~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Friday, June 22, 2012

persediaan menyambut si comel ;)

Assalamualaikum semua ;)

hmmm.. minggu nie masuk minggu ke 35 dah usia kandungan cik puteh..rasa berdebar, takut, risau untuk menempuh kelahiran kali kedua ni... sememangnya, tidak kira berapa pun anak yang pernah dilahirkan, pastinya setiap pengalaman akan berbeza dan punya cabaran tersendiri.. kalau masa mengandungkan fikrah awliya dulu, alahan cik puteh hingga 4 bulan sahaja tetapi berbeza dengan faris amzar (dah ada nama tau ;) ), muntah2nya sampai 7 bulan (penangan anak lelaki kut ;) )...

Azam untuk anak kedua ini, cik puteh nak fully breastfeed...hihihi..persediaan dah dilakukan sedikit demi sedikit ke arah tersebut.. dulu masa awliya, cik puteh tak berkesempatan nak fully breastfeed disebabkan beberapa kekangan masa yang memisahkan kami selama 7 bulan plus ilmu untuk fully breasfeed pun kurang masa tu ;)

Alhamdulillah, semalam cik puteh dah terima parcel yang cik puteh order dari e-mumshop ( klik kat sini ). cepat servisnya...arini order, buat payment sebelum 12.00 tengahari, esok tengahari dah dapat barang..ngeh ngeh ngeh..best2...apa yang cik puteh beli...... taaraaaaaaaaaaaa



Autumnz Double Zip Lock Breastmilk Storage Bag *7 OZ*
nie adalah plastic beg untuk cik puteh simpan Expressed Breast Milk (EBM)
masa dalam pantang nanti :)
harganya 3 kotak RM30.00
satu kotak ada 25 plastik beg yang ada ala2 zip gitu
so takyahlah sesuah nak ikat ngan rubber band lagi ;)

** gambar dari : e-mumshop



ini pulak nursing bra...
murah jer RM19.90
material cotton,ringan & sangat selesa

** gambar dari : e-mumshop




next...storage bottle
ada 10 ketul dalam nie ha
harga RM32.00..
oklah satu jatuh RM3.20 sebab aritu cik puteh tengok kat
supermarket 3 ketul RM18.00 (tapi jenama lainla)

** gambar dari : e-mumshop

en. suami kat rumah pun dah start kemaskan barang-barang faris amzar dalam container...e.g. baju, hanger, pampers, etc... untuk 1st time mommies, kita perlu asingkan beg untuk ke hospital & beg yang nak balik kampung untuk berpantang yea ;)

keperluan ke hospital (for the little) :

baju n seluar (prepare ler dalam 3-4 pasang..lagi lama stay, lagi ler banyak stok yang perlu ditop up)
topi
blanket baby
tuala mandi
toiletries (basic je sebab nanti nurse akan tolong mandikan baby)
sarung tangan & sarung kaki
minyak telon
barut perut baby
pampers newborn (penting tau)
wet tissue
kain lampin or sapu tangan baby (untuk lap mulut baby dari lebihan susu or sebagainya)

* takyah la bawak pacifier bagai yer..nanti kantoi lak kat hospital.. hihihi sebab hospital ni hospital rakan bayi, botol susu pun tak leh bawah... kalau kita takleh breasfeed, susu kena bagi dalam cup kecik... tapi berazamlah untuk direct breastfeed sebab itu yang terbaek tambahan pula inilah detik pengenalan awal antara mommies dan si kecil ;)


keperluan ke hospital (for mommies) :

buku merah / kad hospital
Guarantee Letter dari majikan (jika berkenaan)
kad pengenalan
charger handpon (bawala handpon sekali, kang camne nak amik gambar baby & upload kat facebook..hehehehe)
kain batik (sehelai dua cukupler sebab mommies kena pakai uniform hospital ;) )
shirt (especially yang senang nak menyusu...
underwear & bra...
pad (biasanya awal2 jer pakai maternity loop especially masa kat hospital pastu, dah pakai pad biasa jer)
women hygiene (if needed)
toiletries
stokin tebal
tudung yang simple.. (haaa...kalau nak jugak pakai yang kerawang boleh jer..haha)
termos air panas
kalau korang bosan, bawaler majalah satu dua tapi masa sakit, kim salam la nak baca majalah..hahahha

itu jerla yang terlintas di fikiran wat masa nie ;)



3 comments:

cik ct payung said...

rasa macam baru jer pi tgk awak kat spital dok tnggu nak bersalinkan awliya. ni dah nak bersalin plak......jeles jgk ni.....

Cerita Citra AwLiYa said...

hihihi..kali nie p lawat kita jugak yer..hihiihih

S&M Little Footwear said...

