~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Wednesday, February 22, 2012

Melancong ke Bandung - chapter 2

assalamualaikum semua ;)

giler banyak entry tertunggak.. chapter bandung ja dah dkt sebulan tertangguh cik jah.. haa.. nie nak sambung balik pasal gi bandung bulan 1 aritu yer.. setelah check in pada jam 7.00 mlm, kami pun naikla ke bilik hotel Banana Inn nie utk bersihkan diri kejap sementara supir kami yang dipanggil Pak Taufik tunggu jap kat bawah... promo jap : hotel banana inn nie memang selesa..4* tapi murah sebab tempah terus ngn hotel dan kebetulan ada promotion masa tue.. utk satu bilik harga dalam RM140 kalau tak salah..oklah kan...4*.. yg bestnya, makanan buffet pagi dia macam2 sangat sampai tak tertest semuanya... heheheh

Berbalik kepada day 1st di Bandung tadi.. lepas bersihkan diri n mandikan the Little awliya tue kami pun turunler ke lobi.. hmm..7pm di sana dah gelap yer.. maghrib dalam kul 6 kalau tak salah..walaupun waktu Bandung nie lambat sejam dari Malaysia, gelapnya awal and cerahnya pun konpem la awal.. pukul 6 pagi dah cerah cikjah...malam tu asalnya kami nak dinner di Kampung Daun yang femes tue, tapi Pak Taufik kata better makan di sana masa balik dari Tangkuban Parahu kelak sbb dekat area sana.. Follow jerla memandangkan dia yang asal ctu, bukannya cik puteh.. hahahha..so, malam tu kami makan di Dapur Sangkuriang yang memang cik puteh listkan dari Malaysia lagi sbg tempat wajib pergi untuk acara bersantap..hihihihi..nie semua hasil carian pengalaman org2 terdahulu...

Takdela jauh sgt ngn hotel kami...Lupa lak nak bagitau, kenderaan kami Kia Pregio memandangkan kami ada 6 dewasa n 2 kanak2. dah kira luas tue sbb Acu Wan leh bermaharajalela kat belakang tu sorang2 dia..hahaha... Honestly, kenderaan kat Bandung sedikit tinggi jika dibandingkan dengan Bali.. (entry Bali next time ek).. sewa kia tu ngn driver termasuk fuel n parking charge agak berbaloi la untuk 4 hari 3 malam dalam RM800++ kalau tak salah... oklah kut, kalau tak, takkan nak jalan kaki kan..lagi pulak, trip kami ni ada budak kecik n parents, so better ambik yang selesa n senang leh ikut jadual kita sendiri n ikut suka kita nak pegi mana atau nak sangkut berapa jam pun kat sesatu tempat tue..hehhehe.. Laaa..bila nak cerita Dapur Sangkuriang nie..ok2..nak cerita ni ;p. masuk jer kawasan parking n buka je pintu van, dah jadi ala2 artis cik jah..kena serbu la ngn penjual barangan mcm key chain n beg multipurpose..huhhuu...so, jawabla dengan baek "ma kasih pak...ngak mahu lagi / sudah ada" janganla sesekali korang berbudi bahasa menjawab "kejap ya pak..saya makan dulu,, nanti saya tgk ya" alamatnya bersedialah untuk dinanti oleh beliau sesudah makan nanti..heheheh..tapi kalau korang betul berkenan, minta tawar dulu... kalau korang tak nak amik, jgnlah tawar or dok belek2 bagai...

Meh kita layan gambar jat Dapur Sangkuriang nie yer..

 ** Gambar x jelas n menu lum sampai abes..yang pastinya, makan di atas wakaf ala2 pondok sambil bersila ok..cool bebeh.. nampak tak air sebelah kanan tue? tuela jus apolkat atau pun avocado yang ditambah coklat.. rasanya ok kalau kita minum dia saja tapi kalau diiringi makan dengan nasi, kurang sesuai kut sebab dia pekat n berat la jadinya.. lagi satu, cik puteh tengah alah2 waktu nie (dalam 7 weeks preggy kalau x salah), so demand ckitla..hehehhe


** Ikan Gurame bakar..rasa boleh tahan...kat Malaysia, katanya ini ikan kaloi.. huhuhu..teringat bawang putih bawang merah lak... ;p

** nampak tak gambar berkabus nie..haa..ikan nie sampai panas2..pastu tangan cik puteh yang montel tue tgh eksyen2 tuangkan cabai kicap atas ikan tue ha..


