~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Monday, September 8, 2014

Melancong ke Melbourne - Chapter 8

Assalamualaikum

Weeeee.......Chapter akhir dah untuk trip ke Melbourne / Aussie nie ha... kat setahun kak jah amik masa nak abeskan cerita ceriti bercuti ke Melbourne ni ;p
Hari last...sedey pulak...yerla.. kumpul duet kan main lama,  nak perabih 5 hari ajer..ngeh ngeh ngeh..but it was valuable experience..berjalan di negara orang, memerhati budaya, merasa cuaca, nikmati juadah yang tidak sama, dan juga menipiskan simpanan merupakan sesuatu yang sangat berharga.. ;) kalau ada rezeki jejak lagi selepas ini, pasti pengalaman pertama tak akan bisa menyamai...aargh...;p


*hehe..nak eksen..fes time saja try edit gambar guna fotor..boleyla  ;p


Cubaan meng-eksen kali kedua ;p


Ok, dah jom sambung pasal hari kelima@ last day at Melbourne..

Bangun pagi, rasa sedih sikit..huhuhu..dah nak meninggalkan bumi Kangaroo malam nie.. Pengalaman yang mengujakan..sungguh! Kami memang dah plan sebelum nie, mesti jejak at least satu taman di Melbourne ney..taman dia dalam bandar n banyak..pandai2 la pilih..kami ke Royal Botanic Gardens Melbourne awal2 pagi... saja nak jenjalan n amik gambar sebab kami memang tak banyak gambar berempat =)



                         Taraaaa........ feeling obesea sangat uolsss..duduk atas rumput ijau amik                                                 gambaq..hahahhahaha...ala2 salam perantauan gittew ;p





Ok, cukupla dah jejak kaki kat taman ney haa..rushing balik hotel n mandi..wakakakaka..comot toi perangai pegi taman tak mandi...sejuk wooooo... banyak lagi tempat menarik dalam bandar yang kami tak sempat singgah...huhuhuhuh...sebab kami banyak juga travel keluar dari melbourne, so ada miss laa tempat macam federation square hat canggih tu T_T... 4 malam memang tak cukup T_T..huhuhu..

Kami bersiap dan check out dari Hotel Bayview On The Park..Barang2 yang bukan main banyak tu, kami simpan di bilik yang dikhaskan di hotel dengan percuma dan kami akan datang ambil balik petang nanti sebab kalau nak usung dalam Ford we all tu (eceh;p), memang tak muat..

Hari ni, kami nak pergi ke Tesseelar Tuliph Festival..senang cakap, pesta bunga..ada setahun sekali jer yakni dalam bulan 9.. dia ada tema2 cam kids day, dll..kena gugel laa hari yang kita nak pi tu tema apa..macam masa kami pi tu, kids day, so ada laa acara face painting bagai tapi tak sempat pun nak painting muka kakak awliya sebab kami sibuk dok amik gambaq kat ribuan kuntum bunga tulip =) 
gugel KAT SINIIIII

Bertemankan GPS, kami memulakan perjalanan..ke Monbulk Rd, Silvan, Victoria...main belasah ikut GPS jer..lama juga nak sampai.... ada waktu, kami macam lost, tapi kami teruskan jugak perjalanan n memang kena tgk signboard2 yang ada..,finally sampai jugak..lepas bayar tiket (22AUD sorang adult), kami masuk dalam...wahhhhh...........ahkak rasa macam berada dalam kalendar tulip yang selalu gantung kat dinding umah masak tecik dulu tu...Subhanallah...Chantek...suanana dingin n segar... jom layan gambar =)


 yeaaahhhh,...nampak mat salleh jer ramai..
ok, i feel like i kampung girl from Baling, Kedah
dan Alhamdulillah, i diberi peluang and rezeki
jejak ke sini bersama my small happy family ;)


 Tuliph is everywhere...Mak dah rasa nak angkut bawak balik jer uols


Daddy start dulu


 Ececececece..sanggup ko duduk celah2 tu
bajet berada di lautan tuliph


haaa...turn kak awliya pulak..rileks ajer petik bunga walaupun tak bole la sayang..
psttt...baju beli kat Cotton On DFO Southwharf tue..5AUD ajer ;)




Cantik sangat!


