~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Thursday, June 21, 2012

Melancong ke Bali - chapter 2

Assalamualaikum semua ;)

hihihiih..nak bayar utang nie... utang apa? sambungan entry Bali tue ha.... hari pertama tu cepat jer berlalu...sampai jer dah malam..penerbangan 3 jam dari KLIA...naseb baek waktu sama ngan Malaysia...so tak yah lah sesusah jari nak menukar waktu jam bagai yer... hehehhee

Tidur malam itu berlalu dengan nyenyak (kalau ada dengkuran pun tak mo cakap..hahahah)...maklumlah siyes penat beb...dan Alhamdulillah, lena di bumi asing yang mengamalkan agama hindu ini tidak dicemari dengan apa-apa gangguan... ;)

Bangun pagi, perut dah lapar... memang cik puteh ada bawak peket-peket Milo n megi....kelassss cik kiah... tapi memandangkan breakfast dah complimentary...kami pun berangkat ler ke restoren hotel...
haaa..surprise cik kiah...huhhuhu..memang tak wujud la istilah nak 'melantak' time breakfast cam selalu....hehehehe

cer teka nape? ada nasi goreng tapi tempatnya sebelah sliced pork..konpem2 la tak makan nasi goreng tue... so, untuk lil awliya amik cereal ja n mummy n daddy makan roti ja..huwaaaa...itupun rasa tak selera cik kiah....


awliya pun pikir panjang nak breakfast..hihiihii
scramble egg pun dah tak sanggup nak amik...huhuhu


kasi close up sama dia ;p


scenery mmg lawo...tapi kat denai2 bawah tu,kotor ckit la

pool by the restoran


cantik...

lebih kurang jam 9am, kami bertemu dengan  supir yang dijanjikan oleh supir yang menjemput di airport malam tadi... senang ckit kalau tempah driver awal2 dari Malaysia..
tapi cik puteh advise takyahla bayar awal2 yer... memang driver kat sini pun akan terima total payment masa hari last ketika diorang anta kita balik kat airport tue ha...

Driver @ supir kali ni namanya pak ujang... Muslim dan berasal dari Bandung..
umur early 50s or late 40s... senang ckit ambil driver muslim sebab kat cni kena hati-hati ckit bab makanan... kalau tanya makanan femes yang kita akan nampak dari jalanan adalah 'babi guling'..haaa
korang jangan salah baca baby guling lak...cik puteh repeat yer...'babi guling'..macam babi panggang la... siap letak gambar ko... pernah sekali tu memang cik puteh nampak macam sekor dok terguling kat tempat serve makanan...

perut yang lapar tadi kami alas dengan chipsmore...best2..ada bekalan..tapi time tue cik puteh masih di 1st trimester kandungan, so memilih sikit la makanan n asyik mual jer...
pak ujang sediakan kereta avanza n memanglah sangat selesa untuk kami bertiga...
encik suami duduk di depan sebagai co-pilot n cik puteh ngn lil awliya di belakang..
condition kereta memang tip top bersih n siap dapat complimentary mineral water lagi...
wawawawa.... caj sewa kereta di Bali jauh lebih murah dari Bandung...kalau tak salah dalam RM60 jer sampai malam... RM60 tue dah tercover minyak, parking, bagai walhal destinasi melebihi 100km...giler murah kan? kan?