Oh, baru cik puteh perasan, kami tak amik gambar suasana di Dapur Sangkuriang..huuhhuu..tak apalah...terlupa sebab lapaq sangat..hihih..Lepas makan, kami terus ke Factory Outlet yang berlambak kat Bandung nie..kena awal ckit sebab FO tutup pukul 9pm..huhuhuu

Nie Central Brand Outlet..(ala mesti dah baca kan.. saja jer cik puteh nie)


JetSet.. murah jugak..dress utk awliya brand Burberry baru Rp30,000. maknanya dalam RM10..hihii....tue pakcik yang ala2 statue liberty tu, korang jangan salah faham yer..bukan duta JetSet mahupun model sambilan..beliau hanyalah subjek di dalam gambar ini..hahahha..mesti Acu Wan bengang ngn cik puteh sebab menafikan aksi dia yang ala2 terminator tue..hihih


The cousin.. Cik puteh saja pakaikan awliya sweater..
kut2 sejuk..cuaca malam takla sejuk sangat..
cuma dingin2 adala..sebab tu si Wawa selamba aje belasah pakai gaun..hihihi


Rombongan Cik Kiah Cik Puteh...yang depan pakai baju pepel yang macam bersedih tu
kakak cik puteh @ yong.haha


Lepas round2 ckit, kami pun balikla ke hotel..tak sempat nak soping sangat sebab FO cam dah nak tutup plus kami pun dah penat...so, balik ke hotel n tido ja,,zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Day 2 :

Untuk day 2, kami pun tak brapa pasti pukul brapa harus bangun pagi...hahahha...statement hampagas... pukul 6 dah cerah..subuh dah habis kut rasanya time tue..pukul 7.30 dah menuju ke restoran apa nama ntah (tak ingat dah) kat Banana Inn ni untuk breakfast...saja awal ckit sbb dengan tamaknya nak rasa makanan2 kat cni..heheheh


** Breakfast cik puteh.. nasi putih + daging + fillet.. side dish scramble egg + hotdog.. mahap yer..dah makan stengah, baru ingat nak amik gambar..kehkehkeh..lagi satu u all, cik puteh masa kat msia kat main alah waktu pagi..kat umah muntah, kat parking muntah, kat opis pas punch card pun muntah lagi..hahaaha..jejak je kaki kat Bandung, hilang semua muntah..hooohhohoho..bets2..terapi orang ngandung kut.. En. Firdaus, silala take note kiasan ini ya ;)

** awliya nie pantang jumpa kamera..mesti nak jadi photographer...


** ada gaya tak? hehehhe


** amboi yong..kan main lagi sarapan yerr...


** muka cam tak pueh hati ker...kekekekek


Mama borek, anak rintik ;|)


Pool @ Banana Inn.. x sempat mandi kolam... sebab dalam mind nie, ingat nak soping jer...hahah


 the newspaper

Again - the little ladies


sekitar 8.30am, kami pun bergerak ke Pasar Baru ..heheheh shopping heaven kat Bandung nie...macam2 ada Cikjah...stengah hari konpem tak cukup..huuuhuuu..memang banyak benda x sempat beli...akibatnya duit soping lebih juta2 (sedikit eksyen..hehehhe..walhal, kalau convert RM, x adalah byk sangat pun lebihan tue=) ) Pasar Baru nie 6 tingkat kalau tak salah..lupa pulak nak kira aritu..hehehehe... grounfloor baju2 n blaus2 byklah..1st floor tue kain telekung sulam memang banyak n agak murah n cantek2..sila tawar yer jika dah berkenan di hati...


