~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Monday, April 30, 2012

Melancong ke Bali - Chapter 1

Assalamualaikum semua...

Ini merupakan salah satu lagi entry tertunggak...huh..mengalahkan bil letrik ngn bil air..makan bulan baru nak upload entry nie...hihihihhii... Ingat tak aritu cik puteh wat entry pasal meLEncong melancong ke bandung? Haaa... korang nak tau...balik jer dari bandung  masa Januari tue, Encik Suami terus wat plan baru... "kita ke Bali nak?" wahhh..pertanyaan romantisnya melalui telefon di suatu pagi selepas 4-5 hari balik dari Bandung memang menyentap jiwa tulus cik puteh nie...hihiihihihi.... orang mesyuarat pengurusan pun tak tiap bulan... ini berjalan nak tiap bulan...hehehehhehe... Memandangkan Bandung aritu, bajetnya 'on me', kali ini Encik Suami begitu mahu menunjukkan kaseh sayangnya dengan meletakkan bajet Bali secara 'on him'... huh, cik puteh tanpa berlengah terus say YES ! (bukan Year End Sale okeh - tak yah wat lawak leh ?;p)

En. Suami pun mula riki hotel n flight.... Seolah2 kami ini hartawan (bukan ok..angan jer) kami meriki hotel 5 bintang sampai 1 bintang...hihiiihi...akhirnya En. Suami pun menempah pakej under MAS holiday yakni merangkumi flight pergi balik (penang-KL-Bali) + insurans + hotel 3 bintang.... dalam RM3000 untuk kami 3 beranak...oklah rasanya..sekali sekala naik MAS... perjalanan pulak 3 jam dari KLIA, makanan pun dapat atas flight n free luggage fee..hihiihhii...

Yang paling best bila travel jauh dgn MAS ni, leh tgk movie...(cam kat umah tak ade dvd player jer kan)...dapat bantal kecik MAS n blanket free (nak turun kena bagi balik tau..hihhiih) tanpa diminta...leh naik dulu walaupun bukan business class dengan syarat travel ngan kids or baby...makanan utk kids being served dulu..mama n abah, sila tgk jer dulu k...sabo2, bagi anak makan dulu ;)

Memandangkan kami nie dari penang, transit KLIA, senja juga baru jejakkan kaki ke bali airport tue..Denpasar namannya (bukan den nak poie pasar yer... ;) )memandangkan Bali nie terkenal ngn beaches n aktiviti surf nya, maka begitu ramai pelancong yang sanggup angkut skali surfing board tue...besar gedabak tapi minat punya pasal, dibawanya jugak ke Bali.. Cik puteh nie main skateboard pun tak pandai, ini pulak nak surfing kat laut, bagi RM1000 pun belum tentu brani cik jah...cis, muka ayu hati tentulah ayu...hehehehe (statement tak bole makan cik jah....)

Pak Isme, (driver muslim di Bali yang sungguh top...hahaha..berdasarkan pencarian di google), telah setia menanti kami di airport yang sememangnya busy nie.... cik puteh dah terlupa kereta yang dibawa untuk menjemput kami..tapi ala2 pacuan 4 roda jugakla.... terus masuk jer kereta walaupun mata nie menjeling sana-sini carik restoran yang reliable halal tapi tak nampak yer...huhhhu...giler lapar...dahla tengah mual2 di trimester pertama time ni, haruslah menu makanan sangatla memilih kan....

Kami decide untuk terus check in di hotel n sebelum tu singgah beli nasi di restoran padang...Pelangi Bali Beach Resort terletak di pantai Seminyak...atas ckit dari Kuta..sengaja Encik Suami memilih Seminyak...tidak mahu terganggu dengan hiruk pikuk bandar Kuta yang lebih khusus untuk muda mudi (aisey...terasa tua sey dengan statement ni)... bak kata En. Suami, percutian kami bersama anak kecil, seharusnya ia lebih mendamaikan dan tidak berada di tengah2 kota hiburan... "setuju bos..."

