~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Monday, April 1, 2013

Tips pergi melancong

Assalamualaikum
 
Errrmm... hari ni CP nak share pasal tips pergi melancong... :D ini adalah berdasarkan pengalaman CP, pengalaman orang lain dan pembacaan..*skema sungguh ayatnyer;p*
 
1. Impian
 
Baca betul2..bukan implan...impian..setiap orang mempunyai impian.,.jadi sebelum nak jebakkan diri dalam bidang melancong ke sana sinun ni, kita mesti ada impian..yakni kita nak kemana..nak buat apa kat situ...i.e saja nak jenjalan sebab nak soping ker..nak tgk budaya orang ker, atau memang jenis yang duit ni sentiasa berlebih jer, so kena abiskan dengan melancong..hahaha. Bila kita dah tahu tempat macam mana yang kita nak pergi, barulah senang kita buat perancangan.
 
2. Bajet
 
Ini super penting tetapi bukanlah halangan paling supreme..maksudnya, kalau kita nak, kita kena usaha...macam CP sendiri,  bukanlah banyak duit sangat pun, tetapi kita kena kumpullah sedikit demi sedikit...So, dapatlah kita menikmati percutian kita dengan sebest yang mungkin.. Sebagai contoh, InsyaAllah, CP and Mr. Hubby n anak2 akan ke Melbourne September ini..so, CP dan mr. hubby sudah wujudkan akaun khas untuk kami berbelanja di sana nanti..Akaun tu dinamakan Tabung Bantuan Bercinta Melbourne..hahaha..kelas tak? Sehari, kami kena depositkan sorang RM10.00..huhuu..kesian kan?heheheh..Jadi, by September nanti, akaun tu akan ada dalam RM3000.00..haaa, so taklah kita terbeban sangat kalau nak keluarkan saving kat bank tu sekaligus..kan?kan?
 
3. Perancangan awal
 
Perancangan awal juga perlu... Jangan wat keje gila beli ticket flight hari ni, pastu p jenjalan esok pagi..haha..tu bukan bercuti namanya melainkan memang rutin pergi obersea macam tu..hehe.. ada waktunya ticket flight akan jadi sangat murah / murah / sedang-sedang je / aduh mahal betul! rajin2 lah tengok website Air Asia / MAS.. syarikat penerbangan lain pun kekadang ada juga wat promo tetapi kita Malaysian mungkin lebih selesa dengan syarikat domestic kan... Time nak beli ticket nie juga, uols kena rajin wat homework ckit...bandingkan harga keseluruhan ticket. maknanya, kalau beli dengan MAS, biasanya luggage n makan dah all in. Kalau AA, kita kena tambah dengan luggage, makanan and entertainment semua tu.. pastu, bila dah banding2 ni, ikut suka hati uols la nak pilih mana.. bagi CP harga and keselesaan sama2 main peranan.. untuk long journey dengan AA, CP akan belanja duit ckit untuk amik hot seat sebab depan seat kita tak ada seat orang lain, jadi dapatlah berjimba2 dengan space yang ada tu..plus, CP travel dengan 2 orang anak kecik, jadi CP tak nak riang ria anak2 CP tu mengganggu gugat ketenteraman orang lain.. CP juga akan amik kemudahan untuk baby tido macam bassinet tue.. maklumlah, di atas awan hampir 8 jam uols ;D
 
 
4. Tempah hotel lebih awal
 
Ini juga melibatkan kerajinan anda..yakni perlu selalu tgk boking.com ke agoda ke atau yang seangkatan dengannya..kadang2 kita boleh duduk di hotel yang best dengan harga yang affordable bila kita rajin riki2 price nie..sila check sekali price jika tempahan dibuat melalui online hotel itu sendiri..pernah sekali, mr. hubby boking thru service provider cam kat atas tue, tapi tetiba hotel wat promosi n lebih murah dari service provider tadi..so, kami cancelkan dengan service provider n boking semula thru hotel.
 
 
3. Gunakan wang tunai ketika berbelanja
 
Seboleh mungkin, gunakan wang tunai ketika berbelanja..tak kira sama ada untuk soping, makan, atau transportation.. Jika asyik guna credit card, takut2 sekembalinya ke Malaysia, kita akan mendapat tanggungan hutang yang besar..huhu...sapa nak jawab kak jah..aritu soping kita lupa dalam currency lain..tu yang rasa sikit...bila balik Malaysia, dapat statement, mesti nangis..huhuhu...tak rela dik non ;p dan lagi satu bukanlah sifat sejati traveller tegar kalau asyik semuanya nak pakai credit card...ehehhe
 
