~ di sini penaku menari...dan tintaku berserakan meniti... ~

Monday, June 25, 2012

Melancong ke Bali - chapter 3

Assalamualaikum semua ;)

yukk, kita teruskan penggambaraan pengembaraan ke bumi Bali....

ketika turun dari Kintamani menghala ke kota, kami singgah ke kebun kopi..hihiihii..kat kampung tak pulak cik puteh belek2 pokok kopi ni, kek cni tetiba jer wat cam tourist abes....hahahhaha


kat sekitar jalan nie, banyak ladang-ladang kopi
no entrance fee, leh cuba macam2 jenis kopi
tapi kepada yang nak rasa kopi luwak, kena bayar yer..
dalam RM20 secawan...ala2 starbuck gitew..hihihihi

kami tidakla mencuba kopi luwak sebab:
1-kopi tersebut merupakan 'hasil buangan' musang yang telah dibersihkan dan dijadikan kopi
2-we are not coffe lover
3-rasa cam mahal jer ;p


explore


buah kopi


sapa tahu pokok apa ni?
hahahaha..
inilah pokok vanilla ;)


Mokcik tongah goreng biji kopi nie haaa
wat demo


mokcik muda lak try goreng
hahahaha
mokcik lama jer dok usha handbeg cik puteh
macam tak pueh hati jo...hahahahha


koko


cer teka... spesies apa ni?
vanilla yang telah dikeringkan yer..
korang jgn konpius lak ngn yg kat sebelah tu ;)


nie namanya sesi mengetest minuman
macam2 minuman herba termasuk kopi n koko
free jer kecuali kopi luwak
tapi kalau dah rerasa sesuka ati, takkan tak beli apa2 kut
malu lak kan..hehehhe


yang koko tu sedap gak
kami  beli 2 bungkus utk kedua2 parents ;)


antara spices yang dijual di ladang


dari ladang, kami balik ke hotel.. untuk berehat, bersihkan diri, n nak bawa awliya mandi kolam
hahahahhaha..yang tu memang her favorite...
petang nanti ada plan baek punya...
ke Jimbaran dong....
gamba kat atas nie antara arca yang ada di jalanan..




again


the town


the ladies


yeahhhhh..the little sudah tidak sabar ke pool


usha dulu...
"nak mandi ke tak? cam dalam jer ni ;p"


walaupun nak mandi, sanggul kena mantap
hahahahha..sepit bunga tu beli kat pasar seni sukawati
murah jer..beli kotak2 lagi
balik cni wat souvenir kat anak2 sedara


"panas tu abah...."
tapi memandangkan kulit abah memang kental walaupun tanpa sunblock, abah redah jer ;)


turun juga akhirnya...
kan main seronok lagi dia..
mama?
photographer la ;p


eh, cubaan nak basahkan mama yer...


kan dah penat....hehehehe


abes mandi, kami bersiap-siap ke Jimbaran
tempat makan tepi pantai yang terkenal
n boleh tahan mahal gak..hahahahah (gelak tak pueh hati ;p)


nie sempat amik gambar interior hotel tu ha


dinner kat Jimbaran
sunset u...
hmmm..tak taula legal ke tak
kalau kat sini memang tak boleh wat kedai makan kat gigi2 air nie
sebab rizab pantai ;)


tourist memang ramai
ni salah sorang ni ;)


lambek pulok makanan ni sampai ;p


hubby - the sponsor for the vacation ;)
cayang ckit... muah ;)


hahahaha
mmg candle light dinner


tarian free pun ado
so, tak yah sesusah nak p bagi seringgit dua yer...
percuma


yeaaayy...
makanan dah sampai...
bakor2 je yang kitorang pilih
tapi air asam @ sambal tak macam kek sini (haruslah..)
fresh memang fresh



nie pehal letak tangan lak kat tepi udang nie?
ada 2 motif :
1. nak bagitau kata udang tu lebih besaq dari tapak tangan (cehh)
2. nak bagitau tangan dah montel ;p (tu betul)


eh, ada pulak penghibur meja ke meja...
korang tak yah panggil, memang diorang akan approach meja korang n menyanyi life
suara boleh tahan..
so, bagila ckit tips ;)


amik gambo kat mana2 tempat yang korang p...
baru femes korang n tempat tue ;)


senyum kekenyangan


lepas ke Jimbaran, kami merayap2 kejap kat Kuta...
P hard Rock u...
hehehhee
haruslah tak masuk
amik gambar kat luar jer ;p


family model
hihihii



again...


