja.

kat atas tu intro jer..hehehe..sebenarnya cik puteh nak share pasal breastpump....tapi jgn salaj fhm, cik puteh bukan jual barang tetapi nak kongsi pengalaman jer.. Alhamdulillah, setelah puas blog walking n internet walking di samping bertanyakan opismate2, cik puteh dapat memiliki breastpump medela freestyle. untuk pengetahuan new mommies, kat pasaran, byk jenis n byk juga brandnya, jadi pilihla mengikut keselesaan dan keperluan kita..mommies semua make sure kaji dulu spesifikasi yang ditawarkan pada pump dan bandingkan harga. based on my experience, beli online lebih murah (murah banyak sebenarnya).. tetapi mommies kena hati2 yer, kalau nak beli online, belilah dari sseller yang boleh dipercayai... macam cik puteh, cik puteh akan tengok harganya, akan pastikan seller berdaftar dengan suruhanjaya syarikat malaysia (SSM), dan pastikan juga memang ada org pernah beli dengan seller berkenaan.( biasanya seller yang berbisnes dengan jujur dan kompeten akan dipromo oleh bloger :D ) cik puteh juga x akan terus isi borang nak beli sebaliknya akan bersms dengan seller utk tanya pasal harga, shipping cost, duration nak dapat barang, spec, etc.

Bukan apa, sebelum ni memang cik puteh pernah baca forum2 di internet yang memaklumkan berlakunya penipuan dalam jual beli breastpump ni..so kita kenala hati2... bukan senang nak cari duit kan mommies... nak2 pula kita kumpul duit untuk bagi / invest yang terbaek untuk anak kita ;D

kenapa cik puteh pilih breastpump medela freestyle... hmmm..sebenarnya fungsi freestyle nie..cik puteh bukanla nak promo kata ni yang terbaek (jgn salah faham yer), cik puteh nak share pengalamn ja kenapa cik puteh ingin memilikinya... bila sebut free style, maknanya selain perah secara biasa, kita juga boleh menggantungkan pump di hook nursing bra dan membiarkannya memerah susu tanpa kita perlu mengampuh dgn tangan :D gunanya tentulah lebih di  tempat kerja memandangkan cik puteh adakalanya sangat busy di ofis tue so mungkin tak ada masa dan terkejar2 nak memerah secara biasa di tempat yang sesuai...

so, solutionnya, freestyle medela :D lagi satu, yg membuatkan cikputeh berkenan sgt dengan pump nie disebabkan motornya yang lebih kecil (n kiut )dan senang dikendalikan..nak klip kat kain di pinggang / letak atas riba pun boleh..

kat mana beli? cik puteh beli dari sis wardah kat e mums dad shop / blognya sila google yer..cik puteh x ingat linknya..hihihi..harganya paling murah yang cik puteh pernah temui berdasarkan blog walking cik puteh iaitu RM 1370 termasuk shipping cost. ada setahun warranty untuk motor n 3 bulan utk parts yang lain.. sis wardah juga murah hati, diberinya free gift milk storage bottle bumble bee sebanyak 5 ketul tau, then sarung tangan n sarung kaki brand carter's, 2 tube lanolin cap medela (untuk sooth dry nipple).... kepala charger pun sis wardah dah bagi siap2... best2... teruja cik puteh tau....

set ni memang lengkap dgn 4 botol medela, ice pack, cooler beg, tote beg, n lain2 la..
tq sis wardah yer :)

motor pump
kiut kan? kan?


maafkan cik puteh yer sbb gmbr kotak yg ada fully set medela freestyle nie takleh nak upload pulak..maybe dh tengah mlm kut..my lappy dah penat..hehehe..

ok gud nite semua
dah menguap nie
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Friday, September 28, 2012

melegakan batuk bayi

Assalamualaikum

selamat malam semua :D (senyum lebaq sbb penjawat awam dapat bonus!) 
Di malam yang cool nie, cik puteh nak share ckit tips  untuk melegakan / meredakan batuk berkahak bagi bayi... baru2 ni di kala usia bb faris mengjangkau 40 days ++, bb faris batuk dan berkahak..camne tau berkahak? bila bernafas, nafasnya berbunyi.. dan pernah bb bersin disertai hingus.. risau hati bukan kepalang, maklumlah bb faris masih kecil.. mestila x tau camna nak keluarkan kahak plus kesian sangat bila tgk dia batuk...berikut apa yg cik puteh lakukan berdasarkan petua mak dan blog walking..so, as always, sharing is caring kan?