Macam2 warna...



Yaaaa....mari tengok ini budak
suka sangat buaang stokin anak bertuah mama ni



dah puas dengan bunga,
kami naik ke bahagian atas.. kat sini ada ala2  park gittew


comel laa sangat dgn smurf bagai






haaaa...uols jangan terkejut pulak..
memang ada orang atas pokok nie..
berlakon watak pari2 gittew..
kesian pulak acik ney
dia macam busan ja kena duduk atas pokok tu =)

gedabak punya pokok bunga
tu signboard yg menunjukkan tempoh berlangsungnya festival nie


ai rasa ai pi Holland sekali
kekekekekek



Yang ni pulak ai rasa macam ai kat Korea
hahahaha..rasa jer la;p


Antara favorite pic


Kami memang lapar haritu.. and kami beli macam roti paratha ada filing ayam kalau tak salah...halal... lapaq punya pasal... sebab kat liar macam susah jaa nak cari makan kat sini..ada fish n chip kat kedai2 tapi tak confident nak masuk =)


10AUD kalau tak silap


Rileks2 di majlis keramaian kekdahnya
tediaaaa, gula kapas kakak

Tak lama, kami bergerak dari situ...
maklumlah, ada lagi satu destinasi penting
yeaaaa....puffing billy
alah...nak naik keretapi zaman batu yang guna arang tu
yang ala-ala ketapi Thomas tu..

Kiranya Tesseelar ni macam ke atas lagi
So, kita kena pusing balik
kami nak kejar tiket pukul 2.30pm
rush jugak..takut tak sempat
Bukan apa, train ni ada jadual dia n macam2 destinasi..
dah naik n pilih destinasi, konpem2 laa kena patah balik
so make sure u all dah study time table dia
pilih destinasi, time nak naik dari stesen utama, nak turun kat mana n nak 
patah balik naik train kul brapa
sebab kalau tak memang akan melangut lama kat sesuatu hentian tu

tengok kat sinun jadual dia

kami melalui Dandenong
ala2 forest yang sangat sesuai untuk lepaking berbumbungkan kehijauan
ahkak memanglaaaa teringin sangat nak singgah creek
ala2 stream (anak sungai) cam cerita orang putih yang epik2 tu
tapi kami kesuntukan masa..adeh..

Pemanduan diteruskan dan tak lama lepas tu sampai la kat puffing billy ni
Kena menapak ckit dari car park ke stesen sebab stesennya di belah bawah sana...
maklumlaa, landasannya kan menelusuri hutan2 ckit =)





here we go.,.tadaaa...dah siap susu okeh


Inilaah stesen Belgrave
permulaannya di sini
haaaa...tediaaa..dah ada model uolss



Inilaaa kepala keretapi tu


Kepala ketapi
guna stim kaann
nanti dia bunyi uuuu keceh keceh...uuuu keceh keceh ;p


Ini tiketnya...
kami pilih hentian paling dekat
Dari Belgrave ke Menzies and Menzies patah balik ke Belgrave
tak dak laa busan sangat
just nice..
pergi balik dalam sejam jua..
dapat pengalaman sekejap pun jadilaah
sebab kami nak berangkat balik ke melbourne pulak
Flight balik Msia malam nie


Menyempat ajer...kekekkeke


Alhamdulillah...
kami beli tiket agak awal
keretapi pun banyak lagi kosong
bolehlaa pilih tempat best ckit...


ok, part paling best..Ketapi dah nak jalan
Acik Stesen Master pun akan check tiket
hehehehe..malu dia bila ai nak snap gambaq dia =)