 
4. Buat tentatif perjalanan
 
Sebelum berangkat, lakukan sedikit homework..dapatkan maklumat tempat2 yang ingin dilawati termasuk entrance fee, jarak dengan tempat tinggal, kos pengangkutan awam atau pandu sendiri atau agent..anda pilih, anda tentukan yang mana anda selesa...in my case, CP travel dengan anak kecil jadi CP agak sukar guna tour agent sebab takut2 akan timbul ketidakselesaan pada groupmate yang lain..So, CP lebih selesa bergerak sendiri dengan menyewa kereta atau kalau susah sangat tempat tu, CP akan hired kereta sewa dengan driver sekali..so, driver tu akan ikut kita jer..heheheh
 
5. Buat pengasingan bajet
 
Silalah asingkan duit perbelanjaan anda kepada beberapa sampul..1 sampul untuk kos keseluruhan makan, 1 lagi untuk entrance fees dan 1 lagi untuk transporation cost..semua ni akan menjadikan uols lebih organized dan tidak terlebih bajet...owh, lupa pula..untuk bersoping pun kena asingkan siap2...listkan awal2 penerima2 bertuah yang akan memperolehi souvenir anda nanti..heheheh.. jangan lupa diri sendiri pulak ;D
 
6. Makan dan minum
 
Ke tempat orang, mungkin sedikit sukar nak temui makanan yang sesuai dengan kita... bawalah sedikit bekal untuk keadaan yang tidak dijangka...contoh makanan, cereal packed, megi cup, or milo ke..apakah keadaan yang tidak dijangka tu..huhu..masa ke Bali itu hari, CP dengan excitednya nak pergi breakfast di hotel..huuuhu..silalah teka apa yang terjadi... nasi goreng ada kat sebelah sliced pork...konpem tak makan aih nasi goreng tue..berani amik cereal n susu ja..tu pun cam tak selera jer.nasib baik masa tu CP ada bawa bekal megi cup, milo and chipsmore..sedap abes makanan2 tu bila jadi dendang perantau ni..aisey...;p.. alternative lain, sila google terlebih awal restoran2 yang menyediakan makanan halal bagi tempat yang bakal dikunjungi...hihi
 
 
7. Kad bank dan kad kredit
 
Untuk travel jua, silalah pastikan anda membawa kad kredit yang diterimapakai di kebanyakan negara dan aktifkan juga kad bank anda untuk kegunaan international...bukanlah untuk membeli borong sakan tetapi lebih kepada urusan2 kecemasan yang mana tunai tidak lagi mempu menjadi remedy ataupun penawar di saat tersebut... ;)
 
Lastly, selamat melancong ;D
 
 
 jom lihat story mory CP ke Melbourne di sine yer ;)
 
 
 
~ jauh pengembaraan, makin berwarna warni kanvas kehidupan ini.......

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 1, 2013

Tips pergi melancong

Assalamualaikum
 
Errrmm... hari ni CP nak share pasal tips pergi melancong... :D ini adalah berdasarkan pengalaman CP, pengalaman orang lain dan pembacaan..*skema sungguh ayatnyer;p*
 
1. Impian
 
Baca betul2..bukan implan...impian..setiap orang mempunyai impian.,.jadi sebelum nak jebakkan diri dalam bidang melancong ke sana sinun ni, kita mesti ada impian..yakni kita nak kemana..nak buat apa kat situ...i.e saja nak jenjalan sebab nak soping ker..nak tgk budaya orang ker, atau memang jenis yang duit ni sentiasa berlebih jer, so kena abiskan dengan melancong..hahaha. Bila kita dah tahu tempat macam mana yang kita nak pergi, barulah senang kita buat perancangan.
 
2. Bajet
 
Ini super penting tetapi bukanlah halangan paling supreme..maksudnya, kalau kita nak, kita kena usaha...macam CP sendiri,  bukanlah banyak duit sangat pun, tetapi kita kena kumpullah sedikit demi sedikit...So, dapatlah kita menikmati percutian kita dengan sebest yang mungkin.. Sebagai contoh, InsyaAllah, CP and Mr. Hubby n anak2 akan ke Melbourne September ini..so, CP dan mr. hubby sudah wujudkan akaun khas untuk kami berbelanja di sana nanti..Akaun tu dinamakan Tabung Bantuan Bercinta Melbourne..hahaha..kelas tak? Sehari, kami kena depositkan sorang RM10.00..huhuu..kesian kan?heheheh..Jadi, by September nanti, akaun tu akan ada dalam RM3000.00..haaa, so taklah kita terbeban sangat kalau nak keluarkan saving kat bank tu sekaligus..kan?kan?
 