1 - daun kadok + sedikit kapur makan + air

amik beberapa helai daun kadok (kalau kenal, leh amik kat tepi2 jalan..daunnya ala2 daun sireh...kalau tak kenal, p beli kat pasar malam kat makcik2 yang jual ulam2.hihi..konpem ada) diramai dengan sedikit kapur makan dan air.sapukan di bahagian dada, perut n belakang bayi sambil selawat ke atas Rasulullah S.A.W. InsyaAllah, kahak akan keluar melalui najis bb.

2 - daun ketumbit + sedikit kapur makan + air

modus operandi sama ngan daun kadok cuma kuantiti air lebih sedikit n daun ketumpit lebih sesuai diupar dengan sedikit kapur makan dan sedikit air tadi bagi mendapatkan buihnya.buihnya sapu di bahagian dada, perut n belakang bayi sambil selawat ke atas Rasulullah S.A.W. Penggunaan daun ketumbit lebih kepada untuk melegakan batuk.

3- kunyit hidup

kunyit hidup diasah pada pasu, dan ambil kuningnya, sapukan pada batang hidung bb..yang ni untuk hilangkan selsema bb.

4- kunyit hidup + perahan limau nipis

kunyit hidup diasah seperti di no.3 di atas, dan kuningnya dicampurkan dengan sedikit perahan limau nipis..sapukan ditekak bb (petua nie, dicadangkan oleh seorang doktor)

5- sedikit madu  + air masak suam

sedikit air masak suam dicampurkan dengan sedikit madu, dan cik puteh berikan pada bb. yang ni cik puteh bagi sehari sekali jer n sepanjang amal, total yang cik puteh bg dlm 4 kali jer kat bb sbb x nak ganggu penyusuan breastfeed n tak nak mengganggu sistem ginjal bb.

petua 1-4 tue cik puteh tak lakukan serentak.cik puteh alternate.maknanya kalau arini siangnya,wat petua no.1, malam akan wat no.2.. begitulah seterusnya...mesti ada yang tertanya2 kan, kenapa tak bawa jumpa doktor..oh ada, tambahan pula cik puteh memang particular ckit bila masuk bab kesihatan anak2 :)

memandangkan cik puteh masih extend cuti berpantang di kampung, cik puteh n hubby memang bawa bb ke klinik feveret cik puteh kat pekan..kat cni tak ada specialist kanak2, tetapi cik puteh suka klinik nie sbb beter than yang lelain.tapi apakan daya, hari tu doktor wanita feveret cik puteh x duty wpun itu memang hari dutynya dan diganti dengan doktor lain yang lebih muda..katanya tak ada kahak dlm paru2.. hmm..adakah telahan cik puteh salah sebab nafas bb berbunyi sebelum ni. dia kata bb demam ckit so, dia bagi ubat demam.. balik rumah, cik puteh memang tak bagi ubat demam tu kat baby sebab :

- ubat tu sama ngan ubat kakak awliya yang berusia 3 yrs old
- ubat tu di prescribed untuk diberikan sbyk 2.5ml yang mana pada cik puteh ianya terlalu tinggi untuk seorang bayi

sebaliknya cik puteh hanya lekatkan koolfever for infant kat bb faris dan tidak pakaikan baju panas padanya di siang hari... kemudian, hujung minggu, cik puteh berpeluang balik ke rumah sendiri sekejap di penang dan memandangkan kak awliya n bb faris masih batuk, cik puteh bawa mereka ke child specialist yang juga feveret cik puteh n hubby..hehhehe..namanya Hope Children Hospital..memang femes specialist ni n dalam Penang memang banyak branch n serve in n out patient. Doktor meletakkan bb faris di atas pehanya dan bermain2 ngan bb faris sambil check dada n pernafasan bb. Katanya, tekak bb masih lembut n disebabkan masih baby, tak elok prescribe ubat n biar sembuh sendiri.. cik puteh lebih puas hati kali ini berdasarkan pengalamannya dan cara doktor nie memeriksa bb.. mula2 cik puteh ingat nak kena guna nebulizer ke (macam kak awliya masa kecik) untuk cairkan kahak tapi doktor tak cadangkan, so cik puteh ok jer.. untuk kak awliya pula, memang dah ada kahak ckit dalam paru2 n dah ada bronchitis ckit..banyak ubat yang diberikan n takes time ckit kata doktor..