pastu kami ke krisna
tempat jual souvenir
macam2 ada n murah2
tshirt pun belambak kat sini
korang pilih jer nak kualiti macam mana....

kami pulang ke hotel dengan kenangan dan kepenatan...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
bersedia untuk trip esok hari ;)


nanti kita sambung cerita-ceriti lagi yerk...
jap g, abes time lunch nie ada meting lak..
kena jadik s.u & amik minit
huhuhuhhuuhuhhuhu

tapi takper, arini kan gaji dah masuk...
awal2 pagi lagi (masa belum tgk time pay slip) dah di belanjakan 1/6
hehehehe







5 comments:

Zatul Izzati Razali said...

Assalamualaikum...sy nk pergi bali bln 9 ni.jd nk tya kt website mna awk booking supir tu?kita ble sruh dia pegi mna2 je ke?

Cerita Citra AwLiYa said...

Waalaikumussalam.. Zatul, Ni. no. fon pak isme.. +6281338614174.leh sms kat no. pak isme ni, nyatakan date n bgtau dia , nak driver muslim..driver2 yang keja ngn dia Muslim ;)tanya sekali harga sesiap tapi tak payah bayar lagi...bayar masa ari last kat bali masa diorang anta kita balik

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Assalamualaikum...sy halmi,sy nk tny, pakej supir termasuk harga kereta atau asing2 ye,kak? utk sewa kereta around rm60 satu malam kan?bagaimana dgn harga bayaran pak isme ye? thanks akak~

Cerita Citra AwLiYa said...

Waalaikumussalam

Hai Halmi..pakej tu all in tapi tu harga masa akak pegi.. awal tahun 2012..harga sekarang akak tak pasti..cuba sms pak isme tue dulu..pasal bayaran, kita hanya bayar pada hari last diorang anta kita ke airport untuk balik ke Malaysia nanti..diorang yang prefer untuk terima payment masa last day.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, June 25, 2012

Melancong ke Bali - chapter 3

Assalamualaikum semua ;)

yukk, kita teruskan penggambaraan pengembaraan ke bumi Bali....

ketika turun dari Kintamani menghala ke kota, kami singgah ke kebun kopi..hihiihii..kat kampung tak pulak cik puteh belek2 pokok kopi ni, kek cni tetiba jer wat cam tourist abes....hahahhaha


kat sekitar jalan nie, banyak ladang-ladang kopi
no entrance fee, leh cuba macam2 jenis kopi
tapi kepada yang nak rasa kopi luwak, kena bayar yer..
dalam RM20 secawan...ala2 starbuck gitew..hihihihi

kami tidakla mencuba kopi luwak sebab:
1-kopi tersebut merupakan 'hasil buangan' musang yang telah dibersihkan dan dijadikan kopi
2-we are not coffe lover
3-rasa cam mahal jer ;p


explore


buah kopi


sapa tahu pokok apa ni?
hahahaha..
inilah pokok vanilla ;)


Mokcik tongah goreng biji kopi nie haaa
wat demo


mokcik muda lak try goreng
hahahaha
mokcik lama jer dok usha handbeg cik puteh
macam tak pueh hati jo...hahahahha


koko


cer teka... spesies apa ni?
vanilla yang telah dikeringkan yer..
korang jgn konpius lak ngn yg kat sebelah tu ;)


nie namanya sesi mengetest minuman
macam2 minuman herba termasuk kopi n koko
free jer kecuali kopi luwak
tapi kalau dah rerasa sesuka ati, takkan tak beli apa2 kut
malu lak kan..hehehhe


yang koko tu sedap gak
kami  beli 2 bungkus utk kedua2 parents ;)


antara spices yang dijual di ladang


dari ladang, kami balik ke hotel.. untuk berehat, bersihkan diri, n nak bawa awliya mandi kolam
hahahahhaha..yang tu memang her favorite...
petang nanti ada plan baek punya...
ke Jimbaran dong....
gamba kat atas nie antara arca yang ada di jalanan..




