~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Friday, April 26, 2013

Menyediakan makanan bayi

Assalamualaikum

Hai mommies...arini nie nak share cara-cara menyediakan makanan yang mudah bagi bayi anda... maknanya yang dah boleh makan yer...in my case, CP bagi bb amzar makan makanan bayi ketika usianya 5 bulan setengah..kesian sebab dia telah menunjukkan sign ingin makan sebelum berusia 6 bulan.. ;D
 
Awal2 dulu, CP ni nak mudah ajer...tak sempat nak siapkan sendiri makanan bayi (campur malas sekali;p)..so selalunya beri yang instant sahaja yakni cereal yang dibeli di pasaraya..CP sukakan ninolac...sebab ianya halus dan sedap..biasanya akan ambil beras + susu..boleh digunakan untuk bayi 4 bulan ke atas..rega dia RM11.90 kalau kat Tesco... tak lama lepas tu, dapat kesedaran nak sediakan sendiri makanan bayi sebab nak sangat jadi ibu mithali *kembang*
 
Mulanya CP akan masak bubur nasik + ayam + sayur2an n blend sampai halus..BB amzar loves this meal! Lepas tu bila dah rajin menggoogle n beli majalah, CP belajar buat puri buah pulak..ni nak sharelah ni ngan mommies semua..bukan ape, bila baby makan makanan air tangan kita, bondingnya lagi hebat taww.. macam mana kita rindukan masakan mak kita, macam tu lah bestnya anak2 bila kita yang masakkan ;D hewhewhew.... di samping tu, dapat menambahkan keyakinan en. suami bahawa kita isteri dan ibu yang hebat *perasan kejap*
 
Ok, tak mo membebel dah, jom tgk cara2 nak buat puri epal untuk bayi :
 


mesti ada buah epal...kalau tak, bukan puri epal namanye ;p
ikut suka hati nak pakai epal cap apa pun..fuji ke washington ke, semua boleh
nampak? nampak? titisan air dok ada lagi kat kulit buah tu..
menunjukkan empunya diri begitu bersungguh mencuci epal ni ;p *kembang lagi*
 
 
potong kecik2..ikut suka juga nak buat bentuk segitiga ke, bulat, halfmoon, dan sebagainya
jangan stres atau nangis pulak kalau bentuk tak standard
tengok macam CP, macam2 bentuk ada... *kunun kretip abes*wakakakak
rebus..air ckit jer..agak2 tutup buah tu..
tak yah lama..kang lembik, jadi bubur epal pulak..haaa..sapa nak jawab
dalam 5 minit cukupla..nak blend lagi kan lepas ni
 
 
Epal yang dah direbus tadi, toskan..
masuk dalam blender bersama2 2 biji kurma yang dah dibuang biji n kulitnya
kurma kan bagus untuk kesihatan dan banyak khasiatnya ;D
campurkan sedikit susu segar..
cap Tesco jer...CP kan sep giler...hehehehe
tapi sedap tau susu segar cap Tesco nie
rega RM4.99 jer..korang jangan letak 1 kotak yer....ckit jer..agak2 boleh blend
 
 
nampak tak susu tu ckit jer dlm blender cap pensonic tue
 
 
 
 
 
taaaadddaaaaaaaa...
dah jadi ala2 smoothie giteww *sirius sedap*
simpan dalam peti sejuk untuk bawa ke umah bb siter n amik ckit utk makan malam bb amzar..
 
 
 
kan betul mama kata sedap...licin dia mamam
*mama memang gigih sebab amik gambar mangkuk licin ni ;p*
 
 
inilah budak kecik yang suka makan puri epal susu + kurma nie ;D
 
 

kita dah ada gigi taw...aummmm gigit nanti!
 
kakak yang selalu nak tumpang 2 belah kaki bila mama amik gambar adik
hihihihi
 
 
amzar yang bulat ;) n ada remos
awliya kata amzar ipin n awliya upin
paling kesian, awliya panggil mama Kak ros *nampak sangat mama suka membebel n garang*
apa awliya panggil kat Abah? biarlah rahsia *gelak tutup mulut takut abah cubit mama kalau pecah rahsia*

 
 
 
 
 


4 comments:

Atiqah Aziz said...

