~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Friday, July 20, 2012

kenangan zaman kecil

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Kareem buat semua ;) Esok, kita semua dah nak puasa..harap2 ini bukanlah Ramadhan yang terakhir dan muga2 keberkatan Ramadhan tahun2 berikutnya akan terus kita nikmati :) Untuk diri cik puteh sendiri, ini kali pertama InsyaAllah, cik puteh akan bersalin di bulan Ramadhan..berdebar juga rasanya di samping bersyukur juga sebab diharapkan perjuangan bersalin kali ini dikira ibadah juga di bulan Ramadhan dan dilipat gandakan pahalanya ;) Maklumlah..sekarang dah minggu ke 38, next week 39 dan 4 Ogos nanti dah week 40;) tak tahulah sempat ke tak nak tggu date 4 Ogos tue sebab tempoh semasa melahirkan lil awliya dulu 39 minggu je...huwaaaaaaaa takut! Doc pun dah remind..kalau by August 4th tue tak bersalin juga, cik puteh silalah menyerah diri ke Maternity Hospital dan akan 'dipaksa' bersalin memandangkan cik puteh nie ada diabetes ketika mengandung..

Ok, berbalik kepada tajuk di atas, seseorang telah mem'post'kan status fbnya berkaitan kenangan masa kita kecik.. cik puteh saja nak kongsikan semula memandangkan cik puteh turut mengalami / melihat pengalaman yang sama..cik puteh pulak kampung girl, so haruslah setiap detik2 comel dan comot tue telah cik puteh lalui..bila mengimbau kembali kenangan tima kecik2 nie, mesti senyum sorang2....tak caya? tanya hati kecil masing2....

#1 : dulu time sekolah rendah (cik puteh tak p tadika yer..heheheheh), asal lukis lukisan pemdangan jer, mesti lukis gambar petak2 sawah kan..pastu korang mesti lukis 2 gunung..kat celah2 tue, ada matahari baru nak naik...landskap wajib mesti lukis bentuk burung cam huruf m..kan?kan? ada yang kreatif lagi, akan lukis 'orang-orang' tengah sawah..hehehhe...cikgu pun penin nak pilih lukisan yang best sebab semua pemandangan hampir sama ;)

#2 : pegi rapat kat kipas angin (stand) pastu menyanyi or buat haaaaaaaaa..........nak dgr suara berubah ke tak....hahahha..yang tak sedap pun boleh jadi sedap..rambut pun mengerbang ala video klip..keh keh keh

#3 : tutup pintu peti ais perlahan2 sambil intai nak tgk lampu dalam peti ais tu terpadam tak....hahahha..pastu tarik balik pintu peti ais kunun2 nak uji peti ais tu bijak tak bermain 'cak aaa' ngn kita..hahahhaa..

#4 : yang ni budak lelaki selalu wat...bila dah pandai kayuh basikal, kayuh laju2, then lepas tangan...hihii (pstt..cik puteh pun pernah wat gak!) rasa cam hebat la wei time tue..

#5 : dulu tak ada game pelik mcam ps 1, 2, 3, ke, angry bird ke...(kat rumah pun tak ada komputer tau ;p) yang selalu cik puteh main haruslah permainan paling ekonomi..contohnya zero point..bukan markah kosong...jgn dok translate pulak.. main lompat2 getah tue..kalau korang budak urban ala megalopolis mungkin tak main guna getah kut...main skipping yang plastic tue ;)

# 6: main tuju kasut..haaa..kumpul selipar jepun ramai2, dirikan ia, n baling ngn kasut gak... kalau main tuju tin, kumpul tin susu, susun tinggi2 baling ngn bola...best2..cik puteh rasa bowling berasal dari permainan tuju tin la...kan? sebab konsep dia sama jer..lagi satu main rounders..hahahha dlm bahasa yang lebih ternama adalah kriket (huh, cik puteh dah mula main masa kecik dowh..keh keh keh)..memandangkan kampung girl, kami main belasah je pakai mana2 papan yang sesuai utk pukul bola ala2 bola tenis tue..hihiiihi..tapi naseb baek, sepanjang keterlibatan cik puteh yang menjadikan halaman rumah sendiri sebagai gelanggang 'rounders', kami tidak pernahlah tersasar terpecahkan cermin tingkap rumah jiran2..hihih..