pagi ni kami plan ke Kintamani...sebuah kawasan pergunungan.. tetapi niat utama nak singgah si Pasar Seni Sukawati.. kompleksnya tidaklah sehebat Pasar Baru Bandung atau Times Square KL atau Queensbay Penang (leh tak jgn nak banding dgn emporium..lepok kang ;p), tapi barangannya banyak n kalau nak murah tahap geli geleman, korang kenala pandai tawar-menawar...taktik cik puteh adalah buat-buat pegang pastu bertanya harga dalam bahasa indonesia ala-ala bintang sinetron... hahahhaa
bila peniaga bagitau harga, wat muka terkejut (drama) n mula sengih2 wat ramah minta tawar...hahahhaa...bagila harga yang tak logik dulu yakni 50% murah dari harga yang dimaklumkan...
kalau peniaga boleh bagi, dia akan bagi...
kalau tak, taklah... n kita ada pilihan..jangan paksa diri amik barang yang mahal ya... ;)

kami memang tak round hadis sebab cuaca sangatlah panas beb.. awaliya dah wat hal nak suruh dukung bagai...panas sebenarnya plus time dia tido waktu tu (tapi mama sebok nak menyopping ;p)
solutionnya, awliya tinggal di dalam kereta tgk LCD kartun ke apa ntah sambil pow biskut pak ujang..heehhee..tapi sekejap-kejap cik puteh akan ke kereta check n soping pun kedai depan2 kereta kami je...bukan per...isau gak tinggal lil awliya..tapi Alhamdulillah..sumua ok ;)



ini pasar seni sukawati


pakaian n aksesori agak banyak di sini..hihi
t-shirt pun agak murah.. tapi kualiti biasa2 je la..
so setakat nak wat kenangan tue, rembat jer...
dress batik yang menggunakan jahitan kait untuk little awliya hanya berharga
sekitar 20000 rupiah..dlm RM7.00 jer duit kita...


benda yang paling cik puteh suka di sini adalah painting yang menarik n murah...
giler best... selaku pencinta seni separuh tegar (cewah), cik puteh telah beli 2 painting kat cni
painting di atas kanvas... kelassss ko cik jah...

en. hubby pula membeli 3 lukisan minyak dengan motif bersambung...
lukisan memang murah(sila tawar menawar yer)..besar gedabak..so, peniaga akan bukakkan
kayu yg dijadikan frame tue n gulung lukisan tu dalam brown paper..siap tolong watkan tali penyangkut lagi agar mudah nak hangkut kat airport nnt ;)


again...tgk live memang cantik giler


rasa nak beli satu kedai !



art


the culture
ok, kita tinggalkan pasar seni sukawati dan perjalanan diteruskan ke Kintamani...
seronok tengok kiri kanan pemandangan tapi perut giler lapar nie...
cik puteh memang dah riki dari awal dan maklumkan pada pak ujang, sampai jer kat Kintamani
kita makan dulu di Restoran Batur Sari yang halal n ada nasi (kebulur ni)
berenti sekejap tengok pemandangan padi bukit

maaf yer...pic tak clear... amik masa keta tengah gerak
mereka bukan Muslim yer...tapi ini pakaian mereka untuk sembahyang cara mereka kalau tak salah

Pak ujang memang supir yang best sebab beliau adalah pilot kami merangkap tukang cerita pasal Bali merangkap bodyguard n yang paling chumel merangkap baby sitter awliya.. (haaa..pakej ko..mana nak cari...ko ader? hihihi)
eh, mana pulak gambo pak ujang nie..nanti ek... dah letak mana nie haa..


ini antara menu di Batur Sari... hidangannya cara buffet... tak ingat dah berapa per head..RM30++ kalau tak salah... taklah murah sangat tapi yg bestnya..makanla byk mana pun..
seb baik ada nasi goreng n sate ayam nie...taste memangla tak malaysia sangat tapi nusantara itu masih ada...makan jer ;p



nak makan kat pondok pun leh, dalam restoran pun boleh or kat meja panjang menghadap gunung pun leh.. cuaca dingin sikit sebab kat tempat tinggi.. sodap ayor ni


ni favorite en. suami.. jus nenas


rasa best makan depan gunung ;)


the lake


as usual... inilah aksi kegemarannya di depan kamera ;)


 

buah salak pencuci mulut... sedap


best


-happy feet-


bila dah kenyang, kami pun bergarak balik ke hotel (huh, bunyi cam dekat jer, walhal makan jam yer...hehehehe)



ni pemandangan di hadapan rumah2 orang Bali
memang berseni...

ok uols... cik puteh nak kena stop dulu....nanti kita sambung lagi yer...
take care ;)



8 comments:

Izzati said...