Inilah antara yang meruntun jiwa..set telekung yang cik puteh pegang nie katanya cotton roselle (ejaan tak pasti) colornya off white.. sulamnya sulaman lace n mmg cantek bangat..setelah dipohon diskon (diskaun( n minta harga grosir (borong), dapatla RM80++.. sebab kainnya licin n sulamannya cantek sangat.. cik puteh wat pakai solat kat umah ja...risau kalau pakai di surau, takut terasa lain pula.. =) kat sini tgk bajet kita..telekung yang murah dalam belasan ringgit pun ada tapi kualitinya mungkin kurang sedikit tapi pada mata cik puteh masih lagi cantik dan berbaloi..

Kami jalan2 lagi dan akhirnya untuk jimatkan waktu, kami berpecah .. maka berkeliaranlah kami di dalam Pasar Baru nie...heheheh..En. Firdaus sempat tempah sepasang sut di kedai Vogue.. kualitinya bagus..siap esok malam dan dihantar terus ke hotel.. harga dalam RM300++ kalau tak salah.. byk pilihan kain untuk sut dan kita leh pilih ikut bajet kita.. Cik puteh pun sempat mengada2 di dalam kedai Vogue nie dengan merembat 2 meter kain chiffon (bidang 60) yang ada sulaman unik kat atas dia.. tak amik gambo la pulak.. berkenan sangat kain ni sbb kalau kat Malaysia mungkin kain yang unik sebegini boleh cecah RM40 semeter.. (anggapan jerla..sbb tak pernah jumpa kain macam ni) kira cam pandang pertamala nie.. lepas tawar2..dapatla Rp 120000..kiranya semeter dalam RM20.00.. kain cotton belambak kat cni.. kalau korang nak balik berniaga pun boleh ;)

Time tengahari sebab kami tak mau bazir masa (ceh, alasan sebenar nak sambung soping hingga kul 4pm..hahahha), kami makan kat foodcourt dlm pasar baru jer...pilihan memang banyak n pilihla yang bersih k.. korang pastikan bagi wang secukupnya..sebab cik puteh dah kena..sebab malas nak kira wang kecik, cik puteh bagi wang besar masa bayar makanan kat meja makan..waiter tue amik n tak kembali lagi bersama lebihannya..huhhuuuuhu..mungkin dia ingat tips untuk dia kot..tak apalah, rezeki dia...

Kat belakang awliya nie, pemandangan foodcourt yer.. awliya mmg asyik nak mogok jer masa kat pasar baru nie hingga menyebabkan duit soping mama ada lebihan..huhuuhuh..byk benda tak sempat nak dibeli... tapi oklah.. dapat gak beli tshirt murah kat atas nie..kualiti bagus harga dalam Rp15000 (RM7.00++) n ikut size.. orang Bandung nie tak ramai yang besar2..huhuu..so tshirt size XL tidaklah besar mana..hiihii..kat cni jugak cik puteh beli sekodi (= 20 helai) tudung bawal yang sulam crown atas kepala tue..sangat murah beb,...cik puteh beli jugak selendang yang cantik yang konon2 lum ada org pakai kat Malaysia...hahahahha...
   


senario jalan yang agak macet (jem)...sila teleng2kan kepala ya untuk tgk gambar ini..hihiii

survive...


Disebabkan, daddy cik puteh nak makan bakso, maka malam tu, kami ke restoran bakso yang terkenal..hehehhe.namanyer Bakso Malang... huhhuuu..mesti korang rasa kesian dengar nama bakso tue kan..mengikut cerita Pak Yudi (driver kami untuk hari kedua dan seterusnya..), Malang ni nama tempat kat Indonesia.. so bakso yang sedap dan femes nie berasal dari Malang....

my daddy @ pak ngan budak 2 orang tue kat entrance hotel..masa ni nak p makan malam dah..... ;)


gossipp tak hingat nampak....cik wawa n cik yaya ni


 ganas seyyy... ;p


bakso...lain ckit dari malaysia...meatball mmg nampak cam meatball...hihihihi



best jugak..apa nama ni..lupa


tak cukup sudu kat tepi pinggan, cik puteh makan ngn tangan pulak..
baru feel bro...