#7..masih bercakap pasal permainan... memandangkan longkang sekolah zaman dulu yang agak hygiene, adalah menjadi rutin jugak kepada gegirl kampung spt cik puteh ni utk melepak di tepi2 longkang time rehat..longkang tak ada air dowh..kering n bersih jer...(sampai sekarang cik puteh pelik!)

#8..selaku anak perempuan bongsu yang dibawahnya ada 2 lagi adik lelaki dan mempunyai 2 abang & hanya seorang kakak, permainan cik puteh ketika kecil tidaklah nampak gegirl sepenuhnya...hehehehe..antara permainan kegemaran adalah guli dan jahil jugak kecik2 dulu sampai melibatkan duit 5sen dan sepuluh sen di dalam gelanggang guli..hihihih..sanggup main guli dari pagi sampai tengahari n tak mo mandi pagi..(owh..muka tetap maintain chumel kut! ;p) sehingga bonda cik puteh kata "nanti mak buat gulai guli tu... ;)" koleksi guli ada sampai sebalang..hasil menang permainan, beli kat kedai dan juga 'pow' guli abang & adik yang depa simpan bawah katil..hehehehhe (tuela, simpan la tempat strategik ckit)

#9 part nie cik puteh memang tak leh lupa...dulu, family tak adala senang sangat..so, mak akan buat ais krim malaysia n cik puteh jual kat sekolah sebelum bermula kelas Quran tajwid (sesi petang)..berebut2 peminat..hihii..maklumlah..sekupang (seposen) ja pun sebatang..saiz memang besar..paling menjadi favourite pelanggan adalah aiskrim milo & aiskrim ais kacang.. tak tahulah mak untung ke tidak sebab rasa pekat n besar tapi harga murah sampai makcik kantin pun jeles taw ngn bisnes cik puteh..hihhi..siap ada buku hutang yer untuk kawan2...

#10 dulu, masa kecil segala kemudahan adalah terhad, dan mak n pak cik puteh memanglah sangat strict pasal pelajaran..mimpila nak ponteng sekolah atau nak berlakon demam..hihihih....sebab kami tak senang sangat, pak n mak selalu ingatkan supaya belajar sungguh2..klise bunyinya kan? tapi itu hakikat..mak suri rumah yang buat aiskrim malaysia dijual daripada peti ais kecil di rumah dan melalui cik puteh di sekolah..nak bantu pak, mak juga amik tempahan buat kuih tempeyek yang diletakkan di kedai2 makan..harga sangat murah, sekeping 10 sen ja..(masih tak pasti, mak untung ke tidak...)pak pula bekerja sebagai pemandu lori lembaga pertubuhan peladang dengan gaji bulanan sekitar RM500 ja sebulan..rasa sebak bila ingat zaman kecik2..kami 6 beradik Alhamdulillah, makan pakai cukup walaupun mungkin tak semewah orang lain..pak hanya memiliki sebuah motosikal dan jika nak kemana2, pak akan sewa kereta bawa kami... cik puteh masih ingat kereta pertama yang pak beli ketika cik puteh di tingkatan 3..  itu pun kereta terpakai jenis mazda yang kecil tue..hihiih..cumel jer kereta tue... masa sekolah rendah juga, kami tidak pernah menghadiri kelas tuisyen berbayar...yang sekolah bagi free jer ;) zaman sekolah rendah dari tahun 1989-1994... masa; bukanlah sesuatu yang untuk dikompromikan dulu..bangun di waktu subuh, mandi air sejuk (no water heater yer..), mak dandankan rambut (rambut panjang ko..maklumlah ratu rambut panjang kat sekolah..keh keh keh), bawa bekal air teh o yang mak bancuhkan, duit poket 60sen, berjalan kaki meredah gelap subuh dari rumah ke bus stand (dalam 500meter ja), naik bas ke sekolah rendah (tambang 10 sen) dan makan pagi n tengahari di sekolah dengan menggunakan 40 sen sahaja dan 10 sen lagi buat tambang balik sekolah ke rumah...jalan kaki tengah panas balik ke rumah dari bus stand (syukur sangatla kalau ada jiran tlg tumpangkan naik moto;) ), makan cepat2, mandi, dan bersiap2 ke kelas Quran Tajwid pula di sekolah yang sama dengan sesi pagi..kali ni kayuh basikal pula dengan jarak sekitar 3km..bawa beg mengaji dan aiskrim yang nak dijual ;)..petang, jam 5.30 / 5.45 baru sampai kat rumah,......haaa.masa nie la nak begedik main rounders la,,nyorok2 la...hihihhi..sblm kul 7, wajib mandi dan berada dalam rumah dan bersiap2 pegi mengaji Al-Quran kat madrasah...balik mengaji, baru buat kerja sekolah..then baru tido...jarang tgk tv..hihiih..lagipun dulu ada 3 siaran jer..hehehehe,,begitulah rutin seharian...bila kenang2 rasa penat sangat..tapi tak tahula kenapa dulu main redah jer..Alhamdulillah...berkat didikan mak n pak, kami 6 beradik boleh dikatakan berjaya 'makan gaji' hari ini kecuali adik bongsu yang baru tamat IPTA...