Asslamualaikum Kak,

Boleh share mana boleh dapat contact supir pak ujang?

TQ :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Waalaikumussalam..Izzati
Ni. no. fon pak isme..
+6281338614174
Pak isme ni cam bos pada pak ujang..izzati leh sms kat no. pak isme ni, nyatakan date n bgtau dia kalau leh nak pak ujang yang drivekan. driver2 yang keja ngn dia Muslim ;)

Redza said...

salam...nak tau la berapa harga untuk supir sekali ngan tour kat sana...mintak tolong share....

Hanna H said...

Salam,
No Pak Isme tu no Indon & Malaysia? Ada tak emailnya? Inshallah bln 3/2013 nak ke Bali dengan suami. Mg kami tgh survey2 kereta sewa & supir. Thanks in advanced! =)

nur syazwani azman said...

saya masih kompius dengan jumlah rupiah dengan malaysia.... mcm mana nak kira ye????

Cerita Citra AwLiYa said...

syazwani: yang tu kena check current rate nilai RM ngn rupiah...kadar mungkin boleh turun naik ikut pasaran nilai wang semasa..tetapi masa akak gi aritu, RM1.00 = lebih kurang 3000 rupiah... so, kalau tgk harga barang tu Rp 30,000, maknanya dalam RM10 duit kita... sentiasa bawa kalkulator..senang nak kira..terus bahagi jer..hehehe..kalau segan nak usung calculator tue, wat list convertion awal...;)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Krishna Bali Tours said...

Sewa Kereta Murah Di Bali
Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bali pada kadar sewa yang bepatutan dan murah.
Telefone/WhatsApp : +62 811 387 010
Wechat ID : astawa-krishna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, June 21, 2012

Melancong ke Bali - chapter 2

Assalamualaikum semua ;)

hihihiih..nak bayar utang nie... utang apa? sambungan entry Bali tue ha.... hari pertama tu cepat jer berlalu...sampai jer dah malam..penerbangan 3 jam dari KLIA...naseb baek waktu sama ngan Malaysia...so tak yah lah sesusah jari nak menukar waktu jam bagai yer... hehehhee

Tidur malam itu berlalu dengan nyenyak (kalau ada dengkuran pun tak mo cakap..hahahah)...maklumlah siyes penat beb...dan Alhamdulillah, lena di bumi asing yang mengamalkan agama hindu ini tidak dicemari dengan apa-apa gangguan... ;)

Bangun pagi, perut dah lapar... memang cik puteh ada bawak peket-peket Milo n megi....kelassss cik kiah... tapi memandangkan breakfast dah complimentary...kami pun berangkat ler ke restoren hotel...
haaa..surprise cik kiah...huhhuhu..memang tak wujud la istilah nak 'melantak' time breakfast cam selalu....hehehehe

cer teka nape? ada nasi goreng tapi tempatnya sebelah sliced pork..konpem2 la tak makan nasi goreng tue... so, untuk lil awliya amik cereal ja n mummy n daddy makan roti ja..huwaaaa...itupun rasa tak selera cik kiah....


awliya pun pikir panjang nak breakfast..hihiihii
scramble egg pun dah tak sanggup nak amik...huhuhu


kasi close up sama dia ;p


scenery mmg lawo...tapi kat denai2 bawah tu,kotor ckit la

pool by the restoran


cantik...

lebih kurang jam 9am, kami bertemu dengan  supir yang dijanjikan oleh supir yang menjemput di airport malam tadi... senang ckit kalau tempah driver awal2 dari Malaysia..
tapi cik puteh advise takyahla bayar awal2 yer... memang driver kat sini pun akan terima total payment masa hari last ketika diorang anta kita balik kat airport tue ha...