Di lobi hotel, kami disambut dengan welcoming drink ~ guava di dalam gelas kayu buluh... perghhh...sedap wey...dapat 3 gelas buluh tapi awliya tak minum pun, jadi mama n abah tolong minum yer cayang...hihiiihi...cik puteh amik juga face towel lembab yang disediakan di tepi gelas buluh tue...dingin kemain... dan ternampakla seorang artis ni kat receptionis jugak..hihii... kat malaysia tak pernah jumpa...tup2 jumpa kat Bali... cik puteh tak kenal pun sebenarnya dengan beliau... tapi En Suami yang bagitau itu artis sebuah kumpulan.... hehehehe

Hotel nie 2 tingkat je tp bykla wing nye n paling tak best tak ada lif... (haruslah..2 tingkat jer...n ala2 resort kan...) dapat bilik di tingkat bawah n ada laman sendiri sbb ada 2 pintu; pintu masuk n pintu belakang yang terus ke laman straight ke pantai kalau menapak dalam 5 minit..haha...

Nasib baekla dekorasi dalam bilik tue biasa2 ja... i.e. tak adala patung-patung...kalau tak mau susah jugak nak tidur kan....hehehehe...kita pulak travel ngan anak kecik... tv pun banyak beno siarannya.. kartun upin n ipin dialih bahasa ke bahasa indonesia pun ada...hehehehehhe...

Bab paling penting, katil king, so selesalah tidur 2 orang dewasa n sorang kanak2...ada meja bulat rotan n dua kerusi; penting juga untuk kami bersantap...toilet pun ok ada bath tub; untuk little awliya belenang-belenang..hihiihiii....

lepas mandi, kami buka makanan yang dibeli di restoran padang tadi... nak kata berselera sangat, haruslah tak..sebab badan penat sangat travel jauh....morning sickness dibawa sampai ke malam... makanan padang memang bersantan n pekat...nasib baik ada ayam bakar..makan nasi putih ngn ayam bakar jer.... buat mengalas perut sebelum tidur ;)

Malam itu, kami tidur awal.....sebab esok perjalanannya jauh dong...mahu ke Kintamani... selamat malam...zzzzzzzzzzzzz... apa? gambar? nanti cik puteh upload k ;)

12 comments:

Aida Zaida said...

Hye Cik Puteh.. Baru terjumpe ur entry pasal Bali.. Actually tgh survey psl Bali.. soon nk berjalan ke sane.. Btw, nice story.. Xsaba plak rase nk ke sane :)

Ah Fai said...

assalamualaikum..nak tnya ckit..klau kite naik flight MAS ni..bleh ke kita ambil bantal MAS tu..??

Cerita Citra AwLiYa said...

Aida Zaida :

selamat berangkat... untuk melihat culture, Bali is the best place.. amik gambar byk2 tau ;D

Cerita Citra AwLiYa said...

Ah Fai :

Waalaikumussalam..

Bantal tak leh amik terus..pinjam kat atas tu je..blanket pun ada.. tapi kasi balik tau...nanti pramugari comey2 tu kejar Ah Fai..hehehe

Anonymous said...

Nak tny.. Pakej pak isme tu sekali dgn jemput kat airport ke??

Cerita Citra AwLiYa said...

ya...skali jemput n anta ke airport

taty said...

mcmane nk contact pak isme..bgmana bayarannya

Anonymous said...

Saya pon nak tanya..mcmane nak contact pak isme tu? Planning nak gi mac nanti..brp pak isme charge per day?

Cerita Citra AwLiYa said...

Ni. no. fon pak isme..
+6281338614174
Pak isme ni cam bos pada pak ujang. leh sms kat no. pak isme ni, nyatakan date n bgtau dia kalau leh nak pak ujang yang drivekan. driver2 yang keja ngn dia Muslim ;)tanya sekali harga sesiap tapi tak payah bayar lagi...bayar masa ari last kat bali masa diorang anta kita balik ke airport tu nanti..harga dulu RM60 sehari kalau tak salah...all in termasuk minyak, parking... dari pagi sampai malam..tak kira brapa kilometer nak pergi...murah kan? ;D

azr said...

camne yek nk book ngan masholidays? ssh tak?

Cerita Citra AwLiYa said...

hi azr..sory x perasan ur comment... mudah je ngn mas holiday..gi website mas n ada link ke mas holiday...slmt bercuti ;D

Cerita Citra AwLiYa said...

hi azr..sory x perasan ur comment... mudah je ngn mas holiday..gi website mas n ada link ke mas holiday...slmt bercuti ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 30, 2012

Melancong ke Bali - Chapter 1

Assalamualaikum semua...