@ Heritage FO... bolehlah tahan

Lepas p FO nie, timbul lak idea nak p spa...haruslah, dah berjalan2 kan...
kami ke Akar Spa memandangkan masa tue dah hampir 9 malam..huhuu
satu family berspa...kami amik foot reflexology jer kecuali yong yang amik full body package..
suasana sangat damai sampai nak tido.... spa nie luas gak jadi kami dapat treatment serentak... yang lelaki diurut oleh lelaki ok n yang perempua haruslah perempuan..hihihihii...
penuh tatasusila mereka ni..sebelum nak touch kita, dia akan perkenalkan nama n 'bow' dulu 
harga pun ok... dan spa nie attached to FO nama apa ntah (lupa buat kesekian kali sbb dah lama sgt entry tertunda ;p) kat cnilah.. cik puteh TERbeli kasut high heel yang sangat cantik ... hhhuuhuu.. color beige tau
dah lama cari camni.... harga Rp289000.. rasa kaya seketika membeli kasut ratusan ribu..hahaha
mmg sedap pakai kasut nie..brand edward forer... dan ramai gak yang memuji.. "cantik kasut" ekekekeke

lepas spa, kami balik tido...sebab esoknya nak ke tangkuban parahu lak..yeeeeeeeeehaaaaaaaaa

6 comments:

Bibu Wilda said...

ni pagi di pasar baru kendian ptg ke FO ye?so SPA tu bukak lagi dlm kol 9 sampai kol bape?

MalaysiaBandung.com said...

Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
cp : aulia

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


chepy car said...

Assalamualaikum ...

Chepy Car Tour & Travel Bandung
Dijamin Termurah se bandung !!!

Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

Promo Terbaru !!!
Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
>>Termasuk :

>Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
>hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

> Contoh Itinerary Tour
Seperti:

-Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
-Taman strawbery
-Sari ater hot spring
-Floting market lembang
-Lunch kampung daun culture & galery
-Shoping at rumah mode factory outlet
-Shoping at jalan ciohampelas
-Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

Day 2
-Breakfast at hotel
-Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
-Lunch at simpang raya melayu resto
-Shoping at kedai tiga jeans factory
-Shoping at jalan riau factory outlet
-Dinner at Parit sea food

Day 3
-Breakfast at hotel
-Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
-Lunch at sederhana resto
-Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
-Dinner at Stones cafe
Hatga pakej yang kami tawar kan

**Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

1). Transport
> MYR: 400.000/Day
> Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

2). Hotel & transport
> MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
> Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking

Transport facilities:
> Ac
> Audio video
> Kereta terbaru
> Supir yang ramah dan berpengalaman

address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
Emai :tourbandung@yahoo.com
Website : http://www.chepycar.com
Whatsapp : +6283821529157

Terima Kasih

Chepy suryana
Marketing director Chepy car tour & travel
Mine Home Hotel Manager

chepy car said...

Assalamualaikum ...

Chepy Car Tour & Travel Bandung
Dijamin Termurah se bandung !!!

Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

Promo Terbaru !!!
Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
>>Termasuk :

>Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
>hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

> Contoh Itinerary Tour
Seperti:

-Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
-Taman strawbery
-Sari ater hot spring
-Floting market lembang
-Lunch kampung daun culture & galery
-Shoping at rumah mode factory outlet
-Shoping at jalan ciohampelas
-Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

Day 2
-Breakfast at hotel
-Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
-Lunch at simpang raya melayu resto
-Shoping at kedai tiga jeans factory
-Shoping at jalan riau factory outlet
-Dinner at Parit sea food

Day 3
-Breakfast at hotel
-Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
-Lunch at sederhana resto
-Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
-Dinner at Stones cafe
Hatga pakej yang kami tawar kan

**Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

1). Transport
> MYR: 400.000/Day
> Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

2). Hotel & transport
> MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
> Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking

Transport facilities:
> Ac
> Audio video
> Kereta terbaru
> Supir yang ramah dan berpengalaman

address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
Emai :tourbandung@yahoo.com
Website : http://www.chepycar.com
Whatsapp : +6283821529157