Putera biasalaaa
asik titoq jaaa dia kat Victioria ney
sepanjang perjalanan keretapi pergi balik dia memang layan tidoq jaa
udara pula sejuk2 nyaman..aduh

yezzaaaa....
keretapi dah bergerak
kami pilih gerabak yang tengah nak ke belakang ckit
sebab boleh tengok bahagian depan keretapi dalam scene paling best seprti kat bawah ney


ni akak snap gerabak belakang
memang kita dibenarkan duduk macam ney
sebab tu bole amik gambar
hahahha
ai pun buat jugak ;p


Inilah gambar paling ohsem n 'mahal' kat puffing billy
cuak juga akak julur kaki 
hahahhaha


nampak macam gayat jer tgk jambatan kayu ni
tapi Alhamdulillah, ok semua


Pemandangan desa
best


rasa nak turun jaa kutip bunga tuh


dingin


ok, dalam setengah jam dari Belgrave, kami sampai ke Menzies station
kecik je hentian dia
beli hot choc, segelas 5AUD..
then tunggu next train untuk patah balik ke Belgrave
Train yang tadi teruskan perjalanaan ke beberapa tempat lagi


Stesen Menzies


Rileks ajer minum susu kat sini..
apa pun tak kesah ;)


Rumah depa...cool


Dapat kawan..hehehehhe


Kawan2 international kakak..hihihihi
kakak cam biasa..malu2 nak sembang
Datuk  depa ni tinggal kat Tasmania n cucu2 nya kat Melbourne
So, datuk n nenek ni saja bawa cucu dia jalan2..

Haaa...mama pulak ramah lebih ;p

ok..dah sampai kita
Abah n kakak ada jugak buat syiling sendiri ngan logam nipis kat sini
huhuhuhu
tapi syiling tu dah kemana-mana dah T_T

hihhiihi
boys ...


ok, ada keja sat...nanti kita sambung..bai

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, September 8, 2014

Melancong ke Melbourne - Chapter 8

Assalamualaikum

Weeeee.......Chapter akhir dah untuk trip ke Melbourne / Aussie nie ha... kat setahun kak jah amik masa nak abeskan cerita ceriti bercuti ke Melbourne ni ;p
Hari last...sedey pulak...yerla.. kumpul duet kan main lama,  nak perabih 5 hari ajer..ngeh ngeh ngeh..but it was valuable experience..berjalan di negara orang, memerhati budaya, merasa cuaca, nikmati juadah yang tidak sama, dan juga menipiskan simpanan merupakan sesuatu yang sangat berharga.. ;) kalau ada rezeki jejak lagi selepas ini, pasti pengalaman pertama tak akan bisa menyamai...aargh...;p


*hehe..nak eksen..fes time saja try edit gambar guna fotor..boleyla  ;p


Cubaan meng-eksen kali kedua ;p


Ok, dah jom sambung pasal hari kelima@ last day at Melbourne..

Bangun pagi, rasa sedih sikit..huhuhu..dah nak meninggalkan bumi Kangaroo malam nie.. Pengalaman yang mengujakan..sungguh! Kami memang dah plan sebelum nie, mesti jejak at least satu taman di Melbourne ney..taman dia dalam bandar n banyak..pandai2 la pilih..kami ke Royal Botanic Gardens Melbourne awal2 pagi... saja nak jenjalan n amik gambar sebab kami memang tak banyak gambar berempat =)



                         Taraaaa........ feeling obesea sangat uolsss..duduk atas rumput ijau amik                                                 gambaq..hahahhahaha...ala2 salam perantauan gittew ;p





Ok, cukupla dah jejak kaki kat taman ney haa..rushing balik hotel n mandi..wakakakaka..comot toi perangai pegi taman tak mandi...sejuk wooooo... banyak lagi tempat menarik dalam bandar yang kami tak sempat singgah...huhuhuhuh...sebab kami banyak juga travel keluar dari melbourne, so ada miss laa tempat macam federation square hat canggih tu T_T... 4 malam memang tak cukup T_T..huhuhu..