Ini merupakan salah satu lagi entry tertunggak...huh..mengalahkan bil letrik ngn bil air..makan bulan baru nak upload entry nie...hihihihhii... Ingat tak aritu cik puteh wat entry pasal meLEncong melancong ke bandung? Haaa... korang nak tau...balik jer dari bandung  masa Januari tue, Encik Suami terus wat plan baru... "kita ke Bali nak?" wahhh..pertanyaan romantisnya melalui telefon di suatu pagi selepas 4-5 hari balik dari Bandung memang menyentap jiwa tulus cik puteh nie...hihiihihihi.... orang mesyuarat pengurusan pun tak tiap bulan... ini berjalan nak tiap bulan...hehehehhehe... Memandangkan Bandung aritu, bajetnya 'on me', kali ini Encik Suami begitu mahu menunjukkan kaseh sayangnya dengan meletakkan bajet Bali secara 'on him'... huh, cik puteh tanpa berlengah terus say YES ! (bukan Year End Sale okeh - tak yah wat lawak leh ?;p)

En. Suami pun mula riki hotel n flight.... Seolah2 kami ini hartawan (bukan ok..angan jer) kami meriki hotel 5 bintang sampai 1 bintang...hihiiihi...akhirnya En. Suami pun menempah pakej under MAS holiday yakni merangkumi flight pergi balik (penang-KL-Bali) + insurans + hotel 3 bintang.... dalam RM3000 untuk kami 3 beranak...oklah rasanya..sekali sekala naik MAS... perjalanan pulak 3 jam dari KLIA, makanan pun dapat atas flight n free luggage fee..hihiihhii...

Yang paling best bila travel jauh dgn MAS ni, leh tgk movie...(cam kat umah tak ade dvd player jer kan)...dapat bantal kecik MAS n blanket free (nak turun kena bagi balik tau..hihhiih) tanpa diminta...leh naik dulu walaupun bukan business class dengan syarat travel ngan kids or baby...makanan utk kids being served dulu..mama n abah, sila tgk jer dulu k...sabo2, bagi anak makan dulu ;)

Memandangkan kami nie dari penang, transit KLIA, senja juga baru jejakkan kaki ke bali airport tue..Denpasar namannya (bukan den nak poie pasar yer... ;) )memandangkan Bali nie terkenal ngn beaches n aktiviti surf nya, maka begitu ramai pelancong yang sanggup angkut skali surfing board tue...besar gedabak tapi minat punya pasal, dibawanya jugak ke Bali.. Cik puteh nie main skateboard pun tak pandai, ini pulak nak surfing kat laut, bagi RM1000 pun belum tentu brani cik jah...cis, muka ayu hati tentulah ayu...hehehehe (statement tak bole makan cik jah....)

Pak Isme, (driver muslim di Bali yang sungguh top...hahaha..berdasarkan pencarian di google), telah setia menanti kami di airport yang sememangnya busy nie.... cik puteh dah terlupa kereta yang dibawa untuk menjemput kami..tapi ala2 pacuan 4 roda jugakla.... terus masuk jer kereta walaupun mata nie menjeling sana-sini carik restoran yang reliable halal tapi tak nampak yer...huhhhu...giler lapar...dahla tengah mual2 di trimester pertama time ni, haruslah menu makanan sangatla memilih kan....

Kami decide untuk terus check in di hotel n sebelum tu singgah beli nasi di restoran padang...Pelangi Bali Beach Resort terletak di pantai Seminyak...atas ckit dari Kuta..sengaja Encik Suami memilih Seminyak...tidak mahu terganggu dengan hiruk pikuk bandar Kuta yang lebih khusus untuk muda mudi (aisey...terasa tua sey dengan statement ni)... bak kata En. Suami, percutian kami bersama anak kecil, seharusnya ia lebih mendamaikan dan tidak berada di tengah2 kota hiburan... "setuju bos..."