Terima Kasih

Chepy suryana
Marketing director Chepy car tour & travel
Mine Home Hotel Manager

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, February 22, 2012

Melancong ke Bandung - chapter 2

assalamualaikum semua ;)

giler banyak entry tertunggak.. chapter bandung ja dah dkt sebulan tertangguh cik jah.. haa.. nie nak sambung balik pasal gi bandung bulan 1 aritu yer.. setelah check in pada jam 7.00 mlm, kami pun naikla ke bilik hotel Banana Inn nie utk bersihkan diri kejap sementara supir kami yang dipanggil Pak Taufik tunggu jap kat bawah... promo jap : hotel banana inn nie memang selesa..4* tapi murah sebab tempah terus ngn hotel dan kebetulan ada promotion masa tue.. utk satu bilik harga dalam RM140 kalau tak salah..oklah kan...4*.. yg bestnya, makanan buffet pagi dia macam2 sangat sampai tak tertest semuanya... heheheh

Berbalik kepada day 1st di Bandung tadi.. lepas bersihkan diri n mandikan the Little awliya tue kami pun turunler ke lobi.. hmm..7pm di sana dah gelap yer.. maghrib dalam kul 6 kalau tak salah..walaupun waktu Bandung nie lambat sejam dari Malaysia, gelapnya awal and cerahnya pun konpem la awal.. pukul 6 pagi dah cerah cikjah...malam tu asalnya kami nak dinner di Kampung Daun yang femes tue, tapi Pak Taufik kata better makan di sana masa balik dari Tangkuban Parahu kelak sbb dekat area sana.. Follow jerla memandangkan dia yang asal ctu, bukannya cik puteh.. hahahha..so, malam tu kami makan di Dapur Sangkuriang yang memang cik puteh listkan dari Malaysia lagi sbg tempat wajib pergi untuk acara bersantap..hihihihi..nie semua hasil carian pengalaman org2 terdahulu...

Takdela jauh sgt ngn hotel kami...Lupa lak nak bagitau, kenderaan kami Kia Pregio memandangkan kami ada 6 dewasa n 2 kanak2. dah kira luas tue sbb Acu Wan leh bermaharajalela kat belakang tu sorang2 dia..hahaha... Honestly, kenderaan kat Bandung sedikit tinggi jika dibandingkan dengan Bali.. (entry Bali next time ek).. sewa kia tu ngn driver termasuk fuel n parking charge agak berbaloi la untuk 4 hari 3 malam dalam RM800++ kalau tak salah... oklah kut, kalau tak, takkan nak jalan kaki kan..lagi pulak, trip kami ni ada budak kecik n parents, so better ambik yang selesa n senang leh ikut jadual kita sendiri n ikut suka kita nak pegi mana atau nak sangkut berapa jam pun kat sesatu tempat tue..hehhehe.. Laaa..bila nak cerita Dapur Sangkuriang nie..ok2..nak cerita ni ;p. masuk jer kawasan parking n buka je pintu van, dah jadi ala2 artis cik jah..kena serbu la ngn penjual barangan mcm key chain n beg multipurpose..huhhuu...so, jawabla dengan baek "ma kasih pak...ngak mahu lagi / sudah ada" janganla sesekali korang berbudi bahasa menjawab "kejap ya pak..saya makan dulu,, nanti saya tgk ya" alamatnya bersedialah untuk dinanti oleh beliau sesudah makan nanti..heheheh..tapi kalau korang betul berkenan, minta tawar dulu... kalau korang tak nak amik, jgnlah tawar or dok belek2 bagai...

Meh kita layan gambar jat Dapur Sangkuriang nie yer..

 ** Gambar x jelas n menu lum sampai abes..yang pastinya, makan di atas wakaf ala2 pondok sambil bersila ok..cool bebeh.. nampak tak air sebelah kanan tue? tuela jus apolkat atau pun avocado yang ditambah coklat.. rasanya ok kalau kita minum dia saja tapi kalau diiringi makan dengan nasi, kurang sesuai kut sebab dia pekat n berat la jadinya.. lagi satu, cik puteh tengah alah2 waktu nie (dalam 7 weeks preggy kalau x salah), so demand ckitla..hehehhe


** Ikan Gurame bakar..rasa boleh tahan...kat Malaysia, katanya ini ikan kaloi.. huhuhu..teringat bawang putih bawang merah lak... ;p

** nampak tak gambar berkabus nie..haa..ikan nie sampai panas2..pastu tangan cik puteh yang montel tue tgh eksyen2 tuangkan cabai kicap atas ikan tue ha..


