~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Sunday, September 23, 2012

tips banyakkan susu ibu

assalamulaikum semua..

lama sungguh cik puteh tak bersiaran ni..maklumla dah beranak 2 nie kan..hihi..Alhamdulillah hari ni bb faris dah 51 hari usianya..nanti cik puteh update yer pasal detik2 bersalin anak ke dua..hari ni nak share dulu pasal tips nak banyakkan susu ibu yer :)

cik puteh rasa ramai dah tahu kan tentang betapa indahnya apabila breastfeed (bf) baby tanpa susu formula..so, jum kita share tips / bagaimana nak memotivasikan diri mommy utk banyakkan susu ibu..
cik puteh share kat sini berdasarkn pengalaman sendiri dan observation cik puteh sahaja

1- kuatkan keinginan / azam untuk susukan baby

klise bunyinya kan? cam majalah2 or selalu kaunselor laktasi cakap. tapi inilah hakikatnya..keinginan dalam diri mommy sendiri sangat penting sebab keinginan mommy akan merangsang pengeluaran susu mommy. istilah susu tak cukup / tak ada sebenarnya tak berapa tepat bagi cik puteh sebab masa anak pertama dulu cik puteh sendiri rasakan susu tak cukup tapi sebenarnya silap kita apabila dari awal kita dah mix dengan susu formula dan tidak berusaha untuk bf secara exclusive/fully.

2- minum  air masak 

apabila bf, kita mengeluarkan banyak cecair..jadi untuk gantikan semula & agar penghasilan susu bertambah, mommy sendiri kena minum air kosong dengan banyak..lebih dari 2 liter sehari..lagi banyak lagi bagus...kan ke org nak kurus pun minum air kosong banyak (hehehhe,,peringatan untuk diri sendiri)

3- lobak putih

daripada pembacaan cik puteh, lobak putih sangat membantu dalam meningkatkan penghasilan susu mommy..cik putih pun try..hihi..memang betul..rasanya kelat2 sedikit tapi sedap..biasanya mak cik puteh akan masak tumis air ala2 sup gitu..simple tapi sedap sampai bapak cik puteh yang tidak dalam berpantang pun join skali makan :)

4- horlicks

yang ni memang sedapla kan tapi expensive sikit kalau nak dibandingkan dengan lobak putih....selain meningkatkan pengeluaran susu, mommy juga boleh jadikan minuman horlicks sebagai sarapan or minum petang, sebab ia mengandungi serat dan membantu penghadaman, so, senang ckit untuk buang air besar bagi mommy yang mengalami sembelit ketika dalam pantang.. baby pun mesti suka bila susu mommy dia ada rasa horlicks ckit..hehehhehe

5- pucuk pegaga

siapa kata orang dalam pantang tak leh makan sedap2..hehehe..boleh jer...time makan nasi, jadikan pegaga ni sebagai ulam peneman..mesti berselera makan :) selain menambahkan susu badan, pucuk pegaga dikatakan mampu membantu masalah berdarah ketika buang air besar (sapa pernah kena, memangla sakittt..kan? kan?)

6- halba

ambik sesudu teh, masukkan dalam mug, tuangkan air panas..biar seketika, dan minum ketika suam..rasanya ok & takla pahit macam herba atau rasa jamu..halba yang dah direndam tue, lehla dicampur dalam nasi putih untuk dimakan sekali :)

sebenarnya, kalau kita rajin blog/internet walking / membaca, memang banyak lagi petua2 nya... yang kat atas nie yang mana cik puteh buat jer... pada cik puteh yang paling penting keazaman mommy sendiri..peringkat awal kelahiran, maybe akan mengambil masa sedikit untuk susu banyak n adakalanya puting payudara juga luka..tak apa mommy, teruskan bagi baby hisap, dan InsyaAllah, susu akan ada..walaupun sakit, mommy kena kuat, sabar, dan teruskan menyusu..banyakkan berdoa, InsyaAllah.. mommy tenung muka baby, mommy bayangkan keindahan dan kedamaian apabila skin mommy dan skin baby bersentuh, mesti mommy mahukan yang terbaek untuk baby kan?
cik puteh sendiri, pada peringkat awal, nipple sakit apabila baby mula hisap..jadi kita kuatkan azam, teruskan menyusu..selain itu, cik puteh ada juga menggunakan lanolin cream / medela purelan 100 untuk soothes sensitive nipples & dry skin.. ia juga selamat untuk mommy n baby leh hisap terus wpun mommy menggunakan cream ini pada nipples.. leh didapati di farmasi2..harga dekat rm50 untuk tiub 39.3 ml / 37g.
mommy juga jgn sabun nipples yer kerana ia boleh keringkan kulit di kawasan tersebut..

ok,mommy..cukup di sini dulu, nanti kita sambung lagi berblogging yer..salam sayang untuk semua :) bubye

5 comments:

Sharina Ibrahim said...

menarik sungguh dan tertawan gitu bila baca blob akak cik puteh...

trm ksh ye atas petua dan kata2 semangat cik puteh...

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear sharina...

sama2 kita berkongsi...stok susu cik puteh pun ada pasang surutnya jugak...yang paling penting memang kena rajin mengepam ;D

nellnyssa said...

Uwaaaaaa.....sdih bca hee..skrg bb dh sthun lebih...sbb dlm pntg xbt stok...skrg sy terpsksa pam pam pam ja...24jam 6-7 kli pam susu...stok.da xdak...tp sy tetal degil nk.truskan.nyusu badan n xnk cmpo.....so.hrni leh try minum air halba....thanks..... :-)

afaf mohamad said...

Halba boleh mkn x dlm pantang?pns x halba ni?

afaf mohamad said...