oklah uols..sedih pula dgn catitan no. 10 nie... oklah, nak layan jiwang jap...daaaaaaaaaa.....bubye..take care..jgn lupa bangun sahur yer ! cik puteh pun pas keja nie nak balik kampung...nak bersahur di kampung n berbuka puasa di kampung..Ahad pula berbuka puasa di rumah mentua..tak apala..travel ckit asalkan dapat bahagiakan kedua2 keluarga ;) harap2 dapat berpuasa dengan baek walaupun tengah pregnant ;)

2 comments:

Nurulhuda Aidawati said...

ang tak men toi ka cik putih? syok tu..

Cerita Citra AwLiYa said...

toi aku tak pandai main la uda..tu kan permainan urban gal..hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 20, 2012

kenangan zaman kecil

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Kareem buat semua ;) Esok, kita semua dah nak puasa..harap2 ini bukanlah Ramadhan yang terakhir dan muga2 keberkatan Ramadhan tahun2 berikutnya akan terus kita nikmati :) Untuk diri cik puteh sendiri, ini kali pertama InsyaAllah, cik puteh akan bersalin di bulan Ramadhan..berdebar juga rasanya di samping bersyukur juga sebab diharapkan perjuangan bersalin kali ini dikira ibadah juga di bulan Ramadhan dan dilipat gandakan pahalanya ;) Maklumlah..sekarang dah minggu ke 38, next week 39 dan 4 Ogos nanti dah week 40;) tak tahulah sempat ke tak nak tggu date 4 Ogos tue sebab tempoh semasa melahirkan lil awliya dulu 39 minggu je...huwaaaaaaaa takut! Doc pun dah remind..kalau by August 4th tue tak bersalin juga, cik puteh silalah menyerah diri ke Maternity Hospital dan akan 'dipaksa' bersalin memandangkan cik puteh nie ada diabetes ketika mengandung..

Ok, berbalik kepada tajuk di atas, seseorang telah mem'post'kan status fbnya berkaitan kenangan masa kita kecik.. cik puteh saja nak kongsikan semula memandangkan cik puteh turut mengalami / melihat pengalaman yang sama..cik puteh pulak kampung girl, so haruslah setiap detik2 comel dan comot tue telah cik puteh lalui..bila mengimbau kembali kenangan tima kecik2 nie, mesti senyum sorang2....tak caya? tanya hati kecil masing2....