Oh, baru cik puteh perasan, kami tak amik gambar suasana di Dapur Sangkuriang..huuhhuu..tak apalah...terlupa sebab lapaq sangat..hihih..Lepas makan, kami terus ke Factory Outlet yang berlambak kat Bandung nie..kena awal ckit sebab FO tutup pukul 9pm..huhuhuu

Nie Central Brand Outlet..(ala mesti dah baca kan.. saja jer cik puteh nie)


JetSet.. murah jugak..dress utk awliya brand Burberry baru Rp30,000. maknanya dalam RM10..hihii....tue pakcik yang ala2 statue liberty tu, korang jangan salah faham yer..bukan duta JetSet mahupun model sambilan..beliau hanyalah subjek di dalam gambar ini..hahahha..mesti Acu Wan bengang ngn cik puteh sebab menafikan aksi dia yang ala2 terminator tue..hihih


The cousin.. Cik puteh saja pakaikan awliya sweater..
kut2 sejuk..cuaca malam takla sejuk sangat..
cuma dingin2 adala..sebab tu si Wawa selamba aje belasah pakai gaun..hihihi


Rombongan Cik Kiah Cik Puteh...yang depan pakai baju pepel yang macam bersedih tu
kakak cik puteh @ yong.haha


Lepas round2 ckit, kami pun balikla ke hotel..tak sempat nak soping sangat sebab FO cam dah nak tutup plus kami pun dah penat...so, balik ke hotel n tido ja,,zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Day 2 :

Untuk day 2, kami pun tak brapa pasti pukul brapa harus bangun pagi...hahahha...statement hampagas... pukul 6 dah cerah..subuh dah habis kut rasanya time tue..pukul 7.30 dah menuju ke restoran apa nama ntah (tak ingat dah) kat Banana Inn ni untuk breakfast...saja awal ckit sbb dengan tamaknya nak rasa makanan2 kat cni..heheheh


** Breakfast cik puteh.. nasi putih + daging + fillet.. side dish scramble egg + hotdog.. mahap yer..dah makan stengah, baru ingat nak amik gambar..kehkehkeh..lagi satu u all, cik puteh masa kat msia kat main alah waktu pagi..kat umah muntah, kat parking muntah, kat opis pas punch card pun muntah lagi..hahaaha..jejak je kaki kat Bandung, hilang semua muntah..hooohhohoho..bets2..terapi orang ngandung kut.. En. Firdaus, silala take note kiasan ini ya ;)

** awliya nie pantang jumpa kamera..mesti nak jadi photographer...


** ada gaya tak? hehehhe


** amboi yong..kan main lagi sarapan yerr...


** muka cam tak pueh hati ker...kekekekek


Mama borek, anak rintik ;|)


Pool @ Banana Inn.. x sempat mandi kolam... sebab dalam mind nie, ingat nak soping jer...hahah


 the newspaper

Again - the little ladies


sekitar 8.30am, kami pun bergerak ke Pasar Baru ..heheheh shopping heaven kat Bandung nie...macam2 ada Cikjah...stengah hari konpem tak cukup..huuuhuuu..memang banyak benda x sempat beli...akibatnya duit soping lebih juta2 (sedikit eksyen..hehehhe..walhal, kalau convert RM, x adalah byk sangat pun lebihan tue=) ) Pasar Baru nie 6 tingkat kalau tak salah..lupa pulak nak kira aritu..hehehehe... grounfloor baju2 n blaus2 byklah..1st floor tue kain telekung sulam memang banyak n agak murah n cantek2..sila tawar yer jika dah berkenan di hati...