Rasa seronokkn dapat sediakan makanan sendiri utk anak..tahniah dear..em..tang bubun susu dalam puri epal tu sy xterpikir plak..mesti lg sedap..macam smoothie..thanks dear for sharing

Jom tukar2 link:-)
http://sihatmacamyaya.blogspot.com

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai sis... sorry lambat reply ;) memanng betul seronok n puas hati dapat masak untuk anak2 n lebih hepi bila anak suka dgn masakan kita ;) have nice moment sis

Anonymous said...

sowie..just nk share..
sy tengah blajar cara2 nk sediakn mknn utk baby nie..sy tertarik bc pasal entry awak..
memasukkan kurma tue saya rasa ok..tapi masukkan susu tu kalo x silap saya..dalam islam ada cakap..xelok campurkan buah dengan susu..
maaf kalo sy tersilap..

Cerita Citra AwLiYa said...

Assalamualaikum and hai mis Anon

Tq for sharing and concern :) buah yang dimaksudkan adalah buah kurma which is memang banyak khasiat. Kurma juga dipercayai dapat membantu menambahkan susu ibu dan makanan tambahan yang penting untuk kesihatan. Untuk maklumat tambahan dan perkongsian bersama Miss Anon boleh rujuk di sini :
1- http://panduanpercuma.info/kesihatan/3198/diet-dan-cara-pemakanan-rasulullah/
2- http://vitamin4myhealth.blogspot.com/2012/11/buah-kurma-makanan-untuk-gaya-hidup.html
3 - http://peribadirasulullah.wordpress.com/2010/02/20/buah-kurma-dan-susu-dapat-melindungi-daripada-sihir-dan-racun/

Sama-sama kita membantu memberikan yang terbaik untuk anak2 nita ;D

Wallahualam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 26, 2013

Menyediakan makanan bayi

Assalamualaikum

Hai mommies...arini nie nak share cara-cara menyediakan makanan yang mudah bagi bayi anda... maknanya yang dah boleh makan yer...in my case, CP bagi bb amzar makan makanan bayi ketika usianya 5 bulan setengah..kesian sebab dia telah menunjukkan sign ingin makan sebelum berusia 6 bulan.. ;D
 
Awal2 dulu, CP ni nak mudah ajer...tak sempat nak siapkan sendiri makanan bayi (campur malas sekali;p)..so selalunya beri yang instant sahaja yakni cereal yang dibeli di pasaraya..CP sukakan ninolac...sebab ianya halus dan sedap..biasanya akan ambil beras + susu..boleh digunakan untuk bayi 4 bulan ke atas..rega dia RM11.90 kalau kat Tesco... tak lama lepas tu, dapat kesedaran nak sediakan sendiri makanan bayi sebab nak sangat jadi ibu mithali *kembang*
 
Mulanya CP akan masak bubur nasik + ayam + sayur2an n blend sampai halus..BB amzar loves this meal! Lepas tu bila dah rajin menggoogle n beli majalah, CP belajar buat puri buah pulak..ni nak sharelah ni ngan mommies semua..bukan ape, bila baby makan makanan air tangan kita, bondingnya lagi hebat taww.. macam mana kita rindukan masakan mak kita, macam tu lah bestnya anak2 bila kita yang masakkan ;D hewhewhew.... di samping tu, dapat menambahkan keyakinan en. suami bahawa kita isteri dan ibu yang hebat *perasan kejap*
 