disebabkan tiada ubat diberikan untuk bb, cik puteh continue wat traditional method cam kat atas tue..kadang2 cik puteh tepuk2 juga belakang bb ala2 teknik percussion (sila google untuk detail technique..hehe) tapi cik puteh akan tepuk 'cupping' tu untuk seminitnya sebab bb faris masih kecik :) Alhamdulillah tempoh keseluruhan dalam sminggu lebih ckit, batuk berkahak bb faris sembuh dengan izin Allah Yang Maha Kuasa.. Begitu juga ngan kak awliya, batuk n selesemanya sembuh lebih cepat dari tempoh yang doktor anggarkan..

paling penting kepada mommies n daddy2, berdoalah..mohon kepada Allah agar anak2 disembuhkan daripada penyakit yang dihadapi.. 

Wallahualam..

Sehingga keudara lagi, bye!


adik dah sehat mama :)



Monday, September 24, 2012

anak tetap permata hati!

Assalamualaikum semua!

malam yang dingin ni, bila cik puteh tengok anak2 cik puteh dah lena tido, cik puteh terfikir, anak tetap permata hati walau macam mana sekali naughtynya dia, comelnya dia, aktifnya dia, lasaknya dia, dan lain-lain keletah mereka yang boleh buat kita menjerit satu rumah..

anak tetap anak walaupun mereka dah beranak pinak..anak tetap anak walaupun apa jua yang mereka lakukan sama ada perkara yang membawa khabar gembira atau tatkala berlakunya sesuatu yang perit untuk ibu bapa lalui.. nakal macam mana pun anak kita, mesti sentap juga dibuatnya apabila tangan lain yang memukul atau memarahinya...kenapa? kerana mereka darah daging kita, dilahirkan setelah berada di rahim kita, benih kita suami isteri... justeru, samalah juga dgn kita dalam mengadili anak orang lain.. jagalah jua perasaan ibu bapanya jika kita ingin menegur anak orang lain..biarpun benar, tetapi jika teguran tidak berlapik atau tidak berhikmah takut2 lain pula jadinya...

anak tetap anak biarpun sakit atau sehat, susah atau senang..si ibu, penat macam mana pun tetap akan melayan anaknya..cik puteh berkongsi pengalaman sendiri..emak cik puteh usianya menghampiri angka 60 dan adakalanya tidak sehat dan tangannya tidak mampu lagi kuat untuk memandikan bayi cik puteh yang baru dilahirkan.. cik puteh tak kisah untuk mandikan bayi cik puteh sendiri wpun cik puteh dalam pantang kerana cik puteh sendiri kesiankan mak.  lagipun cik puteh sihat :) tapi emak tetap tak boleh duduk diam, jika perkara yang satu itu dia tidak mampu lagi untuk lakukan, 10 lagi perkara lain akan diusahakan..bakar tungku 2 kali sehari untuk cik puteh, basuh baju baby, baju cik puteh, memasak, tidurkan bayi cik puteh, melayan anak sulung cik puteh, dan macam2 lagi perkara lain yang dilakukan walaupun diri emak sendiri kurang sihat..adakalanya cik puteh rasa macam nak menangis.. sebab emak walaupun begitu keadaannya tetap tidak mengeluh, melayan anak dan cucu dengan penuh sabar... lihat, di sini buktinya, anak tetap anak biarpun telah beranak pinak..anak tetap anak walaupun si ibu sendiri semakin lemah kudrat  tenaganya..