Shopping baby prewalker online @"S&M Little Footwear"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, June 22, 2012

persediaan menyambut si comel ;)

Assalamualaikum semua ;)

hmmm.. minggu nie masuk minggu ke 35 dah usia kandungan cik puteh..rasa berdebar, takut, risau untuk menempuh kelahiran kali kedua ni... sememangnya, tidak kira berapa pun anak yang pernah dilahirkan, pastinya setiap pengalaman akan berbeza dan punya cabaran tersendiri.. kalau masa mengandungkan fikrah awliya dulu, alahan cik puteh hingga 4 bulan sahaja tetapi berbeza dengan faris amzar (dah ada nama tau ;) ), muntah2nya sampai 7 bulan (penangan anak lelaki kut ;) )...

Azam untuk anak kedua ini, cik puteh nak fully breastfeed...hihihi..persediaan dah dilakukan sedikit demi sedikit ke arah tersebut.. dulu masa awliya, cik puteh tak berkesempatan nak fully breastfeed disebabkan beberapa kekangan masa yang memisahkan kami selama 7 bulan plus ilmu untuk fully breasfeed pun kurang masa tu ;)

Alhamdulillah, semalam cik puteh dah terima parcel yang cik puteh order dari e-mumshop ( klik kat sini ). cepat servisnya...arini order, buat payment sebelum 12.00 tengahari, esok tengahari dah dapat barang..ngeh ngeh ngeh..best2...apa yang cik puteh beli...... taaraaaaaaaaaaaa



Autumnz Double Zip Lock Breastmilk Storage Bag *7 OZ*
nie adalah plastic beg untuk cik puteh simpan Expressed Breast Milk (EBM)
masa dalam pantang nanti :)
harganya 3 kotak RM30.00
satu kotak ada 25 plastik beg yang ada ala2 zip gitu
so takyahlah sesuah nak ikat ngan rubber band lagi ;)

** gambar dari : e-mumshop



ini pulak nursing bra...
murah jer RM19.90
material cotton,ringan & sangat selesa

** gambar dari : e-mumshop




next...storage bottle
ada 10 ketul dalam nie ha
harga RM32.00..
oklah satu jatuh RM3.20 sebab aritu cik puteh tengok kat
supermarket 3 ketul RM18.00 (tapi jenama lainla)

** gambar dari : e-mumshop

en. suami kat rumah pun dah start kemaskan barang-barang faris amzar dalam container...e.g. baju, hanger, pampers, etc... untuk 1st time mommies, kita perlu asingkan beg untuk ke hospital & beg yang nak balik kampung untuk berpantang yea ;)

keperluan ke hospital (for the little) :

baju n seluar (prepare ler dalam 3-4 pasang..lagi lama stay, lagi ler banyak stok yang perlu ditop up)
topi
blanket baby
tuala mandi
toiletries (basic je sebab nanti nurse akan tolong mandikan baby)
sarung tangan & sarung kaki
minyak telon
barut perut baby
pampers newborn (penting tau)
wet tissue
kain lampin or sapu tangan baby (untuk lap mulut baby dari lebihan susu or sebagainya)

* takyah la bawak pacifier bagai yer..nanti kantoi lak kat hospital.. hihihi sebab hospital ni hospital rakan bayi, botol susu pun tak leh bawah... kalau kita takleh breasfeed, susu kena bagi dalam cup kecik... tapi berazamlah untuk direct breastfeed sebab itu yang terbaek tambahan pula inilah detik pengenalan awal antara mommies dan si kecil ;)


keperluan ke hospital (for mommies) :

buku merah / kad hospital
Guarantee Letter dari majikan (jika berkenaan)
kad pengenalan
charger handpon (bawala handpon sekali, kang camne nak amik gambar baby & upload kat facebook..hehehehe)
kain batik (sehelai dua cukupler sebab mommies kena pakai uniform hospital ;) )
shirt (especially yang senang nak menyusu...
underwear & bra...
pad (biasanya awal2 jer pakai maternity loop especially masa kat hospital pastu, dah pakai pad biasa jer)
women hygiene (if needed)
toiletries
stokin tebal
tudung yang simple.. (haaa...kalau nak jugak pakai yang kerawang boleh jer..haha)
termos air panas
kalau korang bosan, bawaler majalah satu dua tapi masa sakit, kim salam la nak baca majalah..hahahha

itu jerla yang terlintas di fikiran wat masa nie ;)



3 comments:

cik ct payung said...

rasa macam baru jer pi tgk awak kat spital dok tnggu nak bersalinkan awliya. ni dah nak bersalin plak......jeles jgk ni.....

Cerita Citra AwLiYa said...

hihihi..kali nie p lawat kita jugak yer..hihiihih

S&M Little Footwear said...

Shopping baby prewalker online @"S&M Little Footwear"

Search This Blog