Ok, tak mo membebel dah, jom tgk cara2 nak buat puri epal untuk bayi :
 


mesti ada buah epal...kalau tak, bukan puri epal namanye ;p
ikut suka hati nak pakai epal cap apa pun..fuji ke washington ke, semua boleh
nampak? nampak? titisan air dok ada lagi kat kulit buah tu..
menunjukkan empunya diri begitu bersungguh mencuci epal ni ;p *kembang lagi*
 
 
potong kecik2..ikut suka juga nak buat bentuk segitiga ke, bulat, halfmoon, dan sebagainya
jangan stres atau nangis pulak kalau bentuk tak standard
tengok macam CP, macam2 bentuk ada... *kunun kretip abes*wakakakak
rebus..air ckit jer..agak2 tutup buah tu..
tak yah lama..kang lembik, jadi bubur epal pulak..haaa..sapa nak jawab
dalam 5 minit cukupla..nak blend lagi kan lepas ni
 
 
Epal yang dah direbus tadi, toskan..
masuk dalam blender bersama2 2 biji kurma yang dah dibuang biji n kulitnya
kurma kan bagus untuk kesihatan dan banyak khasiatnya ;D
campurkan sedikit susu segar..
cap Tesco jer...CP kan sep giler...hehehehe
tapi sedap tau susu segar cap Tesco nie
rega RM4.99 jer..korang jangan letak 1 kotak yer....ckit jer..agak2 boleh blend
 
 
nampak tak susu tu ckit jer dlm blender cap pensonic tue
 
 
 
 
 
taaaadddaaaaaaaa...
dah jadi ala2 smoothie giteww *sirius sedap*
simpan dalam peti sejuk untuk bawa ke umah bb siter n amik ckit utk makan malam bb amzar..
 
 
 
kan betul mama kata sedap...licin dia mamam
*mama memang gigih sebab amik gambar mangkuk licin ni ;p*
 
 
inilah budak kecik yang suka makan puri epal susu + kurma nie ;D
 
 

kita dah ada gigi taw...aummmm gigit nanti!
 
kakak yang selalu nak tumpang 2 belah kaki bila mama amik gambar adik
hihihihi
 
 
amzar yang bulat ;) n ada remos
awliya kata amzar ipin n awliya upin
paling kesian, awliya panggil mama Kak ros *nampak sangat mama suka membebel n garang*
apa awliya panggil kat Abah? biarlah rahsia *gelak tutup mulut takut abah cubit mama kalau pecah rahsia*

 
 
 
 
 


4 comments:

Atiqah Aziz said...

Rasa seronokkn dapat sediakan makanan sendiri utk anak..tahniah dear..em..tang bubun susu dalam puri epal tu sy xterpikir plak..mesti lg sedap..macam smoothie..thanks dear for sharing

Jom tukar2 link:-)
http://sihatmacamyaya.blogspot.com

Cerita Citra AwLiYa said...

Hai sis... sorry lambat reply ;) memanng betul seronok n puas hati dapat masak untuk anak2 n lebih hepi bila anak suka dgn masakan kita ;) have nice moment sis

Anonymous said...

sowie..just nk share..
sy tengah blajar cara2 nk sediakn mknn utk baby nie..sy tertarik bc pasal entry awak..
memasukkan kurma tue saya rasa ok..tapi masukkan susu tu kalo x silap saya..dalam islam ada cakap..xelok campurkan buah dengan susu..
maaf kalo sy tersilap..

Cerita Citra AwLiYa said...

Assalamualaikum and hai mis Anon

Tq for sharing and concern :) buah yang dimaksudkan adalah buah kurma which is memang banyak khasiat. Kurma juga dipercayai dapat membantu menambahkan susu ibu dan makanan tambahan yang penting untuk kesihatan. Untuk maklumat tambahan dan perkongsian bersama Miss Anon boleh rujuk di sini :
1- http://panduanpercuma.info/kesihatan/3198/diet-dan-cara-pemakanan-rasulullah/
2- http://vitamin4myhealth.blogspot.com/2012/11/buah-kurma-makanan-untuk-gaya-hidup.html
3 - http://peribadirasulullah.wordpress.com/2010/02/20/buah-kurma-dan-susu-dapat-melindungi-daripada-sihir-dan-racun/

Sama-sama kita membantu memberikan yang terbaik untuk anak2 nita ;D

Wallahualam

Search This Blog