again


the town


the ladies


yeahhhhh..the little sudah tidak sabar ke pool


usha dulu...
"nak mandi ke tak? cam dalam jer ni ;p"


walaupun nak mandi, sanggul kena mantap
hahahahha..sepit bunga tu beli kat pasar seni sukawati
murah jer..beli kotak2 lagi
balik cni wat souvenir kat anak2 sedara


"panas tu abah...."
tapi memandangkan kulit abah memang kental walaupun tanpa sunblock, abah redah jer ;)


turun juga akhirnya...
kan main seronok lagi dia..
mama?
photographer la ;p


eh, cubaan nak basahkan mama yer...


kan dah penat....hehehehe


abes mandi, kami bersiap-siap ke Jimbaran
tempat makan tepi pantai yang terkenal
n boleh tahan mahal gak..hahahahah (gelak tak pueh hati ;p)


nie sempat amik gambar interior hotel tu ha


dinner kat Jimbaran
sunset u...
hmmm..tak taula legal ke tak
kalau kat sini memang tak boleh wat kedai makan kat gigi2 air nie
sebab rizab pantai ;)


tourist memang ramai
ni salah sorang ni ;)


lambek pulok makanan ni sampai ;p


hubby - the sponsor for the vacation ;)
cayang ckit... muah ;)


hahahaha
mmg candle light dinner


tarian free pun ado
so, tak yah sesusah nak p bagi seringgit dua yer...
percuma


yeaaayy...
makanan dah sampai...
bakor2 je yang kitorang pilih
tapi air asam @ sambal tak macam kek sini (haruslah..)
fresh memang fresh



nie pehal letak tangan lak kat tepi udang nie?
ada 2 motif :
1. nak bagitau kata udang tu lebih besaq dari tapak tangan (cehh)
2. nak bagitau tangan dah montel ;p (tu betul)


eh, ada pulak penghibur meja ke meja...
korang tak yah panggil, memang diorang akan approach meja korang n menyanyi life
suara boleh tahan..
so, bagila ckit tips ;)


amik gambo kat mana2 tempat yang korang p...
baru femes korang n tempat tue ;)


senyum kekenyangan


lepas ke Jimbaran, kami merayap2 kejap kat Kuta...
P hard Rock u...
hehehhee
haruslah tak masuk
amik gambar kat luar jer ;p


family model
hihihii



again...


pastu kami ke krisna
tempat jual souvenir
macam2 ada n murah2
tshirt pun belambak kat sini
korang pilih jer nak kualiti macam mana....

kami pulang ke hotel dengan kenangan dan kepenatan...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
bersedia untuk trip esok hari ;)


nanti kita sambung cerita-ceriti lagi yerk...
jap g, abes time lunch nie ada meting lak..
kena jadik s.u & amik minit
huhuhuhhuuhuhhuhu

tapi takper, arini kan gaji dah masuk...
awal2 pagi lagi (masa belum tgk time pay slip) dah di belanjakan 1/6
hehehehe







5 comments:

Zatul Izzati Razali said...

Assalamualaikum...sy nk pergi bali bln 9 ni.jd nk tya kt website mna awk booking supir tu?kita ble sruh dia pegi mna2 je ke?

Cerita Citra AwLiYa said...

Waalaikumussalam.. Zatul, Ni. no. fon pak isme.. +6281338614174.leh sms kat no. pak isme ni, nyatakan date n bgtau dia , nak driver muslim..driver2 yang keja ngn dia Muslim ;)tanya sekali harga sesiap tapi tak payah bayar lagi...bayar masa ari last kat bali masa diorang anta kita balik

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Assalamualaikum...sy halmi,sy nk tny, pakej supir termasuk harga kereta atau asing2 ye,kak? utk sewa kereta around rm60 satu malam kan?bagaimana dgn harga bayaran pak isme ye? thanks akak~

Cerita Citra AwLiYa said...

Waalaikumussalam

Hai Halmi..pakej tu all in tapi tu harga masa akak pegi.. awal tahun 2012..harga sekarang akak tak pasti..cuba sms pak isme tue dulu..pasal bayaran, kita hanya bayar pada hari last diorang anta kita ke airport untuk balik ke Malaysia nanti..diorang yang prefer untuk terima payment masa last day.. ;)

Search This Blog