Driver @ supir kali ni namanya pak ujang... Muslim dan berasal dari Bandung..
umur early 50s or late 40s... senang ckit ambil driver muslim sebab kat cni kena hati-hati ckit bab makanan... kalau tanya makanan femes yang kita akan nampak dari jalanan adalah 'babi guling'..haaa
korang jangan salah baca baby guling lak...cik puteh repeat yer...'babi guling'..macam babi panggang la... siap letak gambar ko... pernah sekali tu memang cik puteh nampak macam sekor dok terguling kat tempat serve makanan...

perut yang lapar tadi kami alas dengan chipsmore...best2..ada bekalan..tapi time tue cik puteh masih di 1st trimester kandungan, so memilih sikit la makanan n asyik mual jer...
pak ujang sediakan kereta avanza n memanglah sangat selesa untuk kami bertiga...
encik suami duduk di depan sebagai co-pilot n cik puteh ngn lil awliya di belakang..
condition kereta memang tip top bersih n siap dapat complimentary mineral water lagi...
wawawawa.... caj sewa kereta di Bali jauh lebih murah dari Bandung...kalau tak salah dalam RM60 jer sampai malam... RM60 tue dah tercover minyak, parking, bagai walhal destinasi melebihi 100km...giler murah kan? kan?

pagi ni kami plan ke Kintamani...sebuah kawasan pergunungan.. tetapi niat utama nak singgah si Pasar Seni Sukawati.. kompleksnya tidaklah sehebat Pasar Baru Bandung atau Times Square KL atau Queensbay Penang (leh tak jgn nak banding dgn emporium..lepok kang ;p), tapi barangannya banyak n kalau nak murah tahap geli geleman, korang kenala pandai tawar-menawar...taktik cik puteh adalah buat-buat pegang pastu bertanya harga dalam bahasa indonesia ala-ala bintang sinetron... hahahhaa
bila peniaga bagitau harga, wat muka terkejut (drama) n mula sengih2 wat ramah minta tawar...hahahhaa...bagila harga yang tak logik dulu yakni 50% murah dari harga yang dimaklumkan...
kalau peniaga boleh bagi, dia akan bagi...
kalau tak, taklah... n kita ada pilihan..jangan paksa diri amik barang yang mahal ya... ;)

kami memang tak round hadis sebab cuaca sangatlah panas beb.. awaliya dah wat hal nak suruh dukung bagai...panas sebenarnya plus time dia tido waktu tu (tapi mama sebok nak menyopping ;p)
solutionnya, awliya tinggal di dalam kereta tgk LCD kartun ke apa ntah sambil pow biskut pak ujang..heehhee..tapi sekejap-kejap cik puteh akan ke kereta check n soping pun kedai depan2 kereta kami je...bukan per...isau gak tinggal lil awliya..tapi Alhamdulillah..sumua ok ;)



ini pasar seni sukawati


pakaian n aksesori agak banyak di sini..hihi
t-shirt pun agak murah.. tapi kualiti biasa2 je la..
so setakat nak wat kenangan tue, rembat jer...
dress batik yang menggunakan jahitan kait untuk little awliya hanya berharga
sekitar 20000 rupiah..dlm RM7.00 jer duit kita...


benda yang paling cik puteh suka di sini adalah painting yang menarik n murah...
giler best... selaku pencinta seni separuh tegar (cewah), cik puteh telah beli 2 painting kat cni
painting di atas kanvas... kelassss ko cik jah...

en. hubby pula membeli 3 lukisan minyak dengan motif bersambung...
lukisan memang murah(sila tawar menawar yer)..besar gedabak..so, peniaga akan bukakkan
kayu yg dijadikan frame tue n gulung lukisan tu dalam brown paper..siap tolong watkan tali penyangkut lagi agar mudah nak hangkut kat airport nnt ;)


again...tgk live memang cantik giler


rasa nak beli satu kedai !