#1 : dulu time sekolah rendah (cik puteh tak p tadika yer..heheheheh), asal lukis lukisan pemdangan jer, mesti lukis gambar petak2 sawah kan..pastu korang mesti lukis 2 gunung..kat celah2 tue, ada matahari baru nak naik...landskap wajib mesti lukis bentuk burung cam huruf m..kan?kan? ada yang kreatif lagi, akan lukis 'orang-orang' tengah sawah..hehehhe...cikgu pun penin nak pilih lukisan yang best sebab semua pemandangan hampir sama ;)

#2 : pegi rapat kat kipas angin (stand) pastu menyanyi or buat haaaaaaaaa..........nak dgr suara berubah ke tak....hahahha..yang tak sedap pun boleh jadi sedap..rambut pun mengerbang ala video klip..keh keh keh

#3 : tutup pintu peti ais perlahan2 sambil intai nak tgk lampu dalam peti ais tu terpadam tak....hahahha..pastu tarik balik pintu peti ais kunun2 nak uji peti ais tu bijak tak bermain 'cak aaa' ngn kita..hahahhaa..

#4 : yang ni budak lelaki selalu wat...bila dah pandai kayuh basikal, kayuh laju2, then lepas tangan...hihii (pstt..cik puteh pun pernah wat gak!) rasa cam hebat la wei time tue..

#5 : dulu tak ada game pelik mcam ps 1, 2, 3, ke, angry bird ke...(kat rumah pun tak ada komputer tau ;p) yang selalu cik puteh main haruslah permainan paling ekonomi..contohnya zero point..bukan markah kosong...jgn dok translate pulak.. main lompat2 getah tue..kalau korang budak urban ala megalopolis mungkin tak main guna getah kut...main skipping yang plastic tue ;)

# 6: main tuju kasut..haaa..kumpul selipar jepun ramai2, dirikan ia, n baling ngn kasut gak... kalau main tuju tin, kumpul tin susu, susun tinggi2 baling ngn bola...best2..cik puteh rasa bowling berasal dari permainan tuju tin la...kan? sebab konsep dia sama jer..lagi satu main rounders..hahahha dlm bahasa yang lebih ternama adalah kriket (huh, cik puteh dah mula main masa kecik dowh..keh keh keh)..memandangkan kampung girl, kami main belasah je pakai mana2 papan yang sesuai utk pukul bola ala2 bola tenis tue..hihiiihi..tapi naseb baek, sepanjang keterlibatan cik puteh yang menjadikan halaman rumah sendiri sebagai gelanggang 'rounders', kami tidak pernahlah tersasar terpecahkan cermin tingkap rumah jiran2..hihih..

#7..masih bercakap pasal permainan... memandangkan longkang sekolah zaman dulu yang agak hygiene, adalah menjadi rutin jugak kepada gegirl kampung spt cik puteh ni utk melepak di tepi2 longkang time rehat..longkang tak ada air dowh..kering n bersih jer...(sampai sekarang cik puteh pelik!)

#8..selaku anak perempuan bongsu yang dibawahnya ada 2 lagi adik lelaki dan mempunyai 2 abang & hanya seorang kakak, permainan cik puteh ketika kecil tidaklah nampak gegirl sepenuhnya...hehehehe..antara permainan kegemaran adalah guli dan jahil jugak kecik2 dulu sampai melibatkan duit 5sen dan sepuluh sen di dalam gelanggang guli..hihihih..sanggup main guli dari pagi sampai tengahari n tak mo mandi pagi..(owh..muka tetap maintain chumel kut! ;p) sehingga bonda cik puteh kata "nanti mak buat gulai guli tu... ;)" koleksi guli ada sampai sebalang..hasil menang permainan, beli kat kedai dan juga 'pow' guli abang & adik yang depa simpan bawah katil..hehehehhe (tuela, simpan la tempat strategik ckit)

#9 part nie cik puteh memang tak leh lupa...dulu, family tak adala senang sangat..so, mak akan buat ais krim malaysia n cik puteh jual kat sekolah sebelum bermula kelas Quran tajwid (sesi petang)..berebut2 peminat..hihii..maklumlah..sekupang (seposen) ja pun sebatang..saiz memang besar..paling menjadi favourite pelanggan adalah aiskrim milo & aiskrim ais kacang.. tak tahulah mak untung ke tidak sebab rasa pekat n besar tapi harga murah sampai makcik kantin pun jeles taw ngn bisnes cik puteh..hihhi..siap ada buku hutang yer untuk kawan2...