Di lobi hotel, kami disambut dengan welcoming drink ~ guava di dalam gelas kayu buluh... perghhh...sedap wey...dapat 3 gelas buluh tapi awliya tak minum pun, jadi mama n abah tolong minum yer cayang...hihiiihi...cik puteh amik juga face towel lembab yang disediakan di tepi gelas buluh tue...dingin kemain... dan ternampakla seorang artis ni kat receptionis jugak..hihii... kat malaysia tak pernah jumpa...tup2 jumpa kat Bali... cik puteh tak kenal pun sebenarnya dengan beliau... tapi En Suami yang bagitau itu artis sebuah kumpulan.... hehehehe

Hotel nie 2 tingkat je tp bykla wing nye n paling tak best tak ada lif... (haruslah..2 tingkat jer...n ala2 resort kan...) dapat bilik di tingkat bawah n ada laman sendiri sbb ada 2 pintu; pintu masuk n pintu belakang yang terus ke laman straight ke pantai kalau menapak dalam 5 minit..haha...

Nasib baekla dekorasi dalam bilik tue biasa2 ja... i.e. tak adala patung-patung...kalau tak mau susah jugak nak tidur kan....hehehehe...kita pulak travel ngan anak kecik... tv pun banyak beno siarannya.. kartun upin n ipin dialih bahasa ke bahasa indonesia pun ada...hehehehehhe...

Bab paling penting, katil king, so selesalah tidur 2 orang dewasa n sorang kanak2...ada meja bulat rotan n dua kerusi; penting juga untuk kami bersantap...toilet pun ok ada bath tub; untuk little awliya belenang-belenang..hihiihiii....

lepas mandi, kami buka makanan yang dibeli di restoran padang tadi... nak kata berselera sangat, haruslah tak..sebab badan penat sangat travel jauh....morning sickness dibawa sampai ke malam... makanan padang memang bersantan n pekat...nasib baik ada ayam bakar..makan nasi putih ngn ayam bakar jer.... buat mengalas perut sebelum tidur ;)

Malam itu, kami tidur awal.....sebab esok perjalanannya jauh dong...mahu ke Kintamani... selamat malam...zzzzzzzzzzzzz... apa? gambar? nanti cik puteh upload k ;)

12 comments:

Aida Zaida said...

Hye Cik Puteh.. Baru terjumpe ur entry pasal Bali.. Actually tgh survey psl Bali.. soon nk berjalan ke sane.. Btw, nice story.. Xsaba plak rase nk ke sane :)

Ah Fai said...

assalamualaikum..nak tnya ckit..klau kite naik flight MAS ni..bleh ke kita ambil bantal MAS tu..??

Cerita Citra AwLiYa said...

Aida Zaida :

selamat berangkat... untuk melihat culture, Bali is the best place.. amik gambar byk2 tau ;D

Cerita Citra AwLiYa said...

Ah Fai :

Waalaikumussalam..

Bantal tak leh amik terus..pinjam kat atas tu je..blanket pun ada.. tapi kasi balik tau...nanti pramugari comey2 tu kejar Ah Fai..hehehe

Anonymous said...

Nak tny.. Pakej pak isme tu sekali dgn jemput kat airport ke??

Cerita Citra AwLiYa said...

ya...skali jemput n anta ke airport

taty said...

mcmane nk contact pak isme..bgmana bayarannya

Anonymous said...

Saya pon nak tanya..mcmane nak contact pak isme tu? Planning nak gi mac nanti..brp pak isme charge per day?

Cerita Citra AwLiYa said...

Ni. no. fon pak isme..
+6281338614174
Pak isme ni cam bos pada pak ujang. leh sms kat no. pak isme ni, nyatakan date n bgtau dia kalau leh nak pak ujang yang drivekan. driver2 yang keja ngn dia Muslim ;)tanya sekali harga sesiap tapi tak payah bayar lagi...bayar masa ari last kat bali masa diorang anta kita balik ke airport tu nanti..harga dulu RM60 sehari kalau tak salah...all in termasuk minyak, parking... dari pagi sampai malam..tak kira brapa kilometer nak pergi...murah kan? ;D

azr said...

camne yek nk book ngan masholidays? ssh tak?

Cerita Citra AwLiYa said...

hi azr..sory x perasan ur comment... mudah je ngn mas holiday..gi website mas n ada link ke mas holiday...slmt bercuti ;D

Cerita Citra AwLiYa said...

hi azr..sory x perasan ur comment... mudah je ngn mas holiday..gi website mas n ada link ke mas holiday...slmt bercuti ;D

Search This Blog

Loading...