cik puteh tak tahu nak balas macam mana...cik puteh cuma doakan kesejahteraan emak dan bapak cik puteh, membantu ekonomi dan cuba sedaya mungkin untuk membahagiakan mereka... InsyaAllah cik puteh akan peluk emak dan bapak cik puteh selagi masih bernafas ....

harapan cik puteh, anak2 cik puteh juga akan mempunyai 'hati' untuk cik puteh dan suami sampai bila-bila.... pesan cik puteh untuk diri sendiri dan juga readers, kucup tangannya sementara dia masih ada, peluklah; rasai hangat kasih sayangnya sementara masih sempat,  balas jasanya selagi matanya masih mampu menatap, berilah apa yang ingin dimilikinya sekiranya kita masih mampu mengadakannya, doakan kesejahteraannya mengiringi setiap langkahnya, dan senyumlah dengan kasih dan cinta pada wajah tuanya setiap kali menatap agar dia tahu, dia punya anak yang mengasihinya dan sentiasa menyenangkan hatinya.......

faris amzar bin firdaus



fikrah awliya binti firdaus

nursing bra

assalamualaikum..

"kat mana nak beli nursing bra?" mesti new mommy yg bf baby n especially pumping mommy yang menggunakan freestyle pump selalu tanya begini kan? hmm..cik puteh pun tak terlepas dgn persoalan ni..the first nursing bra cik puteh beli online jer..sebab tak tahu nak beli kat mana n kebetulan cik puteh tgk harganya murah RM19,90 jer..n bila sampai, kualitinya bagus sebab cotton tp color kurang attractive..hihi..color earth @ beige.. pencarian seterusnya cik puteh beli kat tesco n giant, dapat harga murah lagi dari RM19.90 n kualiti pun ok jugak.. tapi yang paling puas hati n cantik2 colornya, mommy semua leh beli kat jusco, brand scarlet.. banyak warna yang menarik n lembut fabriknya...harga? RM19.00 jer tapi cik puteh beli masa tengah diskaun, so dapatlah harga RM15 lebih utk sehelai..gambar? haipp! mana leh upload, sensitip taw..cik puteh wat entry nie dgn niat nak share ngn mommy kat mana nak dapatkan nursing bra yang berkualiti, cantik dan harga ekonomi :) hepi soping ye!

tempahan felt

assalamualaikum semua..

memandangkan ramai gak yang sms bertanyakan tempahan bantal felt, cik puteh nak wat announcement yang kedai online tu (ececece, cam ado jer ;p) ditutup sementara yer disebabkan kesibukan melayan putri sulung dan putra yang baru lahir nie..jadi, kepada adik2 yang rajin bersms / emel ingin menempah bantal felt, cik puteh mintak maaf sgt yer sebab belum dapat 'berkarya' lagi wat masa ni... adik2 leh google cari 'tempahan bantal felt' sbb setahu cik puteh ramai gak yang boleh amik order.. sekian..salam cubit2 rindu wat peminat bantal felt ;P

design nie x sempat upload aritu..untuk adik2 wat inspirasi yer..
 yang manik kat tgh tu recycle drpd bracelet yang terlerai sudaaa..ehehehhe


yang ni brooch roses...cik puteh namakan 'kau & aku'..hehehe

Sunday, September 23, 2012

tips banyakkan susu ibu

assalamulaikum semua..

lama sungguh cik puteh tak bersiaran ni..maklumla dah beranak 2 nie kan..hihi..Alhamdulillah hari ni bb faris dah 51 hari usianya..nanti cik puteh update yer pasal detik2 bersalin anak ke dua..hari ni nak share dulu pasal tips nak banyakkan susu ibu yer :)

cik puteh rasa ramai dah tahu kan tentang betapa indahnya apabila breastfeed (bf) baby tanpa susu formula..so, jum kita share tips / bagaimana nak memotivasikan diri mommy utk banyakkan susu ibu..
cik puteh share kat sini berdasarkn pengalaman sendiri dan observation cik puteh sahaja

1- kuatkan keinginan / azam untuk susukan baby

klise bunyinya kan? cam majalah2 or selalu kaunselor laktasi cakap. tapi inilah hakikatnya..keinginan dalam diri mommy sendiri sangat penting sebab keinginan mommy akan merangsang pengeluaran susu mommy. istilah susu tak cukup / tak ada sebenarnya tak berapa tepat bagi cik puteh sebab masa anak pertama dulu cik puteh sendiri rasakan susu tak cukup tapi sebenarnya silap kita apabila dari awal kita dah mix dengan susu formula dan tidak berusaha untuk bf secara exclusive/fully.