Inilah antara yang meruntun jiwa..set telekung yang cik puteh pegang nie katanya cotton roselle (ejaan tak pasti) colornya off white.. sulamnya sulaman lace n mmg cantek bangat..setelah dipohon diskon (diskaun( n minta harga grosir (borong), dapatla RM80++.. sebab kainnya licin n sulamannya cantek sangat.. cik puteh wat pakai solat kat umah ja...risau kalau pakai di surau, takut terasa lain pula.. =) kat sini tgk bajet kita..telekung yang murah dalam belasan ringgit pun ada tapi kualitinya mungkin kurang sedikit tapi pada mata cik puteh masih lagi cantik dan berbaloi..

Kami jalan2 lagi dan akhirnya untuk jimatkan waktu, kami berpecah .. maka berkeliaranlah kami di dalam Pasar Baru nie...heheheh..En. Firdaus sempat tempah sepasang sut di kedai Vogue.. kualitinya bagus..siap esok malam dan dihantar terus ke hotel.. harga dalam RM300++ kalau tak salah.. byk pilihan kain untuk sut dan kita leh pilih ikut bajet kita.. Cik puteh pun sempat mengada2 di dalam kedai Vogue nie dengan merembat 2 meter kain chiffon (bidang 60) yang ada sulaman unik kat atas dia.. tak amik gambo la pulak.. berkenan sangat kain ni sbb kalau kat Malaysia mungkin kain yang unik sebegini boleh cecah RM40 semeter.. (anggapan jerla..sbb tak pernah jumpa kain macam ni) kira cam pandang pertamala nie.. lepas tawar2..dapatla Rp 120000..kiranya semeter dalam RM20.00.. kain cotton belambak kat cni.. kalau korang nak balik berniaga pun boleh ;)

Time tengahari sebab kami tak mau bazir masa (ceh, alasan sebenar nak sambung soping hingga kul 4pm..hahahha), kami makan kat foodcourt dlm pasar baru jer...pilihan memang banyak n pilihla yang bersih k.. korang pastikan bagi wang secukupnya..sebab cik puteh dah kena..sebab malas nak kira wang kecik, cik puteh bagi wang besar masa bayar makanan kat meja makan..waiter tue amik n tak kembali lagi bersama lebihannya..huhhuuuuhu..mungkin dia ingat tips untuk dia kot..tak apalah, rezeki dia...

Kat belakang awliya nie, pemandangan foodcourt yer.. awliya mmg asyik nak mogok jer masa kat pasar baru nie hingga menyebabkan duit soping mama ada lebihan..huhuuhuh..byk benda tak sempat nak dibeli... tapi oklah.. dapat gak beli tshirt murah kat atas nie..kualiti bagus harga dalam Rp15000 (RM7.00++) n ikut size.. orang Bandung nie tak ramai yang besar2..huhuu..so tshirt size XL tidaklah besar mana..hiihii..kat cni jugak cik puteh beli sekodi (= 20 helai) tudung bawal yang sulam crown atas kepala tue..sangat murah beb,...cik puteh beli jugak selendang yang cantik yang konon2 lum ada org pakai kat Malaysia...hahahahha...
   


senario jalan yang agak macet (jem)...sila teleng2kan kepala ya untuk tgk gambar ini..hihiii

survive...


Disebabkan, daddy cik puteh nak makan bakso, maka malam tu, kami ke restoran bakso yang terkenal..hehehhe.namanyer Bakso Malang... huhhuuu..mesti korang rasa kesian dengar nama bakso tue kan..mengikut cerita Pak Yudi (driver kami untuk hari kedua dan seterusnya..), Malang ni nama tempat kat Indonesia.. so bakso yang sedap dan femes nie berasal dari Malang....

my daddy @ pak ngan budak 2 orang tue kat entrance hotel..masa ni nak p makan malam dah..... ;)


gossipp tak hingat nampak....cik wawa n cik yaya ni


 ganas seyyy... ;p


bakso...lain ckit dari malaysia...meatball mmg nampak cam meatball...hihihihi



best jugak..apa nama ni..lupa


tak cukup sudu kat tepi pinggan, cik puteh makan ngn tangan pulak..
baru feel bro...