Kami bersiap dan check out dari Hotel Bayview On The Park..Barang2 yang bukan main banyak tu, kami simpan di bilik yang dikhaskan di hotel dengan percuma dan kami akan datang ambil balik petang nanti sebab kalau nak usung dalam Ford we all tu (eceh;p), memang tak muat..

Hari ni, kami nak pergi ke Tesseelar Tuliph Festival..senang cakap, pesta bunga..ada setahun sekali jer yakni dalam bulan 9.. dia ada tema2 cam kids day, dll..kena gugel laa hari yang kita nak pi tu tema apa..macam masa kami pi tu, kids day, so ada laa acara face painting bagai tapi tak sempat pun nak painting muka kakak awliya sebab kami sibuk dok amik gambaq kat ribuan kuntum bunga tulip =) 
gugel KAT SINIIIII

Bertemankan GPS, kami memulakan perjalanan..ke Monbulk Rd, Silvan, Victoria...main belasah ikut GPS jer..lama juga nak sampai.... ada waktu, kami macam lost, tapi kami teruskan jugak perjalanan n memang kena tgk signboard2 yang ada..,finally sampai jugak..lepas bayar tiket (22AUD sorang adult), kami masuk dalam...wahhhhh...........ahkak rasa macam berada dalam kalendar tulip yang selalu gantung kat dinding umah masak tecik dulu tu...Subhanallah...Chantek...suanana dingin n segar... jom layan gambar =)


 yeaaahhhh,...nampak mat salleh jer ramai..
ok, i feel like i kampung girl from Baling, Kedah
dan Alhamdulillah, i diberi peluang and rezeki
jejak ke sini bersama my small happy family ;)


 Tuliph is everywhere...Mak dah rasa nak angkut bawak balik jer uols


Daddy start dulu


 Ececececece..sanggup ko duduk celah2 tu
bajet berada di lautan tuliph


haaa...turn kak awliya pulak..rileks ajer petik bunga walaupun tak bole la sayang..
psttt...baju beli kat Cotton On DFO Southwharf tue..5AUD ajer ;)




Cantik sangat!


Macam2 warna...



Yaaaa....mari tengok ini budak
suka sangat buaang stokin anak bertuah mama ni



dah puas dengan bunga,
kami naik ke bahagian atas.. kat sini ada ala2  park gittew


comel laa sangat dgn smurf bagai






haaaa...uols jangan terkejut pulak..
memang ada orang atas pokok nie..
berlakon watak pari2 gittew..
kesian pulak acik ney
dia macam busan ja kena duduk atas pokok tu =)

gedabak punya pokok bunga
tu signboard yg menunjukkan tempoh berlangsungnya festival nie


ai rasa ai pi Holland sekali
kekekekekek



Yang ni pulak ai rasa macam ai kat Korea
hahahaha..rasa jer la;p


Antara favorite pic


Kami memang lapar haritu.. and kami beli macam roti paratha ada filing ayam kalau tak salah...halal... lapaq punya pasal... sebab kat liar macam susah jaa nak cari makan kat sini..ada fish n chip kat kedai2 tapi tak confident nak masuk =)


10AUD kalau tak silap


Rileks2 di majlis keramaian kekdahnya
tediaaaa, gula kapas kakak

Tak lama, kami bergerak dari situ...
maklumlah, ada lagi satu destinasi penting
yeaaaa....puffing billy
alah...nak naik keretapi zaman batu yang guna arang tu
yang ala-ala ketapi Thomas tu..