2- minum  air masak 

apabila bf, kita mengeluarkan banyak cecair..jadi untuk gantikan semula & agar penghasilan susu bertambah, mommy sendiri kena minum air kosong dengan banyak..lebih dari 2 liter sehari..lagi banyak lagi bagus...kan ke org nak kurus pun minum air kosong banyak (hehehhe,,peringatan untuk diri sendiri)

3- lobak putih

daripada pembacaan cik puteh, lobak putih sangat membantu dalam meningkatkan penghasilan susu mommy..cik putih pun try..hihi..memang betul..rasanya kelat2 sedikit tapi sedap..biasanya mak cik puteh akan masak tumis air ala2 sup gitu..simple tapi sedap sampai bapak cik puteh yang tidak dalam berpantang pun join skali makan :)

4- horlicks

yang ni memang sedapla kan tapi expensive sikit kalau nak dibandingkan dengan lobak putih....selain meningkatkan pengeluaran susu, mommy juga boleh jadikan minuman horlicks sebagai sarapan or minum petang, sebab ia mengandungi serat dan membantu penghadaman, so, senang ckit untuk buang air besar bagi mommy yang mengalami sembelit ketika dalam pantang.. baby pun mesti suka bila susu mommy dia ada rasa horlicks ckit..hehehhehe

5- pucuk pegaga

siapa kata orang dalam pantang tak leh makan sedap2..hehehe..boleh jer...time makan nasi, jadikan pegaga ni sebagai ulam peneman..mesti berselera makan :) selain menambahkan susu badan, pucuk pegaga dikatakan mampu membantu masalah berdarah ketika buang air besar (sapa pernah kena, memangla sakittt..kan? kan?)

6- halba

ambik sesudu teh, masukkan dalam mug, tuangkan air panas..biar seketika, dan minum ketika suam..rasanya ok & takla pahit macam herba atau rasa jamu..halba yang dah direndam tue, lehla dicampur dalam nasi putih untuk dimakan sekali :)

sebenarnya, kalau kita rajin blog/internet walking / membaca, memang banyak lagi petua2 nya... yang kat atas nie yang mana cik puteh buat jer... pada cik puteh yang paling penting keazaman mommy sendiri..peringkat awal kelahiran, maybe akan mengambil masa sedikit untuk susu banyak n adakalanya puting payudara juga luka..tak apa mommy, teruskan bagi baby hisap, dan InsyaAllah, susu akan ada..walaupun sakit, mommy kena kuat, sabar, dan teruskan menyusu..banyakkan berdoa, InsyaAllah.. mommy tenung muka baby, mommy bayangkan keindahan dan kedamaian apabila skin mommy dan skin baby bersentuh, mesti mommy mahukan yang terbaek untuk baby kan?
cik puteh sendiri, pada peringkat awal, nipple sakit apabila baby mula hisap..jadi kita kuatkan azam, teruskan menyusu..selain itu, cik puteh ada juga menggunakan lanolin cream / medela purelan 100 untuk soothes sensitive nipples & dry skin.. ia juga selamat untuk mommy n baby leh hisap terus wpun mommy menggunakan cream ini pada nipples.. leh didapati di farmasi2..harga dekat rm50 untuk tiub 39.3 ml / 37g.
mommy juga jgn sabun nipples yer kerana ia boleh keringkan kulit di kawasan tersebut..

ok,mommy..cukup di sini dulu, nanti kita sambung lagi berblogging yer..salam sayang untuk semua :) bubye

Friday, August 24, 2012

cik puteh dah bersalin;)

assalamualaikum..

utk pengetahuan semua..cik puteh dh pun bersalin on my expected due date..hihi..maklumla cik puteh mmg diarah oleh doc utk myerah  diri kt maternity hosp disbbkn  mslh diabetic..nnt cik puteh story lg yer..ssh lak taip pakai hp ni..hihi

Monday, July 30, 2012

Hari Ini Dalam Sejarah............