#10 dulu, masa kecil segala kemudahan adalah terhad, dan mak n pak cik puteh memanglah sangat strict pasal pelajaran..mimpila nak ponteng sekolah atau nak berlakon demam..hihihih....sebab kami tak senang sangat, pak n mak selalu ingatkan supaya belajar sungguh2..klise bunyinya kan? tapi itu hakikat..mak suri rumah yang buat aiskrim malaysia dijual daripada peti ais kecil di rumah dan melalui cik puteh di sekolah..nak bantu pak, mak juga amik tempahan buat kuih tempeyek yang diletakkan di kedai2 makan..harga sangat murah, sekeping 10 sen ja..(masih tak pasti, mak untung ke tidak...)pak pula bekerja sebagai pemandu lori lembaga pertubuhan peladang dengan gaji bulanan sekitar RM500 ja sebulan..rasa sebak bila ingat zaman kecik2..kami 6 beradik Alhamdulillah, makan pakai cukup walaupun mungkin tak semewah orang lain..pak hanya memiliki sebuah motosikal dan jika nak kemana2, pak akan sewa kereta bawa kami... cik puteh masih ingat kereta pertama yang pak beli ketika cik puteh di tingkatan 3..  itu pun kereta terpakai jenis mazda yang kecil tue..hihiih..cumel jer kereta tue... masa sekolah rendah juga, kami tidak pernah menghadiri kelas tuisyen berbayar...yang sekolah bagi free jer ;) zaman sekolah rendah dari tahun 1989-1994... masa; bukanlah sesuatu yang untuk dikompromikan dulu..bangun di waktu subuh, mandi air sejuk (no water heater yer..), mak dandankan rambut (rambut panjang ko..maklumlah ratu rambut panjang kat sekolah..keh keh keh), bawa bekal air teh o yang mak bancuhkan, duit poket 60sen, berjalan kaki meredah gelap subuh dari rumah ke bus stand (dalam 500meter ja), naik bas ke sekolah rendah (tambang 10 sen) dan makan pagi n tengahari di sekolah dengan menggunakan 40 sen sahaja dan 10 sen lagi buat tambang balik sekolah ke rumah...jalan kaki tengah panas balik ke rumah dari bus stand (syukur sangatla kalau ada jiran tlg tumpangkan naik moto;) ), makan cepat2, mandi, dan bersiap2 ke kelas Quran Tajwid pula di sekolah yang sama dengan sesi pagi..kali ni kayuh basikal pula dengan jarak sekitar 3km..bawa beg mengaji dan aiskrim yang nak dijual ;)..petang, jam 5.30 / 5.45 baru sampai kat rumah,......haaa.masa nie la nak begedik main rounders la,,nyorok2 la...hihihhi..sblm kul 7, wajib mandi dan berada dalam rumah dan bersiap2 pegi mengaji Al-Quran kat madrasah...balik mengaji, baru buat kerja sekolah..then baru tido...jarang tgk tv..hihiih..lagipun dulu ada 3 siaran jer..hehehehe,,begitulah rutin seharian...bila kenang2 rasa penat sangat..tapi tak tahula kenapa dulu main redah jer..Alhamdulillah...berkat didikan mak n pak, kami 6 beradik boleh dikatakan berjaya 'makan gaji' hari ini kecuali adik bongsu yang baru tamat IPTA...

oklah uols..sedih pula dgn catitan no. 10 nie... oklah, nak layan jiwang jap...daaaaaaaaaa.....bubye..take care..jgn lupa bangun sahur yer ! cik puteh pun pas keja nie nak balik kampung...nak bersahur di kampung n berbuka puasa di kampung..Ahad pula berbuka puasa di rumah mentua..tak apala..travel ckit asalkan dapat bahagiakan kedua2 keluarga ;) harap2 dapat berpuasa dengan baek walaupun tengah pregnant ;)

2 comments:

Nurulhuda Aidawati said...

ang tak men toi ka cik putih? syok tu..

Cerita Citra AwLiYa said...

toi aku tak pandai main la uda..tu kan permainan urban gal..hahahaha

Search This Blog

Loading...