3. Perancangan awal
 
Perancangan awal juga perlu... Jangan wat keje gila beli ticket flight hari ni, pastu p jenjalan esok pagi..haha..tu bukan bercuti namanya melainkan memang rutin pergi obersea macam tu..hehe.. ada waktunya ticket flight akan jadi sangat murah / murah / sedang-sedang je / aduh mahal betul! rajin2 lah tengok website Air Asia / MAS.. syarikat penerbangan lain pun kekadang ada juga wat promo tetapi kita Malaysian mungkin lebih selesa dengan syarikat domestic kan... Time nak beli ticket nie juga, uols kena rajin wat homework ckit...bandingkan harga keseluruhan ticket. maknanya, kalau beli dengan MAS, biasanya luggage n makan dah all in. Kalau AA, kita kena tambah dengan luggage, makanan and entertainment semua tu.. pastu, bila dah banding2 ni, ikut suka hati uols la nak pilih mana.. bagi CP harga and keselesaan sama2 main peranan.. untuk long journey dengan AA, CP akan belanja duit ckit untuk amik hot seat sebab depan seat kita tak ada seat orang lain, jadi dapatlah berjimba2 dengan space yang ada tu..plus, CP travel dengan 2 orang anak kecik, jadi CP tak nak riang ria anak2 CP tu mengganggu gugat ketenteraman orang lain.. CP juga akan amik kemudahan untuk baby tido macam bassinet tue.. maklumlah, di atas awan hampir 8 jam uols ;D
 
 
4. Tempah hotel lebih awal
 
Ini juga melibatkan kerajinan anda..yakni perlu selalu tgk boking.com ke agoda ke atau yang seangkatan dengannya..kadang2 kita boleh duduk di hotel yang best dengan harga yang affordable bila kita rajin riki2 price nie..sila check sekali price jika tempahan dibuat melalui online hotel itu sendiri..pernah sekali, mr. hubby boking thru service provider cam kat atas tue, tapi tetiba hotel wat promosi n lebih murah dari service provider tadi..so, kami cancelkan dengan service provider n boking semula thru hotel.
 
 
3. Gunakan wang tunai ketika berbelanja
 
Seboleh mungkin, gunakan wang tunai ketika berbelanja..tak kira sama ada untuk soping, makan, atau transportation.. Jika asyik guna credit card, takut2 sekembalinya ke Malaysia, kita akan mendapat tanggungan hutang yang besar..huhu...sapa nak jawab kak jah..aritu soping kita lupa dalam currency lain..tu yang rasa sikit...bila balik Malaysia, dapat statement, mesti nangis..huhuhu...tak rela dik non ;p dan lagi satu bukanlah sifat sejati traveller tegar kalau asyik semuanya nak pakai credit card...ehehhe
 
 
4. Buat tentatif perjalanan
 
Sebelum berangkat, lakukan sedikit homework..dapatkan maklumat tempat2 yang ingin dilawati termasuk entrance fee, jarak dengan tempat tinggal, kos pengangkutan awam atau pandu sendiri atau agent..anda pilih, anda tentukan yang mana anda selesa...in my case, CP travel dengan anak kecil jadi CP agak sukar guna tour agent sebab takut2 akan timbul ketidakselesaan pada groupmate yang lain..So, CP lebih selesa bergerak sendiri dengan menyewa kereta atau kalau susah sangat tempat tu, CP akan hired kereta sewa dengan driver sekali..so, driver tu akan ikut kita jer..heheheh
 
5. Buat pengasingan bajet
 
Silalah asingkan duit perbelanjaan anda kepada beberapa sampul..1 sampul untuk kos keseluruhan makan, 1 lagi untuk entrance fees dan 1 lagi untuk transporation cost..semua ni akan menjadikan uols lebih organized dan tidak terlebih bajet...owh, lupa pula..untuk bersoping pun kena asingkan siap2...listkan awal2 penerima2 bertuah yang akan memperolehi souvenir anda nanti..heheheh.. jangan lupa diri sendiri pulak ;D
 
6. Makan dan minum
 
Ke tempat orang, mungkin sedikit sukar nak temui makanan yang sesuai dengan kita... bawalah sedikit bekal untuk keadaan yang tidak dijangka...contoh makanan, cereal packed, megi cup, or milo ke..apakah keadaan yang tidak dijangka tu..huhu..masa ke Bali itu hari, CP dengan excitednya nak pergi breakfast di hotel..huuuhu..silalah teka apa yang terjadi... nasi goreng ada kat sebelah sliced pork...konpem tak makan aih nasi goreng tue..berani amik cereal n susu ja..tu pun cam tak selera jer.nasib baik masa tu CP ada bawa bekal megi cup, milo and chipsmore..sedap abes makanan2 tu bila jadi dendang perantau ni..aisey...;p.. alternative lain, sila google terlebih awal restoran2 yang menyediakan makanan halal bagi tempat yang bakal dikunjungi...hihi
 
 
7. Kad bank dan kad kredit
 
Untuk travel jua, silalah pastikan anda membawa kad kredit yang diterimapakai di kebanyakan negara dan aktifkan juga kad bank anda untuk kegunaan international...bukanlah untuk membeli borong sakan tetapi lebih kepada urusan2 kecemasan yang mana tunai tidak lagi mempu menjadi remedy ataupun penawar di saat tersebut... ;)
 
Lastly, selamat melancong ;D
 
 
 jom lihat story mory CP ke Melbourne di sine yer ;)
 
 
 
~ jauh pengembaraan, makin berwarna warni kanvas kehidupan ini.......

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Search This Blog