Assalamualaikum ;)

Mesti terkejut kan? kan? cik puteh masih menaip di sini..hihihihih..sama la cam kengkawan kat opis ni..slalu tanya "eh, ada lagi?" hihiihi.."masih bertahan.." jawab cik puteh tersengih2..... yerla cik puteh kan dah melepasi 39 minggu..sabtu nie cukup 40 minggu bersamaan due date..huhuhuuhu..takut + debar+risau tak yah cakapla kak kiah oi..macam2 ada.. puasa ajak en. suami soping jalan sana sini, tapi lum ada tanda..tak apalah, ALLAH Maha Mengetahui ;) Alhamdulillah, hari ni masuk hari kesepuluh cik  puteh puasa tanpa ponteng lagi..syukur !

Cik puteh sebenarnya nak story satu citer lucu + hari ini dalam sejarah nie ha... sadis pun ada tau...heheheh..Kelmarin (Ahad), cik puteh ajak en. suami n lil awliya soping moping kat KAMDAR Bukit Jambul tue...sampai umah dah dekat kul 3...yeaaa..kira dah tak lama nak iftar..hehehehe..plan masa tu nak masak ayam goreng serai, sambal udang, masak lemak cili api daging, bendi goreng, bihun goreng n cucur udang..uhh..giler meriah kak tipah oii..walhal nak makan dua orang je (awliya terkecuali yer sebab menunya nasi n kicap jer ;p) lepas bagi awliya makan nasi, kami 3 beranak tido jap kat bilik... dekat pukul 5, cik puteh terjaga..terus bangun..semangat kan main nak masak kat dapur nun....

Menu pertama yang siap masak adalah bihun goreng...hehehehe..siap! cik puteh prepare pula perapan ayam goreng serai.. masa tengah masak kuah sambal udang tue, gas memasak abes...aduhai...masa tu dah nak dekat 6.30..kedai Gas Hon Seng yang biasa cik puteh order gas tutup pulak..hari Ahad u..sapa nak bukak kedai gas?kan?kan? tepon pulak kedai gas petronas...huwaaaaaaaaaaaa...order diambil sampai 5.30 pm je n last delivery 6.30pm..memang tak bergas lah macam nie...nak p ke bazar ramadhan cam dh tak sempat..lagipun en. suami baru jer balik dari bazar beli air n kuih ckit..cian pulak kat beliau........tgk microwave, nampak cam lambat jer...mangkuk microwave pun tak ada yang sesuai..tgk oven, lagi tak kena..last2...taraaaaaaa...........second rice cooker yang segak terletak di dalam kotak di atas rak di dalam setor...hehehehhe..........so, elok2 nasik dalam rice cooker  (yang tengah masak nasi) tu upgrade status ke keep warm, cik puteh n hubby tukar ke second rice cooker lain yang diterima sebagai hadiah perkahwinan kami dulu..hehehehe..mekasih banyak la sapa yang bagi rice cooker elba yang kiut menawan tu ;)

Kami masak sambal udang dalam roce cooker jer..nasib baek udang nie spesies yang cepat masak..hehehhe..lepas tu goreng ayam pun dalam rice cooker...dah ala2 master chef u, color ayam tue...memang la penat bila tetiba dapat serangan tak ada gas nie sampai cik puteh rasa letih sesangat...pukul 7 pm, belasah mandi...huhhu..sejukkan badan yang letih sangat nie....

Itulah ceritanya hari ini dalam sejarah..so menu kami 2 lauk ja + nasi putih n bihun goreng n ada kuih ckit yang en. suami beli di bazar masa awal2 tu...Syukur dengan rezeki yang ada walaupun at the beginning tue, rasa sedih sangat tak sempat masak banyak .... tapi bila fikir orang kat Somalia tua ada yang tak dapat sahur n lebih sedih tak dapat iftar, cik puteh bersyukur sangat dengan rezeki yang terhidang....Alhamdulillah....moral of the story, di sebalik pahit jerih, ada kemanisan yang menanti asalkan kita redha n tawakkal.... ;)

Search This Blog