@ Heritage FO... bolehlah tahan

Lepas p FO nie, timbul lak idea nak p spa...haruslah, dah berjalan2 kan...
kami ke Akar Spa memandangkan masa tue dah hampir 9 malam..huhuu
satu family berspa...kami amik foot reflexology jer kecuali yong yang amik full body package..
suasana sangat damai sampai nak tido.... spa nie luas gak jadi kami dapat treatment serentak... yang lelaki diurut oleh lelaki ok n yang perempua haruslah perempuan..hihihihii...
penuh tatasusila mereka ni..sebelum nak touch kita, dia akan perkenalkan nama n 'bow' dulu 
harga pun ok... dan spa nie attached to FO nama apa ntah (lupa buat kesekian kali sbb dah lama sgt entry tertunda ;p) kat cnilah.. cik puteh TERbeli kasut high heel yang sangat cantik ... hhhuuhuu.. color beige tau
dah lama cari camni.... harga Rp289000.. rasa kaya seketika membeli kasut ratusan ribu..hahaha
mmg sedap pakai kasut nie..brand edward forer... dan ramai gak yang memuji.. "cantik kasut" ekekekeke

lepas spa, kami balik tido...sebab esoknya nak ke tangkuban parahu lak..yeeeeeeeeehaaaaaaaaa

6 comments:

Bibu Wilda said...

ni pagi di pasar baru kendian ptg ke FO ye?so SPA tu bukak lagi dlm kol 9 sampai kol bape?

MalaysiaBandung.com said...

Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
cp : aulia

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


chepy car said...

Assalamualaikum ...

Chepy Car Tour & Travel Bandung
Dijamin Termurah se bandung !!!

Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

Promo Terbaru !!!
Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
>>Termasuk :

>Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
>hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

> Contoh Itinerary Tour
Seperti:

-Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
-Taman strawbery
-Sari ater hot spring
-Floting market lembang
-Lunch kampung daun culture & galery
-Shoping at rumah mode factory outlet
-Shoping at jalan ciohampelas
-Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

Day 2
-Breakfast at hotel
-Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
-Lunch at simpang raya melayu resto
-Shoping at kedai tiga jeans factory
-Shoping at jalan riau factory outlet
-Dinner at Parit sea food

Day 3
-Breakfast at hotel
-Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
-Lunch at sederhana resto
-Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
-Dinner at Stones cafe
Hatga pakej yang kami tawar kan

**Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

1). Transport
> MYR: 400.000/Day
> Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

2). Hotel & transport
> MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
> Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking

Transport facilities:
> Ac
> Audio video
> Kereta terbaru
> Supir yang ramah dan berpengalaman

address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
Emai :tourbandung@yahoo.com
Website : http://www.chepycar.com
Whatsapp : +6283821529157

Terima Kasih

Chepy suryana
Marketing director Chepy car tour & travel
Mine Home Hotel Manager

chepy car said...

Assalamualaikum ...

Chepy Car Tour & Travel Bandung
Dijamin Termurah se bandung !!!

Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

Promo Terbaru !!!
Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
>>Termasuk :

>Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
>hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

> Contoh Itinerary Tour
Seperti:

-Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
-Taman strawbery
-Sari ater hot spring
-Floting market lembang
-Lunch kampung daun culture & galery
-Shoping at rumah mode factory outlet
-Shoping at jalan ciohampelas
-Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

Day 2
-Breakfast at hotel
-Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
-Lunch at simpang raya melayu resto
-Shoping at kedai tiga jeans factory
-Shoping at jalan riau factory outlet
-Dinner at Parit sea food

Day 3
-Breakfast at hotel
-Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
-Lunch at sederhana resto
-Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
-Dinner at Stones cafe
Hatga pakej yang kami tawar kan

**Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

1). Transport
> MYR: 400.000/Day
> Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

2). Hotel & transport
> MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
> Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking

Transport facilities:
> Ac
> Audio video
> Kereta terbaru
> Supir yang ramah dan berpengalaman

address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
Emai :tourbandung@yahoo.com
Website : http://www.chepycar.com
Whatsapp : +6283821529157

Terima Kasih

Chepy suryana
Marketing director Chepy car tour & travel
Mine Home Hotel Manager

Search This Blog