Kiranya Tesseelar ni macam ke atas lagi
So, kita kena pusing balik
kami nak kejar tiket pukul 2.30pm
rush jugak..takut tak sempat
Bukan apa, train ni ada jadual dia n macam2 destinasi..
dah naik n pilih destinasi, konpem2 laa kena patah balik
so make sure u all dah study time table dia
pilih destinasi, time nak naik dari stesen utama, nak turun kat mana n nak 
patah balik naik train kul brapa
sebab kalau tak memang akan melangut lama kat sesuatu hentian tu

tengok kat sinun jadual dia

kami melalui Dandenong
ala2 forest yang sangat sesuai untuk lepaking berbumbungkan kehijauan
ahkak memanglaaaa teringin sangat nak singgah creek
ala2 stream (anak sungai) cam cerita orang putih yang epik2 tu
tapi kami kesuntukan masa..adeh..

Pemanduan diteruskan dan tak lama lepas tu sampai la kat puffing billy ni
Kena menapak ckit dari car park ke stesen sebab stesennya di belah bawah sana...
maklumlaa, landasannya kan menelusuri hutan2 ckit =)





here we go.,.tadaaa...dah siap susu okeh


Inilaah stesen Belgrave
permulaannya di sini
haaaa...tediaaa..dah ada model uolss



Inilaaa kepala keretapi tu


Kepala ketapi
guna stim kaann
nanti dia bunyi uuuu keceh keceh...uuuu keceh keceh ;p


Ini tiketnya...
kami pilih hentian paling dekat
Dari Belgrave ke Menzies and Menzies patah balik ke Belgrave
tak dak laa busan sangat
just nice..
pergi balik dalam sejam jua..
dapat pengalaman sekejap pun jadilaah
sebab kami nak berangkat balik ke melbourne pulak
Flight balik Msia malam nie


Menyempat ajer...kekekkeke


Alhamdulillah...
kami beli tiket agak awal
keretapi pun banyak lagi kosong
bolehlaa pilih tempat best ckit...


ok, part paling best..Ketapi dah nak jalan
Acik Stesen Master pun akan check tiket
hehehehe..malu dia bila ai nak snap gambaq dia =)


Putera biasalaaa
asik titoq jaaa dia kat Victioria ney
sepanjang perjalanan keretapi pergi balik dia memang layan tidoq jaa
udara pula sejuk2 nyaman..aduh

yezzaaaa....
keretapi dah bergerak
kami pilih gerabak yang tengah nak ke belakang ckit
sebab boleh tengok bahagian depan keretapi dalam scene paling best seprti kat bawah ney


ni akak snap gerabak belakang
memang kita dibenarkan duduk macam ney
sebab tu bole amik gambar
hahahha
ai pun buat jugak ;p


Inilah gambar paling ohsem n 'mahal' kat puffing billy
cuak juga akak julur kaki 
hahahhaha


nampak macam gayat jer tgk jambatan kayu ni
tapi Alhamdulillah, ok semua


Pemandangan desa
best


rasa nak turun jaa kutip bunga tuh


dingin


ok, dalam setengah jam dari Belgrave, kami sampai ke Menzies station
kecik je hentian dia
beli hot choc, segelas 5AUD..
then tunggu next train untuk patah balik ke Belgrave
Train yang tadi teruskan perjalanaan ke beberapa tempat lagi


Stesen Menzies


Rileks ajer minum susu kat sini..
apa pun tak kesah ;)


Rumah depa...cool


Dapat kawan..hehehehhe


Kawan2 international kakak..hihihihi
kakak cam biasa..malu2 nak sembang
Datuk  depa ni tinggal kat Tasmania n cucu2 nya kat Melbourne
So, datuk n nenek ni saja bawa cucu dia jalan2..

Haaa...mama pulak ramah lebih ;p

ok..dah sampai kita
Abah n kakak ada jugak buat syiling sendiri ngan logam nipis kat sini
huhuhuhu
tapi syiling tu dah kemana-mana dah T_T

hihhiihi
boys ...


ok, ada keja sat...nanti kita sambung..bai

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Search This Blog