Halba boleh mkn x dlm pantang?pns x halba ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, September 23, 2012

tips banyakkan susu ibu

assalamulaikum semua..

lama sungguh cik puteh tak bersiaran ni..maklumla dah beranak 2 nie kan..hihi..Alhamdulillah hari ni bb faris dah 51 hari usianya..nanti cik puteh update yer pasal detik2 bersalin anak ke dua..hari ni nak share dulu pasal tips nak banyakkan susu ibu yer :)

cik puteh rasa ramai dah tahu kan tentang betapa indahnya apabila breastfeed (bf) baby tanpa susu formula..so, jum kita share tips / bagaimana nak memotivasikan diri mommy utk banyakkan susu ibu..
cik puteh share kat sini berdasarkn pengalaman sendiri dan observation cik puteh sahaja

1- kuatkan keinginan / azam untuk susukan baby

klise bunyinya kan? cam majalah2 or selalu kaunselor laktasi cakap. tapi inilah hakikatnya..keinginan dalam diri mommy sendiri sangat penting sebab keinginan mommy akan merangsang pengeluaran susu mommy. istilah susu tak cukup / tak ada sebenarnya tak berapa tepat bagi cik puteh sebab masa anak pertama dulu cik puteh sendiri rasakan susu tak cukup tapi sebenarnya silap kita apabila dari awal kita dah mix dengan susu formula dan tidak berusaha untuk bf secara exclusive/fully.

2- minum  air masak 

apabila bf, kita mengeluarkan banyak cecair..jadi untuk gantikan semula & agar penghasilan susu bertambah, mommy sendiri kena minum air kosong dengan banyak..lebih dari 2 liter sehari..lagi banyak lagi bagus...kan ke org nak kurus pun minum air kosong banyak (hehehhe,,peringatan untuk diri sendiri)

3- lobak putih

daripada pembacaan cik puteh, lobak putih sangat membantu dalam meningkatkan penghasilan susu mommy..cik putih pun try..hihi..memang betul..rasanya kelat2 sedikit tapi sedap..biasanya mak cik puteh akan masak tumis air ala2 sup gitu..simple tapi sedap sampai bapak cik puteh yang tidak dalam berpantang pun join skali makan :)

4- horlicks

yang ni memang sedapla kan tapi expensive sikit kalau nak dibandingkan dengan lobak putih....selain meningkatkan pengeluaran susu, mommy juga boleh jadikan minuman horlicks sebagai sarapan or minum petang, sebab ia mengandungi serat dan membantu penghadaman, so, senang ckit untuk buang air besar bagi mommy yang mengalami sembelit ketika dalam pantang.. baby pun mesti suka bila susu mommy dia ada rasa horlicks ckit..hehehhehe

5- pucuk pegaga

siapa kata orang dalam pantang tak leh makan sedap2..hehehe..boleh jer...time makan nasi, jadikan pegaga ni sebagai ulam peneman..mesti berselera makan :) selain menambahkan susu badan, pucuk pegaga dikatakan mampu membantu masalah berdarah ketika buang air besar (sapa pernah kena, memangla sakittt..kan? kan?)

6- halba

ambik sesudu teh, masukkan dalam mug, tuangkan air panas..biar seketika, dan minum ketika suam..rasanya ok & takla pahit macam herba atau rasa jamu..halba yang dah direndam tue, lehla dicampur dalam nasi putih untuk dimakan sekali :)

sebenarnya, kalau kita rajin blog/internet walking / membaca, memang banyak lagi petua2 nya... yang kat atas nie yang mana cik puteh buat jer... pada cik puteh yang paling penting keazaman mommy sendiri..peringkat awal kelahiran, maybe akan mengambil masa sedikit untuk susu banyak n adakalanya puting payudara juga luka..tak apa mommy, teruskan bagi baby hisap, dan InsyaAllah, susu akan ada..walaupun sakit, mommy kena kuat, sabar, dan teruskan menyusu..banyakkan berdoa, InsyaAllah.. mommy tenung muka baby, mommy bayangkan keindahan dan kedamaian apabila skin mommy dan skin baby bersentuh, mesti mommy mahukan yang terbaek untuk baby kan?
cik puteh sendiri, pada peringkat awal, nipple sakit apabila baby mula hisap..jadi kita kuatkan azam, teruskan menyusu..selain itu, cik puteh ada juga menggunakan lanolin cream / medela purelan 100 untuk soothes sensitive nipples & dry skin.. ia juga selamat untuk mommy n baby leh hisap terus wpun mommy menggunakan cream ini pada nipples.. leh didapati di farmasi2..harga dekat rm50 untuk tiub 39.3 ml / 37g.
mommy juga jgn sabun nipples yer kerana ia boleh keringkan kulit di kawasan tersebut..

ok,mommy..cukup di sini dulu, nanti kita sambung lagi berblogging yer..salam sayang untuk semua :) bubye

5 comments:

Sharina Ibrahim said...

menarik sungguh dan tertawan gitu bila baca blob akak cik puteh...

trm ksh ye atas petua dan kata2 semangat cik puteh...

Cerita Citra AwLiYa said...

Dear sharina...

sama2 kita berkongsi...stok susu cik puteh pun ada pasang surutnya jugak...yang paling penting memang kena rajin mengepam ;D

nellnyssa said...

Uwaaaaaa.....sdih bca hee..skrg bb dh sthun lebih...sbb dlm pntg xbt stok...skrg sy terpsksa pam pam pam ja...24jam 6-7 kli pam susu...stok.da xdak...tp sy tetal degil nk.truskan.nyusu badan n xnk cmpo.....so.hrni leh try minum air halba....thanks..... :-)

afaf mohamad said...

Halba boleh mkn x dlm pantang?pns x halba ni?

afaf mohamad said...

Halba boleh mkn x dlm pantang?pns x halba ni?

Search This Blog