art


the culture
ok, kita tinggalkan pasar seni sukawati dan perjalanan diteruskan ke Kintamani...
seronok tengok kiri kanan pemandangan tapi perut giler lapar nie...
cik puteh memang dah riki dari awal dan maklumkan pada pak ujang, sampai jer kat Kintamani
kita makan dulu di Restoran Batur Sari yang halal n ada nasi (kebulur ni)
berenti sekejap tengok pemandangan padi bukit

maaf yer...pic tak clear... amik masa keta tengah gerak
mereka bukan Muslim yer...tapi ini pakaian mereka untuk sembahyang cara mereka kalau tak salah

Pak ujang memang supir yang best sebab beliau adalah pilot kami merangkap tukang cerita pasal Bali merangkap bodyguard n yang paling chumel merangkap baby sitter awliya.. (haaa..pakej ko..mana nak cari...ko ader? hihihi)
eh, mana pulak gambo pak ujang nie..nanti ek... dah letak mana nie haa..


ini antara menu di Batur Sari... hidangannya cara buffet... tak ingat dah berapa per head..RM30++ kalau tak salah... taklah murah sangat tapi yg bestnya..makanla byk mana pun..
seb baik ada nasi goreng n sate ayam nie...taste memangla tak malaysia sangat tapi nusantara itu masih ada...makan jer ;p



nak makan kat pondok pun leh, dalam restoran pun boleh or kat meja panjang menghadap gunung pun leh.. cuaca dingin sikit sebab kat tempat tinggi.. sodap ayor ni


ni favorite en. suami.. jus nenas


rasa best makan depan gunung ;)


the lake


as usual... inilah aksi kegemarannya di depan kamera ;)


 

buah salak pencuci mulut... sedap


best


-happy feet-


bila dah kenyang, kami pun bergarak balik ke hotel (huh, bunyi cam dekat jer, walhal makan jam yer...hehehehe)



ni pemandangan di hadapan rumah2 orang Bali
memang berseni...

ok uols... cik puteh nak kena stop dulu....nanti kita sambung lagi yer...
take care ;)



8 comments:

Izzati said...

Asslamualaikum Kak,

Boleh share mana boleh dapat contact supir pak ujang?

TQ :)

Cerita Citra AwLiYa said...

Waalaikumussalam..Izzati
Ni. no. fon pak isme..
+6281338614174
Pak isme ni cam bos pada pak ujang..izzati leh sms kat no. pak isme ni, nyatakan date n bgtau dia kalau leh nak pak ujang yang drivekan. driver2 yang keja ngn dia Muslim ;)

Redza said...

salam...nak tau la berapa harga untuk supir sekali ngan tour kat sana...mintak tolong share....

Hanna H said...

Salam,
No Pak Isme tu no Indon & Malaysia? Ada tak emailnya? Inshallah bln 3/2013 nak ke Bali dengan suami. Mg kami tgh survey2 kereta sewa & supir. Thanks in advanced! =)

nur syazwani azman said...

saya masih kompius dengan jumlah rupiah dengan malaysia.... mcm mana nak kira ye????

Cerita Citra AwLiYa said...

syazwani: yang tu kena check current rate nilai RM ngn rupiah...kadar mungkin boleh turun naik ikut pasaran nilai wang semasa..tetapi masa akak gi aritu, RM1.00 = lebih kurang 3000 rupiah... so, kalau tgk harga barang tu Rp 30,000, maknanya dalam RM10 duit kita... sentiasa bawa kalkulator..senang nak kira..terus bahagi jer..hehehe..kalau segan nak usung calculator tue, wat list convertion awal...;)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Krishna Bali Tours said...

Sewa Kereta Murah Di Bali
Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bali pada kadar sewa yang bepatutan dan murah.
Telefone/WhatsApp : +62 811 387 010
Wechat ID : astawa-krishna

Search This Blog